head> Livet i prästgården: Val till Domkapitlet

2009/06/02

Val till Domkapitlet


Den något suddiga bilden visar vad som hände in Domkyrkan idag. Stiftets präster och diakoner var samlade för att välja tre representanter till Domkapitlet. Domkapitlet är något förenklat en slags kyrklig domstol som har till uppgift att utöva tillsyn över stiftets ämbetsbärare.
Dagen bjöd på (minst) två skrällar:
Skräll nr. 1 var att det blev en diakon och inte en präst som blev invald som ordinarie ledamot. Hon heter Pia Danielsson och arbetar i sjukhuskyrkan. Det blir säkert jättebra med henne i Domkapitlet. Men jag måste säga att jag är förvånad över att prästerna "släppte till" den ordinarie stolen. Hur detta kunde komma sig kan man ägna mången fikastund åt att diskutera.
Skräll nr. 2 var att det tredje valet (ersättare för biskop och domprost) kunde genomföras med acklamation. Ingen begärde votering av den enkla anledningen att det endast fanns en nominerad, nämligen Karin Ulfheden, kh i Näset. Med tanke på att Göteborg har rykte om sig att vara ett spretigt stift med många olika teologiska grupperingar var detta en kyrkohistorisk händelse.
Den tredje nyvalde (ersättare för Pia Danielsson) blev Lasse Alerås, kh i Torsby.
Guds välsignelse till de tre nyvalda!

1 kommentarer:

Anonymous Per sa...

En teori är att diakonerna, som grupp, är mer "taggade" inför ett val till domkapitlet än prästerna (det är ju ganska nytt med deras rösträtt), de enas om en gemensam kandidat som sen får alla deras röster.

02 juni, 2009 23:16  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida