head> Livet i prästgården: Kyrkoherdekurs

2010/08/11

Kyrkoherdekurs

Det kommande läsåret ska jag gå i svåger Pers fotspår. Jag har nämligen blivit antagen till den sk. behörighetsgivande kyrkoherdekursen som min Västeråskollega deltog i förra året.
Grejen är att Kyrkomötet beslutat att man måste gå denna kurs för att (från och med 2012) vara behörig att få en anställning som kyrkoherde. Det är en kurs med fokus på ledarskap och organisation. Kursen ges av Uppsala universitet och omfattar 15 hp, dvs den ska motsvara 10 veckors heltidsstudier. Det blir fyra kurstillfällen i Uppsala (tisdag-torsdag) samt en slutredovisning. Idag kom det ett brev, eller snarare ett paket, från Uppsala med den första boken som ska läsas innan första träffen. Över 500 sidor helt utan bilder! Boken heter "Nya perspektiv på organisation och ledarskap" och är utgiven av det (ö)kända förlaget Studentlitteratur. När jag läste prästutbildningen i mitten av 90-talet var detta förlag i särklass bäst på att ge ut svårbegripliga böcker med extremt tråkiga omslag. Nu är omslaget åtminstone i fyrfärg...återstår att se om innehållet motsvarar fyrfärgen.
Nu låter jag kanske lite skeptisk och negativ - men det är inte meningen! Jag ser verkligen fram emot denna kurs. Den har gott rykte, jag räknar med att bli en betydligt bättre kh (om jag någon gång söker och får en sådan tjänst) och jag ser fram emot givande kurstillfällen. Totalt är vi 24 präster som ska delta, varav 12 kommer från Göteborgs stift. I början av september är första träffen...då blir det livat på Fjellstedtska!

1 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Den boken kommer sannolikt vara en av de bästa du läst i kursens slut. Många roliga och intressanta timmar.

Per

12 augusti, 2010 11:48  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida