head> Livet i prästgården: Släckte du?

2007/02/01

Släckte du?

Ikväll släcktes Eiffeltornet i fem minuter. Det var en manifestation med anledning av FNs klimatkonferens som hålls i Frankrike och syftet var (naturligtvis) att få oss alla att tänka till kring energislöseri. Samtidigt uppmanades alla att släcka all elektronik under dessa fem minuter. Själv deltog jag inte i det hela, jag var på ett sammanträde på jobbet. Var det någon av er som släckte ljusen/datorn/TVn därhemma?
Imorgon (fredag) ska FN presentera en rapport med den senaste forskningen kring klimatförändringarna. Och visst har den här vintern, eller snarare avsaknaden av vinter, gjort att vi alla fått oss en tankeställare. Vad är det som händer? Kan vi verkligen påverka utvecklingen? Är inte allt George W Bushs fel? Det finns väl egentligen bara ett svar: Många bäckar små blir en stor...tänk om man alltid släckte alla gatljus i fem minuter varje natt? Tänk om varje hushåll tände en lampa mindre? Tänk om alla höjde temperaturen med 0,5 grader i sina frysar? Det skulle spara otroliga mängder energi, inte för att några få gjorde mycket, utan för att alla gjorde lite, lite grann. Kanske kan svenska barn även om 20 år önska sig Snow-racers istället för cyklar i julklapp då.

1 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Jag håller med dig om att "många bäckar små"... undrar om vi ska införa el-fasta i Svenska kyrkan- eller rättare sagt: hur långt borta är det att vi inför den?

Men samtidigt undrar jag: vad var det som fick inlandsisen att smälta och låta det landskap vi älskar och kallar Sverige träda fram?

01 februari, 2007 21:40  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida