head> Livet i prästgården: Fredagslistan - miljöspecial

2007/04/27

Fredagslistan - miljöspecial

Ingen kan ha undgått att medierna i vårt land fått upp ögonen för att det går utför med miljön. Vart man sig i medievärlden vänder möts man av information/larmrapporter om jordens tillstånd. Senast igår hade TV 4 en kväll om miljön. Som enskild människa kan man antingen känna sig nedslagen och dessillusionerad och tänka att "nu går allt åt h-vete" eller så kan man tänka att många bäckar små kanske kan vända på det hela. Jag vill tro på det senare alternativet. Därför handlar denna fredagslista om saker som man kan göra idag fredag den 27 april för att minska vårt dåliga inflytande på miljön:
1. Släcka kökslampan som är tänd trots att solen skiner ute.
2. Försöka läsa varifrån varorna (inte alla men några) jag ska köpa på ICA kommer och välja det alternativ som är mest närproducerat. (Ett exempel: i vintras sålde vår lokala ICA-affär vanlig gul lök som kom från...Nya Zeeland. Det går ju fetbort. Det ska inte kunna löna sig att skeppa lök runt halva jordklotet!).
3. Fortsätta lobbyarbetet gentemot frugan att det börjar bli dags att byta ut gröna bilen mot en miljövänligare...vad sägs om en Ford Focus diesel eller rent av Flexifuel, älskling?
4. Cykla till affären istället för att ta bilen (det är ju bara 1,5 km och solen skiner).
5. Köpa äggen hos Tertu (lokal hönsfarmare på promenadavstånd) istället för att köpa ett 6-pack på ICA. Hos Tertu kostar 30 ägg 30 kronor, så det är bra för plånboken också!
Och så ska jag säga emot mig själv: Det där med närhetsprincipen har sina gränser. Ikväll blir det ett rött vin från Sydafrika...

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida