head> Livet i prästgården: Fredagslistan

2007/05/11

Fredagslistan

Det är inte varje vecka som IFK Göteborg dominerar världens största internetsida med videoklipp, You Tube. Men denna vecka har det hänt. Med nästan en halv miljon nerladdningar har Peru-födde Angeredssonen Andres Vasquez otroliga mål mot Örebro slagit världen med häpnad. Den som vill se målet kan hitta det på Baraben.com eller Ifks hemsida (länk finns här bredvid). Inspirerad av denna händelse handlar dagens lista om "mål vi minns".
När man bedömer ett mål i fotboll brukar man använda två kriterier: 1) Grad av konstnärlighet, alltså hur estetiskt/tekniskt svårt/häpnadsväckande ett mål är. 2) Grad av betydelse (=ett avgörande mål i en VM-final slår högre än ett 3-0 mål i en gruppspelsmatch)
1. Andres Vasquez mål mot Örebro. Det är helt enkelt för bra för att vara sant.
2. Fredik Ljungbergs nickmål (1-0) i 88:e minuten mot Paraguay i VM 06. Aldrig har en fotbollsmatch setts av så många svenska supporters på plats. Över 55 000 svenskar jublade på Berlins olympiastadion (Ullevi rymmer bara 40.000).
3. Kenneth Anderssons kvittering i förlängningen mot Rumänien (på nick efter en crossboll av Pontus Kåmark) i VM 94. Andersson måste ha hoppat två meter upp i luften. Hur gjorde han? Hur det gick vid straffsparksläggningen tror jag alla minns.
4. Jesper Blomqvist lurar HIFs målvakt vid ett friläge genom att springa runt målvakten (hette han inte Bengt Andersson?) på ena sidan och låta bollen rulla runt på andra. Måste ha varit i mitten av 90-talet när Blomqvist spelade i blåvitt. Så briljant men ändå så enkelt. Och så förnedrande för målvakten...
5. Roberto Carlos frisparksmål. Minns inte vilken match eller om det var i klubblaget eller brasilianska landslaget. Men jag minns skruven. Det ser ut som att bollen drar sig flera meter, först åt höger, för att sedan ändra bollbana åt vänster och rassla in i nätet precis bredvid stolpen. Ett hån mot naturlagarna!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida