head> Livet i prästgården: juni 2011

2011/06/27

Bloggpaus


Semestertider är projekttider. Vi har bland annat fått för oss att göra om det f.d Playstationrummet till en klädkammare modell större. Ett första steg är att måla tak ock väggar. Och då måste man ju tejpa listerna med maskeringstejp!
Semestertider är också bloggpaustider. Jag återkommer nån gång i augusti med nya inlägg. Tills dess: Guds frid och njut av sommaren!

2011/06/23

Fredagslistan - semesterspecial

Även om det är några timmar kvar innan det blir fredag så kommer här en lista. Temat denna gång är:
"Ord associerade med semestern".
5. Grill
4. Sand
3. Bag-in-box
2. Hus- och trädgårdspyssel
1. Sovmorgon

2011/06/21

Sommarproffs


Det kan ju inte ha undgått någon att sonen älskar att spela boll. Och att favoritlaget heter IFK Göteborg är nog allom bekant. Då kan ni förstå att han har längtat till denna vecka - för andra året i rad deltar han i något som kallas för "Sommarproffs". Under dagarna tre vistas han på IFKs ungdomsakademi i Kviberg. Tillsammans med två andra spelare från Värötrakten (totalt är de cirka 80 spelare från hela Sverige i åldern 10-14) ägnar han dagarna åt träningar som varvas med teoripass. I år har sonens grupp en engelsktalande (!) tränare. Supercoolt, enligt sonen. Jag frågade om tränaren tuggade tuggummi och lyssnade till namnet Alex med det lilla tillägget "Sir" framför. Men sån tur var det inte. Det spelar dock mindre roll. Det viktiga är att killarna har hur kul som helst och njuter av fotbollslivet.

2011/06/19

Herr kantarell!


I förmiddags tänkte jag kantklippa på vår uppfart. Väl där såg jag något gult bland grässtråna. Gula björklöv redan? Näpp! Det var herr kantarell som var på besök. Vi har en rätt lång uppfart...så det blev en hel del kantareller.
Nu laddar vi för en förrättsklassiker: Smörstekta kantareller på rostat bröd. Eventuellt har jag på lite, lite persilja. Frugan har just kommit hem från en pilgrimsvandring mellan Skällinge och Sibbarp (2,5 mil!) så hon är nog rätt hungrig. Då lär förrätten sitta som en keps.

James Bond

Hur vet man att man inte är småbarnsförälder längre?
Jo, exempelvis när ens son kan mer om tekniska prylar än jag själv.
Det är sommarlovstider och det innebär att det finns lite mer fritid än vanligt. Den här dagen har sonen suttit framför iMac:en och haft kul. Spelat in lite film med datorns inbyggda webkamera och redigerat klipen helt på egen hand. Resultatet blev en James Bond-inspirerad filmsnutt. Titta och njut!
Sonen hälsar och tackar extra till morfar P som sedan flera år använder James Bond-filmer i barnpassningssyfte. Varför se på Disneyfilmer när man kan njuta av Daniel Craigs porträttering av Englands störste filmhjälte?! Videoklippet är i formatet "Quicktime" så har du en Bill Gates-dator kan det vara problem att se det.

2011/06/18

Varbergs BoIS - Väröbacka GIF 0-1


Sonen gör då och då gästspel i Väröbacka GIFs P12-lag. Han har ju rätt ålder för det, laget är tänkt för spelare födda 99 och 00.
Dagens match var av det svårare slaget. För motståndet stod obesegrade Varbergs BoIS på Påskbergsvallens konstgräs. Varbergarna har gjort över 8 mål i snitt per match hittills så här gällde det att spela klokt.
Nytt för i år är ju att jag inte är tränare utan kan ägna mig åt uppdraget som fotbollspappa på heltid. Det gör att jag ser på matcherna ur ett lite annat perspektiv än vad jag gjort de senaste 6 åren. Så tillsammans med övriga föräldrar, termoskaffe och nyinköpta donuts stod jag vid kanten i regnet och såg hur sonen med nr 16 på ryggen tillsammans med övriga Värö-grabbar kämpade på mot BoIS:arna. Spelet böljade fram och tillbaka utan att något lag fick en riktigt het målchans. Det var tydligt att hemmalaget var vana att göra mycket mål för de blev mer och mer frustrerade ju längre motståndarna från bondvischan höll emot. Nr 16 spelade i en central mittfältsposition där han fick ta ett stort defensivt ansvar samtidigt som han skulle försöka sätta fart på offensiven. Nr 7 i motståndarlaget var en ytterst skicklig fotbollsspelare så nr 16 i Väröbacka fick slita ont för att ge honom en match i "mittens rike". När domaren blåste för halvtidsvila stod det 0-0. Ett rättvist resultat tyckte vi vid sidlinjen.
I andra halvlek blev spelet något öppnare i och med att tröttheten infann sig. Ungefär i mitten av andra halvlek fick bortalaget ett inkast vid offensiv hörnflagga. Nr 16 - erkänd långkastare - tog sats och fick iväg bollen långt in i straffområdet. Där studsade bollen över en hemmaförsvarare innan en Väröspelare kunde panga in bolluschlingen på volley bakom en chanslös BoIS-målvakt. Resten av matchen tog hemmalaget över allt mer men de blåvita Väröspelarna stod upp bra och försvarade sig ypperligt. Hög press och lugna nerver, inte minst från nr 16, bidrog till att när domaren blåste av matchen så hade hemmalaget inte lyckats göra något mål medan Värö-bönderna kunde sträcka nävarna i luften och känna segerns sötma. Att nolla BoIS på Påskbergsvallen och ta med sig tre poäng kändes...gött!
Bilden: En nöjd son packar upp fotbollsväskan. En assist och en gedigen insats på mittfältet både offensivt och defensivt värmer.

2011/06/11

Slutspurt

Lagom till midsommar är det dags för semester. Men innan dess är det fullt ös! För att citera en fd fotbollstränare: "Ända in i kaklet".
Just nu befinner jag mig i prästvigningsprocessen. Det började i torsdags med prästexamen i Domkapitlet för de 9 kandidaterna. Därifrån åkte vi till Helsjön för att under ett knappt dygn dra oss tillbaka och ladda inför söndagen. Från Helsjön åkte vi direkt till biskopshuset för traditionsenlig middag. Idag är det ledigt men i morgon avslutat det hela med prästvigning i Domkyrkan. Välkomna kl 11.00 - det är alltid riktiga höjdargudstjänster!
Sedan är det bara att kavla upp ärmarna igen och köra vidare. På måndag är det nämligen dags för sommarkurs på Helsjön (igen!) i dagarna tre. Cirka 50 blivande kyrkoarbetare samlas under temat "dopliv". Det blir seminarier, föredrag, andakter och - är någon förvånad? - en fotbollsmatch för de som så önskar.

2011/06/05

Söndag

Här i norra Halland upplever vi årets hittills varmaste helg.
Och i denna värme har Ledwon tillbringat förmiddagen inne i Varberg. En familjemedlem tjänstgjorde på två gudstjänster, först Östergårdens äldreboende och sedan Sollyckans kyrka. En annan Ledwon agerade defensiv mittfältare för Värö United på Påskbergsvallens konstgräs. En tredje familjemedlem åkte mellan kyrka och fotbollsplan och hejjade på bäst hon kunde.
Det gick bra på båda ställena. I kyrkan blev det en fin mässa med härlig musik (riktiga trummor!) och på Påskbergsvallen vann bortalaget från Värö med 4-1. Det ger tabellraden "6 0 0 39-5 18".
Den lyckade förmiddagen firades genom ett besök på Stråvalla strand. Badsäsongen är redan igång och vi ser fram emot en lång, härlig sommar.

2011/06/01

Tonårsförälder

Allt oftare smyger sig känslan på: Jag är en tonårsförälder.
Rent matematiskt dröjer det några år till, men småbarnsåren är definitivt förbi.
Det var länge sen jag köpte ett Happy Meal. Och jag har ingen aning om vilka som är programledare på Bolibompa. Finns det programmet fortfarande kvar?
Däremot börjar jag lära mig en hel del om vilken musik som är inne och mest nerladdad.
I kväll upplever jag ännu ett exempel. Sonen är på Liseberg tillsammans med en kompis (och dennes ena förälder - det finns gränser!) inte i första hand för åkattraktionerna utan för att lyssna på Petter och September.
Min son.
Utan mig.
På konsert.
Med en rappare.
Som sagt. Tonårsförälder - here we come!