head> Livet i prästgården: december 2009

2009/12/28

Jul 2009




Så var julhelgen 2009 över. Det har varit goda dagar. Trevligt umgänge, härlig mat och en hel del snö.
De tre bilderna får tjäna som sammanfattning.
En Onsalatomte - julafton firades på klassiskt vis på Briggvägen.
En förväntansfull son - säga vad man vill, men julen är barnens högtid. Och wiiii så skoj det kan vara!
En ljuskrona - julen innebär många gudstjänster. Med rätta. För egen del ingick bland annat att leda julottan i Stråvalla kyrka. En högtidsstund!

2009/12/20

4:e advent - Guds moder



Idag firar vi den fjärde advent. Alla ljusen brinner - och i kyrkan handlar det om Guds moder idag. Jag ledde högmässan i Stråvalla kyrka i förmiddags. Att säga att den mässan inte var den mest välbesökta i pastoratet idag är en...underdrift. I Värö kyrka var det nämligen Julens sånger i kväll. Dit kom över 1000 personer (gudstjänsten i Värö dubbleras alltid denna dag). De som valde Värö istället för Stråvalla fick lyssna till många härliga julsånger. Helenas kör var som vanligt med och dess körledare sjöng solo på en av sångerna. Hon är bara så bra!
Samtidigt som Julens sånger sjöngs i kyrkan föll årets första snö här i Värö. I köket här hemma gjordes köttbullar till julbordet. Sedan var det dags att gå ut! Sonen och jag hade ett snöbollskrig och sedan tillverkade vi en ljuslykta. En helt underbar 4:e advent. I´m dreaming of a white Christmas...

2009/12/19

Julpyssel med förhinder



Idag utbröt en lätt julpanik i Värö! Enligt det i förväg uppgjorda "nu-är-det-snart-jul"-schemat var det idag dags att ta in och klä granen. Men vad hände? Jo, trots idogt letande hittade vi inte julgransfoten. Kan det vara möjligt? Men med tanke på hur mycket vi flyttat om och slängt och ändrat och hittat nya fiffiga förvaringslösningar under 2009 så är det kanske inte så konstigt att en enkel julgransfot plötsligt lyser med sin frånvaro.
Okej, det var bara att gilla läget och vara flexibel. Lantmanna har stängt så nån julgransfot blev det inte idag. Istället ändrade vi i programmet och ägnade kvällen åt julgodistillverkning. I bakgrunden hördes Lars Vegas julskiva (den är FANTASTISKT bra!) och vi kokade och rullade och hackade och fixade. Nu återstår att se om knäcken blev som den ska. Prognosen säger: Lite för hård, men helt ok.

2009/12/16

Julmat

Oj, oj, oj. Nu är det jul igen.
Det märks på många sätt - inte minst på maten.
För egen del har det varit mycket gott den senaste tiden. För några dagar sedan var vi hos goda vänner i Skällinge. Där bjöds på rökt rådjursfiol med en supergo potatisgratäng.
Igår kom nästa höjdpunkt: Jullunch med jobbet. Med tanke på omorganisationen var det en slags avslutningslunch: Sista måltiden med den enhet jag tillhör och som upphör att existera vid årsskiftet. Lunchen intogs på....Sjömagasinet. Say no more.
Idag var det dags igen för nya gastronomiska äventyr. I egenskap av man till ledamot i Helsjöns styrelse fick jag vara med på folkhögskolans julbord. Mitt i prick! Det var fräscht. Det var gott. Det mesta var hemlagat. Och massvis med trevligt folk.
Jag kan tänka mig att jag inte är ensam om att tycka att det är mycket mat i dessa dagar. Därför är det heller inte särskilt förvånande att veckans vara på Apoteket är piller mot halsbränna....bra tajming!

2009/12/13

Lucia


3 advent - och lucia på en och samma dag!
Dagen började med att vi trots att det var helg gick upp i ottan för att se Lucia på TV. Denna gång var det Växjö domkyrka som stod värd för ljuståget. Vackert - och rekord i antalet tärnor/stjärngossar! Ett sånt långt lussetåg har jag aldrig sett tidigare.
Framåt kvällen var det dags att uppleva Lucia live: Luciagudstjänst i Värö kyrka. Det var stämningsfullt, det var vacker sång och det var över 500 personer. Tur att vi har en stor kyrka....

2009/12/10

Nobelfest!


Müller och alla andra får ursäkta. Fredspristagaren Obama är årets händelse i Nobelsammanhang. Rätt eller fel att han fick fredspriset? Tja, därom tvistar de lärde. Det finns väl bra argument både för och emot.
Nobeldagen är inte bara en massa spektakel i Stockholm och Oslo. Nej, även i Nordvära blir det festligt. Traditionen bjuder att det ska tittas på Nobelfest på TV samtidigt som det dricks ädla droppar. Förra året var det Bollinger. I år blir det Pierre Péters.

2009/12/09

Decembertankar

* Har varit på resande fot idag, men det blev inga "Gissa kyrkan"-kort. Så därför är det fritt fram att berätta att jag åkt 9 mil enkel väg nordöst idag. Då hamnar man i Tranemo. Det är skog. Det är trähus. Det är insjöar. Det är en åttakantig kyrka. I Tranemo strålade ett gäng pastorsadjunkter samman för att samtala om hur livet som nyvigd präst ter sig. Ett givande samtal. Den adjunkt som är placerad i Tranemo var glad att för en gångs skull inte behöva resa så långt för att träffa oss andra.
* December innebär för många av oss ett problem eller dilemma. När ska man hinna tvätta bilen (bilarna för oss lantisar)? Antingen är det mörkt när man är hemma, eller så är det minusgrader. Eller både och. Men idag fick jag äntligen chansen! Nu står det två skinande, blanka bilar på uppfarten. Känns gött!
* 9 december är ett speciellt datum. Idag för 65 år sedan föddes min pappa. Sonen och jag tände ett ljus för honom när vi åt kvällsmat.
* Hustrun är ute och roar sig (igen). Denna gång är det julbord i församlingshemmet för att anställda, förtroendevalda och frivilliga ledare. Tydligen kvalar jag inte längre in i någon av de kategorierna. Så kan det gå.
* Direkt efter bloggskrivandet börjar 2:a halvlek i bordshockeymatchen. Sonen leder med 4-3. Hm. Dags att skärpa sig och visa att gammal är äldst! Uppdaterat 20:38. Jag vann med 9-6. Och jag utgår ifrån att ingen av er är det minsta förvånad. Så det så.

2009/12/08

Restaurangbesök med avtackning

Som några av er vet håller vi på att omorganisera stiftskansliet. Det innebär att några av oss går vidare till andra tjänster (eller helt enkelt går i pension). I kväll uppmärksammade vi två sådana kollegor genom att gå ut och äta. Vi var cirka 15 personer som intog restaurang Meze på Vasagatan. Kan rekommenderas! Grekisk meny med humana priser.Det blev en trevlig kväll. Jag har verkligen himla goa kollegor!I morgon är det dags att åka ut i stiftet igen. Denna gång ska jag ända bort till...nej, förresten. Det kanske blir en "gissa kyrkan" av besöket i...

2009/12/05

Decembermys i potatisstaden




Efter en vecka fylld av arbete var det äntligen helg. Sovmorgon. Frukost med både HN och GP. Lite slapp-slapp.
Sedan var det dags att åka på utflykt till släkten i Alingsås. Då vi inte kommer att träffas på jul var det lite "passa-på-att-träffas-nu-istället". Ett inte helt ovanligt upplägg i december misstänker jag.
Sonen har längtat. För i Alingsås finns en syssling som är tonåring - och det är bara så coooooolt! Egen dator på rummet...say no more. För en tioåring kan det INTE bli bätte/större än så.
Vi vuxna såg fram emot trevligt umgänge och god mat (och dryck).
Efter fika gick vi en promenad på "stan". Mitt i julstämningen drabbades vi av sommarkänsla. Vi var på café och åt glass och crêpes!
Tillbaka i huset blev det lite Wii för några och lite "livets vatten" för andra. En så kallad vinn-vinn-situation.
Tack Alingsås för en kanondag!
PS. En av bilderna är av någon anledning lite lätt beskuren.

2009/12/02

Gissa kyrk...moskén!


Åter dags för en tävling här på bloggen. Denna gång har jag valt en annan typ av religiös byggnad än vanligt. Anledningen är naturligtvis att ett visst land i Europa (som inte är med i EU) har fattat ett beslut som andas 30-tal. En del verkar tro att religionsfrihet endast handlar om frihet från religion. Hm. Men att det lika mycket handlar om frihet till religion verkar en del ha missat. Något som borde vara självklart i varje postmodernt (och postsekulärt!) samhälle. I vilket fall som helst. Är det någon som vet vilken moské detta är?
Ledtråd: När den byggdes var den världens nordligaste moské (kanske är den fortfarande det).
Ledtråd II: Jag tog fotot i tisdags när jag promenerade förbi på väg till en teologisk högskola som ligger vid Heidenstams torg.