head> Livet i prästgården: Var ska skolavslutningen vara?

2006/12/11

Var ska skolavslutningen vara?

En liten ironisk fundering angående den pågående diskussionen om det är rätt eller fel att ha skolavslutning/adventssamling i kyrkan: Istället för att låta kyrkan förklara för skolbarnen varför vi firar jul (kyrkan har väl inget med julen att göra...) kan man ju ta barnen till ett köpcenter, typ Kungsmässan, och låta affärsinnehavarna berätta om julens budkskap. Då skulle barnen slippa höra en massa religiöst dravvel och istället kunna ta till sig konsumismen i dess fulla prakt: Julen finns för att vi ska kunna döva vår mänskliga oro genom att shoppa, shoppa, shoppa. Det bästa sättet att laga dåliga familjerelationer är ju som bekant att köpa (onödigt) dyra paket till varandra och servera rejält med sprit till julbordet. Fungerar i alla lägen! En riktig jul handlar först och främst om att köpa sig julkänsla och julefrid. Därför finns affärer som kan fylla detta behov hos oss. Utan Kungsmässan ingen jul. Så de familjer som inte har så mycket pengar kan heller inte vänta sig att få fira en riktig jul.
Att sedan någon påstår att Sveriges religionsfrihet inte bara är en frihet FRÅN religion utan också en frihet TILL religion, det behöver man ju inte bry sig så mycket om. I alla fall om man jobbar på Skolverket. Eller?

5 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Vilken uppgiven präst jag läste betraktelse av ikväll. Jag såg griniga gamla gubbar igår som ondgjorde sig över julen. Gunnar int är de så illa int. Kanske springer det en gravid uttrötttad maria på köpcentret som inte finner någon ro, och julen blir som den blir kanske inte i ett stall men med en försupen familj....
Det är synd om människan säger Strindberg. Men Kristus kan nog bli kött och blod lite varstans.

12 december, 2006 20:34  
Anonymous Anonym sa...

Blääää....Min kommentar fastnade i servern... kanske skriver den en gång till nån gång.

12 december, 2006 21:04  
Anonymous Anonym sa...

(Nu så. Ska vi se om det blir rätt den här gången...)

Gunnar vi hade samlingar med 1:orna inför att de skulle få komma och se julspelet i kyrkan. I en av klasserna var det en flicka som skulle berätta för sina kamrater om varför Jesus föddes i ett stall och sa: "...för det fanns inte plats för dem i varuhuset." !!!!

Men i nästa klass var det en annans som sa "Höghuset" och i en tredje "Stadshuset".

Jag uppskattar ansvaret vi har som Svenska kyrkan att alla elever kommer till oss. Det känns stort.

Tur att skolan tar med sig barnen eftersom de flesta föräldrar inte gör det.

//Per

13 december, 2006 14:06  
Blogger Gunnar sa...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

14 december, 2006 08:22  
Blogger Gunnar sa...

Till förste anonymous (20:34):
Det var inte meningen att låta uppgiven. Min poäng var bara: Om Skolverket vill förbjuda kyrkan att berätta om julens budskap, vem ska då göra det istället?
Och angående det Strindberg sa: Det är dyrt också.

14 december, 2006 08:25  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida