head> Livet i prästgården: juni 2008

2008/06/30

Sommarpaus på bloggen

Nu fungerar modemet igen och möjligheten att blogga har återuppstått. Men jag har bestämt mig för att göra en sommarpaus och återkommer framåt hösten igen. Tills dess: Ha en riktigt skön sommar!

2008/06/18

Sprängt modem?

Härom natten åskade det rejält i Värötrakten - och sedan dess funkar inte vårt modem. Kan det finnas ett samband?
I vilket fall som helst dröjer det med nya inlägg tills vi fixat modemet...

2008/06/15

Min första prästvigning


Hm, någon kanske tycker att rubriken är lite väl pretto. Javisst, det är ju inte jag utan biskopen som prästviger, så sant, så sant, men när jag kom hem idag kändes det verkligen som att: Nu är den första prästvigningen fixad! Jag tror inte ni vill veta hur många mail, papper och tryck på kopieringsapparaten som ligger bakom en sådan händelse i Kristi kyrka. Men nu är det klart! Från Strömstad i norr till Söndrum-Vapnö i söder sprider sig stiftets nya uppsättning pastorsadjunkter. Efter denna högtid i dômen väntar nu prästens vardag för de 12 nyvigda. Jag önskar dem all lycka och Guds rika välsignelse!
En (bland många) rolig sak med prästvigningar är allt folk man träffar. Från minnets dunkla vrår dyker de upp: Gamla bekanta som man stött på längs vandringen på livets väg. Lasse, Johan, Manilla, Per, Björn, Ann-Sophie och allt vad ni nu heter - så kul att få se er igen!
Väl hemma efter prästvigningen fick jag äntligen träffa min fru igen. Det var ett tag sedan sist, för hon har nämligen varit på äventyr i Lund! Medan jag har ägnat mig åt prästvigningen har hon genomlevt en möhippa för syster Sarah. Tur för Sarah att jag inte vet hur man fixar in egenhändigt filmade saker via You Tube till bloggen - för om jag hade vetat det hade ni fått se Sarah sjunga "I Evighet" i en studio, dansat Ragga i tighta kläder och skålat i mousserande vin (spanskt?). I vilket fall som helst blev hon (enligt vad jag fått veta) väldigt överraskad när ett gäng kompisar invaderade lägenheten i lördags morse. Och det bästa av allt: Möhippegänget valde bort andra aktiviteter till förmån för Sverige-Spanien. Det känns stort! Så många kvinnor som bryr sig så mycket om herrarnas landslag i fotboll. Men säg den glädje som varar för evigt...jag misstänker att istället för "ohhh, vilken fantastisk crossboll av Fredrik Stoor", så hördes istället "ohhh, vad tycker ni tjejer, är Zlatan eller Ljungberg snyggast?".

2008/06/14

Sverige - Spanien 1-2


Surt - men rättvist.
Det känns inte kul att skriva detta. BLLLÄÄÄÄ!
Men om sanningen ska fram: Spanien var det bättre laget och di svenske orkade inte hålla emot. Och så är det en suverän prestation av den där Villa när han avgör. Sicken touch rätt igenom Hansson innan han slår in bollen. Men. Är det någon mer än jag som tycker att domaren borde blåst svensk frispark 10 sekunder före målet? Visst blir Elmander knuffad i ryggen när spanjackerna vinner boll utanför eget straffområde?
Innan matchen var jag rädd att vi skulle bli helt utspelade - men det blev vi inte. Denna match kan vi bokföra i den bittraste av alla kolumner: Hedersamma förluster. Och så fick vi se (i alla fall enligt mig) en ny svensk landslagsstjärna födas: Fredrik Stoor. Han var grym rätt igenom. Nu kan nog Alexandersson och de andra högerbacksaspiranterna ställa sig i avbytarkön. Stoor var riktigt, riktigt bra.
Och så ett stort grattis till Pelle som vann vadet, din pessimism visade sig vara rätt. Ska vi dubbla insatsen inför matchen mot Ryssland?

2008/06/13

Stilla dagar

Så var jag åter på Helsjön, denna gång tillsammans med de som ska prästvigas på söndag. Vi har haft "Stilla dagar" - en samling och uppladdning inför söndagen. Alldeles strax ska vi gå till kapellet och öva prästvigningens "gå-och-stå", allt enligt den gamle munkens råd: Bevara ordningen så ska ordningen bevara dig.

Och så (naturligtvis) lite fotbollssnack: Igår slapp jag att se hur Tyskland förnedrades av Kroatien. Istället hade vi en genomgång av "Codex eticus", de riktlinjer som prästkåren kommit överens om ska gälla. Innan var jag lite besviken över att dessa programpunkter krockade, men det var nog lika bra så...
Hur ska det gå för Italien ikväll? Någon mer än jag som skulle bli lite, lite skadeglad om de åkte ut redan i gruppspelet?

2008/06/11

Fotbollsträning

Kan ni gissa vem som inspirerade dagens första övning på träningen med P9?
Låt mig förklara övningen så tror jag ni kan lista ut vem...
Inkast från höger i höjd mes straffområdet, möt bollen och vänd upp, slå en pass till en spelare strax framför dig som väggar tillbaka. Slå en hård högervrist och sikta mot bortre krysset.
Alla, jag menar ALLA, ville vara Zlatan på dagens träning. Inte så konstigt med tanke på matchen igår. Vi tränare lurade en stund på att försöka omvandla Petter Hanssons mål till en övning men vi insåg ganska snart att det inte skulle gå. Man kan helt enkelt inte öva sånt - det bara händer.
Skönt att vara hemma på mellanlandning. Men imorgon är det dags igen för nästa utflykt. Efter prästexamen i Domkapitlet bär det av till Helsjön (igen!) med de 12 som ska prästvigas på söndag. Vi ska ha en mini-retreat och ladda inför helgens höjdpunkt. På fredag (då jag kommer hem sent, för det är middag hos biskopen med prästvigningsgänget) ska vi ha myskväll med familjen, för sedan är det Helenas tur att åka bort. Hon ska hälsa på Sarah i Lund (och gå på lärarfortbildning) några dagar. Tur att vi kar kort på varandra i plånboken...

2008/06/10

Sverige - Grekland 2-0


Detta trodde jag inte när jag vaknade i morse: Sverige-Grekland 2-0. Jag utgår ifrån att ni som läser detta såg matchen. Vad är era bestående intryck? Att Sverige var bra? Att Grekland var dåliga? Att Hellas-gänget filmade och gav fula efterslängar?
Zlatans strut kommer att bli en riktig klassiker Det kommer Petter Hanssons mål också att bli, men av helt andra orsaker. Att göra mål med benskyddet räknas lika mycket som att sprätta upp ett direktpass i bortre, men det är inte lika snyggt.
Före matchen på TV spelades en annan match. Den ägde rum här på Helsjöns gräsplan. Några teologistudenter, en stiftsadjunkt samt hans 8-årige son (som var på besök just för detta evenemang) trillade boll så gott de kunde. Och mål blev det. Ni får själva lista ut om dessa mål mest påminde om Zlatans eller Hanssons...fast det var sant: Isak satte faktiskt ett skott i krysset. Det kan man inte säga om de andra, belive me!

2008/06/09

Helsjön, dag 2

Vissa människor har en förmåga att på ett enkelt och begripligt sätt presentera och diskutera knepiga frågor. Martin Modéus är ett exempel på en sådan människa. Idag har han guidat oss igenom olika sätt att se på kyrkan, dess uppgift och funktion. Det blev (enligt mig i alla fall) en kanondag. Hoppas att studenterna tyckte det också...
Kvällens officiella program avslutades med att vi firade en mässa i kapellet. Det var en speciell känsla för mig att leda en mässa med alla dessa människor - en helt klart annorlunda upplevelse jämfört med att leda gudstjänsterna hemma i Värö. Jag säger inte att det ena skulle vara bättre än det andra, bara att en annan dimension av vår kyrka blir tydlig för mig i mitt nya jobb.
Och så var det fotbollen...
Jag har aldrig gillat italiensk fotboll. Visst, enskilda spelare (främst backarna) är otroligt duktiga, men som lag spelar de en tråkig, destruktiv fotboll. Blev jag glad när Hollands gubbar satte världsmästarna på plats? Japp. Blev jag stolt över den svenska domarinsatsen? Först inte alls, men sedan, när jag insåg att det låg en italiensk spelare på marken som upphävde offside:en vid Hollands första mål - ja! Jag tycker att Fröjdfeldt var grym.
Imorgon smäller det: Seminarier, biskopsbesök och sist men inte minst: Sverige-Grekland. Huvva!

2008/06/08

Direktrapport från Helsjön

Så var man på arbetsuppdrag igen. Denna gång är det sommarkurs för alla praktikanter (präst, diakon, musiker, pedagog) på Helsjöns folkhögskola i dagarna fyra. Här ska vi samtala om vad det innebär att vara kyrka. Totalt är vi drygt 60 personer.
Det blev en bra start ikväll med god stämning och fantastiskt väder. Ni som varit på Helsjön vet att det är en vacker plats - och när solen skiner så blir det oootroligt vackert.
Parallellt med sommarkursen pågår EM...efter aftonbönen var vi ett gäng som drog oss tillbaka och såg Tyskland tvåla dit Polen med 2-0. Såg ni Podolskis volley? Tjena, mittbena, den satt som en keps. Det var mästarklass tyckte jag.
Imorgon väntar en heldag med den i kyrkliga kretsar välkände Martin Modéus. Det ska bli väldigt spännande. Återkommer förhoppningsvis med rapport om ett dygn kring detta. Och så är det första matchen i dödens grupp...jihha!

2008/06/07

Gästbloggare: Isak


Med anledning av dagens fotbollshändelse på Övervi IP har jag glädjen att presentera en gästbloggare: Isak.

hej! i dag har jag spelat fotboll. Första matchen förlora vi med 8-2, men nästa match vi spela så vann vi för guds skull.
vi vann med 2-1. Jag blev match-hjälte för att ha gjort en frispark. Det var ett vrist skott som gick stolpe in i mål.
Det var 2-1-målet och alla försökte kasta sig över mig nästan. Sen i omklädningsrumsduschen så gode vi en vinnaramsa.
Den går så här "sigesage sigesage häj häj häj".

2008/06/06

Grattis Sverige!


Ett stort grattis till "Du gamla, du fria, du fjällhöga nord" på din egen dag. Vi firar dig med en sen frukost, husbestyr och en cykeltur till havet. Och så ska vi få besök ikväll av goda vänner från Bua. Grill kanske?
Pelle: Tack så mycket för den fina flaggan!

2008/06/05

Jobbet

Det börjar dra ihop sig till en av årets höjdpunkter i mitt nya jobb - prästvigning. Är man stiftsadjunkt för prästrekrytering säger det sig självt att detta är en viktig uppgift. Idag var det övningsdags. Tolv glada (verkade det som i alla fall) kandidater samlades i domkyrkan för genomgång av prästvigningsgudstjänsten. Tillsammans med världens mest rutinerade vaktmästare (han har tjänstgjort vid 34 vigningar...) tog vi oss igenom instruktionsagendan. Jag tyckte det gick bra. Återstår att se hur det går den 15:e juni...
Efter övningen belönade jag mig själv genom att dricka kaffe och äta rabarberpaj med vaniljsås på en av stadens caféer. Himla trevligt jobb man har!

2008/06/04

Fotbollsfeber

Är det någon som tror att fotbollstystnaden på bloggen innebär att jag inte bryr mig om EM som börjar snart? FEL! Det handlar helt enkelt om att bloggtiden är lite begränsad för tillfället, tro inget annat.
Jag har läst de flesta EM-specialbilagorna, jag har sett TV-inslagen, jag har resonerat med jobbarkompisar om tänkbara startelvor. Detta är nästan den bästa tiden, precis innan turneringen börjar. Nu är drömmarnas och förhoppningarnas tid. Efter första matchen mot Grekland kommer vi att vara nerdragna i den trista verkligheten igen (vi spelar en dålig 0-0 match, tror jag). Såhär tror jag att Sveriges 11 man heter nästa tisdag:
Isaksson

Alexandersson, Hansson, Mellberg, Nilsson

Larsson, Linderoth, Svensson, Ljungberg

Larsson, Ibrahimovic

En ganska tråkig, men rutinerad och defensiv uppställning. Men så länge Lagerbäck sitter vid rodret kommer det att se ut ungefär såhär.
Och till sist vill jag bjuda på ett fantastiskt fotbollscitat, man skulle kunna kalla det för poesi, hämtat från det senaste numret av Offside:
"Bollen föll från himlen. Villa (spansk anfallare min anm.) tog den på volley och skickade in ett underverk i krysset".
Så vackert!