head> Livet i prästgården: maj 2009

2009/05/31

Pingst




Den första riktiga sommardagen kom idag. Vilket väder! Efter frukosten fanns det bara en sak att göra: Packa grejjerna och cykla till stranden. Sonen hade fixat mors-dag-chokladbollar som också fick åka med.
På stranden var det en hel del folk. Vi fiskade krabbor och sedan var det en i familjen som badade. Eller badade vet jag inte om man kan säga. Det var mer som ett snabbt dopp. Men hela kroppen var under vattnet. Återstår att se hur lång tid det tar innan de två övriga familjemedlemmarna vågar sig i.

2009/05/30

Prioriteringar

På jobbet pågår som ni redan vet en prioriteringsutredning. Vad är viktigt och vad (vem?) kan man plocka bort?
Idag fick jag uppleva prioritering även på hemmaplan. En kollega från jobbet ringde i morse och sa:
- Gunnar, jag har en biljett på bästa sittplats över till Blåvitt-BP i eftermiddag. Vill du hänga med?
Hm.
- Nä, vi ska fira hustruns födelsedag idag.
Valet var naturligtvis lätt, men det blev ett bevis för att allt handlar om prioriteringar.

Vi hade ett jättebra kalas, även om gammelmorfar inte orkade komma. Färskpotatis, lax, god sås, tårta och kaffe och allt utomhus i den strålande solen. En dag som denna kommer vårt hus verkligen till sin rätt.

Enligt uppgift har det varit en lyckad eftermiddag även på Gamla Ullevi. Boom-booms sista match innan flytten till Holland slutade med 4-0 seger och mål av den blivande AZ-spelaren.
Värt att notera: För två år sedan gjorde en viss Niklas Bärkroth allsvensk debut mot just BP och blev därmed den genom tiderna yngste allsvenska spelaren. Den gången satt hela familjen Ledwon på läktaren. Sedan dess har Bärkroth gjort ett antal inhopp i laget men inte tagit en ordinarie plats. Än. Idag, två år senare, gjorde han sina två första allsvenska mål. Grattis Niklas!

2009/05/29

Väröbacka/Norvalla - Åsa IF 9-3

Egentligen skulle sonen inte spelat fotboll ikväll, men på grund av några återbud behövde truppen kompletteras med en spelare till. Isak ställde upp. Denna gång var det Åsa IF som stod för motståndet. Sonen spelade back hela matchen och gjorde några riktigt grymma glidtacklingar. Så länge man träffar bollen och inte motståndaren är det helt enligt reglerna...och sonen höll sig till reglerna hela tiden.
Kvällens seger var en skön revansch med tanke på måndagens förlust i Elefantcupen. Då åkte vi ut på straffar mot Tvååker/Galtabäck. Nu vann vi mot favoriterna Åsa IF. Hoppas att alla spelare kände sig delaktiga i segern.

2009/05/27

Grattis Helena!


Precis som förra året infaller Helenas födelsedag en dag efter Pers. Tänk att det kan bli så!
I vilket fall som helst vill vi gratulera Helena idag och önskar henne stor lycka och framgång nästa jordsnurr. Det blir ett annorlunda och spännande år med studier istället för jobb!
Och så vill den fotbollsintresserade delen av familjen framföra vårt stora tack för att du gick med på att samordna dagens firande med Champions League-finalen...hoppas att du får en trevlig kväll.

2009/05/26

Grattis Per!


Idag ställer vi oss upp och utbringar ett fyrfaldigt HURRA för Per som fyller år. Minst 30, kanske mer. Per är inte bara en lycklig Iphone-ägare. Han är också präst och initiativtagare till en riksbekant legoskulptur, han känner till Rocklunda bandyarena (heter väl nåt med ABB nuförtiden...) bättre än de flesta av oss och han ska snart hjälpa några herrar (och en dam?!) i den övre medelåldern att överleva en seglats på de kroatiska vågorna. Grattis, Per!

2009/05/24

Frillesås FF - Väröbacka/Norvalla 3-5

Dags för tredje matchen i årets P11-serie. För Isaks del innebar det "publikrekord". Där fanns släktingar både från mammas och pappas sida, totalt 8 personer. Matchen började jämt med lägen åt båda håll. Sedan slog han till, sonen. Vår mittback slog en långboll som Isak var först på. Försvararen i FFF hade inte en chans att hänga med. 1-0! Stort jubel i Ledwon-klacken (också från alla andra Väröbacka/Norvalla-släktingar naturligtvis).
Spänningen höll i sig. Lagen följdes åt till 3-3. När det bara var några minuter kvar tryckte vi gasen i botten och fick till två mål.
En rättvis seger, tycker jag.
I morgon är det match igen. Denna gången i Elefantcupen, en cup för alla P11-lag i Varbergs kommun. Cup innebär att det är "vinna-eller-försvinna" som gäller. Vi spelar mot Tvååker/Galtabäck i Tvååker.

2009/05/23

Tyskt besök del II inkl "gissa kyrkan"


Idag åkte jag på en utflykt med våra tyska gäster (H och I var kvar hemma för att delta i gospelkörens terminsavslutning). Det blev en heldag med besök på Allum, en kyrka, landsvägskörning genom djupa skogar och längs glittrande sjöar, ett fikastopp på Landvetter flygplats och till sist räkfrossa hos mamma i Sävedalen.
Och med anledning av ett av utflyktsmålen återkommer här en tävling på bloggen:
"Gissa kyrkan".
Jag höll på att säga: "Vart är vi på väg?" Men jag menar naturligtvis: "Vilken kyrka är detta?"
Ledtråd: Den är vit och omges av en kyrkogård.

2009/05/22

Besök från Tyskland




Denna helgen har vi besök från Tyskland - min faster med man är här. Det har varit några riktigt sköna dagar! När man har besök från utlandet upptäcker man plötsligt sitt eget land på nytt. Eller man ser i alla fall på Sverige med andra ögon. Lite trafik, mycket natur, en stat som tar ett stort socialt ansvar (barnbidrag, fritids och CSN är inte självklart i andra länder!).
För att visa upp vår vackra västkust från den bästa sidan åkte vi till Akvarellmuseet på Tjörn. Det var en riktig höjdare. Vi åt fish&chips, klättrade i berg och såg vackra tavlor. När vi kom hem till stugan i Värö spelade Rüdiger och Isak crocket och sedan grillade vi. Solen sken, maten smakade bra och stämningen var på topp!

2009/05/17

Fotboll i moll och dur


Denna söndag har gått i fotbollens tecken. Först i moll. Väröbacka/Norvalla förlorade en jämn och välspelad match mot Derome/Åskloster med 3-4. Tyvärr var vi lite "fega" i eget straffområde, så motståndarna kunde relativt lätt göra sina mål. Men vi var på gång och hade, med lite tur och en bättre (=blåst straff för oss) domare tagit åtminstone en poäng. Istället fick vi öva oss i den ädla konsten att förlora. Bläää.
Desto bättre gick det på Gamla Ullevi. För sonen var det premiär och han trivdes alldeles utmärkt. En härlig match där Hysén gjorde två klassmål. När domaren blåste av matchen hade blåvitt gjort två mål och Kalmar FF ett: 3 poäng till änglarna och ännu har man vunnit alla matcher på nya arenan. Grymt! Det var inte sista gången vi var där tillsammans.

2009/05/16

Stiftsdag "Under ett enda valv"


"Under ett enda valv" - det var mottot för stiftsdagen 16 maj. Vi samlades i Johannebergskyrkan (Domkyrkan var inte att tänka på, på grund av Göteborgsvarvet...) och hade en heldag kring internationellt arbete och klimatfrågor. Tyvärr var vi inte så många deltagare (ett par hundra) för programmet var verkligen av högsta kvalité och hade förtjänat fler åhörare. Det var professionella talare, bra lokaler och många spännande seminarier. Men vi som var där hade det bra. Väldigt bra.

2009/05/15

Grusgång


Efter mycket hårt slit är den äntligen klar - grusgången. Först dränerade vi. Sedan fick vi en massa jord att sprida ut på tomten. Därefter sådde vi gräs. Och nu har vi fixat kanter, bärlag och till sist singel (tack Wiman, Larsa och Stenlunds för alla bidrag i form av transportredskap och material!) till en grusgång från den nybyggda trappan från parkeringen till husdörren. Visst är det enklare att bo i hyreslägenhet - men inte lika kul!

Prioritering

Sedan ett antal månader pågår en utredning om stiftets framtida prioriteringar. Dels handlar det om att hitta ett tydligt fokus, dels minskar stiftets inkomster så vi måste dra ner på utgifterna...
Idag var det informationsdag. Utredningens ordförande höll ett omfattande föredrag för oss anställda om hur utredningen resonerar inför framtiden. Många av oss var ganska spända inför vad vi skulle få höra. Det är klart att en arbetsplats påverkas när ledningen signalerar att det är nedskärningar på gång. Det gäller på Volvo, det gäller på Sveriges Television, det gäller på Göteborgs stift. Minskade utgifter = färre anställda. Det är enkel matte. Det saknas inte samtalsämnen vid lunch- och fikaborden.
För egen del är jag inte så orolig. Budskapet idag var att stiftet även i framtiden kommer att satsa på antagning och vigning av präster och diakoner och att detta uppdrag är en viktig del av stiftets verksamhet. Någon däremot?

2009/05/10

Gräs


Någon av er kommer kanske ihåg att vi har sått nytt gräs för några veckor sedan. Nu börjar det komma upp...

2009/05/09

Väröbacka/Norvalla - Grimeton IK 7-3




Så var seriepremiären avklarad. Solen sken, vinden blåste, laget var på hugget. Det var aldrig något snack om saken, vi vann relativt enkelt med 7-3 mot gästerna från Grimeton. På mittfältet sprang en rödhårig kille omkring och fick känna på hur det är att inte vara bäst i laget utan kämpa stenhårt för att kunna bidra till spelet. Trots att jag är jävig så det bara skriker om det måste jag ändå säga att det såg helt okej ut. Sonen sprang och kämpade som vanligt. På topp hade vi J & A - de gjorde alla 7 målen (varav ett på straff). Dom e grymma!
Bild 1: Äntligen blåser domaren till spel!
Bild 2: Sonen tillsammans med J & A på "avbytarbänken". Alla måste vila någon gång...
Bild 3: Gruppfoto efter första segern (bilden beskuren....)
Nästa match blir söndagen den 17 maj mot Derome/Åskloster på Värö IP. Tre nya poäng?!

Göteborg - Stockholm 1-11




Inga som helst bortförklaringar kan rädda oss: 1-11 talar sitt tydliga språk. Det var inte domarens fel, det var inte vädrets fel, det var inte Guds fel. Vi var helt enkelt ett sämre lag. De hade 5:an, vi hade ingen. 5:an hette Olle och var matchens lirare, i underkant. När han senare, vid middagen, berättade att han har en spelarkarriär i Brommapojkarna (som spelar i Allsvenskan...) blev man inte direkt förvånad.
Men så kul vi hade, trots allt. En liten, men trogen skara supportrar hade infunnit sig. En biskop, tre stiftsanställda, en svärfar och ett gäng gamla konfirmandledare från Värö - tack för stödet! Att spela boll är så himla kul och så himla svårt.
Min egen insats? Tja, skrubbsåren på knäna fick jag av det elaka konstgräset när jag (som vanligt) kom för sent in i en närkamp. Jag hade en nick mot mål (den ena bilden visar just den hörnan), ett skott över mål och så gjorde jag en massa misstag bakåt, vilket innebar mål fast i fel nät.
Efter matchen delade biskopen ut en pokal till 08:orna. Låt oss hoppas att vi genom en lyckad nyrekrytering av präster (vem ansvarar för sånt egentligen?) kan spela hem pokalen till framsidan nästa gång.
Sedan väntade dusch, eftersnack och italiensk buffé på en lokal mitt i stan. Trots att hälften av oss var förlorare var stämningen på topp. Tänk er själva: Över 20 präster, god mat, trötta ben och och en öl. Tystnaden lyste med sin frånvaro.

2009/05/07

Krypgrund


Som några av er vet har vi kämpat en del med vår krypgrund. När vi köpte huset visste vi att vi var tvungna att fixa till den, pga fukt. Idag har vi kommit en liten bit till - ett företag från Tvååker har varit här och sugit rent grunden, lagt in grus och plastat in hela härligheten. Nu börjar vi se ljuset i tunneln...

2009/05/05

Ledwon i startelvan *2

En smått osannolik rubrik - men den är sann. Denna vecka ska Ledwon vara med i en fotbollsmatch två gånger. Såhär är det:

På fredag spelar Ledwon senior prästfotboll på Heden. Det blir en match som ger ordet prestige ett nytt ansikte. Vad sägs om ett lag med präster från Stockholm som kommer till Göteborg för att möta ett prästlag från Sveriges framsida? Jag säger bara oj, oj, oj. Så om du är intresserad: Välkommen till Hedens konstgräs på fredag kl. 16.30. Det spelar ingen roll om du är resesäljare med en V70, förtidspensionär, teologistudent eller bara allmänt intresserad. Om inte annat kan du få dig ett gott skratt...

Nästa match blir på lördag. Då spelar Ledwon junior sin första seriematch någonsin. Inga sammandrag längre utan en rak serie med match varje vecka i 14 omgångar. Matchen på lördag är på Värö IP kl. 11.00 och det är Väröbacka/Norvalla som tar emot 11:årningarna från Grimetons IK. Jo, 11 år, sonen spelar ju med P11 denna säsong. En preliminär laguppställning kan man få genom att skicka ett sms till min privata mobil. Ur ett ledwonskt perspektiv blir mittfältet extra spännande att följa. Och stackars den spelare som spelar till höger på Grimetons mittfält, han kommer att få jaga boll som han aldrig gjort förut, tro mig!

Men först...Arsenal mot United ikväll. Frugan har extra körövning. Gissa vad junior och senior Ledwon ska göra? Chips, någon?

2009/05/03

Söndag

Idag firar vi "Vägen till livet" - 4:e söndagen i påsktiden.
För egen del innebar detta tjänstgöring i Bua kyrka. Jag ledde gudstjänsten där och döpte två barn. Det var väldigt roligt, inte minst med tanke på att det var första gången jag fick leda en gudstjänst i Bua efter ombyggnationen. Så fint det har blivit! Och till kyrkkaffet fick vi min favorit: En slags sockerkaka med nåt marsansåsliknande i mitten. Receptet finns garanterat i "Sju sorters kakor" och det heter säkert något i stil med "Tant Annas söndagskaka".
Resten av dagen har gått i trädgårdens tecken Vi har varit på inte mindre än två trädgårdsaffärer och köpt parasoll, täckbark, pelargoner, krukor och lite till. För den som undrar kan jag meddela att det nysådda gräset börja synas. När jag vattnade såg man små, små strån sticka upp ur marken. Tänk när jag kör där med gräsklipparen för första gången!