head> Livet i prästgården: maj 2010

2010/05/25

Gissa kyrkan


Så var det dags igen. Kan någon gissa vilken kyrka jag besökte idag?
Ledtråd 1: Flakmoppe.
Ledtråd 2: Alla ordinarie präster i församlingen är kvinnor (jo, vi befinner oss i Göteborgs stift).

Uppdatering: Rätt svar är... Styrsö kyrka!

2010/05/24

Pingstdagen


De senaste tio åren har Helena åkt till församlingshemmet varje måndag för att öva med Gospel Voices. Nu är det slut.
I går, på pingstdagen, medverkade kören för sista gången under hennes ledning vid mässan. Vemodigt är bara förnamnet. Det har betytt så mycket för så många att kören har funnits. Förhoppningsvis kommer den att finnas kvar med annan körledare.
Med tanke på förändringarna på jobb- och studiefronten för Helena är det naturligt att hon slutar med kören, men det känns ändå himla sorgligt....

2010/05/21

Värö/Norvalla - Onsala BK 1-0

Efter de två inledande förlusterna mot Bua och Fjärås var det i torsdags dags för P11-12 laget att möta bollklubben från Onsala. Tyvärr kunde jag inte vara med själv (jag befann mig på antagningskonferens på Helsjön). Men jag har fått det hela återberättat för mig både av frugan och sonen.
Onsala är ett erkänt bra lag. I och för sig hade Värö/Norvalla hemmaplan, men ändå. Det var nog inte hemmalaget som var favoriter.
Matchen var jämn och välspelad. Chanserna avlöste varandra. Noll - noll i paus. Hm.
I början av andra halvlek fick Värö/Norvalla ännu en hörna. Hörnläggar-Axel slog hörnan mot bortre stolpen och där stod Ledwon junior. Först sköt han ett skott som målvakten i Onsala lyckades parera, men returen dunkade sonen in på volley.
Att avgöra med matchens enda mål mot mammas hembygd och därmed säkra årets första serieseger var nog....en helt okej upplevelse! Gött är bara förnamnet...grattis Isak!

2010/05/18

Ny gräsmatta


Det är inte bara Gamla Ullevi som behöver få nytt gräs. Även huset i Hasselbacken är på G. Nu är all jord på plats och i söndags kväll var det dags att så gräs. Återstår att se hur lång tid det tar innan den första fotbollen studsar i en mjuk, kompakt, tät och grön gräsmatta.

Antagningskonferens

Så var det åter dags att åka på antagningskonferens. Denna gång ska vi till Helsjöns folkhögskola. Vi har ju redan varit iväg med 18 kandidater i februari så detta är en extrainsatt konferens med ytterligare 13. Det beror på att vi under förra året fick in ovanligt många intresseanmälningar, både präst- och diakonkandidater. Nu har alla gjort en första praktik någonstans i stiftet och det är dags att träffa Domkapitlets antagningsgrupp. Det lär bli tre spännande och intensiva dagar.

2010/05/13

Trädgård



Ända sedan vi köpte huset här i Nordvära har vi försökt att få ordning på trädgården. Vi har röjt sly, vi har dränerat, vi har anlagt ny gräsmatta på nord-, öst-, och sydsidan av huset, vi har planterat växter och så vidare. Ett stort projekt har varit att ta bort alla hasselbuskar/träd och liknande vegetation mellan vår och grannens tomt. Det har gått ganska bra. Det som varit kvar att fixa har varit att ordna med gräsmatta istället för...vad man nu ska kalla det (första bilden).
Förra veckan kom en lastbil och tippade 8 kubikmeter matjord nere vid vägen. Sedan dess håller vi på att med hjälp av grannens skottkärra (våran är för kass...) frakta upp dessa kubikmeter jord och göra i ordning marken mellan sonens studsmatta och stenmuren. Ännu är inget gräs sått, men jag ville ändå ge en halvtidsrapport. Just nu (efter tusen skottkärror jord känns det som!) ser det ut som på den undre bilden. Hur det kommer att se ut när det är klart får vi återkomma till. Efter midsommar.

2010/05/09

Bua IF - Värö/Norvalla 3-2

Så var serien för Varbergs fotbollsspelare igång. P11-12 omfattar Varbergs kommun samt några lag från Kungsbacka. Denna helgen spelades första omgången.
För vårat lag började det hela med derby direkt. Vi åkte till Västkustvallens B-plan i Bua för att möta lokalkonkurrenten i vitt och rött. Efter att vi vann träningsmatchen mot just Bua för några veckor sedan misstänkte vi att de skulle vara grymt taggade. Ack ja.
Första halvlek var det definitivt hemmalaget som ägde. Att det bara stod 1-0 i paus var lite i underkant. Sonen och hans lagkompisar sprang så gott dom kunde, men Bua var helt enkelt bättre. I andra halvlek (genom några taktiska genidrag från tränarna...) blev det bättre och vi kvitterade två gånger om. Men med cirka 10 minuter kvar skruvade Buas nr 4 in en hörna direkt i mål. En rättvis seger - även om det svider att erkänna det.
En extra eloge till dagens domare. Även om jag inte höll med om alla domslut var det länge sedan vi hade en sådan bra och konsekvent domare. I pojklagsmatcher kan man ibland råka på domare som inte vet hur man använder en pipa, men domar-Isaac gjorde verkligen så gott han kunde och vågade bokstavligen peka med hela handen. Mera sånt!
Nu knyter vi näven, övar på avslut och kondition och vinner över Fjärås på lördag!

2010/05/06

IFK Göteborg - AIK: 4-0


Visst, jag hade blivit väldigt glad om blåvitt vunnit mot...låt oss säga Örebro eller BP med 4-0. Med tanke på hur IFK startat säsongen hade det känts grymt skönt. Men den som har minsta förståelse för supporterrivalitet, storstadskonkurrens, "ge igen för gammal ost" osv inser vad kvällens match betyder. Fyra noll. Mot Gnaget. Från Stockholm. Som är Svenska mästare. Och nu ligger SIST i tabellen. Bingo!
All heder till spelarna (jag såg matchen på TV). De kämpade och sprang och stångades och gjorde fotbollslivet surt för 08:orna. Största positiva överraskningen var nog att Sebastian Eriksson spelade så fint på mitten. Och Elmar gjorde en hel del goa saker han med. Och så Olle. Ha, två mål! Det första är nära att gå över, men han får till det. Och tvåan: En riktig tåfis. Såna mål gör Väröbackas P12 också. Nu har det vänt. På måndag tvålar vi dit makrillarna...

2010/05/04

Snö

Idag, på väg hem från jobbet, så jag snö.
Jo det är sant.
När tåget var någonstans mellan Anneberg och Hede var marken helt vit.
Även om det var grönt när jag kom hem var det en kylig kväll så vi har faktiskt eldat i brasan.
Man kan ju undra när grillsäsongen börjar?