head> Livet i prästgården: juli 2010

2010/07/29

Rapport fran Brugge

Har antligen lyckats hitta en dator med www pa var resa. vi ar i belgiska Brugge efter att ha lamnat Paris i morse. Allt gar bra (aven om resbudgeten redan ar sprackt...) och nu ser vi fram emot en kvallsmat bestaende av musslor och pommes frites.
I morgon aker vi vidare till Holland for att sa smaningom landa hos slaktingarna i norra Tyskland.Och jo, vigseln i Schriesheim gick bra - vilken fest det blev!

2010/07/21

Matlagning

Härom kvällen såg vi på TV 5: Jamie Oliver i Andalusien. Även sonen satt med i soffan. Det var tur det! För han blev grymt imponerad av den läspande engelsmannen. Det var i och för sig inte första gången sonen fick "träffa" Jamie. Vi har sett ett och annat program med honom och lagar en del mat utifrån hans kokböcker.
Men denna gång tog det lite extra skruv, så nu har vi planerat en trerätters måltid som sonen ska laga. Jag agerar assistent men kocken med slängen i kväll är Isak. Jag diskar - han hackar. Jag dukar - han håller koll på ugnen. Tänk vad lite TV-tittande kan leda till...

2010/07/18

Lagbild från Företagscupen


Här har vi laget som tog sig ända till semifinal i 2010 års Företagscup här i Värö.
Svenska kyrkan - Värö församling
Övre raden:
Henrik Karlsson (coach), Anders Gunnarsson, Christofer Rogestedt, Gunnar Ledwon, Lars-Peter "Larsa" Karlsson (c), Bengt Andersson.
Under raden:
Erik Sedin, Isak Sevehem, Jonatan Levi, Johan Karlsson, Mathias Johansson.
Foto: Hannes Bengtsson

2010/07/17

IFK Göteborg - Halmstad BK 3-0



Jag erkänner med en gång: jag hade fel i mitt tips...det blev 3-0 och inget annat! Men jag gissade rätt på första målskytten.
Men vi tar det från början.
Tillsammans med familjen Karlsson åkte vi upp till Gamla Ullevi för att se omstarten av årets Allsvenska. Blåvitt mot västkustrivalerna HBK - nästan ett derby.
Drygt 10.000 hade sökt sig till arenan för att se på matchen. Och det blev en riktigt, riktigt härlig match.
Den allsvenske debutanten Sandberg i blåvitts mål höll nollan! Det måste kännas precis hur gött som helst.
Hysén gjorde ett fantastiskt mål på kontring. Vilken nedtagning han gjorde!
Vår favvvo nr 13 lyckades mycket bra som mittback - och han satte en frispark (se bild 2 - han står längst ut till höger i bild och tar sats precis innan han skjuter ett lågt men hårt skott i mål).
Tre mål framåt - inget i baken: Det är en kanonstart på andra halvan av årets säsong. Och vi var där och fick uppleva det hela...chansen/risken finns att det blir fler matcher på plats för oss i år.

Omstart


Idag startar Allsvenskan om med den 15:e omgången. Vårens första fjorton matcher vill man ju helst bara glömma.
15 poäng är inte ok.
13:e plats i tabellen känns ju inte så superkul (enda trösten är att Gnaget ligger ännu längre ner).
Så det finns alla möjligheter att vända det hela till något positivt nu!
Idag får vi se en ny förstemålvakt. Huvaligen! Undra om unge herr Sandberg är nervös. Hoppas verkligen att han får göra en kanonstart.
Och så ska nr 13 spela mittback. Det kanske inte är så tokigt med tanke på hur det gick i våras.
I vilket fall som helst så blir det kul att se dagens match. Vi ska dit hela familjen och hejja fram IFK när det kör över kusinerna från landet (Halmstads BK).
Hur det går?
Blåvitt vinner med 2-0. Hysén gör första och Söder andra. På hörna.

Segling till Vendelsö



En god vän i Bua ringde häromdagen:
- Gunnar, ska ni hänga med ut och segla i morgon?
- Absolut!
Frugan jobbade så det fick bli sonen och jag som hoppade i en 27-fots segelbåt årsmodell -82 i Bua hamn.
Det var inte särskilt mycket vind men vi satte ändå segel och efter en dryg timmes segling var vi framme vid bryggan på Vendelsö (ni vet, ön som ligger rakt utanför Stråvalla strand). Väl framme på Vendelsö blev det fika, fiske och bad. Tyvärr hade brännmaneterna börjat dyka upp så det var ett vågspel varje gång vi hoppade i vattnet.
På vägen hem fick jag styra nästan hela vägen och till min förvåning lyckades jag piska upp båten i nästan 6 knop. Vi flög fram över vågorna!

2010/07/10

Grattis Oskar!

Idag vill jag rikta ett stort grattis till Oskar som har bekräftat sitt dop genom att konfirmeras i Hemsjö kyrka idag. Hoppas att din dag och hela din konfirmationstid blev precis så som du hade tänkt dig. Och välkommen i iPhone-gänget...

Företagscupen 2010




Idag - på årets hittills varmaste och soligaste dag - spelades den traditionstyngda Företagscupen här i Värbacka. Och för första gången var Värö församling med. Vi har stått i kö sedan fem år, men i år fick vi äntligen komma med. 16 lag fördelade på fyra grupper. De två bästa i varje grupp går vidare till kvartsfinal osv. Varje match är 1*20 minuter. Skratta inte! Det är fruktansvärt jobbigt att spela fotboll i sådan värme och vi spelade totalt fem matcher (100 minuter), så det är fullt tillräcklig speltid.
Varje lag får innehålla max tre licensierade spelare (dvs de spelar fotboll i ett "riktigt" lag i en serie). Och någon/några bör ju representera lagets namn. I vårt fall bestod laget av två kyrkvaktmästare, två präster, en nykonfirmerad samt lite inlånat folk. Och de inlånade lyfte laget! Vår bäste utespelare huserar i vanliga fall på Varbergs BOiS mittfält (div. 2) och vår målvakt var ärkeängeln Bengt. Jo, han blev ärkeängel 2002 (utsedd av supporterklubben Änglarna). Och han vann SM-guld för Blåvitt 2007. Det är en lång historia hur vi lyckades få en så rutinerad målvakt, men det var mycket tack vare honom som vi inte bara tog oss vidare från gruppspelet utan dessutom gick ända till semifinal efter att ha spelat riktig sambafotboll i kvarten mot ett husbyggarföretag. Men sen tog det stopp. Allbygg i Värö blev för svåra. De vann sedan hela turneringen så vi blev moraliska treor.
Hur det gick för mig? Jovars, jag sprang så gott jag kunde. Och ett mål satte jag! Det var det ingen som trodde innan. Och i morgon kommer jag att ha träningsverk...typ överallt.

2010/07/06

Cykeltur till Förlanda



Nån gång i vintras fick vi ett erbjudande från två cykelfantaster boende i Förlanda.
- Kom och hälsa på oss i sommar - det är ju bara fyra mil från Värö!
Det var ju en utmaning vi inte kunde tacka nej till. Så i går vid lunchtid bar det av norrut på Ginstleden. Det blev lunchstopp i Åsa (pizza!) och en längre paus på eftermiddagen vid Fjärås Bräcka (bild 1). Där badade en av oss i det svinkalla vattnet i Lygnern. Men så vackert det var! Har du inte varit vid Fjärås Bräcka - åk (eller cykla) dit.
Vid femtiden var vi framme hos våra vänner. De bor i ett hus som påminner en hel del om vårt: En ombyggd röd stuga. Den ligger vid en liten sjö och där blev det kvällsdopp - och betydligt varmare i vattnet. 23,5 grader innebar att alla i familjen vågade hoppa i.
I morse bar det av hemåt. Då tog vi en annan väg: Förlanda - Stockared - Idala - Stättared - Frillesås - Nordvära. I Stättared var 4h-gården öppen och där fanns ett café. Inte helt fel. Och precis i närheten ligger Lillesjö-stugan som tillhör sonens orienteringsklubb. Vid Lillesjön gjorde vi en paus och svalkade fötterna i vattnet (bild 2).
Nu är vi hemma och känner oss trötta men grymt nöjda med att ha cyklat 80 kilometer på två dagar. Nu tänker vi slappa och njuta av första semifinalen mellan Uruguay och Holland.