head> Livet i prästgården: november 2010

2010/11/29

Bloggpaus

Såhär i advent är det läge att ta en paus i bloggandet. Återkommer i början på det nya året!

2010/11/21

Söndag

Så går sista söndagen på kyrkoåret mot sitt slut.
För egen del har denna söndag inneburit två gudstjänster (Värö och Stråvalla) med dop i båda. Tänk så roligt det är att fira gudstjänst! Och tänk så kul det är att göra inhopp i hemmaförsamlingarna. Många bekanta ansikten och många goa minnen.
Det ena dopbarnet känner vi så vi var medbjudna på dopkaffet i församlingshemmet. Paj, sallad, tårta, kaffe. Satt som en keps.
På eftermiddagen var det åter dags att köra sonen till Kungsbacka för fotbollsträning. Skulle 3 plus och regn vara ett problem? Pöhh! Det är en möjlighet! Sonen var som vanligt mycket nöjd efteråt.
Nu laddar jag för några dagars bortavaro. I morgon bär det av till Uppsala igen (hem igen på torsdag) för del 2 av kyrkoherdekursen. Många och långa föreläsningar väntar. Men som alla vet så är kunskap lätt att bära...

2010/11/19

Tandläkare

Idag är den stora tandläkardagen. Inte nog med att Svenska Mässan är fylld av tandläkare som är på "Odontologiska årskonferensen". Nej, både sonen och jag har varit på Folktandvården i Bua. För egen del handlade det om den årliga undersökningen. Lite rafs och krafs men det mesta verkade ok. Ska dock återkomma om några veckor för att få ett hål lagat. Nåja. För sonen handlade det om att dra ytterligare en tand. Som ni kanske vet har han redan dragit en tand och fått tandställning i överkäken. Nu är det underkäkens tur. En tand drogs idag och nästa vecka kommer "rälsen" även där. Det positiva är att dagens tanddragning gick betydligt smärtfriare än förra gången.

2010/11/17

Gissa kyrkan - Göteborgs stift



Några kanske tycker att det börjar bli lite väl ofta, men här är ännu en "Gissa kyrkan". Förra gången var kyrkorna mycket riktigt från vårt östra grannland. Denna gång är vi tillbaka i Göteborgs stift igen. Idag, denna gråa novemberonsdag, tillbringade jag några timmar i denna kyrka. Vilken?
Ledtråd: Renoverad 2008.
Uppdaterad: Rätt svar är Bäve kyrka (i Uddevalla)

2010/11/15

Gissa kyrkan - utlandsspecial




Förra "Gissa kyrkan" var ganska svår. De flesta har trots allt inte varit i Sätila så ofta.
Denna gång gör vi tävlingen något enklare - tror jag i alla fall.
För ett poäng: Vilken stad har jag varit i och tittat på dessa kyrkor?
För tre poäng: Vad heter kyrkorna?
Bonuspoäng: Vilken är fräckast?

2010/11/09

Födelsedag och resor

9 november. Smaka på det! För vissa är det bara en tråkig höstdag i mängden. Men för några av oss är detta dagen med stort F. Födelsedag! Sång och frukost på sängen? Japp! Paket? Flera stycken! God mat? Absolut! Grattishälsningar på Facebook? Skojjar ni?
Det har varit en väldigt härlig dag. En extra bonus var att en av stiftets nyare präster hade ställt in en present i en lila påse på mitt arbetsrum. Innehållet passade utmärkt till kvällens köttfärspaj. Nice!
I morgon tänkte jag trotsa snökaoset och bege mig till huvudstaden med hjälp av SJ. Vad ger ni mig för odds att jag är framme enligt tidtabellen? Väl där ska jag delta i en konferens kring rekryterings- och antagningsfrågor som kyrkan på nationell nivå inbjudit till. Allt tyder på att det blir många givande samtal med kollegor från de övriga stiften i frågor som berör mitt dagliga arbete. Så det blir säkert bra dagar.
När helgen närmar sig ska jag inte åka hem igen - utan familjen kommer till Stockholm! Vi ska nämligen åka på Finlandskryssning med the Wilders. Det lär bli en upplevelse vi sent ska glömma.

2010/11/06

Vinprovning

Efter hur många år som helst är det äntligen dags för vinprovning igen. Som några av er minns hände det då och då att det provades viner i prästgården men sedan flytten till Nordvära har det varit lite si och så med det. Tills idag.
En prost och en kyrkoherde med respektive dyker upp om några timmar och då ska vi se vilken av följande buteljer som faller oss bäst i smaken:
Domaine Du Vieux Lazaret 2007
Gumfields Pinot Noir 2009
Lurton Malbec Reserva 2008
Penfold´s "Thomas Hyland" Shiraz 2008
Stellenzicht "Golden Triangle" Pinotage 2008
Vinerna står här i bokstavsordning. I vilken ordning vi ska prova dem är en väl förborgad hemlighet...

2010/11/03

Höstcamp med fotboll

Under fyra dagar (söndag-onsdag) har sonen varit på höstcamp. Det är IFK Göteborg som bjudit in (nåja, det kostar pengar...) ungdomar 11-14 år till ett fotbollsläger.
Ni kan tänka er att Isak inte var särskilt svårövertalad. Fyra dagar på vandrarhem i Kviberg med två rejäla träningspass varje dag på konstgräs, möte med A-lagsspelare och teoripass, allt enligt blåvitts egen träningsfilosofi "Fotbollens hemligheter" utarbetad av Roger Gustavsson. Jo, jag tackar.
När vi lämnade av sonen tillsammans med Buakompisen Marcus i söndags var han kanske inte den kaxigaste, men det gick nog över ganska fort. Idag hämtade Helena honom och han är grymt nöjd med lägret. Många nya kompisar, starkare fotbollsben, ett antal signerade idolkort (favoriten är "Till Isak från Tobias Hysén") och många lägerupplevelser. Kan inte bli bättre.
Hans föräldrar har däremot haft fyra ganska jobbiga dagar. Det har varit en konstig känsla att bara vara två vuxna i huset. Tyst på nåt sätt. Och tomt. Men det är väl bara att vänja sig. Det var nog inte sista gången Isak var iväg några dagar....

2010/11/02

En kyrkoherde säger hej då


När jag lämnade kyrkoherdetjänsten i Värö för några år sedan togs den över av Gunilla Törn. Hon var då komminister här i pastoratet. I söndags var det dags för henne att ta farväl av församlingen och gå vidare i livet. Avskedsgudstjänsten var en av de finaste gudstjänsterna jag varit på i Värö kyrka. Mycket folk, en härlig förkunnelse, underbar körsång och en och annan tår. Jag har verkligen uppskattat Gunilla som "min" kyrkoherde och församlingspräst. Kontraktsprosten nämnde orden "vemod och tacksamhet" i sin hälsning till Gunilla. Det var två välvalda ord. Det är vemodigt att hon slutar - och vi känner en stor tacksamhet för allt hon gjort i församlingarna här. Allt har sin tid. Och tiden när Gunilla var kyrkoherde i Värö är nu till ända. Tack för allt, Gunilla!