head> Livet i prästgården: januari 2011

2011/01/31

Hängig

Har just legat i soffan och slappat. En kopp te, lite nötter och en inspelad fotbollsmatch (Blåvitt-??? från Ukraina eller nåt i Copa del Sol) från i eftermiddags). Mitt kära IFK åkte på däng och spelade sisådär. Men allt tyder på att 2011 blir en trevligare säsong än 2010. En träningsmatch var helt rätt nivå i kväll. Jag känner mig nämligen lite hängig. Ni vet, det känns som att man har feber, fast egentligen har man inte det. Allt går i slow-motion och tanken på kreativa arbetsinsatser känns hmmmmm, ungefär. Men det gäller att ladda batterierna, för i morgon bär det av till Åh stiftsgård. Där ska jag tillsammans med stiftsdiakonen hålla i en handledarutbildning. Hoppas att jag känner mig mera pep då.
Och så kan jag berätta att man har fräschat upp fikarummet på jobbet. Nya möbler och nymålade väggar. Det har verkligen blivit väldigt, väldigt fint. Dock är det inte så svårt att gissa vilket Allsvenskt herrlag de ansvariga håller på: Allt går i grönt och svart (och vitt). Så numera kallas platsen där vi intar vårt kaffe för GAIS-gården. Det är mycket man måste stå ut med på denna sidan evigheten.

2011/01/26

Kurslitteratur

Som jag säkert skrivit tidigare här på bloggen så går jag en högskolekurs detta läsår. Det är en sk. uppdragsutbildning via Uppsala Universitet och kursen heter Kyrkligt ledarskap, 15 hp. Det är en kurs som ger behörighet att söka kyrkoherdetjänster.
Kursen innehåller fyra träffar i den eviga ungdomens stad. Däremellan ska man läsa kurslitteratur. Mycket kurslitteratur.
Idag fanns äntligen tillfälle att ta fram en av alla böcker och läsa några kapitel. Det är med en märklig blandning av nostalgi, tentaångest och kunskapstörst jag sitter i läsfåtöljen med en kopp kaffe i ena handen och understrykningspennan i den andra.
Men nu är pluggtiden över för denna dag. Dags att skjutsa sonen till Sjöaremossen och bandyträningen som väntar där.

2011/01/24

Bilprovningen

Idag var det dags för silverbilen, också känd som Toyota Yaris årsmodell 2002, att besöka Bilprovningen. Med 14000 mil bakom sig har den varit en trogen tjänare. Men en bil kan inte leva på gamla meriter en dag som denna utan det krävs en hyffsad dagsform för att glida igenom den hårda kontrollen.
En trevlig man (finns det kvinnor som jobbar som bilbesiktare?) tog emot, erbjöd en pappmugg pulverkaffe och sedan blev det åka av. Och efter 15 minuter sa han dom förlösande orden
- Det ser bra ut, det blir ett tomt protokoll!
I andra sammanhang är nog ett tomt protokoll intecså bra men hos Bilprovningen är det just vad man vill få. Nu kan silverbilen fortsätta transportera familjemedlemmar till Kungsbacka, Bräcke, diverse fotbollsplaner och ICA.

2011/01/21

Helgtankar

Så går arbetsveckan mot sitt slut. Tänk så mycket som hinner hända på fem dagar! Hur många mail har jag skickat? Hur många kaffekoppar har jag druckit? Hur många gula post-it lappar har jag skrivit på och sedan knycklat ihop och slängt?
Fast en del arbetsuppgifter utför man inte så ofta. Idag, exempelvis, tillbringade jag förmiddagen i Värö. För första gången på över tre år ledde jag en begravningsgudstjänst. Det var djupt meningsfullt.
Nu infinner sig sakta men säkert helgfriden här hemma (ska strax gå till spisen och laga mat). Sonen är dock inte hemma - han är ute på äventyr. Det är party i en lada här i närheten. Det låter nog värre än vad det är. Några föräldrar i klassen har ordnat med disco i en - just det, vi bor på landet! - f.d ladugård. De senaste decennierna har det inte varit djur utan veterantraktorer i den ladan, så det går nog utmärkt att parta loss där. Här hemma tar vi det lite lugnare: Slappa i soffan framför På spåret.

2011/01/18

Silly Season


Äntligen ett inlägg på temat Blåvitt! Kan tänka mig att ni har längtat och väntat. Men nu börjar det dra ihop sig - endast 76 dagar kvar till mötet mellan IFK Göteborg och Örebro i Allsvenskans första omgång.
Just nu befinner vi oss i Silly Season, tiden när det snurrar en massa löjliga rykten kring spelare och klubbar. Vilken klubb köper vilken spelare? Ett exempel på ett sådant löjligt rykte hörde jag härom dagen: Kim Källström aktuell för IFK?!? Tja, om 5 år kanske, men inte nu.
En spelare som däremot är klar för IFK Göteborg är den isländske vänsterbacken Logi Valgardsson. Han har provtränat med IFK i slutet av 2010 och även spelat en match för mesta mästarna (mot danska Odense). Tydligen gjorde han så bra ifrån sig att både Erik Lund och Hjalmar Johnsson ska vara lite nervösa nu. Vem blir ordinarie vänsterback? Kanske får vi ett svar redan i morgon. Då spelar blåvitt en träningsmatch mot Jönköping Södra.

2011/01/15

VM-nostalgi

Har just sett krönikan från 2010 års fotbolls-VM för herrar på SVTPlay. Många goa minnen från i somras!
Det som ändå var allra häftigast var Tyskland. Ett så ungt och mångkulturellt lag. Och så vinner dom med 4-1 mot England i åttondelen och sedan 4-0 mot Argentina i kvarten. Det är nästan för bra för att vara sant. 8-1 på två matcher - det är fotboll helt i min smak!

Prästvigningstider

Två gånger om året går prästvigningståget. Torsdag-fredag är det examen i domkapitlet samt efterföljande retreat (denna gång på Helsjön) och därefter middag i Göteborg. Idag, lördag, är det "fri fritid" och så i morgon smäller det i Domkyrkan.
Denna lediga lördag bär med sig två (minst!) uppdrag: få bort den tunga snön från vår uppfart samt städa bort julen. Och vem vet, kanske blir det lite handboll också...

2011/01/12

Vardagen

Så var vi där igen. Vardagen.
Väckarklocka. Gårdagens matrester till lunch (gäller vissa - andra har Rikskuponger). Läxor. Prästskjortor. Almanackskoordinationsmöten i familjerådet. Längtan till helgen. Somna innan Sportnytt. Men också trevliga kollegor och meningsfulla arbetsuppgifter.
Nu väntar 2011 års första bortanatt. Jag ska till Helsjön för Stilla dygn inför söndagens prästvigning. Det är alltid en rolig och intensiv tillställning. Det hela inleds med prästexamen i Domkapitlet i morgon bitti. Denna gång är temat "Konfirmation". Till kandidaterna säger vi: Lycka till!

2011/01/09

Sista dagen på jullovet


Så var julledigheten för 2/3 av familjen snart slut (1/3 har ju redan börjat jobba...). I morgon börjar skolan igen. Vi vuxna åkte till Göteborg/Sävedalen för gudstjänst och kyrklunch. Väldigt trevligt! Sonen valde att stanna hemma, bland annat för att inte missa allmänhetens åkning på Sjöaremossen. När jag hämtade honom där var han trött och glad. Precis som man ska vara efter två timmars intensiv bandy.
I morgon är det dags att ställa väckarklockorna igen. 6.00 för vissa och 6.45 för andra.
Och så till sist en liten påminnelse: Glöm inte att Sportspegeln har ändrat sändningstid: 19.00 är det som gäller! Missa inte det.

2011/01/08

Ett nytt år



Ett nytt år har anlänt...2011. Jag undrar så vad det bär med sig av händelser, möten och nya äventyr!
Årsskiftet firades i Onsala tillsammans med några släktningar. Sonen fick äran att vara förste raketantändare. Det gjorde han nog inte för sista gången...
Kvällens meny var ett lyckat samarbetsprojekt mellan flera individer. Vi fick bland annat smaka en väldigt god hummer (bilden!).
Det nya året har börjat på ett gott sätt. Mycket ledig tid och mycket snö. Bland annat märks den lediga tiden genom att frysen nu är fylld av nybakat bröd.
På måndag börjar vardagen igen för hela familjen. Skola för son och mor medan jag åker till jobbet. Ska faktiskt bli kanska gött att komma in i vardagslunken igen. Dock innan dess: Söndag med utflykt till Göteborg. Först gudstjänstbesök i en kyrka vi aldrig varit i tidigare och sedan kyrklunch i Sävedalen. Det blir kanon!