head> Livet i prästgården: juli 2007

2007/07/30

Jobbet igen...

Så var den avklarad...årets semester. Det kändes väl sådär att gå till församlingshemmet imorse, men vad gör man? Väl där så kom jag rätt snabbt in i det. Det är ju tur att man har trevliga arbetskamrater. Det blir i vilket fall som helst en rivstart på förrättningsfronten: En begravning, två vigslar och tre dop innan veckan är slut. Sånt är prästlivet på landet...

2007/07/29

Grattis Lennart!


Idag fyller Lennart Jedvert år. Detta vill vi fira och utbringar ett fyrfaldigt LEVE för honom! Hipp, hipp: Hurra, Hurra, Hurra, HURRA!
Lennart är Helenas morfar. Födelsedagen kommer att firas i ett garage i potatisstaden Alingsås. Det låter kanske lite konstigt, men det är inte alla som har ett sånt häftigt garage som Leif (Lennarts son). Vi ser fram emot en härlig eftermiddag tillsammans med släkten.

2007/07/27

Fredagslistan - semesterspecial






Hej igen allihop. Vi är hemma efter en veckas sverigeturné. Först Västerås, sedan Täby och sist Spånga. Vi har firat Ebbas 5-årsdag, badat i Mälaren, köpt pendeltågsbiljetter via SMS (sant!), åkt Vilda Musen på Gröna Lund och mycket mer. Fredagslistan består denna vecka av en kavalkad av bilder från resan. De kommer i kronologisk ordning - och er uppgift är att rösta på en favorit. Lägg din röst under "comments".
Bild 1: Isak äter pizza på Restaurang Victoria i Skara. Skara är inte en stad, det är en håla (trots domkyrka). Vi letade och letade men tror ni att vi hittade centrum? Icke. Men pizzan var god.
Bild 2: Per, Gunnar, Isak och Ebba tog en tur på Mälaren för att bada, äta glass, äta pannkakor och låta kvinnorna i våra liv få lite tid för sig själva (de hävdade att de skulle förbereda eftermiddagens 5-årskalas men vi vet sanningen. Medan Per och jag tog hand om barnen drack Jenny och Helena te, pratade om barn/barnuppfostran, diskuterade relationer och lapade sol i radhusträdgården. Eller?)
Bild 3: Efter ett långt kalas behöver man svalka sig lite. Isak (och Per!) ställde upp som rörliga måltavlor i den roliga leken "spruta vatten". Succé!
Bild 4: Trots ihärdigt regn hälsade vi på hos kungen och slivia, förlåt, Silvia på Drottningholm. Schysst kåk!
Bild 5: Vi besökte Gröna Lund tillsammans med Karin, Magnus, Agnes och Ebba (gamla kompisar som bor i Täby). Bland alla åkattraktioner och chokladhjul hittade vi dessa fula häxor. Uääähhh....
Har du någon favoritbild? Skriv nummer och motivering under "comments".

2007/07/19

Grattis Ebba (och Sarah också...)!

Idag fyller Ebba 5 år. Vi i Värö vill gratulera så mycket på födelsedagen och önskar henne allt gott inför det 6:e levnadsåret. Och så ser vi fram emot att hälsa på Västeråsgänget några dagar. Det innebär att bloggen kommer att vila till slutet av nästa vecka för nu åker vi på Sverige-turné!
Och så ett 5-kronorsgrattis till namnsdagsfirande Sarah. Hoppas du njuter i solen och att Andreas bjuder på bakelse idag.

2007/07/18

Simskoleavslutning

Efter några veckor i Veddige simhall var det igår dags för avslutningen med simskolan. Isak har verkligen varit duktig. Varje morgon (nåja, 10.45) har han tagit bussen till Veddige och simskolan. Och det har gett resultat! På avslutningen simmade han 25 meter på djupt vatten - guldfisken! Det trodde han inte själv när simskolan började.
Simskoleavslutning är något speciellt. Fröknarna (finns tydligen inga manliga simskollärare...) smyckar simhallen med björkris och ballonger. En massa föräldrar och syskon kommer dit och så får de 50 (!) barnen visa vad de lärt sig, allt från "koka kaffe" till klädsim. De som tar kandidaten/magistern får dessutom en krans av lagerblad eller ekblad. Så det så.
En iakttagelse från bassängkanten: Att döma av hudfärgen så var det 100% svenska deltagare i simskolan. Jag vet att det i Veddige bor en hel del människor från andra länder. Var är deras barn? Är simskola något så helsvenskt att varken Achmed eller Muhammed upplever att det är något för dem?

2007/07/16

Snabbvisit i Tyskland



Så var vi tillbaka igen efter en snabbvisit i Tyskland. Vi tog Kielfärjan fram och tillbaka. Syftet med resan var att ta en titt i Opas hus. Min farfar (Opa Reinhold) dog ju i våras så nu står radhuset i Rendsburg och väntar på att tömmas. Vi, dvs Helena, Isak, farmor Karin och jag, åkte dit över en dag för att tillsammans med min faster börja gå igenom huset och dess innehåll. Det blev en dag i nostalgins tecken. Själv tillbringade jag många somrar och jular i detta hus - och nu ska det tömmas. Vad ska man spara? Vem kan tänkas ha behov av alla saker? Vad vill man ha kvar för minnen? Vi fyllde Renaulten med lite tavlor, porslin och andra prylar. I augusti ska jag dit igen för att städa ur huset inför försäljningen. Konstig känsla...
Efter en förmiddag i Rendsburg åkte vi till min kusin och hennes familj. Dom har flyttat till en liten ort strax utanför Kiel. Där blev det kaffe och kaka på klassiskt tyskt sätt och umgänge med Isaks sysslingar Merit och Henrik. Henrik hade längtat sååå efter Isak (eller snarare hans Game Boy. Detta hade tydligen gjort stort intryck på honom vid senaste besöket). Efter en timme i trädgården var det dags att åka tillbaka till den väntande färjan i Kiel. En lång och känslofylld dag gick mot sitt slut.

2007/07/14

PUCKO-pris

I dagens Hallands Nyheter kan man läsa om den pågående Wheels-and-Wingsfestivalen i Varberg. En av artiklarna handlar om raggarbilarnas stora utsläpp av koldioxid. Vad tycker då "raggar-Benny" (påhittat namn) om dessa utsläpp? Jo, svaret lyder:
"Det är så många andra som bryr sig om miljön, så jag behöver inte göra det". Raggar-Benny: Du har just vunnit dagens PUCKO-pris! Tillämpar du samma logik på exempelvis alkohol i trafiken? "Det är så många andra som håller sig nyktra i trafiken så jag behöver inte göra det". Eller varför inte tänka likadant i livets skiftande utmaningar: "Det är så många som bryr sig om sina barn så jag behöver inte göra det". Eller: "Det är så många andra som spolar efter sig på toa, så jag behöver inte göra det". Benny: Du är ett geni!

2007/07/13

På begäran - Fredagslistan

Trodde ni hade glömt det här med fredagslistor...men icke. Efter påtryckningar så kommer här en alldeles färsk lista: 5 saker att göra när det är oktoberväder i juli:
1. Rensa i klädskåpet.
2. Gå igenom "vinkällar"-pärmen och uppdatera den.
3. Läsa.
4. Hitta på mat att äta - handla maten - laga maten - äta maten - diska efter maten.
5. Avbryta semestern och jobba (tyvärr sant. Ett tragiskt dödsfall gjorde att jag har fått hoppa in lite).

2007/07/12

Regn var det här


Om ni bor på västkusten så är ni inte så förvånade över dagen bild. Här regnar det i massor! Det som brukar vara en gräsmatta och en grusuppfart är idag en insjö. Vatten, vatten, vatten. Tänk alla som bor i tält på någon av Varbergs alla campingplatser! Eller alla bönder som ser sina åkrar stå under vatten! Hm, det är i alla fall ingen risk för gräsbränder...

2007/07/11

IFK Göteborg - Helsingborgs IF 0 - 0




På min första semesterdag åkte jag till Göteborg för att gå på Ullevi. Det var min gamle kompis Erik som ringde och undrade om jag ville hänga på. Så klart! Bilderna är för en gång skull inte snodda från någon tidnings hemsida utan tagna med min mobilkamera. Därav kvalitén...
Helsingborg hemma verkade som en spännande och intressant match. Men icke. Det här var ingen höjdare. Regn, urkass gräsmatta (som Monstertruckar körde sönder för några veckor sedan) och Niklas Alexandersson skadad. Blåvitt spelade inte särskilt roligt - och det gjorde inte Helsingborg heller. Utom nummer 17 i gästernas lag. Det var en riktigt duktig lirare. Ingen lyckades ta bollen ifrån honom och han såg så smidig och lätt ut. Vem det var? En viss Henke Larsson. Det fanns fotboll i honom, oj, oj, oj.
Blåvitt har ett väldigt ungt lag. I andra halvlek måste snittåldern legat kring 20 år. Det lovar gott inför framtiden. Men det gav inte resultat i den här matchen. Nu har blåvitt tagit 1 poäng på tre matcher. Det håller inte om man vill vara med i toppen. Nu vänder serien, så nästa match blir mot HIF, fast på bortaplan. Då måste det bli tre poäng!

2007/07/10

Taize - en upplevelse utöver det vanliga!




Vi är hemma igen! Efter 9 dygn har vi åter landat i prästgården. Vad ska man berätta? Hur sammanfattar man en enormt upplevelserik och spännande resa i några få meningar? Det går inte. Men ändå vill jag försöka (bilderna är tagna med min mobil, ursäkta den bristande kvalitén):
Vi har haft det bra. Visst, det regnade i Bourgogne också, men inte som hemma i Sverige. Vi fick två soldagar och ett antal nya fräknar.
Gudstjänsterna (bild 1): Tre gånger om dagen gick vi till kyrkan och firade morgon-, middags- och kvällsbön tillsammans med cirka 70 bröder och 2000 deltagare från hela världen (vi var kanske 400 svenskar). Det går inte riktigt att beskriva för er som inte varit i Taize, men dessa stunder är helt fantastiska. Sångerna, alla människorna, tystnaden (sant!), ljusen och så mycket mer vittnar om vår Herre. För egen del kändes det fantastiskt att se Isak sitta bredvid border Alois (brödernas "ledare") vid tre av andakterna. Alois brukar nämligen låta några barn sitta tillsammans med honom. Den ena gången var Isak iförd IFKs tröja och byxor, så det var en speciell syn att se Alois vandra nedför kyrkgången tillsammans med en liten fotbollsspelare.
Maten (bild 2): Vad ska man säga? Enkel, okryddad, fiberfattig. Men man klarar sig. Maten i Taize påminner en om vilket överflöd man lever i här hemma i Sverige. Pulvermos med hästkorv, någon?
Människorna: Det häftiga med Taize är bland annat att man träffar människor från andra länder. Genom vår smågrupp lärde vi känna en familj från Ungern och en mamma och hennes två pojkar från Slovakien (fast dom hade bott i Alaska och Kalifornien). Undra hur dessa människor har det nu? Snacka om att vi varit i "the global village". Bara en sån sak som att killen som ansvarade för Isaks grupp (6-8 åringarna hade eget program) kom från Madagaskar...
Ungdomarna: Vi hade ett med gäng ungdomar från Värö och Lindberg. När vi skulle åka hem var det tårar och kramar. Dom hade också träffat mycket nytt folk. Alla jag pratade med vill åka till Taize nästa år igen - ett gott betyg.
Omgivningen (bild 3): Taize ligger fantastiskt vackert. Varje dag gick vi förbi en liten vinodling. Tänk att denna dryck som är så god ser så fin ut när den växer på sina stockar.
Resan dit och hem: Tja, buss i 2 x 24 timmar är väl inte riktigt min grej. Är man 1,91 så sover man inte så jätteskönt i ett bussäte. Men ändå. Det gick helt ok. Det är inte heller så roligt att åka färjan mellan Puttgarden och Rödby kl. 4.15 en måndagsmorgon. Men ändå. Det gick helt ok. Färjeresan förgylldes av att se en kyrkoherdekollega dra i sig en hel frukostbuffé bestående av fralla, jos, kaffe, prinskorv, ägg, skinka, bacon och pannkakor. Inte illa...med tanke på att vi somnade någonstans i Kassel-backarna kring 00.30.
Nu återstår bara för oss att landa i vardagen. Jag har tvättat typ 8 tvättar på ett dygn och sovit i en underbar egen säng. Och fått svenskt kaffe!