head> Livet i prästgården: Taize - en upplevelse utöver det vanliga!

2007/07/10

Taize - en upplevelse utöver det vanliga!




Vi är hemma igen! Efter 9 dygn har vi åter landat i prästgården. Vad ska man berätta? Hur sammanfattar man en enormt upplevelserik och spännande resa i några få meningar? Det går inte. Men ändå vill jag försöka (bilderna är tagna med min mobil, ursäkta den bristande kvalitén):
Vi har haft det bra. Visst, det regnade i Bourgogne också, men inte som hemma i Sverige. Vi fick två soldagar och ett antal nya fräknar.
Gudstjänsterna (bild 1): Tre gånger om dagen gick vi till kyrkan och firade morgon-, middags- och kvällsbön tillsammans med cirka 70 bröder och 2000 deltagare från hela världen (vi var kanske 400 svenskar). Det går inte riktigt att beskriva för er som inte varit i Taize, men dessa stunder är helt fantastiska. Sångerna, alla människorna, tystnaden (sant!), ljusen och så mycket mer vittnar om vår Herre. För egen del kändes det fantastiskt att se Isak sitta bredvid border Alois (brödernas "ledare") vid tre av andakterna. Alois brukar nämligen låta några barn sitta tillsammans med honom. Den ena gången var Isak iförd IFKs tröja och byxor, så det var en speciell syn att se Alois vandra nedför kyrkgången tillsammans med en liten fotbollsspelare.
Maten (bild 2): Vad ska man säga? Enkel, okryddad, fiberfattig. Men man klarar sig. Maten i Taize påminner en om vilket överflöd man lever i här hemma i Sverige. Pulvermos med hästkorv, någon?
Människorna: Det häftiga med Taize är bland annat att man träffar människor från andra länder. Genom vår smågrupp lärde vi känna en familj från Ungern och en mamma och hennes två pojkar från Slovakien (fast dom hade bott i Alaska och Kalifornien). Undra hur dessa människor har det nu? Snacka om att vi varit i "the global village". Bara en sån sak som att killen som ansvarade för Isaks grupp (6-8 åringarna hade eget program) kom från Madagaskar...
Ungdomarna: Vi hade ett med gäng ungdomar från Värö och Lindberg. När vi skulle åka hem var det tårar och kramar. Dom hade också träffat mycket nytt folk. Alla jag pratade med vill åka till Taize nästa år igen - ett gott betyg.
Omgivningen (bild 3): Taize ligger fantastiskt vackert. Varje dag gick vi förbi en liten vinodling. Tänk att denna dryck som är så god ser så fin ut när den växer på sina stockar.
Resan dit och hem: Tja, buss i 2 x 24 timmar är väl inte riktigt min grej. Är man 1,91 så sover man inte så jätteskönt i ett bussäte. Men ändå. Det gick helt ok. Det är inte heller så roligt att åka färjan mellan Puttgarden och Rödby kl. 4.15 en måndagsmorgon. Men ändå. Det gick helt ok. Färjeresan förgylldes av att se en kyrkoherdekollega dra i sig en hel frukostbuffé bestående av fralla, jos, kaffe, prinskorv, ägg, skinka, bacon och pannkakor. Inte illa...med tanke på att vi somnade någonstans i Kassel-backarna kring 00.30.
Nu återstår bara för oss att landa i vardagen. Jag har tvättat typ 8 tvättar på ett dygn och sovit i en underbar egen säng. Och fått svenskt kaffe!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida