head> Livet i prästgården: mars 2008

2008/03/31

Malmö FF - IFK Göteborg 1-1


Så var det äntligen dags! Allsvensk premiär för blåvitt, denna gång mot iff iff från Danm, förlåt Skåne. Jag vet att det inte är många läsare som uppskattar mina matchreferat, men vet ni vad? Detta är faktiskt min blogg, så jag skriver om vad jag vill!. Idag på lunchen tippade jag att IFK skulle spela 1-1 borta mot di blauåe. Wallerstedt skulle göra blåvitts mål. Hur det fick? Tja, man är ju rätt grym tippare: 1-1 och Walle nickade in vårt mål. Ha!
Vi ska nog vara glada över att få med oss en pinne från Malmö. Det var en tuff match med knappt 20.000 på läktaren. Till min förvåning spelade Jonathan Berg (storebror till en viss Marcus Berg) på högerkanten (se bilden). Varför inte Sella från start? Och framför allt: Varför fick inte Tomas Olsson spela från start om han är frisk? Sådana frågor kan man ju fundera över om man vill.
Ja, nu är i alla fall premiären avklarad. Och vi gick inte ner oss. Det lovar gott....
PS. Om någon mot all förmodan orkat läsa ända hit - skriv en hälsning i "comments" så vet jag att det är någon annan än jag som bryr sig om mitt kära blåvitt.

2008/03/30

Syssling

Så har den Ledwonska familjeklanen blivit en medlem rikare. I fredags föddes Rasmus, son till min kusin Constanze. Sedan tidigare har hon och hennes man två barn, Merit och Henrik. Vi välkomnar Rasmus till jordelivet och hoppas att hela hans familj mår bra. Så nu har Isak tre sysslingar!

Nu är vi husägare!




Sedan i fredags är vi husägare. Vi träffade mäklaren, säljaren och vår bankman på Nordea i Varberg, skrev på några papper, fick nycklarna och simsalabim var det klart. En märklig och spännande känsla.
Naturligtvis åkte vi direkt till huset. Så overkligt att sätta nyckeln i dörren och hälsa på i sin egen framtid! Men det var härligt att gå där och veta att nu är allt det här vårt.

2008/03/27

Brasilien - Sverige 1-0 liverapport






Ja, vad ska man säga? Vår resa till England blev precis så lyckad som vi hade hoppats. Roligt att träffa the Nations (vi bodde hos dem), shopping i Cambridge, tea & scones och allt det där som hör till en tripp till öriket. Och så förstås: Brasilien mot Sverige på Emirates Stadium i London. Alltså: Denna enorma arena kostade drygt 5 miljarder pengar och invigdes 2006. Med stora förväntningar kom vi dit - och de blev infriade. Maffigt, storslaget och överväldigande. Steve, vår "guide" visade hur vi skulle ta oss in (men först en sväng förbi den enorma Arsenal-shopen). Väl inne på arenan rycktes vi med direkt i den brasilianska sambastämningen: Det var flaggor, trumpeter, trummor och "La, la, la, la Bamba (är den brasiliansk?). Vi satt på 6:e raden i höjd med det ena straffområdet, alltså perfekt läge för att se hörnor, eventuella offsidefällor och liknande. För första gången hörde jag inte domarens visselpipa en enda gång på en hel match, sånt liv var det på läktarna. Typ 95% av de drygt 60.000 på läktarna hejjade på Brasilien så vi var i minoritet, men det gjorde liksom inget - det var party!
Vi tyckte att svenskarna spelade riktigt bra och höll emot brassarnas anstormningar. Tyvärr lyckades vi inte göra mål och så hade vi en målvakt i 2:a halvlek som gjorde en pojklagstabbe, men hellre nu än i EM. Bland det bästa (tyckte Isak) var att se avbytarna värma upp bara några meter framför oss. Pato, han som efter han blev inbytt gjorde målet joggade förbi säkert 10 gånger på bara några meters avstånd. Och när Niklas Alexandersson (till vardags i blåvitt!) började värma upp precis framför oss ropade vi "Heja Niklas" - och han vinkade tillbaka med ett glatt leende. Och så vidare, och så vidare. Ja, för att sammanfatta: This was the ultimate football experience!

2008/03/24

Fotboll i London


Vårens höjdare närmar sig med stormsteg! På onsdag är det tänkt att vi ska befinna oss på nybyggda Emirates Stadium i norra London (för den oinvigde: Arsenals hemmaarena) och se på jubileumsmatchen mellan Sverige och Brasilien. I år är det 50 år sedan dessa lag möttes i VM-finalen i Sverige. Och nu möts de igen, denna gång som ett genrep inför EM (Sverige) och viktiga VM-kvalmatcher (Brasilien).
Det enda orosmolnet just nu är vädret. Tänk om flyget inte går?! Men vi hoppas på att komma iväg i morgon. Det är våra goda vänner i Cambridge som fixat biljetter och som vi ska bo hos. Så inte nog med att vi ska få se på superduperfotboll - vi ska få vara i England i tre dagar och träffa vänner. Kan inte bli bättre...
Vilket lag hejjar vi på? Ja, för Helena och mig är det inget snack. Men Isak, han har problem. Såhär sa han för en stund sedan:
- På utsidan håller jag på Sverige (syftar nog på att han ska ha sin Sverige-tröja på sig) men här inne (pekar på hjärtat) hejjar jag på Brasilien.
Håll nu tummarna att vi kommer iväg ordentligt!

2008/03/22

Glad påsk!


En halv snögubbe och en hel påskgubbe skickar glada påskhälsningar till er alla!
Påskgubben gick ett varv bland grannarna och delade ut hemmagjorda kort. Det resulterade i en lördagsgodispåse som räcker hela vägen till midsommar...

2008/03/21

Långfredag



"I´m dreaming of a white chr...Good Friday"



Och medan föräldrarna var i kyrkan och sjöng litanian såg det ut såhär i prästgårdens egen pulkabacke.

Dagens citat

När vi har lika många mediokra kvinnor som män i toppen.

Så svarade Telias förra VD Marianne Nivert på frågan om när jämställdhet i näringslivet har uppnåtts. Helt klart tänkvärt...

2008/03/20

Dymmel

Igår var det dymmelonsdag. Nån som vet varför den heter så? Ja, jag vet att denna bloggs läsare är både allmänt och teologiskt mycket väl skolade. Så då behöver jag väl inte förklara vad namnet kommer ifrån. Idag fick jag uppleva just dymlingeeffekten (finns det ett sånt ord?) när jag var på morgonmässa i Torpa kyrka. Det är faktiskt rätt fräckt. Har du upplevt dymlingen i år?

Allsvenskan 2008 - mitt tips

Alla har väntat. Eller i alla fall några. Eller kanske en. Men här kommer i vilket fall som helst min gissning hur det går i Allsvenskan 2008. Nytt för i år är att serien består av 16 lag (tidigare var det 14). Och såhär kommer serien att se ut efter 30 omgångar:
1. IFK Göteborg. Ja, vi försvarar guldet. Med köpet av danske målisen Kim Christiansen la herr Mild den sista pusselbiten i vinnarbygget.
2. Kalmar FF. Topp 5 de senaste åren. Nästan samma trupp. Gör flest mål. I år når Kalmar till stora silvret.
3. Malmö FF. Förra året tippade jag dem som 1:a. Som tur var hade jag fel. De blir trea, tack vare att nye tränaren Roland Nilsson lyckas få god stämning i truppen.
4. Elfsborg. Pallade inte trycket förra året, men i år går det lite bättre. Kommer släppa in minst antal mål av alla.
5. Djurgårdens IF. Nåt 08-lag måste ju det gå bra för, även om det bär emot att tippa dem så högt. Djurgården vinner Stockholmsligan.
6. GIF Sundsvall. Årets överraskning. Ingen har räknat med att just detta lag ska gå bra, men det gör de! Vinner de sista 4 matcherna och avancerar tack vare det.
7. Helsingborgs IF. Hamnar på övre halvan av tabellen tack vare en viss Henke Larsson. Men det blir säkert hans sista säsong.
8. Halmstad BK. Ett mittenlag. Tråkigt lag, tråkig arena.
9. Hammary IF. Nja, bajen tvingas spela 4 matcher utan publik pga läktarvåld.
10. Örebro SK. En av många föreningar med konstgräs. Visste ni att Bern arena ligger i Närke?
11. Göteborgs Allmänna Idrottssällskap, kallas även för GAIS. Sorry, ni kommer aldrig att bli nåt. Skinnvästmaffian får fortsätta att lära sig konsten att förlora.
12. IFK Norrköping. Biskopens favoritlag klarar kontraktet men så mycket mer är det inte. Kan ni höra hur gnälligt det låter när Norrköpings supportrar ropar "Kom igen nu, gubbar!".
13. Gefle IF. Tänk bara hur det gick för hockeykollegorna i Brynäs. Nix. Det här blir inget.
14. Trelleborgs FF. På tjongavallen tar man några pinnar, men man får kvala.
15. Ljungskile SK. Verklighetens Åshöjden åker ur igen efter en säsong. Men man tar 3 poäng borta mot laget på 16:e plats.
16. Solna AIK. Den enda platsen jag kan tänka mig att tippa förortslaget från östkusten. Vissa lag gillar man. Andra lag gillar man inte. Och nu uttryckte jag mig milt.

2008/03/18

Grattis Elna!

Idag hurrar vi för Elna Jedvert som fyller år. Hoppas att du har haft en bra dag. Vi ses till påsken!

2008/03/16

IFK Göteborg anno 2008


NEDRÄKNINGEN HAR BÖRJAT! HÄR ÄR ÅRETS OFFICIELLA LAGBILD PÅ KILLARNA SOM SKA FIXA GULD 2008.
INOM KORT KOMMER DET ALLSVENSKA TIPSET FRÅN VÄRÖ...

Palmsöndag

Idag firar vi palmsöndagen i landets kyrkor. Evangeliet handlar om hur Jesus rider in i Jerusalem på en åsna och tas emot som en hjälte/kung/befriare av invånarna i staden. Om några dagar (i biblisk tideräkning) kommer det att låta annorlunda, men mer om det då.
I Värö kyrka uppmärksammades palmsöndagen genom att barnen hade målat evangeliet som en seriebanderoll. Det var fint! Isak och jag satt tillsammans med konfirmanderna på gudstjänsten. En konstig känsla att sitta där och inte vara deras präst. Men jag fick i alla fall fylla i deras gudstjänstbesök i kyrkböckerna. En slags nostalgitripp.
Helena firar sin gudstjänst i Glommen idag (någon som vet var det ligger?). Hennes kör har blivit inbjudna att medverka på gudstjänsten där i kväll. I annonsen i HN stod det "Gospel Voices med Helena Ledwon". Coolt! Ungefär som "Oslo Gospel Choir feat. Carola". Eller nästan i alla fall.
Resten av dagen har Isak och jag fixat och trixat: Köpt fotbollsskor (modell "Nr. 10 Ronaldinho" i fall någon undrade), lämnat kläder på second hand, sålt hela min LP-samling till en Loppis i Veddige, köpt vanliga skor till Isak och inte minst köpt ny svarta sopsäckar. Någonting säger mig att vi kommer att behöva dem i samband med flytten. Eller vad tror ni?

2008/03/15

Klockan 22.14 - Melodifestivalen


Jaha, då var det klart. Pirelli vann. Helt okej. En schysst låt, tajta kläder och svenska flickor. Tror knappast det går hem i Europa (förutom att vi bekräftar ett antal fördomar om vårt land), men man kan inte säga att fel låt vann. Under det kommande året kommer vi att höra "Hero" typ 345676 gånger på Radiosporten, believe me.
Rongedal placerade sig än jag trodde! Kul!!! Mest rätt smak hade juryn i Göteborg: 12 poäng till tvillingarna. Sveriges framsida ligger där den alltid har legat. Efter alla år i skuggan som bakgrundssångare har Rongedalarna äntligen fått stå i rampljuset. Det var de värda.
En anonym familj i Västerås hoppas jag har insett att deras smak behöver omprövas. Svenska folket kan inte ha fel: Sjögren är en nitlott. Inse faktum. Fast Isaks svar på frågan varför han tyckte att Sjögren var kvällens näst bästa bidrag skulle ni nog gillat: "Han är sååå skön".
Special price till Björn Gustavsson och Kristian Luuk: De gjorde det kanonbra! Ingen lätt uppgift att underhålla både barnfamiljer och Sveriges HBT-community på en och samma gång.
Och så ett rykte: Någon sa att Sarah Olsson fanns på plats i Globen. Det kan väl ändå inte vara sant, eller?

Klockan 21.06: Melodifestivalen innan röstningen avslutas

Efter att ha hört alla låtar:
1. Rongedal - klart bäst låt, spred mest glädje.
Bubblare:
2. Frida (funkar bra bland 8-åringar)
3. Amy Diamond (duktig, cool, fräck)
4. Sanna Nielsen (ska det vara en balad, så ska det vara hon)
HUR SKA DET GÅ?

2008/03/13

Hotell-inlägg

Sitter på Hotell Linné i Uppsala och har fixat trådlöst internet (börjar bli riktigt van...). En märklig känsla att vara tillbaka i staden där vi bodde i flera år. Just nu befinner jag mig på det hotell som vi cyklade förbi varje dag till och från universitetet. Tänk, om jag då hade vetat att jag en dag skulle sitta här och skriva detta...ja, livet är fyllt av överraskningar. I eftermiddag var jag på Johannelund (där jag gick stora delar av prästutbildningen) på studiebesök för att se hur de sköter sig nuförtiden. Promenerade därifrån förbi Djäknegatan 61, en legendarisk Uppsala-adress. Väl där kunde jag konstatera att två av lägenheterna har samma namn på dörren som när vi bodde där. Det måste vara unikt i ett område fyllt av studenter...

2008/03/12

Upptagen bloggare

Som ni kanske har märkt har det varit ganska glest med inlägg på sistone. Det beror på att jag är ute på jobbuppdrag: Antagningskonferens på Helsjön och sedan två dagar i Uppsala för att träffa rekryteringskollegor. Återkommer framåt helgen med rapporter...

2008/03/08

Lyckad Loppis!




Så var det hela över. Loppisen blev en succé, det måste man allt säga. Vi hade laddat med loppisprylar, bullar (en extra laddning anlände från Onsala i morste - tack!) och kaffe, naturligtvis. Fem i tio var vi lite smånervösa. Hur skulle det gå? Kommer det nån? Tänk om...?
Men det dröjde inte länge innan folket välde in. Totalt kom drygt 60 personer. De tittade, fikade - och plockade med sig en hel del saker. Loppisen inbringade cirka 6.500kr till Lutherhjälpen! Den första bilden visar hur det såg ut i morse, innan allt började. Sedan en "mingelbild" och så till sist en bild på dagens lottförsäljare som tog en välförtjänt köttbulle-smörgås-paus mitt i allt ståhej.

2008/03/07

Loppis

I morgon, lördag, är det dags för loppis här i prästgården. Pengarna vi får in går till församlingens Lutherhjälpsinsamling. Hur mycket folk kommer? Hur mycket pengar får vi in?
Min gissning: Det kommer 37 personer och vi får in 3485 kr.
Svaret vet vi i morgon eftermiddag...

Jenny fyller år!


Vilken härlig dag - för idag fyller Jenny Wilder år! Släktens stora forskarhjärna har blivit ett år äldre. Vi önskar dig allt gott och Guds rika välsignelse över det nya året. Fira nu ordentligt, det är inte varje år man fyller år på en fredag!

2008/03/05

Loppmarknad


På lördag är det dags! Då blir det loppmarknad här i Prästgården. Vi har under de senaste veckorna inventerat och rensat alla förråd, lådor och skrymslen och nu finns allt "överskott" samlat i den gamla pastorsexpeditionen: Möbler, böcker (aj, aj, aj) DVD och Video, köksprylar, kläder och lite annat smått och gott.
Det känns lite märkligt att se sina gamla saker och veta att detta ska helst försvinna på lördag. Det finns många minnen förknippade med en hel del av sakerna. Men sånt är ju livet, man kan inte spara på allt. Vi hoppas i vilket fall som helst på en trevlig dag. Prästfrun har ordnat så att det blir fika och sonen fixar lotteri. Vad mer kan man begära? Förhoppningsvis kommer det mycket folk - kanske du också? I så fall ses vi på lördag mellan tio och tre.

2008/03/03

Ett slags vårtecken

Jag kom hem ganska tidigt från jobbet idag och hämtade Isak på fritids. Väl hemma i prästgården frågade han: Pappa, kan vi spela lite fotboll? Tjoho! Efter en dag på kontoret så var det givet vad jag skulle svara. In i hallen, av med Eccoskorna och på med fotbollsdojjorna. Oj, oj, oj, vilken känsla! Hårda skott, precisa passningar, nicktävling, dribblingar och mycket mer. Nu ser prästgårdens gräsmatta ut som om den attackerats av mullvadar - dobbar har en förmåga att slita upp stora sår i en mossig, blöt gräsmatta. Men strunt i det, hyresvärden får väl klaga bäst den vill, vi flyttar ändå snart! Och en sak är säker: Att dra på sig fotbollsskor är ett grymt vårtecken!

2008/03/02

En händelserik söndag


Sportspegeln är just slut vilket betyder att snart är det måndag. Idag har vi varit med om en händelserik dag! Det hela började med att vi åkte till Sävedalen och plockade upp farmor Karin för att åka till kyrkan. Det var en riktig höjdare. Sävedalens kyrka (bilden snodd från deras hemsida - tack!) har betytt mycket för mig. Här konfirmerades jag och här var jag under flera år en aktiv ungdom och anställd - vaktmästare, städerska, församlingshemsvärdinna, församlingsassistent är några av mina titlar från denna tid. Idag fick vi vara med om en gudstjänst med barn- och ungdomskören. Det var fint, det var uppbyggligt och det var (för min del) nostalgiskt. Till och med Isak tyckte att det var en helt ok gudstjänst. Det är, kan jag avslöja, ett mycket gott gudstjänstbetyg.
Nästa evenemang denna dag var att gå på bio: Bergakungens salar för första gången! Vi såg "Förtrollad" - en familjefilm som knappast lämnade några djupare spår men ändå lockade till en hel del skratt. Framför allt hos hon den rödhåriga som satt till höger om mig. En fråga till Jenny och Sarah: Skrattar ni också så mycket på bio?
På väg från bion till bilen kunde jag inte låta bli att använda mig av kvinnlig kommunikation. Det funkade! Jag sa bara:
- Älskling, där borta ligger visst en italiensk restaurang.
Frugan svalde betet utan att blinka och Isak var inte sen att hänga på. Simsalabim och två minuter senare satt vi vid ett bord och beställde pizza/pasta. Kvinnlig (?) list när den är som bäst. Pricken över i:et... Hon betalade!

vart vänder man sig då?

Hörde på nyheterna i morse att SOS-alarm i Göteborg har drabbats av översvämningar. Det är naturligtvis inte kul och ett hot för dem i vår del av landet som befinner sig i nöd och behöver ringa 112. Men lite, lite komiskt är det. För vart ringer jourhavande telefonisten på SOS-alarm när de behöver akut hjälp av räddningstjänsten?