head> Livet i prästgården: oktober 2009

2009/10/31

Bus eller godis?

Alldeles nyss ringde det på dörren. När jag öppnade trodde jag först att det var delar av Black Army som var på besök...men det visade sig vara några ungar utspökade till häxor. Tur att vi hade lite lördagsgodis över...

2009/10/30

På söndag smäller det...

2009/10/29

Gräsänkling

Så var jag gräsänkling för några dagar. Frugan har stuckit till London med sin gospelkör. De flög i morse och kommer hem sent på söndag kväll. På måndag ska hon lämna in en hemtenta, men den tänker hon nog inte på nu...
Kören ska hälsa på i Svenska församlingen och i en anglikansk kyrka. Däremellan blir det nog en del shopping och fika. Och med tanke på vem som snart fyller år känns det helt ok.
Här hemma tar vi pojkar det ganska lugnt. En av oss spelar Playstation och den andre väntar på kvällens "Existens" som handlar om något så ovanligt som prästutbildning. Med tanke på mitt jobb så kan jag ju inte missa en sån höjdare!

2009/10/28

Hyllning till nr. 13


Detta är ett öppet brev till nr. 13 i IFK Göteborg, Gustav Svensson.
Gustav: Under denna i många stycken fantastiska säsong för blåvitt har du varit det stora utropstecknet! Detta har du varit, trots den hårda konkurrensen: Kim, Ragge, Tobbe, Sella, Dyre, boom-boom och Bjärsa (så länge de fanns i klubben) och inte minst tränartrion har alla överpresterat. Men ingen har gjort det som du. Du är kung. I massmedia premieras målskyttar, assist-kungar och coola målvakter. Men väldigt sällan lyfts slitvargarna i mittens rike fram.
Du har sprungit. Du har stångats. Du har glidtacklats. Du har "ägt" gräset mellan mittlinjen och det egna straffområdet. Ofta har du gjort det i skymundan, men du har alltid levererat. Okej, ditt mål i U21-EM mot Vitryssland finns säkert på Youtube, men alla dina tunga löpningar hemåt och exakta brytningar har förpassats till glömskans hav. Nästan. Hos mig finns de inristade i minnet.
I Väröbacka GIFs P11-lag (7-manna) finns en kille som heter Isak (min son). Han lever för fotboll. På träning och match ger han allt. Och vet du, Gustav, hans idol i blåvitt heter inte Tobias eller Hannes eller Niklas. Han heter Gustav. För Isak spelar ibland back, ibland mitt. Och han söker sig alltid till en position mellan bollen och det egna målet (ända sedan han var 4). Just därför tycker han att du är den bästa förebilden och idolen. Vi har varit på Gamla Ullevi ganska många gånger i år och sett er spela. Varje gång har han frågat:
- Är han den där nr 13 med i laget idag?
Och varje gång har jag kunnat svara:
- Javisst. Han är ju bäst i blåvitt, klart han spelar.
Men inte på söndag. Ditt tredje gula kort gör att du tvingas se matchen mot gnaget från läktaren. Hoppas att blåvitt vinner ändå. Och hoppas att du kan ta åt dig en STOR del av segern. 2009 var ditt år. Du äger!

2009/10/25

Självbild?

Förvånade mig själv idag. Det var regn. Det var 6 grader. Det var väldigt mysigt inne i vårt hus. Ändå drar jag på mig joggingskorna och ger mig ut på en runda. Det ingår inte i min självbild att jag ska göra sånt. Men idag hände det!
Nu sitter jag här vid datorn med lätt ömmande hälsenor och väntar på att sonens bakprojekt (chokladbollar) ska bli färdigt. Och om tjugo minuter börjar ett stockholmsderby. Har nog aldrig varit så intresserad av hur det går i ett sånt som idag. Tänk om bajjen skräller...

2009/10/23

En magisk minut...

Kan det bli bättre?
Samtidigt som Tobias Hysén sätter trean mot BP på Grimsta (och därmed stänger matchen!) ringer Henke och säger att han fått klart med stugan i Trysil i vinter. Oj, oj, oj. Hade nån kommit in och velat sälja en trisslott hade jag slagit till med en gång. Detta var min minut denna vecka!

2009/10/21

Vandringsdag

Bor man på landet så får det konsekvenser. En sådan har jag varit med om idag. Skolan som sonen går på har "hälsovecka". Idag, onsdag, har det gått ut på att hela skolan skulle gå på en långpromenad/vandring/hembygdspilgrimsfärd. Vi föräldrar inbjöds att vara med och jag nappade på det.
Klockan tidigt samlades vi på skolgården och delades in i 20 olika grupper, mycket pedagogiskt, så att elever från varje årskurs fanns i varje grupp. Sedan var det dags att ge sig av. Totalt gick vi över 6 kilometer. På vägen gjorde vi stopp vid Sunvära kvarn, där vi fick en liten guidning av herr Qvarnström (passande namn!) som berättade om hur kvarnen fungerade när det begav sig. Nästa stopp var den så kallade iglon som en återvändande amerikaemigrant byggde på 50-talet. Han hade fått idén när han bodde hos indianer i Nordamerika. Nu står den strax öster om motorvägen och används till olika hembygdsaktiviteter och fester. Dagens höjdpunkt var nog ändå grillstoppet. Kvinnorna från skolbespisningen (sk. bambatanter) hade tänt storgrillen. Två korvar per person! En annan pappa och jag försökte med alla knep snacka till oss en tredje korv - men bambatanterna var omutliga. Inte en chans i universum! Hm. Det får man väl ändå ge dem lite cred för. En konsekvent bambatant är en bra bambatant.

2009/10/20

Gissa kyrkan


Här kommer ännu en gissa kyrkan. Denna är dock lite av en kuggis!
Ledtråd: Det grekiska ordet Ichtys i svensk översättning.
Lycka till!
Uppdaterat: Rätt svar är Feskekôrka.

2009/10/19

Malmö FF - IFK Göteborg 0 - 1

Någon gång i eftermiddags tog fotbollsinstinkten över. Jag var bara tvungen att ringa min kompis som har Canal +.
- Hej, Glenn. Det är Glenn. Vad gör du ikväll?
- Tja, Glenn, du kan ju komma hit om du vill och se på fotboll.
- Så kul, Glenn!
(För den oinsatte: Det finns en sann myt som hävdar att "Alla heter Glenn i Göteborg". Den ramsan sjungs ofta på Gamla Ullevi).
Då vi båda har en fotbollsänka därhemma skapade vi en vinn-vinn-situation, då min fotbollsänka följde med och tillbringade kvällen med den andra fotbollsänkan.
Matchen då? Om jag säger såhär: I den 57:e matchminuten mätte jag min puls. Då hade jag suttit still i soffan i en knapp timme. Vad tror ni jag hade?
110!
Så spännande var det. Blåvitt var tvungna att vinna (eller få oavgjort som extrem nödlösning) och vi ledde med 1-0 efter ett vackert mål av TO samt en MAKALÖS räddning på mållinjen av mittbacksgiganten Ragge (han heter Glenn i andranamn).
Jag har aldrig hävdat att det är hälsosamt att se på fotboll.
Till slut blåste i alla fall domaren av matchen och IFK kunde räkna hem tre poäng. Så gött, så gött.

2009/10/18

Söndag

Denna söndag har gått i nostalgins tecken. Jag har tjänstgjort i både Värö och Stråvalla. Härligt att träffa så många gamla bekanta och väldigt kul att få vara med om att döpa två barn. Visst, det är lite tidigt att vara igång halv nio en söndag och lite stressigt att det den ena gudstjänsten börjar 9.30 och nästa 11.00, men efter alla år har man ju lite rutin.
Efter gudstjänsterna var det dags att köra sonen till Varberg. Han skulle gå på bio tillsammans med en kompis (Upp hette filmen, den fick 4 av 5 i betyg av sonen). Han njöt av känslan att få gå på bio utan en förälder - och jag förstår honom. Det är också en rätt häftig känsla att ha en son som är så stor så han klarar sig själv på en sån grej.
Nu slappar vi här hemma. Brasan brinner och ute är det mörkt fast klockan inte ens är sju. Gött!

2009/10/12

Antagningskonferens

Så var det dags för antagningskonferens. Vi ska återigen åka till Helsjön med 18 diakon- och prästkandidater för tre dagars samtal, intervjuer och gemenskap. För att bli diakon eller präst ska man bli antagen av stiftet/biskopen och antagningskonferensen är vårt sätt att hantera detta. Det kommer att bli intensiva och spännande dagar!

2009/10/11

Korsvei i Bollebygd

I lördags var det premiär för familjen Ledwon i Korsvei-sammanhang. Korsvei är en ekumenisk rörelse med ursprung i Norge (därav namnet...) som vill verka för kristen växt. Enkelhet, gemenskap med Kristus i centrum och fokus på ett gott liv är ett sätt att sammanfatta det hela. Vi har några vänner som är engagerade i Korsvei och nu fick vi möjligheten att vara med. Det var en heldag som började med fika (vad annars?), sedan bibelstudium med Magnus Malm, happenings för barnen och därefter gemensam matlagning och uteaktiviteter. Dagen avslutades med mässa i kyrkan.
Vi tyckte om det! Det var nog inte sista gången vi var med på ett Korsvei-arrangemang.

2009/10/08

Gissa kyrkan - storstadsspecial



Jag vet inte om ni tycker det börjar bli tjatigt...men här kommer i alla fall en ny "Gissa kyrkan".
Ledtråd 1: Kyrkan ligger i världens största kyrkliga samfällighet (37 församlingar).
Ledtråd 2: Personen som är kyrkoherde i denna församling är teologie doktor.
Varför var jag här? Jo, stiftet anordnade en pedagogdag på temat "Förlåtelse". Dagen inleddes med en mässa i kyrkan och det var jag som var prästen. Beredelsen utgick ifrån liknelsen om den förlorade sonen.
Det var kul att se så många bekanta ansikten bland de drygt hundra pedagogerna som var där. Någon skulle kalla Svenska kyrkan för ankdamm, men jag föredrar att se det som ett fantastiskt nätverk av spännande människor.
Någon som vet var vi var?
Uppdaterat: Rätt svar, precis som den anonyme kommentatorn skrev, är Carl Johans kyrka.

2009/10/05

IFK Göteborg - GAIS 2-1


Oj, oj, oj. Var ska jag börja?
Vi satt på ett kebabställe och laddade inför matchen. Hur går det? Vem ska göra mål för blåvitt när så många är skadade/avstängda?
Då slängde jag ur mig:
- Vi vinner, och Sella gör mål.
Hm.
Resultat: Blåvitt vinner och Stefan Selakovic (kallad Sella) gör båda målen.
Det var derby. Det var fullsatt. Det var otroligt spännande. Avgörande målet kom i 94:e matchminuten. Jag säger det igen: Oj, oj, oj.
Var det rättvist? Låt mig säga såhär: Det var inte orättvist. Blåvitt är det bättre laget om man ser till hela matchen och till alla lagdelar. En extra eloge (som vanligt!) till nr 13, Gustav Svensson. Och mittbackarna förståss. Så mycket jobb i det tysta som ingen i massmedia uppmärksammar. Än lever hoppet om guld!
Och så en liten avslutande anekdot: Vi var tre man som var där tillsammans...och jag var minst! Det är inte vanligt att jag är "plutten" i gänget. Men det kan man bjuda på en sån här kväll!

2009/10/04

Oktoberfest

Igår var det dags för den årliga oktoberfesten. Vad är det för nåt? Jo, en slags grannfest för alla som bor i Nordvära och Källstorp. Den givna platsen är Norvalla IFs klubbstuga. I år ingick Helena och jag i festkommittén så det var en hel del att fixa med. Festen följer ett klassiskt mönster: Långbord med engångstallrikar/glas för 80 personer, "ta med din egen mat och dryck", kommittén bjuder på välkomstbål och kaffe/kaka, två lokala musiker (samma som håller i musik och sång på Midsommar!) spelar snapsvisor och allsånger, Janssons vid midnatt och hög stämning. En av poängerna med festen är att mötas över generationsgränserna. Här satt nyförlovade bredvid såna som firat guldbröllop, typ.
Sonen var kvar hemma och hade nog en riktigt trevlig kväll. Barnvakt var en av tonåringarna i bekantskapskretsen. Det är coolt!
Idag har vi varit och städat lokalen. Nån måste ju göra det också.

Malmö del II


Så var Malmöäventyret över. Som framgår av bilden var det tåg som gällde.
Det var ett grymt spännande dygn! Vi fick se hur olika församlingar arbetar med city-verksamhet. Men bäst var nog besöket på "Spiritus Mundi", ett nätverk som med musikens hjälp vill skapa mötesplatser för människor (främst barn och ungdomar) från olika kulturer och sociala grupper. Det kanske inte låter så märkvärdigt, men de hade ett fantastiskt arbete. Besök gärna deras hemsida spiritusmundi.nu.
Jag fick tyvärr avvika lite tidigare för att hinna hem till ett arrangemang av mer privat karaktär (se nästa inlägg). På tåget träffade jag en kollega och det var inga problem att snacka bort de dryga två timmarna det tog att ta sig hem. Trött, men glad var det bara att ladda för nästa händelse...

2009/10/01

Malmö

Åter dags att packa väskan. Denna gång bär det av till Malmö och storstads-PKV (PKV=parallell kursverksamhet) för blivande kyrkoarbetare. Det är ett samarr mellan Stockholms, Göteborgs och Lunds stift. Det blir två dagar med fokus på "hur kan kyrkan fungera i en storstadsmiljö?". Det ska bli riktigt skoj!
När jag kommer hem på lördag blir det tvära kast. Från gemenskapen med studenter i kyrkmiljö slängs jag in i grannskapets oktoberfest. Cirka 80 personer från Nordvära och Källstorp ("stadsdelar" i metropolen Värö) samlas i Norvallas klubbstuga för en helkväll tillsammans. CSN-skuld per capita lär vara lägre där än på Malmö-kursen, men stämningen minst lika hög. Denna gång blir lite speciell för vi ingår i festkommittén. Utöver gratis smörgåstårta innebär det också välkomstdrinksservering samt städ...

Och en avslutande information. Jag har gett upp allt motstånd och finns numera även på den ack så populära communityn Facebook. Ifall nån undrar.