head> Livet i prästgården: mars 2010

2010/03/30

Vårtecken


När jag kom hem ifrån jobbet idag möttes jag av det ultimata vårtecknet:
Studsmattan!
Nytt för i år var att sonen hade lyckats bygga ihop studsmattan alldeles själv (tillsammans med en kompis) utan någon vuxens inblandning. Måste säga att jag är grymt imponerad. Själv har jag alltid tyckt att det är ett "himla mäck" att få den på plats. Men nu står den där, som ett löfte om grillkvällar, sommarlov, vattenspridare och myggor.

2010/03/28

Palmsöndag

Påsken närmar sig med stormsteg! Idag, på palmsöndagen, har vi hört om hur Jesus rider in i Jerusalem och möts av folkets jubel.
Familjen Ledwon har hört om detta inte en men två gånger.
Först var vi på familjegudstjänst i Sollyckans kyrka i Varberg. Helena var där i egenskap av diakonpraktikant. Efter gudstjänsten skulle nämligen arbetskretsen hålla i brödförsäljning samt lotteri och Helena är under sin praktik en del av denna arbetskrets. Varken sonen eller jag vann nåt på lotteriet. Tyvärr.
Efter att varit hemma och ätit en försenad lunch var det dags igen:
Familjegudstjänst nr 2, denna gång i Värö kyrka. Samma tema, samma budskap men ändå så annorlunda. Tänk att familjegudstjänster kan bli så olika! Hela familjen var med även här, dock i andra roller än på morgonen. I Värö var jag tjänstgörande präst och Helena och Isak utövade bänkämbetet. Efter gudstjänsten var det inget lotteri - men ett rejält kyrkkaffe under läktaren dög gott.
Nu blir det inga fler gudstjänster idag. Istället ska vi till Bua och bli bjudna på middag! Och inte nog med det. Vi ska planera resan till Trysil - om två veckor kastar vi oss nedför de svarta backarna i Norge. Schwischh!

2010/03/25

Hemma igen

Jo, visst fick jag möta våren i Lund! Det kryllade av studenter som solade i och kring Lundagård. Men nu är jag hemma igen. Jag har träffat studenter, fått höra om biskopens 10 teser för församlingen, via en sport-Pub (jo, sådana finns!) fått veta att Frölunda leder med 3-1 över Linköping i hockeykvarten, ätit god hotellfrukost och blivit bjuden på våffla. Det var en givande resa till Lund, helt klart.

2010/03/23

Sammanfattning

Vissa dagar finns det inget särskilt att berätta om här på bloggen. Men ibland är det tvärt om. Som idag. Sedan förra inlägget har det hunnit att hända en hel del (i mina ögon!) intressanta saker.
Jag har haft en väldigt givande resa till Glasgow och vårt vänstift där. Kyrkmöten varvades med trevligt umgänge med glada skottar. Och syftet med resan uppnåddes helt klart! Kontakter har knutits och vi har lärt oss en hel del om varandras "att-bli-präst/diakon". Det ser lovande ut inför framtiden.
Väl tillbaks i Sverige var det dags för hemmapremiär på Gamla Ullevi. Blåvitt tog i måndags kväll emot Hisingens stolthet BK Häcken. Sonen och jag var på plats. Mycket folk, översvallande entré till läktarsång, klart godkänd gräsmatta och helt ok spel från IFKs sida. Det var bara ett fel: Matchens enda mål gjordes av Hisingspöjkarna. Blåvitt brände en straff, hade en nick i ribban och endast Häckenbackens långa tå hindrade bollen att passera mållinjen i slutet av matchen. Grrr.
Dagens första arbetspass tillbringade jag i Vasa församlings lokaler. Cirka 100 präster, kyrkomusiker och lite annat folk hade samlats för att höra om det pågående arbetet med att revidera Kyrkohandboken (dvs alla gudstjänstordningar i vår kyrka). Ett intressant ämne parat med många bekanta ansikten = en höjdare!
Nu återstår bara att packa väskan igen. I morgon åker jag till Lund för att träffa studenter tillsammans med biskopen. Är det månne dags att möta våren på riktigt?

2010/03/16

Laddar inför Skottland

Mars är en händelserik månad om man är stiftsadjunkt. En stor del av min arbetstid just nu går åt till att ordna med praktikplaceringar för alla prästkandidater. Under ett år ska det fram mellan 60-70 praktikplatser. Hur många mail ligger bakom ett års praktikplaceringar? Jag kommer osökt att tänka på den fina gamla psalmen "Jag kan icke räkna dem alla...". Ett tack till alla trevliga, tjänstvilliga präster som gärna tar emot kandidater! Utan er stannar stiftet.
Men jag sitter inte bara framför en dator. I dag har jag varit på Åh stiftsgård och träffat några kyrkoherdar från Bohuslän. Ett av samtalsämnena var "pastorsadjunkter". Det kanske inte låter så märkvärdigt, men det var väldigt givande, tycker jag.
Månaden mars kommer också att innehålla några resor. Biskopen och jag ska till Lund snart men innan dess ska min diakonkollega och jag åka till vårt vänstift i Glasgow/Skottland. Det blir finfint! Där ska vi prata om framtida utbyten av präster och diakoner. Och uppleva lite av Anglikanien. Nice!

2010/03/13

ALLSVENSK PREMIÄR Kalmar FF - IFK Göteborg 0-3


Så var ribban lagd!
Årets första allsvenska match för mitt kära blåvitt var på Fredriksskans i östkustmetropolen Kalmar.
Det var inte alls givet hur det skulle sluta. Kalmar brukar göra mål och i första omgången förra året hade IFK domaren emot sig (minns skitstraffen som HIF fick då...). Så glädjen över att säsongen är igång blandades med en viss oro.
Helt obefogat!
I och för sig fick Kalmar en straff i mitten av första. Men vi har Kim i mål! Han gjorde en Ravelli! Lite senare slog Sella en djupledsboll som Hysén hann först på. Hårt skott mellan benen på försvararen och Wastå hade inte en chans! 1-0 till bortalaget när domaren blåste av för halvtidsvila.
I början av andra hände det igen. Hysén kom loss på kanten. Förnedrade backen med en tunnel och tjillevipp låg bollen i bortre burgaveln. Rättvist? Fråga nån annan....jag är alldeles för partisk.
Trean var en delikatess: Gustav "13" Svensson drog en frispark rätt på målet. Hjalle utmanade KFF-målisen på en duell och så var den dagen förstört för Rydström och Co.
Tre poäng. Tre mål. Noll insläppta. Det kunde inte ha börjat bättre!

2010/03/11

Tipspromenad med grill


Att ha barn i skolan innebär...att man blir klassförälder.
I sonens klass har vi löst det så att man delar in klassens föräldrar i tre olika grupper. Det innebär att man får ansvar för en tredjedel av läsåret. Vi är i vinter/vår-gruppen.
Strax före jul träffades vi för att planera en kväll med klassen. Vi sa:
- Låt oss välja en dag när det har blivit vår, så att vi kan njuta av begynnande värme, krokus och fågelsång. Denna härliga vårkväll kan vi vara ute i naturen och gå en tipspromenad, grilla korv över öppen eld och ordna med en trekamp för barnen och deras syskon.
Vi valde en dag i mitten av mars. Fullt övertygade om att värme, krokus och fågelsång var givna då.
Hm.
Nu har kvällen i alla fall genomförts. Det blev inte som vi trodde den där planeringsdagen för jul. Men det blev bra ändå (även om sonen ser lite misstänksam ut på bilden). Trots avsaknad av värme, krokus och fågelsång.

2010/03/05

Grabbhelg

Frugan är på retreat hela helgen på Lilleskog utanför Alingsås. Det innebär grabbhelg!
Kvällen ägnades åt matlagning. Tillsammans fixade vi hasselbackspotatis, brun sås i stora mängder (man måste kunna mosa potatisen ordentligt!) och ryggbiff. Sedan lite TV och hemlig efterrätt.
I morgon blir det sovmorgon och...ingen aning vad som händer sedan. Ända fram till klockan fyra - för då blir det fotboll på TV. Blåvitt mot gnaget i Supercupen. Årets första tävlingsmatch. Ska bli spännande att se startelvan!
Kvällen tänkte vi tillbringa i Bua hos Rönnelius. Då ska vi snacka skidor och Trysilsemester.
Och så var det söndagen. Den blir lite speciell för jag ska jobba...i Tranemo. Stiftsprosten och jag ska avrunda visitationen med att fira gudstjänst i Tranemos fräcka, åttakantiga kyrka. Sonen får hänga på.
Men en sak som jag inte har tänkt att göra i helgen är att skotta. Det får vara nog med det för i år. Eller hur?

2010/03/01

Tranemo

Någon som varit i Tranemo?
Det har jag! Och jag ska dit igen. På tisdag, onsdag och söndag är det visitation i församlingen där. Stiftsprosten har biskopens uppdrag att visitera kontraktsprostens pastorat (hänger ni med?) och jag följer med stiftsprosten som notarie, dvs sidekick/killen med den bärbara datorn som skriver protokollet.
Vi ska prata med förtroendevalda, personal, kyrkvärdar och kyrkfolk om hur "landet ligger" i Tranemo. Hur funkar det på söndagarna? Har ni koll på inventarieförteckningen? Hur är arbetsmiljön för kyrkogårdsarbetarna? Dessa och många liknande frågor ska vi följa upp under visitationen.
Till detta kommer säkert en och annan kaffekopp med ostfralla inkl paprikaring. Hoppas jag.

Snart börjar det...