head> Livet i prästgården: april 2010

2010/04/30

Valborg


"Vintern raaa....!"
Idag firar vi Valborgsmässoafton. En dag fylld med minnen från fornstora dagar i den eviga ungdomens stad. Men där bor vi inte nu. Och vi är inte studenter (nåja, åtminstone en av oss har lyckats avancera till arbetslivet...).
Valborg 2010 firades tillsammans med Philipssons från Skällinge. God mat med gott sällskap. Kan inte bli bättre. Och dessutom grillpremiär.
Rune ringde i eftermiddags och sa att det trots regnet blir en majbrasa nere till Börs (gårdsnamnet...). Klart vi ville komma! Medan elden sprakade serverades äggtoddy. Spontana sångförsök (välbekanta melodier!) blandades med kyrkprat samtidigt som vi fick se vinterns slyröjning gå upp i rök.

2010/04/29

IFK Göteborg - Malmö FF 0-2


Idag, på jobbet vid eftermiddagskaffet:
- Hur tror du att det går i kväll?
- Äh, Söder startar på topp. Men det spelar ingen roll. Di blåe vinner med 2-0.
Ibland känns det så fel att ha rätt.
Istället för att tänka på hur det går för topplagen (Danmark...) blir det till att koncentrera sig på de andra topplagen. Skit att Åtvidaberg vann. Det är såna lag vi får mäta oss med från och med nu...

2010/04/28

Sly

Hur gör man om man har en tomt som är omgiven av skog och buskar och ägnat en och annan vinterdag åt att såga ner delar av denna växtlighet? Vad gör man av all nedsågad vegetation? Jovisst, en del kan man elda upp i spisen, men allt ris och sly?
Jo, man ringer nån med traktor och en stor åker. Då kan man frakta bort det nedsågade och sedan elda upp det hela på den där åkern. Tur då att Rune finns. Han har en traktor och en åker. I morgon kommer han hit! Hej då ris och sly.

2010/04/21

Att bo nära naturen


Sedan en tid har vi tre närgångna rådjur som rör sig i skogen runt vårt hus. Såhär såg det ut när jag kom hem från jobbet idag och tittade ut genom sovrumsfönstret. Den uppmärksamme ser alla tre rådjur. Inget försäkringsbolag i världen skulle vilja försäkra en pensé i en utekruka hos oss...

Värö/Norvalla - Bua IF 4-3

Allsvenskan har redan hunnit med den sjunde omgången. Varbergs Fotbollsallians ligger lite efter - ungdomsserierna börjar först om två veckor. Med tanke på vilket skick planerna håller (naturgräs!) är det nog ett klokt beslut. I år har Alliansen beslutat att det blir en gemensam serie för pojkar födda 98 och 99: P11-12. För vår del spelar det inte så stor roll. Sonens lag bestod redan förra året av båda dessa årgångar.
Med två veckor kvar till seriestart var det dags för träningsmatch i kväll på Värö IP. För motståndet stod laget från grannbyn. Ett derby helt enkelt. Bua är ett erkänt bra lag och de kom i topp i sin serie förra året. För sonens del är det lite extra att spela mot Bua av flera skäl. Det var ju hans första klubb - här stapplade han som 4-åring ut på Västkustvallens gräs tillsammans med dagiskompisarna för att delta i Bua IFs fotbollslekis. Nu har alla blivit betydligt äldre och betydligt kunnigare i den ädlaste av alla sporter. Men det är ju samma killar! Särskilt att möta nr 4 i motståndarlaget var en hit. Dom två har hittat på mycket tokigheter tillsammans i sina dar...
Kvällens träningsmatch hade inte riktigt samma förutsättningar som exempelvis matchen på San Siro igår. Till skillnad från Italien var det kallt. Jättekallt. Och det kom till och med lite snö. Efter cirka tio minuter kom domaren ut till oss tränare och bad om att få låna en mössa...
Första halvlek bjöd på riktigt fin fotboll från det blåa laget (alltså Värö/Norvalla). Vi gjorde både ett och två och tre mål. Sonen gjorde en fantastisk räddning när en Buaspelare rundat vår målvakt och bara skulle rulla in bollen i öppet mål. I andra halvlek var rollerna ombytta. De röd-vita spelade fint och bra medan de blåa mest sprang och tittade på. Men det räckte inte hela vägen för gästerna från fiskelägret i väst och tack vara både stolpe och ribba lyckades det blåa laget hålla undan.
En av föräldrarna hade lovat att bjuda laget på glass om man vann. Så efter matchen sprang tio frusna, smutsiga men glada killar upp till Limabackakiosken. En något förvånad kioskägare blev plötsligt av med en massa glass denna iskalla aprildag.

2010/04/18

IFK Göteborg - IF Elfsborg 5-1


Puh, vilken match vi fick vara med om idag!
Det började i moll, ungefär som mot Trelleborg. Efter några minuter går Risp och köper korv. Fritt fram för ex-ängeln Ericson att sätta ettan för bönderna från Ellos.
Men sen!
Först en gång.
Sedan en gång till.
Och en tredje gång.
Och så fjärde.
Och när när Klacken sjöng "Ni kan gå hem nu!" till/för de tillresta boråsarna kunde Söder rulla in femman också.
Inför matchen var vi ju många som undrade hur det står till med IFK anno 2010. Och det var med en lite dov känsla av "vi är ett mittenlag" som jag satte mig på läktaren bredvid sonen. Den känslan är borta nu. När laget sprang ärevarvet kunde man se ett ord i spelarnas och lagledarnas ansikten: Lättnad. Det var verkligen proppen ur, ketchupeffekt, först-kommer-inget-sen-kommer-allt, ja, kalla det vad du vill.
Bäst på planen idag? Hm. Det var mycket som var tilltalande. Ragge såg ut att ha fått tillbaka självförtroendet. Adam gjorde en helgjuten insats. Hjalmar: vad ska man säga? Det frisparksmålet ursäktar hur många snea uppspel som helst. Och så Hysén. Kanske matchens lirare. Trots att han inte gjorde mål låg han bakom så mycket framåt (och bakåt!). Men äh, idag får kollektivet ta åt sig äran. Och jo, även vi på läktaren kände en stor lättnad när vi vandrade hemåt i blåsten.

2010/04/17

Fotbollstankar


Hm.
Ni kanske har undrat varför det varit så få fotbollsrelaterade inlägg sedan Allsvenskan kickade igång.
Har Gunnar tappat intresset?
Svaret är enkelt och givet: Nej.
Men som ni säkert förstår har det inte varit så himla kul att vara Ängla-angängare anno 2010.
Men här kommer äntligen några rader på temat fotboll. Alingsås, Rosenvägen, diverse prästkandidater och inte minst juristerna i Lund har längtat!
Vad finns att säga?
Försvarsspelelet har påmint en hel del om hur det brukar se ut när Väröbacka GIFs P11-lag släpper in mål vid hörnor. Alla tittar på bollen men ingen rör sig. 6 av 7 mål har kommit på fasta situationer.
Mittfältet har varit tvåa på alla bollar. Utom Gustav Svensson - han har som vanligt levererat. Inte konstigt då att det offensiva spelet haltat. Enda ljusglimten är spelet på högerkanten där Sella och Lund/Adam gjort en hel del fina grejjer.
Anfallet. Jaha. Hysén skadad. Pärlan utan självförtroende. Bärkroth fick aldrig chansen på topp. Men det är på G. Snart kommer målen!
När insåg jag att allt inte var som det skulle? När Ragge missade straffen. Vi var på plats på Gamla Ullevi och såg eländet. Förra året dunkade han in en straff mot ÖIS en meter ovanför marken några centimeter från ena stolpen. Hur säkert som helst. Men nu fjösade han bollen utanför. Där och då försvann guldet. Inte för själva straffmissen, utan för att den missen symboliserar bristen på självförtroendet anno 2010.
Hur ska skutan vändas åt rätt håll?
Till att börja med måste alla springa 5% snabbare och längre per match. Sedan måste, säger måste mittfältet våga hålla i bollen och slå några enkla passningar. Och så, med risk för att låta lite prästerlig, måste det finnas en förtröstan. På sina medspelare. På målvakten. På sig själv.
I morgon sitter (och hoppar då och då!) sonen och jag på D3 och ser Änglarna ta emot Elfsborg. Vi kommer att hejja, sjunga och ropa. Återstår att se om de elva på gräset också ger sitt yttersta. För om vi alla gör det - då kan det bli 3 poäng!

Trysil 2010




En vecka i de norska fjällen är över. Vi har varit i Trysil tillsammans med familjen Rönnelius från Bua och åkt skidor såhär på vårkanten. Det har varit...fantastiskt. Vi var lite oroliga att det inte skulle finnas någon snö. Men ack så fel vi hade. Snö fanns det gott om i backarna och åtminstone på förmiddagarna höll de god skidåkarklass. Men vädret, då? Tja, vad ska man säga. Sol, sol, sol. Mitt största problem var inte träningsvärken i låren utan att jag blev solbränd i ansiktet.
Skidåkningen har gått bra, rent av väldigt bra. Redan förra året åkte sonen utan stöd från en förälder och i år har han schwischat ned för backarna från första början. Men som någon i sällskapet sa: "Det gäller att åka både snyggt och kontrollerat!". Jo, just det.
Som sammanfattning kommer här några typiska skidsemesterord:
Picnic, ullstrumpor, yatzy, blå-röd-svart, bastu, gröt, ömmande vader, Doppelmayer, Salomon, brunsås i påse, Lumumba, åka på manchester och "bara ett åk till!".

2010/04/08

Orientering

Som ni alla har märkt är det vår i luften. Äntligen!
Ett vårtecken bland många är att sommarhalvårets idrottsengagemang så sakta drar igång. Fotbollen får vänta någon vecka till (planerna är brun-gråa istället för gröna än så länge) men idag var det premiär för orienteringsträning. Då skogarna kring klubbstugan än så länge är blöta/halvsnöiga/tråkiga var det samling vid Frillesås skola. Cirka 30 barn och unga i olika åldrar samlades för att springa olika banor i samhället. Lite kallt (det regnade!) men väldigt kul.

2010/04/04

Glad påsk!


Tillsammans med drygt 100 personer firade vi högmässa på påskdagen i Värö kyrka idag. Bland annat fick vi sjunga Sv.Ps 17:1 ackompanjerat av orgel och trombon:

"Ge Jesus äran, frälsta mänsklighet!
Han är den som segrat i all evighet
Himlen mitt i världen Han oss visat har!
Han har lämnat graven och är bland oss kvar!
Ge Jesus äran, lovsjung natt och dag:
Han är segerns Herre, sjung Halleluja!"

En fantastisk psalmvers - som påminner om min prästvigning. Denna text hade jag på framsidan av inbjudningskorten...