head> Livet i prästgården: juni 2010

2010/06/29

Skola med kul läxa


Just nu är det mycket fotboll...
Förra veckan gick sonen i fotbollsskola i Kungsbacka IFs regi.
Ny vecka betyder ny fotbollsskola. Denna gång i en något större förening.
Isak är sommarproffs i IFK Göteborgs fotbollsskola i dagarna tre. Tillsammans med sin polare Karlsson från Bua njuter han i fulla drag av att åka till Göteborg (Kviberg, närmare bestämt. Där ligger Blåvitts "riktiga" skola Änglagården - en 4-9 skola).
För första gången har sonen yttrat följande mening:
-Pappa, vi har fått en läxa idag! Det ska bli superkul att göra den!
Läxan består i att se Spanien-Portugal i kväll och då specialstudera två saker:
1) Ronaldos överstegsfinter.
2) Hur spanjorerna rör sig/springer när de inte har bollen för att kunna göra sig spelbara.
Så den familjemedlem som sett fram emot Allsång på Skansen fick istället inrikta sig på att hjälpa sonen med läxan...

2010/06/28

Korrekt domslut


En bild säger mer än tusen ord. Det var inte mål...

2010/06/27

Fotbollsgodis x 2: Tyskland - England 4-1 & Träslövsläge IF - Värö/Norvalla 0-4



Ibland är det medvind. Idag är en sån dag, i alla fall ur ett fotbollsperspektiv.
Jag stod på en gräsplan söder om Varberg och kunde via mobilen följa Tysklands utskåpning av engelsmännen. Visst hade jag trott på vinst, men 4-1...nej. Och så snygga mål! Även Englands bortdömda mål var snyggt, men det är en annan historia. Jag tror att mina landsmän hade tvålat dit de engelska lejonen ändå.
Samtidigt som Klose, Podolski och Müller tryckte in bollar i Englands mål på andra sidan jordklotet sprang Värö/Norvallas P11-12:or runt på planen i Träslövsläge. Vi fick se riktigt fin fotboll med många passningar och bra uppspel. Gunnarsson hängde in tre och Ledwon ett. Fast bäst på plan var nog vår omskolade back, herr Olausson. När det bara var några minuter kvar av matchen frågade Isak mig om Olausson hade blivit avdribblad eller förbisprungen en enda gång i matchen. Svaret var enkelt: Nej.
Efteråt bjöd ett föräldrapar på glass. När vi satt i omklädningsrummet och åt upp belöningen sa en av spelarna:
- Öhh! Vi är ju till och med bättre än Tyskland!
Hm. På ett sätt är det sant. 4-0 är bättre än 4-1.

Midsommar 2010


Denna bild får sammanfatta midsommarfirandet 2010: Två kusiner plockar smultron.
Tack alla för härliga dagar!

2010/06/24

Landslagets fotbollsskola



Lagom till VM arrangerar Svenska fotbollsförbundet något som kallas Landslagets Fotbollsskola. Det låter mer avancerat än vad det är. Alla klubbar i landet erbjuds att ordna sommaraktiviteter för fotbollsspelande barn under detta namn. Tyvärr har ingen av föreningarna här i Värö nappat på detta erbjudande, men via internet upptäckte vi att Kungsbacka IF ordnade med fyra dagars fotbollsskola i SvFFs regi. Sonen var inte svårövertalad utan nappade direkt på idén att spela fotboll med ett gäng 99:or i grannkommunen. Och jag måste säga att jag är imponerad av klubben. Herrlaget spelar i div. 4 elit och ungdomsverksamheten verkar hur stor som helst. Isak har trivts som fisken i vattnet dessa dagar och fått många nya kompisar. Vem vet, kanske blir det vinterträning med KIF (då hemmaklubben stänger igen i oktober)?
Det har varit en spännande vecka med mycket fotboll. Idag var sista dagen och avslutningen kunde inte varit bättre. Efter att ha spelat fotboll mellan nio och tre i stekande midsommarsol kom brandkåren på besök och öppnade kranarna. Fräckt!

2010/06/19

19 juni


Just nu spelar Holland mot Japan. Men nej. Det är ett annat program hon ser på...själv har jag fått uppdraget att ordna med fika.

Värö/Norvalla - Lilla Träslöv 7-2

Mitt emellan VM-fotboll och kungligt bröllop har vi hunnit med att spela en seriematch med P11-12. Efter onsdagens nesliga förlust i Elefantcupen (där endast 99:or fick vara med) var det ett revanschsuget lag som tog emot vitklädda Lilla Träslöv.
Efteråt tyckte domaren att det varit en mycket bra match - och vi tränare håller med. Vid flera tillfällen valde spelarna (i båda lagen) att passa istället för att skjuta när man tagit sig in i offensivt straffområde. Och det var många fina uppspel där backen inte bara dunkade iväg bollen utan försökte slå djupledsbollar längs marken. Fint!
Sonen fick börja på topp - och han känner sig nog väldigt nöjd med det. Idag blev det inte mindre än tre mål.
Nu ska vi inta TV-sofforna och utkämpa den hårda kampen om makten över fjärrkontrollen. Men nånting säger mig att den matchen redan är förlorad. Vill man se fotboll under eftermiddagen får man nog göra det via SVT Play...

2010/06/17

Nu var det klippt!



Som ni kanske minns köpte vi 8 kubik matjord för att ordna med en gräsmatta där det tidigare varit sly. Idag var det dags att klippa för första gången! Bilderna får tala för sig själva...

2010/06/13

Tvååker/Galtabäck - Värö/Norvalla 2-1

Medan en familjemedlem befann sig på prästvigning i Göteborgs domkyrka åkte de två andra i familjen söderut - till Tvååker. Där spelades seriematch för sonens fotbollslag. Enligt muntliga rapporter från matchen var det en jämn kamp där hemmalaget hade fördel av en väldig medvind i första halvlek och gick till pausvila med två måls ledning. I andra halvlek reducerade visserligen laget från Värö, men det blev en tung uddamålsförlust. Nu ska vi trösta oss med pannbiff, färskpotatis och god sås. Och sedan se Tyskland tvåla dit Australien...

2010/06/12

Årets mest händelserika vecka?!

Medan ljudet av Vuvuzelor ringer i mina öron försöker jag fundera över om detta är årets mest händelserika vecka. Antagligen är det så.
Det hela började redan i söndags med att jag åkte till Helsjön för fyra dagars sommarkurs på temat "Församlingsväxt" tillsammans med 50 studenter. I och med att vi "bara" var två ledare var det en hel del att fixa med. Men det blev väldigt, väldigt bra, tycker min diakonkollega Barbro och jag. Och om vi får tro utvärderingarna så var kursen mycket uppskattad av studenterna. Huvudtalare var Fredrik Modéus. Han talade en hel dag utan manus - men hur strukturerat och pedagogiskt som helst. Han var grym!
På onsdag åkte jag direkt från sommarkursen upp till Göteborg och Domkyrkan. Där var det övning inför söndagens prästvigning. Åtta mer eller mindre nervösa kandidater fick känna på hur en prästvigning går till. Jämförelsen kan upplevas lite naiv men en prästvigning påminner faktiskt en hel del om en konfirmaiton: En högmässa där det händer nåt ovanligt mitt i.
Natten mellan onsdag och torsdag fick jag sova hemma - sedan var det dags att packa väskan igen. Torsdagen inleddes med prästexamen i Domkapitlet ("Vad är tro - annat än bön?" var temat för årets examen). Därifrån åkte vi på "Stilla dygn" tillbaka till Helsjön. De åtta kandidaterna fick ett dygn på sig att ladda batterierna. Från Helsjön åkte vi direkt till Örgryte och middag med biskopen (jo, radion var på i bilen. Stiftsadjunkten ville ju inte missa VMs första match...). Som alltid blev det en trevlig och avslappnad tillställning.
Idag har jag varit ledig. En skön mix av trädgårdsarbete och fotboll. Precis vad jag behövde!
En dag kvar av veckan - och då smäller det! Prästvigning i Domkyrkan. Det blir grejjer, det. Samtidigt som jag går i procession i kyrkan kommer sonen att spela bortamatch mot Tvååker/Galtabäck. Läge att kolla om jag fått nåt resultat-SMS när jag kommer ut i sakristian efteråt...

2010/06/05

Sommarkurs

Så var det dags igen för årets sommarkurs. Vad är det?
Jo, en fyradagars kurs på Helsjöns folkhögskola för blivande kyrkomusiker, pedagoger, diakoner och präster. I mitt jobb ingår det att hålla i denna kurs - och det ska bli kanonkul! I år har vi temat "Församlingsväxt" med Fredrik Modéus och biskopen som föreläsare. Dessutom ett antal seminarier. Totalt kommer cirka 50 studenter så det blir garanterat händelserika dagar. Och om allt går som det är tänkt blir det...jo, just det, en fotbollsmatch.

Väröbacka/Norvalla - Varbergs Bois 4-2


Så har vi spelat den fjärde seriematchen för året med P11-12. Denna gång var det hemmamatch mot "storebror" från stan, dvs Varbergs Bois. I och med att deras herrlag spelar i div. 2 har även ungdomslagen rykte om sig att vara väldigt bra.
Inför matchen gjorde vi några justeringar jämfört med tidigare. En av killarna som brukar spela på topp fick starta som back. Och han gjorde det hur bra som helst! Dessutom såg han ut att trivas och efteråt sa han att det var riktigt kul att spela back. Det gjorde att sonen (som alltid med nr 7 på ryggen...Christiano Ronaldo, ni vet) kunde starta på topp - en ny position för honom. Och det kunde inte börja bättre. Efter några minuter drog han in ett skott vid vänstra stolpen. 1-0 till hemmalaget!
Matchen böljade fram och tillbaka och vi som stod bredvid fick se riktigt fint passningsspel och två målvakter som var riktigt, riktigt bra. 2-0 i paus kändes ganska rättvist. I början av andra tappade vi lite av initiativet och Bois:arna kom igen. 3-2 med några minuter kvar...men sen drog vår nummer 10 in ett hårt skott i bortre och saken var biff. 4-2 och andra segern för året var i hamn.
Nu ska vi fira...med glass så klart.

2010/06/03

Berlin - Wittenberg




Så har jag varit på resande fot igen - denna gång med mina jobbarkompisar på stiftskansliet. Totalt var vi cirka 50 personer som under några dagar reste i Luthers fotspår. Det var en kanonfin resa! Nattåg till Berlin, sightseeing i tyska huvudstaden, två dagars besök i Lutherstadt Wittenberg med biskopen tillika lutherforskaren Aurelius som sakkunnig och så en avslutande dag i Berlin igen för att sedan ta tåget hem till Svedala. De va fina grejjer!
Bild 1: En tidig och grå torsdagsmorgon beökte vi riksdagen i Berlin. Den enormt fräcka kupolen ovanför plenisalen syns tydligt. Den kan man gå upp i - och det gjorde vi!
Bild 2: Turistfälla eller inte: Slottskyrkan i Wittenberg var platsen där Luther ska ha spikat upp de 95 teserna mot avlatshandlen.
Bild 3: Brandenburger Tor i kvällssolen. Kanske, kanske är det jubel och folkfest här den 11 juli. För vad är det som händer då?