head> Livet i prästgården: augusti 2010

2010/08/29

Diakonvigning

Med det mycket passande temat "Medmänniskan" firade vi idag högmässa med diakonvigning i Göteborgs domkyrka. Inte mindre än 11 diakoner vigdes (varav tre män!).
Det var en härlig förmiddag i domkyrkan med mycket folk, givande predikan - som alltid när biskopen står för textutläggningen, mycket känslor och fantastisk musik. Och efteråt blev det traditionsenligt kaffe med baguette på det franska caféet i närheten av Din Bok tillsammans med några vänner i vigningstjänsten.
Nu laddar vi redan för nästa diakonvigning. Inte nog med att vi har en ny biskop då - en av kandidaterna kommer med största sannolikhet att heta Helena Ledwon...väl mött i domkyrkan om ett år!

AIK - IFK Göteborg 1-2


Bortamatchen mot gnaget är något alldeles extra för varje blåvit supporter. Att dessutom kunna bidra till att AIK dras in i nedflyttningskaoset i Allsvenskan...ja, det gör det hela inte direkt sämre.
Men.
Blåvitt har alltid väldigt svårt att ta poäng på Råsunda så det var med lite blandade känslor jag inväntade avsparken.
Det tog som tur var inte särskilt lång tid innan de blandade känslorna övergick i något annat. Efter sju minuter slår Bjarnason in en bredsida i bortre. Så enkelt, så skönt.
Och när Bärkroth byttes in i mitten på andra halvlek tänkte jag för mig själv:
- Hoppas, hoppas att Bärken får avgöra matchen idag. Det är han verkligen värd. Han skulle må såååå bra av att få känna att han bidragit till tre poäng.
Vem gjorde det avgörande målet?
Ur ingen vinkel alls puttade han in lädret. Mot AIK. På Råsunda. Vilket gav 3 poäng till blåvitt.
Två trevliga små ramsor kommer för mig:
"Hälsa Bajen -klapp - klapp- klapp"
och
"Superettan här kommer gnaget".
Dom kan man nynna på en kväll som denna.

2010/08/28

Gissa kyrkan



Idag har vi varit på en längre utflykt i stiftet tillsammans med en gäst från vänstiftet i Glasgow i Skottland. Naturligtvis har vi besökt ett antal kyrkor. Och nu är frågan: Vilken kyrka är detta?
Ledtråd: Den ligger inte inom Göteborgs kyrkliga samfällighet. Hjälper den informationen?

2010/08/26

F7

När jag kom hem från jobbet såg diskmaskinen inte ut som vanligt. I det lilla digitala fönstret där det brukar stå "End" när maskinen diskat färdigt blinkade nu ett olycksbådande "F7". Hm. Inte bra. Vad kan det betyda?
Jag tog fram manualen (tänk att vi hade kvar den! Och jag visste var den fanns!) och bläddrade fram till kapitlet "Felmeddelanden". Om du arbetar på Länsförsäkringar med ansvar för norra Halland ska du sluta läsa nu.
F7 betyder stopp i avloppet/vatten kvar i maskinen. Jag fick ägna en bra stund till att pilla och greja med detta. Nu får vi bara innerligt hoppas att det hjälpte. F7 känns som att det kan leda till väldigt tråkiga och ekonomiskt kännbara konsekvenser...

2010/08/21

Värö/Norvalla - Fjärås 3-3

I våras åkte P11-12:orna till Fjärås och åkte på storstryk på fotbollsplanen med det passande namnet "Leråkra". Inget snack om saken: Fjärås vann den matchen rättvist. Idag var det dags för returen på Värö IP och snacket i förväg bland killarna gick mest ut på att "Fjärås är så himla bra, vi har ingen chans".
Tyvärr kunde jag inte vara med idag (jag har en vigsel i Bua om en liten stund) så jag har endast fått en matchrapport via mobil direkt efter matchens slut.
I halvlek stod det 2-1 till bortalaget. Värö/Norvalla hängde tydligen med huvudena och risken var överhängande att andra halvlek skulle präglas av uppgivenhet. Men tydligen tog dom sig samman och gjorde 2-2. Med några få minuter kvar gjorde Fjärås 3-2 och i alla fall föräldrarna vid sidan hade gett upp.
Nu måste jag göra en liten utvikning: På veckans träningar har vi övat en sak extra mycket: Hörnor. Vi har nämligen knappt gjort ett enda mål på hörna, samtidigt som vi har släppt in en hel del hörnmål. Så vi har verkligen gnuggat hörnor i veckan!
Åter till matchen.
I matchen allra sista minut fick vi en hörna...gissa vad som hände!
Killarna gör mål på den och matchen slutar 3-3.
Ni kan ju tänka er hur glad man blir som tränare när sånt händer. För att inte tala om hur det måste kännas för killarna som gjorde det...

2010/08/20

Grattis Isak!


Idag är det 11 år sedan Isak såg dagens ljus för första gången. Och visst har han vuxit en del sedan dess! Vi önskar dig en riktigt härlig dag (som du delvis kommer tillbringa på Liseberg...)! GRATTIS!!

2010/08/17

Hemma idag...

Egentligen skulle jag varit på jobbet nu och fixat med allt som ska göras inför ännu en höst med blivande och nya präster. Men. Igår, efter fotbollsträningen, så fick jag plötsligt feber (febertopp, någon?) och den vill inte överge mig. Så med hjälp av lite Alvedon försöker jag hålla igång här hemma istället.
Att missa en dag på jobbet är i och för sig inte så kul, men den stora missen idag är att jag inte kan åka till Sävedalen och uppvakta min kära mor. Hon fyller nämligen år idag - Grattis Karin!

2010/08/14

Kalas

Idag har vi firat (gammel-)morfar Lennarts 85 jordsnurr! Det var en härlig födelsedagsbjudning på Briggvägen 12 med god mat och dryck. Bubbel direktimporterat från Schriesheim, en enorm kött-grönsaker-frukt-planka med potatissallad och dessutom gott bröd och så en maffig tårta som avslutning. Och naturligtvis (som alltid) god stämning med många skratt. Härligt!

Tofta Gif - Väröbacka Gif 1-1

Efter förlusten i höstens premiäromgång mot lokalkonkurrenten Bua IF (3-4) var det ett taggat P11-12 lag som åkte till Lindvallen i Tofta för bortamatch. På grund av att det fortfarande är semestertider hade vi lite ont om folk men som tur var kunde en tvillingsyster till en av spelarna ställa upp. Dessutom fick vi med en spelare från P10-laget också så totalt var vi nio spelare (dvs två avbytare).
Det var varmt och planen var "långhårig" och rätt så blöt så det var tungt att springa idag. Fördelen är att planen alltid är rättvis, dvs den är likadan för båda lagen.
Spelet böljade fram och tillbaka och det var en jämn kamp. Vår 2-3-1 uppställning funkade någorlunda och mot slutet av den första halvleken kunde den rödhårige nr 7 i bortalaget, efter ett grymt förarbete av vår högermitt, slå in ett skott på halvvolley från strax utanför straffområdet. Precis i början av 2:a halvleken var vi inte på tårna utan hemmalaget kunde ganska enkelt slå in kvitteringen. Resten av matchen blev mållös, trots att båda lagen hade en hel del chanser. Bortalaget lyckades med ett antal väggpass vilket tränarna gladde sig lite extra åt, då vi ägnat höstens träningar åt just denna specialitet. Men något mål satte vi inte utan det blev ett X och därmed höstens första poäng till tabellen. Vi gjorde en bra match och jag var särskilt imponerad av tvillingsystern. Hon var grym!

2010/08/11

Kyrkoherdekurs

Det kommande läsåret ska jag gå i svåger Pers fotspår. Jag har nämligen blivit antagen till den sk. behörighetsgivande kyrkoherdekursen som min Västeråskollega deltog i förra året.
Grejen är att Kyrkomötet beslutat att man måste gå denna kurs för att (från och med 2012) vara behörig att få en anställning som kyrkoherde. Det är en kurs med fokus på ledarskap och organisation. Kursen ges av Uppsala universitet och omfattar 15 hp, dvs den ska motsvara 10 veckors heltidsstudier. Det blir fyra kurstillfällen i Uppsala (tisdag-torsdag) samt en slutredovisning. Idag kom det ett brev, eller snarare ett paket, från Uppsala med den första boken som ska läsas innan första träffen. Över 500 sidor helt utan bilder! Boken heter "Nya perspektiv på organisation och ledarskap" och är utgiven av det (ö)kända förlaget Studentlitteratur. När jag läste prästutbildningen i mitten av 90-talet var detta förlag i särklass bäst på att ge ut svårbegripliga böcker med extremt tråkiga omslag. Nu är omslaget åtminstone i fyrfärg...återstår att se om innehållet motsvarar fyrfärgen.
Nu låter jag kanske lite skeptisk och negativ - men det är inte meningen! Jag ser verkligen fram emot denna kurs. Den har gott rykte, jag räknar med att bli en betydligt bättre kh (om jag någon gång söker och får en sådan tjänst) och jag ser fram emot givande kurstillfällen. Totalt är vi 24 präster som ska delta, varav 12 kommer från Göteborgs stift. I början av september är första träffen...då blir det livat på Fjellstedtska!

2010/08/08

Städ

Idag har vi städat arbetsrummet och passat på att slänga en hel del saker. Utöver papper och diverse broschyrer hade vi hur mycket elskrot som helst: Gamla laddare, head-set, trasiga iPod-hörlurar, gamla back-up på CD, USB-kabel till en kamera som inte finns längre osv. Man har ju hört talas om det papperslösa samhället, men vad sägs om ett sladdfritt samhälle?!

2010/08/05

IFK Göteborg - AZ Alkmaar 1-0


Hur gör man för att liva upp veckan då man börjar jobba?
Kanske ett besök på Gamla Ullevi? Ja, en bra idé! Efter en överfylld mailbox och ett nästan lika fullt snigelpostfack behövde jag skingra tankarna med något helt annat.
Så istället för att åka hem från jobbet idag knallade jag över till blåvitts hemmaplan för att se returmatchen i Europa League. Första ronden vann som bekant (eller hur! Ni har väl koll på IFKs matchresultat hoppas jag) AZ med 2-0 så idag gällde det att inte bara vinna utan vinna med tre mål. Hm. Mot ett lag som spelade Champions League förra året. Hm igen.
På min väg från Läppstiftet genom Nordstan stötte jag på en årskortsinnehavare som självklart skulle gå på matchen. Han är diakon. Han är från Hälsingland. Han var ena halvan av värdparet på vårt bröllop (14 år sedan i tisdags!). Vi laddade med en kebabtallrik och snackade laguppställning, förväntat matchresultat samt utbytte lite familjerelaterad information.
Matchen? Tja, holländarna var mer tekniska, passade bättre och var lite kvickare. Men blåvitt hade motivationen. Och som bekant slår motivation klass. Det fick vi verkligen uppleva idag! Klacken sjöng så det stod härliga till. Utöver de vanliga psalme...förlåt sångerna bjöds det på "Pontus längtar hem till Göteborg..." på melodin till "Alla heter Glenn i Göteborg". Ni som har de mest elementära kunskaperna kring IFK förstår detta med en gång. Kul var det i alla fall.
We won the battle but lost the war.
Så kan man sammanfatta det hela. Med tjugo minuter kvar drog Sella in ett skott från strax utanför straffområdet. Blåvitt ägde bollen, srang mer, kämpade mer men krånglade till det och fick inte till avsluten. När domaren blåste av (han var rätt kass faktiskt) hade blåvitt vunnit med ett noll men ändå förlorat. Holländska AZ går vidare tack vare fler gjorda mål. Snipp snapp snut så var Europasagan slut. Och med tanke på tabellpositionen i Allsvenskan lär det inte bli någon ny Europasaga nästa år. Väl mött 2012!

2010/08/02

Gissa kyrkan - semesterspecial




Här kommer tre i en: Vad är det för kyrkor?
Ledtråd: Två är enkla och den tredje ligger i samma stad. Och där (alltså vid den tredje) var vi på grillkväll i onsdags.

Europatour 2010






Ja, då var vi hemma igen efter cirka 3000 kilometer på Europas vägar. Vi åkte från Värö förra torsdagen till Göteborg. Därifrån tog vi Kielfärjan för att sedan åka hela dagen till Schriesheim. Där väntade två dagars party! Det var bröllop! Jochen och Kristin sa ja till varandra på både svenska och tyska. En härlig vigsel och en fantastisk fest! Sedan bar det av till Paris (via en natt i Strassbourg). Där gjorde vi "the basics": La Tour Eiffel (trapporna! Hiss är för fegisar...), Champan, Louvren (endast utanför) med mera, med mera. Därifrån åkte vi norrut till världsarvet Brugge för att äta Moules et Frites, för att dagen efter passera Alkmaar en dag för sent (Europa League...ni som är insatta förstår vad jag menar) och landa strax utanför Bremen för en sista hotellnatt innan det bar av till släktingarna i Grossenbrode. Den något yngre, men längre, syssslingen Merit och Isak konverserade på engelska hur lätt som helst. Vi andra grillade. Dagen efter var det bara "tråkvägen" hem igen till Värö via Puttgarden/Helsingör. Puh! Allt har gått bra och vi är supernöjda.
Man vet att man är på semester i Europa när....
...man betalar 12 Euro för en Croque Monsieur på en känd gata i Paris.
...man lämnar fram sitt Visa-kort och körkort på ett tyskt hotell och blir inskriven som "Herr Körkort".
...man dricker vatten ur plastflaskor istället för att dricka vattnet ur kranen.
...man får SMS från kompisar med budskapet "Kan ni köpa Gin och Hallonvodka åt oss?!"
Ett stort tack till Aral, Visa-gold, Holiday Inn, blå Volvon, alla goa släktingar, den som uppfann ACn, Pringles, iPhones GPS, Visa-gold igen, diverse glassförsäljare runt om Europa, våra grannar som tog hand om posten samt Google som guidade oss till så fina hotell. Det har varit en härlig semesterresa!