head> Livet i prästgården: mars 2011

2011/03/31

Biskop och Silly Season

Så var det äntligen klart. Göteborgs stifts nästa biskop heter Per Eckerdal. Han fick drygt 58% av rösterna i dagens val. Röstningen ägde rum kontraktsvis så för min del började dagen med ett besök i Gustavi domkyrka. Där samlades alla präster, diakoner och elektorer i domprosteriet samt vi från stiftskansliet. Psalmsång, bön och så var det dags att skriva ett av de två tänkbara namnen på en lapp och lägga i valurnan samt bli avbockad i röstlängden.
Senare på dagen var det presskonferens på stiftskansliet med den nyvalde. Han blev inte bara vald till biskop idag, han fyller dessutom 60 år. Så visst blev det tårta och sång! Vigningen blir i början av september i Uppsala domkyrka. Helgen efter är det mottagande i Göteborg och därefter är det dags för den första lite större arbetsuppgiften: Diakonvigningen den 18 september. Då lär flera av er blogläsare vara där!
Från biskopsvalet på jobbet slängdes jag in i en annan del av verkligheten när jag kom hem: Lokal silly season. Silly season? Det är namnet på det som sker när en fotbollsspelare byte klubb inför en ny säsong. Då Väröbacka Gif antagligen inte har något lag för pojkar födda 99 denna säsong kommer sonen med största sannolikhet att spela för lokalkonkurrenten Bua IF. Någon övergångssumma har det inte varit tal om men jag kan tänka mig att Svenne på Lantmanna kanske ger lite rabatt. På Lantmanna är det nämligen Bua IF som gäller...
Idag var i vilket fall som helst första gången som sonen var med på Bua IFs P12-träning. Och enligt uppgift gick det som hejsan. Det roliga är att det var ju just i detta lag som sonens karriär en gång började för sisådär 6 år sedan (när han gick på Fyrens dagis).

2011/03/27

Gräsänklingsvecka

Idag har jag varit på Landvetter och lämnat av frugan. Hon ska tillbringa den kommande veckan i Glasgow i Skottland. Där har Göteborg ett vänstift och hon ska se hur man arbetar med diakonala frågor där. Det är en del i hennes utbildning på Bräcke. Så sonen och jag har killvecka här hemma. Lagom till denna vecka har kvällstidningarna sålt en särskild bilaga nu i helgen med tema...ni kan nog gissa. Den kan vi ju passa på och studera i lugn och ro nu.
När jag kom tillbaka från Landvetter hann jag smita in i Värö kyrka. Där pågick en familjemässa med musikal. Fantastiskt! Knappt 200 personer fick vara med om en underbart härlig gudstjänst. Efteråt var det kyrklunch i församlingshemmet och försäljning till förmån för fasteinsamlingen. Så borde varje söndag vara!

2011/03/25

Filmkväll för 11-åringar

I kväll känns det som att jag är en objuden gäst i mitt eget hus. Just nu pågår en filmkväll för ett gäng 11-åringar här. Sonen har ordnat med läsk och alla har fått ta med sig snacks. Själv har jag fått uppdraget att hålla mig borta och göra mig så osynlig jag bara kan. Går väl sådär...

2011/03/24

Torsdag med studsmatta

Så har jag åter varit på resande fot. Denna gång bar det av till Nissaström utanför Halmstad. Det har varit antagningskonferens där domkapitlets antagningsgrupp mött ett antal diakon- och prästkandidater. Det började i tisdags och höll på tills i eftermiddag. Det har varit intensiva dagar, som alltid.
Väl hemma möttes jag av ett klassiskt vårtecken: Studsmattan. Nu står den där i trädgården och väntar på en ny säsong av studsande och hoppande. Vem vet, kanske grillen åker fram snart också...

2011/03/20

Sälen - Tandådalen




2011 års skidresa bokades för flera månader sedan så vi har hunnit längta en hel del. Efter två Norge-år var det dags att återvända till de svenska bergstopparna, närmare bestämt Tandådalen i Sälen. Det var ett helt okej skidområde! Och dessutom var det ganska lite folk, så vi har åkt och åkt och åkt. Och hoppat (främst en familjemedlem). Stugan såg ut som en minivariant av Nordvära 89, med andra ord en alldeles utmärkt skidstuga.
Nu är vi hemma igen. Trötta och med stora högar med smutstvätt. Men det är en himla go känsla i kroppen.

2011/03/15

Två kvar


Så var valet avgjort...det blev som de flesta trodde innan - en andra valomgång då ingen av kandidaterna nådde upp till 50%. Staffan Grenstedt (bilden till höger) fick 29% och Per Eckerdal (bilden till vänster) fick 28 % av rösterna. På jobbet fick jag se en sammanställning över hur man röstat i de 16 olika kontrakten. En generell tendens är att ju längre bort från Göteborgs stad man kommer desto fler röster fick herr Grenstedt. Och ju närmare domkyrkan man kommer rent geografiskt desto fler har röstat på herr Eckerdal. Återstår att se hur det går om två veckor.
Bilderna har jag "snott" från stiftets hemsida. Hoppas det är ok, Lasse:-)

2011/03/14

Biskopsval

Dan för dan. I morgon är det dags att välja biskop här i stiftet. Förra veckan var det utfrågning i domkyrkan och nu är det hög tid att bestämma sig för vem man ska rösta på. Alla präster, diakoner och elektorer ska i morgon bege sig till sina respektive vallokaler (en vallokal per kontrakt). I mitt fall blir det att gå till Domkyrkan mellan nio och elva. Vid 13-tiden lär vi få höra någon på stiftskansliet säga: Vi har ett resultat!
Med största sannolikhet kommer vi inte att få ett resultat i betydelsen "hon/han är ny biskop i stiftet". Det krävs nämligen 50% eller mer för att bli vald. Det troliga är att ingen kandidat får så många röster redan i morgon. Istället går 1:an och 2:an vidare till en andra valomgång (31/3).
Den nyfikne kan med fördel hålla utkik på svenskakyrkan.se/goteborgsstift.

2011/03/11

Fredagslistan


Veckan som gått har beskrivit fotbollen i regnbågens alla färger. Gott så. Jag vill varmt rekommendera Tobias Hyséns inlägg på baraben.com från idag. Det är klart läsvärt det han skriver, storebror Hysén.
Inspirerad av regnbågstemat i veckans fotbollsdebatt tänkte jag att fredagslistan skulle handla om fotboll och färger.
Vilken matchtröja är snyggast?
Plats 5: GAIS
Plats 4: Helsingsborg
Plats 3: Malmö FF
Plats 2: Elfsborg
Plats 1: Tja, rätt givet...IFK Göteborg.

2011/03/10

Gissa kyrkan



Gårdagen tillbringade jag sittandes i Domkyrkan i fyra timmar på utfrågningen av de åtta biskopskandidaterna. Alla som suttit i (eller heter det på?) en domkyrkobänk vet att de är...inte så bekväma. Därför var det skönt med lite omväxling idag. Jag har varit ute och hälsat på i en kyrka någonstans i stiftet. Men var? Gissa kyrkan!
Ledtråd: 7 eller 11.
Uppdaterat: okej, detta var tydligen svårt. Kortedala....

2011/03/07

Utfrågning av biskopskandidater



Om en vecka ska det väljas ny biskop för Göteborgs stift. Vid nomineringsvalet före jul vaskades det fram åtta kandidater som alla fått minst 5% av rösterna. I morgon, tisdag, är det dags för en utfrågning av de nominerade i Domkyrkan. Det ska bli väldigt intressant och spännande! Jag vet inte riktigt hur utfrågningen är upplagd men jag kan tänka mig att vi kommer att få höra en hel del om visioner och kyrkans framtid. Den som vill kan antingen följa utfrågningen på plats, eller så kan man se det hela på weben via www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift. Där finns redan nu en presentation av de åtta kandidaterna (och där har jag "lånat" bilderna).
Hur väljs biskopen då?
Jo, alla präster och diakoner har rösträtt och lika många förtroendevalda, totalt cirka 1300 personer. Vi kommer att rösta i våra respektive kontrakt (vi stiftsnissar röstar i Domprosteriet). Om ingen kandidat får 50% av rösterna nästa tisdag (15/3) blir det en andra valomgång mellan de två som fick flest röster. Detta eventuella men väldigt troliga andra val äger rum den 31/3. Vem det blir? Nej, det har jag faktiskt ingen aning om.

2011/03/06

Söndag med fotboll och bad



Igår avslutades bandysäsongen - men ingen rast och ro för det. Idag var det dags för säsongspremiär i sporten som den framlidne påven kallade för "det viktigaste av allt oviktigt som finns i världen":
Träningsmatch mellan Kungsbacka IF och Onsala BK på konstgräset i Inlag.
Som framgått av tidigare blogginlägg har sonen vintertränat fotboll med Kungsbackas 99:or. Det har varit väldigt givande och utvecklande. Dagens träningsmatch var inget undantag. Det märks att spelarna har blivit ett år äldre och det var lite trångt på 7-mannaplanen. Den tiden är förbi när alla sprang efter bollen likt en svärm med getingar runt saftglaset.
För mig var det lite annorlunda att stå bredvid och "bara" vara fotbollsfarsa. Att inte se på matchen med tränarögon utan mer subjektivt kunna följa en av spelarna lite mer ingående var en ny och rolig upplevelse. Därför domineras matchreferatet nedan av hur det gick för sonen, men jag hoppas att läsaren har överseende med det.
Hemmalaget började bra och en finfin utspark från målvakten friställde nr 2 som sprang på djupet, slog till på halvvolley och så stod den 1-0. Bortalaget arbetade sig dock in i matchen och vi fick se många fina anfall åt båda hållen. I halvlek stod det 1-1 och det var inte bara kaffet som värmde oss föräldrar som stod i den isande snålblåsten och såg på. Andra halvlek höll samma höga klass. Vi fick bland annat se nr 2 ta emot en passning i nedre delen av straffområdet där han vände bort en motståndarback och slog en pass diagonalt genom målgården till en lagkamrat som behärskat kunde ge hemmalaget ledningen igen. I matchens sista minut kunde dock bortalaget kvittera. 2-2 var ett resultat som väl speglade matchbilden. Rättvist!
Efter matchen åkte far och son vidare till nästa äventyr: Åby simhall! Men först behövde vi fylla på med lite energi och fira den lyckade fotbollsupptakten. Alltså stannade vi till på Burger King i Sisjön (denna snabbmatskedja är enligt sonen klart bättre än Gyllene Måsen och väl värd en liten omväg). Med var sin hamburgare i magen kunde vi ta oss an vattenäventyret i Åby. Vi blev båda imponerade av den så kallade "tratten", en vattenrutschbana som slutar med att man ramlar ner genom en röd grej som ser ut som, ja just det, en tratt.
Så trots att ingen av oss har åkt Vasaloppet eller 5-milen så är vi ganska sega nu. Dags för kaffe och semla i hemmasoffan!

2011/03/05

Bandyavslutning


Motivation slår klass. Så brukar det heta i sportens värld i alla fall. Frågan är om det var just detta faktum vi fick uppleva idag eller om det snarare var: Motivation och klass slår vem som helst. Låt mig förklara:
Idag var det säsongsavslutning för Sunvära SKs P12-lag. Avslutningen utformades som en match mellan barn och föräldrar (mixat lag för föräldrarna). Snacket innan i omklädningsrummet handlade mycket om kaxiga vuxna men väl ute på isen visade det sig omgående att kaxigheten var just bara snack. Spelet ägdes av killarna. Redan efter några minuter hade nr 7 hängt in den första bollen och sedan kom föräldralaget aldrig ikapp. Den något offensiva 2-2-2 uppställningen i det blåa föräldralaget lyckades inte hålla emot trycket från de vindsnabba småttingarna i rött. Efter 2*25 minuters spel stod det 5-3. Det var bara att gratulera. Nu åker skrillorna in i förrådet. Ses i november!

2011/03/04

Fredagslistan

Denna helg är frugan på konfirmandläger med Värö församling. Med en blandning av nostalgi och avundsjuka har jag på håll fått se hur hon förberett det hela. Därför känns det helt naturligt att fredagslistan denna vecka handlar om "bra konfirmandlägergårdar". Listan bygger på mina egna subjektiva upplevelser som konfirmand, fadder, ledare och konfapräst 1988-2007. Alla gårdar är mycket lämpliga för konfirmandläger, men om jag tvingas göra en rangordning får den bli såhär:
Plats 5: Nissaström.
Plats 4: Helsjön.
Plats 3: Stiftsgården i Skellefteå.
Plats 2: Åh stiftsgård.
Plats 1: Åsundsholm.