head> Livet i prästgården: maj 2011

2011/05/29

Två matcher - två världar



Denna helg har jag sett två matcher på TV.
Match 1: Sprudlande spel, enormt tryck på läktaren, sensationellt bra passningsspel, glädje, fart, finess. Hade denna match varit musik hade den varit skriven av Bach eller Mozart. Så bra var den.
Match 2: Snesparkar, felpass, en blåtira på ena målvakten, gnäll och långsamt bolltempo. Hade denna match varit musik hade det varit Kulturskolans terminsavslutningskonsert: Blockföljt och falsk fiol.
Den ena matchen handlade om vem som går vidare i Svenska cupen till kvartsfinal.
Den andra matchen handlade om att bli bäst i...världen.
Det var samma sport men ändå helt olika världar.
Dock är hade de en sak gemensamt: Båda matcherna fick en segrare. Blåvitt vann den ena och Barcelona den andra. Och då är det ju inte läge att gnälla.

2011/05/26

Besök på Borås Arena


För några dagar sedan spelade Elfsborg mot Halmstads BK i Borås. Egentligen ingen match som jag är särskilt intresserad av. Men just denna gång var det lite annorlunda. En kompis som bor i Kinna är inbiten Ellos-fantast och vi har länge pratat om att se en match på plats i Sveriges regnigaste stad. Och i måndags var det äntligen dags. Sonen och jag hade inför årets säsong sagt att vi skulle besöka en allsvensk arena som vi ännu inte varit på. Så det passade ju utmärkt att åka till Borås då.
En fin arena! Lite mindre och lite enklare än Gamla Ullevi men alldeles lagom för ett lag som Elfsborg. Det som förvånade oss var att stämningen på läktarna var...sådär. Om man ska vara lite elak så påminde tillställningen mer om hur det låter när Norvalla IF spelar div. 4-fotboll här hemma i Värö än när blåvitt tar tre poäng på GU. Men det var en i alla bemärkelser trevlig utflykt och ett gott minne.

2011/05/21

Hopp!


Efter en lång dag med projekt kan det vara skönt att hoppa lite på studsmattan. Följande bild är lite lätt beskuren, men den blev rätt bra ändå! Hopp!

Parkering!



Parkeringsplatsen vid vår tomtgräns är klar - och därmed är årets första "vi bor i hus med trädgård"-projekt avklarat. Här kommer projektrapporten i bildform. Ett stort tack till Henkan i Bua för att vi fick låna släpet och dina två starka armar.
Bild 1: Före.
BIld 2: Efter.
Nu blir det till att tända grillen och fira!
Och alla ni som tänker hälsa på här i Nordvära kan från och med nu parkera bilen på denna fantastiska parkeringsplats.

2011/05/18

Projekt

Har ni också märkt det? Varje tidning är full av sommar-projekt-relaterade reportage. ICA kuriren, Vi i villa, GPs helgbilaga ... och då har jag inte nämnt all reklam från Hornbach, Rusta, Cheapy, K-Rauta och allt vad det nu heter. Målgruppen är (gissar jag) den manlige villa/fritidshusägaren som såhär i försommar- och "snart är det semester"-tider måste hålla den existentiella tomheten borta. Så jag verkar inte ha något val. Jag är man. Jag äger ett hus. Dags att hitta på ett projekt! Under några dagar har jag förberett lite och på lördag ska det ske. Vad? Tja, det är lite hemligt men om det blir ett lyckat projekt så kommer det bilder här inom några dagar. Håll tillgodo!

2011/05/17

Brasa

Hurrr! Har tillbringat kvällen med att titta på fotboll i Frillesås. Värö Uniteds P13-lag hade bortamatch. Och oj vad det blåste. Vi som satt på läktaren skojade om att det var varmare i vintras när vi såg Sunvära spela bandy på Sjöaremossens isbana. Vi var många som längtade efter vantar och mössor i kväll.
Nu är vi hemma och har tänt en brasa. Det behövs!
Men spelet fortsätter att värma. Den som är van att läsa serietabeller i fotboll kan utläsa det i följande rad:
4 4 0 0 29-4 12

2011/05/14

Fredagslistan (en dag för sent)

Funderar du över vad du ska läsa under sommarens ledighet? Här kommer en lista med perfekt sommarlektyr. Funkar både på stranden och på altanen (utom plats 3 som pga sin storlek läses bäst hemma i fåtöljen. Av någon outgrundlig anledning finns de 8 banden inte i pocket. Ännu.)
* Plats 5: Johan Theorins spöklika böcker.
* Plats 4: "Hundraåringen som gick ut genom fönstret och försvann" av Jonas Jonasson.
* Plats 3: "Sveriges kyrkohistoria", band 1-8. Särskilt band 7.
* Plats 2: Mons Kallentofts böcker om kommisarie Malin Fors. De fyra böckerna heter nåt med vår-, sommar-, höst- och vinter-.
* Plats 1: Arne Dahls böcker om A-gruppen. Dom är bara för bra tycker jag.

Gissa kyrkan - kursspecial


Kanske är denna omgång av "Gissa kyrkan" den enklaste hittills. Vi snackar inte vit Tegnérlada på landet utan en riktig kyrkkändis. För egen del räknar jag nog denna tegelkyrka som Sveriges häftigaste kyrka.
Ledtråd: Behövs det? Okej, här kommer några. Den var länge platsen för kröningar i Sverige. Nathan Söderblom begravdes till vänster i koret 1931, tornspirorna väger 14 ton styck och i museet som är beläget i ett av tornen finns en nattvardskalk värderad till 1.000.000. Euro.
Ytterligare en ledtråd är att jag den gångna veckan varit på kurs i den stad där kyrkan ligger. Det var det fjärde och sista internatet i kursen "Kyrkligt ledarskap" som i framtiden kommer att krävas för att söka kyrkoherdetjänster. Nu återstår "bara" att skriva examensarbetet...

2011/05/06

Äntligen lite fotboll


Efter en vecka som kretsat kring präst- och diakonmötet i Göteborg kändes det gott att åka hem till en ledig helg. Och som av en händelse så började ledigheten med fotboll. Sonen skulle spela årets första bortamatch med sitt "nya" lag, Värö United P13. När killarna ska spela 11-manna så samverkar Bua IF, Norvalla IF och Väröbacka Gif under detta brittisktinspirerade namn.
Bortamatchen såg på förhand ut att bli något riktigt tufft att bita i: Varbergs BoIS på deras hemmaplan Påskbergsvallen. Men det visade sig att bönderna och fiskarna från Värö och Bua kunde kämpa och rulla boll på en lite högre nivå än hemmalaget. När domaren blåste av hade bortalaget gjort tio mål medan hemmalaget gjort ett. Det första av Värö Uniteds mål pangades in av prästsonen. Senare fick han tyvärr utgå på grund av en krånglande häl.
Varbergs BoIS matchtröja är grönsvart, alltså precis som GAIS. Det för mig osökt in på ett annat fotbollsrelaterat evenemang. På måndag är det nämligen derby mellan IFK och just GAIS. Gamla Ullevi är slutsålt och visst passar det utmärkt att stiftskansliet ska avtacka biskop Carl Axel denna dag genom att bland annat gå på denna match. 42 biljetter är bokade. Får se om IFK lyckas lika bra som Värö United mot de grönsvarta.
För den oinvigde: GAIS kallas populärt för makrillarna. Därav bildmotivet...

2011/05/03

Första dagen på mötet


Det har varit en lång och intensiv dag. Präst- och diakonmötet inleddes i morse i domkyrkan med en maffig gudstjänst och sen har det rullat på. Många människor har bidragit till att det blivit en höjdardag. Avhandlingen presenterades, kloka personer opponerade på den, kaffe och fralla serverades till 650 präster och diakoner, mer gudstjänst och så till slut festbuffé med mingel på Världskulturmuseet. Bilden visar en något trött men glad kaftanklädd stiftsadjunkt som äter en bit mat sittandes i trappan på museet medan han lyssnar på Daniel Lemma. Inte illa!

2011/05/02

Präst- och diakonmöte och lite basilika


Under flera månader har det förberetts...och i morgon är det dags! Vart 6:e år kallar biskopen stiftets präster (och numera även diakoner) till ett möte i dagarna tre. Så den som vill se kaftaner i olika varianter och höra på ENORM psalmsång är välkommen till Domkyrkan i morgon bitti. Då träffas cirka 650 präster och diakoner från hela stiftet, gammal och ung, hög och låg. Temat för 2011 års möte är "Dopliv" och kommer att handla främst om församlingarnas konfirmandarbete. Det blir häftigt, minst sagt.

Och så vill jag berätta om en liten kommentar här hemma som gjorde mig väldigt glad. Sonen har haft hemkunskap idag och uppgiften var att laga köttfärsås. När jag frågade om vilka kryddor de hade använt svarade han:
- Läraren sa inget om några kryddor. Men jag smulade i lite basilika, för det blir liksom godare då.
Den kommentaren värmde ett fadershjärta. Nåt i uppfostringen har tydligen fastnat.

2011/05/01

Pirog


Efter en intensiv vecka med några dagar i Uppsala är det skönt med en helg hemma. Uppsalaresan bjöd dock på många härliga stunder. Träff med adjunktskollegorna, mässa på Ansgar, Messis 2-0 mål på storbildsskärm, träff med några studenter och besök på Johannelund.
Om det är pollenhalten i luften, en vanlig förkylning eller arbetsintensiteten i april/maj vet jag inte, men jag är rätt hängig. Medan övriga familjen är på en affär i Ullared idag så håller jag mig hemma. Saligförklaringen av gamle påven har rullat på TVn i bakgrunden samtidigt som jag har förberett lite matproviant för nästa vecka: Piroger. Nästa vecka är frugan bortrest samtidigt som jag är upptagen de flesta av dygnets timmar på präst- och diakonmötet i Göteborg.