head> Livet i prästgården: december 2007

2007/12/30

Gott Nytt 2008!


Ett år är slut - och ett nytt väntar oss. Känn tacksamhet för all gemenskap, all omsorg och all glädje du fått vara med om under året. Känn tillförsikt och tillit inför det nya. Men glöm inte bort att leva just nu. Ett gott nytt 2008 önskar jag Dig!

2007/12/27

Lego Star Wars



Efter ett dygns "time out" (magsjuka...) har mina livskrafter börjat återvända. Idag har Isak, helt utan hjälp från någon annan, byggt färdigt en av sina julklappar: Ett enormt krigsskepp ur Legos Star Wars-serie. Det tog sin lilla stund, men resultatet blev grymt häftigt! Nu flyger det runt rymdskepp i prästgården och ingen går säker för laserattacker...
Om man istället går ut så är det heller ingen säker plats. Där kan man nämligen stöta på Legolas som skjuter sylvassa pilar (info till morfar: pilarna flyger lätt 35 meter...)

2007/12/25

Glada barn på jul!


Sakta lägger sig julefriden igen över prästgården, ett dygn efter det stora kalaset. Igår kväll var det nämligen livat värre. 12 personer såg Kalle, åt julbord och väntade på tomten. Till slut kom han! Även i år lyckades morfar Pelle missa jultomtens besök - och med tanke på att den yngsta julfiraren i sällskapet inte fyllt två än så är risken stor att Pelle missar tomten även nästa år. Ett stort tack (här symboliserat av en väldigt glad Isak) till alla som bidrog till det lyckade julfirandet.

Juldagsgudstjänster


Medan jag firade min allra sista gudstjänst i kyrkoherderollen i Värö kyrka välsignade påven folket på 65 språk utanför hans gudstjänstlokal. Ni får själva gissa från vilken gudstjänst bilden kommer...jag nöjde mig i alla fall med att välsigna på ett språk.

2007/12/23

All time high?

Igår fick vi uppleva årets upplaga av "Julens sånger" i Värö kyrka. Det var psalmsång varvat med olika körer (cirka 60 körsångare) som framförde kända och mindre kända julsånger. Men det är inte vilken musikgudstjänst som helst. Det är inhyrda pukor och klockspel, det är extra ljudtekniker, det är parkeringsvakter och den ständiga frågan "får vi plats?". Vi vet att det kommer mycket folk, så vi firar "Julens sånger" två gånger på samma dag. För många Väröbor blir det ingen riktig jul om man inte först varit på "Julens sånger". Och jag måste säga: Det är otroligt stämningsfullt och mycket hög klass på det som bjuds. För egen del njöt jag nog mest av att höra Gospel Voices körledare sjunga solo på "River of love". Men trumpetkillen på "Gläns över sjö och strand" var inte dåligt, det heller.
Kanske var vi med om ett "all time high" igår. Det sägs bland de gamle att 1898 var det cirka 1100 personer på en gudstjänst (julotta?) i Värö kyrka. Så många fick tydligen plats innan ombyggnaden. Men igår var vi 1150 personer, fördelade på två gudstjänster. Kan ni tänka er? I ett pastorat med knappt 4000 invånare så är det en imponerande siffra. Och givmildheten var det inget fel på. Stadsmissionen fick ett generöst bidrag från Värö igår kväll.

2007/12/21

Julpyssel


Nu julas det på nåt så alldeles i prästgården. Granen har kommit in (visst blev den ganska fin?) och julprylslådan har tagits fram ur förrådet. Nu är Isak så stor så han börjar få något nostalgiskt i blicken när han plockar upp gamla dagispyssel (mest bestående av bomull, toapappersrullar och flörtkulor...). På stereon kör vi Lars Vegas Trios julskiva (tack Per!) och pappa Gunnar dricker årets första julöl. Helt enkelt en härlig, mysig julpysselskväll.
Jag vill också passa på göra lite reklam: Per Wilder ordnar, så vitt jag förstår, återigen en "julgransutställning" på sin blogg. Gå in på www.familjenwilder.se/bildblogg.html och klicka dig fram till bilddagboken så kan du se resultatet. Maila gärna en bild på din julgran till per.wilder@gmail.com, även om du inte känner Per. Han vill få in så många bidrag som möjligt (antar jag).

2007/12/20

Hej då, expen

Idag var det en vemodig dag på jobbet: det var min sista dag "på kontoret", det vill säga mitt rum på pastorsexpeditionen. Nu återstår endast tre gudstjänster över julhelgen, sen är det "slut i rutan". Förmiddagen ägnade jag åt att skriva predikan till julottan och lite annat i genren gudstjänstförberedelse. Efter lunch var det dags: Fram med flyttkartongerna! Jag packade ner bibelkommentarer, pärmar med förrättningsblanketter, 7 årgångar predikningar (är det någon som vill låna?), "tack-så-mycket"-kort som jag fått efter olika förrättningar och mycket, mycket mer. Vid halv tre satte jag för sista gången på kaffebryggaren och vid femtiden tog jag bort min namnlapp från internpostfacket. Ni ska veta att det kändes både tungt och jobbigt. Jag har trivts fantastiskt bra med alla arbetskamrater och uppgifter under åren - och nu är det slut. Det kändes faktiskt helt logiskt att min kollega hade en begravning idag och att mitt packande ackompanjerades av sorlet från minnesstunden som pågick i församlingssalen bara några meter från mitt kontor.

2007/12/17

Granen


Idag har arbetslaget varit i skogen för att hämta granar. Jag måste säga att utbudet var ytterst begränsat. Men här har ni en bild på granen strax innan den höggs. Vi får väl se hur den ser ut när den kommit inomhus...

2007/12/16

Pepparkakskrubba




Idag har det varit en söndag på temat "julförberedelse" här i prästgården. Bland mycket annat har frun i huset ordnat med ett succéartat pepparkakshus. Efter förra årets katastrof (det rasade ihop likt Tjörnbron 1980) var det dags för revansch. Årets mycket ambitiösa tema var "den första julen i Betlehem", det vill säga en julkrubba. Ni känner igen de olika föremålen/figurerna: Stall, mamma, plastpappa, stjärna, kameler, änglar och två stjärntydare. Det står ingenstans i Lukasevangeliet att de var tre, bara att de hade med sig tre gåvor...vad tycks?

2007/12/15

"Vart är vi på väg?"

Idag har vi varit på utflykt. Här kan du/ni i tävlingens form gissa var vi har varit:
10 poäng:
Isak visste var man hade ett lager gamla kapsyler som väntade på honom.
8 poäng:
Vi kunde parkera bilen utan att betala en avgift. De vi besökte hade ordnat så att vi kunde använda deras parkeringsplats.
6 poäng:
Som brunch serverades 5 sorters bröd samt senapssill, korv, skinka, ost och räksallad. Till detta fick vi julöl klass 1, julmust och/eller kaffe.
4 poäng:
På väggarna hängde fotografier föreställande många släktingar, exempelvis Helena, Jenny och Sarah anno 1983.
2 poäng:
Senapssillen (se nivån för 6 poäng) var inte köpt utan den var en lotterivinst från en göteborgsk folk/gammeldansklubbs julfest.
1 poäng:
Vi hade en fantastisk utsikt över stora delar av Göteborg. Bland annat såg man min nya arbetsplats.

Nya jobbet - första intrycken

Veckan som gått har jag provspelat för, jag menar provat på att arbeta på mitt nya jobb. Upp i ottan för att ta bil och pendel in till Götet. Det har gått över förväntan och pendlingen är faktiskt en riktig hit: Anledning 1 - jag får tillfälle att lyssna på min iPod. Anledning 2 - jag hinner "smälta" intrycken på väg hem och har ställt in "familje"-kanalen i huvudet när jag kommer hem. Detta var inte så lätt att hinna göra på kyrkoherdetiden.
På stiftskansliet jobbar en massa trevliga och duktiga människor. Känslan av att vara "mitt i smeten" är något större där än på pastorsexpen i Värö. Och kaffet som kommer ut ur en sån där stor maskin man trycker på smakar faktiskt helt ok. Fast det är ingen som bjuder på ostfralla till morgonfikat...den lyxen har vi bara på landet tydligen.
Själva arbetet då? Tja, det är mycket nytt och uppgifterna jag har framför mig skiljer sig radikalt från det jag gjort hittills. Det kommer att bli kul, fast på ett helt annat sätt.
Veckans bonus: På torsdagen kom ingen mindre än Sarah och hälsade på på stiftskansliet. Hon var på hemligt "hysch-hysch"-uppdrag. Nåt juridiskt skulle trixas till bland alla slipsgubbar som jobbar på andra våningar i Läppstiftet, så Olssonklanens egen stjärnadvokat hade bråda dagar. Enligt henne själv bestod arbetet av att skriva protokoll och äta dyra affärsluncher. Verkar vara ett rätt schysst yrke.

2007/12/10

Nobelfest!


10 december betyder Nobelfest i Blå hallen. Detta är en av årets höjdpunkter tycker vi. Det är något spännande, mystiskt, "hämtat-från-sagornas-värld" över denna fest. Vi sitter som klistrade vid TVn (hm, inte alla tre, förstås. En tycker att detta är superdupertråkigt och tillbringar kvällen med att spela innebandy). För att få den där riktiga Nobel-känslan krävs att man har bullat upp med något utöver det vanliga en måndagkväll: Franskt bubbel, rostat bröd, lax och små röda kulor som skulle blivit fiskyngel om man inte ätit upp det. En sån kväll kan inte misslyckas. Men vi måste ändå utbringa en stor anti-skål: TV 4 är precis så dåligt som vi redan visste. Bara en sån sak som att Bengt Magnusson sa "nu ska vi snart avslöja kvällens klänningar". Dubbeltydigt, javisst, men helt fel inställning till en kväll som denna. Måtte licenspengarna räcka till att hämta hem Nobelsändningarna till nästa år.

Sommarkänsla


Grått, grått, grått. Så ser det ut när jag tittar ut genom fönstret idag. Dimman ligger tät över åkrarna kring prästgården och allt är fuktigt och kallt. Jag vet. Det är advent. Man ska ha julkänslor och sitta i soffan och dricka glögg. Men jag kan inte hjälpa att just idag längtar jag faktiskt till sommaren. Så för att trösta mig lite tittade jag på gamla bilder i datorn och hittade en härlig bild från sommarens besök i Västerås. Säga vad man vill, men sommaren är inte så dum, eller hur?

2007/12/09

2 advent

Idag har vi, precis som så många andra, tänt det andra ljuset i advent. Det är en härlig tid här i prästgården - hustrun har fixat och donat så att vart man än tittar möts man av saker/blommor/dofter som påminner om vilken högtid vi snart ska fira. Dessutom: Till frukost fick jag något som mer än allt annat smakar advent: Tysk Stollen (alltså inte en tysk stolle, utan tysk Stollen).
Vad kan det vara för något? Jo, Stollen är ett tyskt bröd med marsipan och torkade frukter i (och en massa florsocker på) som vi alltid åt hemma vid denna tid. Helena hade via sin polska arbetskollega lyckats komma över denna tyska adventsdelikatess. Fantastiskt!
Idag har vi också tänt ett extra ljus. Den 9 december är nämligen pappa Ulrichs födelsedag. Han skulle fyllt 63 år idag.
Resten av dagen har jag ägnat åt gudstjänster. Sista gudstjänsten i Bua (sorgligt men sant), därefter mässa med dop i Stråvalla (sista dopet som kyrkoherde i Värö...) och så en Grand Final i Värö med barn- och ungdomsgruppernas julspel. Det var stall, det var herdar, det var får och inte minst en massa änglar som det plingade om. Och döm om min förvåning när jag upptäckte fyra bekanta ansikten i en av bänkarna: Finbesök från Alingsås! Vi har ju en konfirmand i släkten och hon hade tydligen lyckats få med sig hela familjen på gudstjänst. Bra jobbat, Frida.
Och så till sist en påminnelse om att min son är en lantis. Vid lunchen undrade han: Pappa, vad är en bambatant? Det är bara att inse att vi bor på en åker i Halland.

2007/12/06

Att göra en Pelle

I morgon fredag ska jag göra en Pelle. Vad är det för nåt? Jo, jag ska stiga upp JÄTTEtidigt och sätta mig i en bil för att åka till Landvetter. Sedan ska jag ut och flyga över dagen (dock inte till London/Düsseldorf/Amsterdam utan Uppsala). Väl framme ska jag gå på möte och sedan, när det blir kväll, flyga hem igen. Känner du igen dig i den beskrivningen, Pelle?
Efter en sån dag skulle jag gärna göra en mer nutida variant av Pelle: Vakna, säga hej då till frun, hämta tidningen och läsa den i sängen innan frukost. Sedan fixa med nåt litet projekt innan det är dags för lunch. Vila middag. Och därefter kolla på den första av dagens tre engelska fotbollsmatcher på TV. Men tyvärr kan jag inte unna mig en sån dag, för på lördag ska jag för sista gången ha konfirmander.

2007/12/03

En händelserik dag

Vissa dagar är bara vanlig vardag - man glömmer dem i samma stund som man somnar. Andra dagar händer allt. Idag var en sådan dag.
Minnesvärd händelse 1:
På förmiddagen hade vi anställningsintervjuer för den lediga prästtjänsten i pastoratet. Tre personer var kallade. Det är alltid en speciell känsla att intervjua folk. Vad säger magkänslan? Hur verkar personen resonera teologiskt? Är detta någon som passar in i arbetslaget? Skulle man anställa "fel" person kan det få mycket ödesdigra konsekvenser, särskilt på en liten arbetsplats. Och om man hittar rätt person kan det bli nästan hur bra som helst. Det ska bli spännande att se hur det går.
Minnesvärd händelse 2:
Det är ju inte varje dag man knackar på hos en mäklarfirma för att skriva huskontrakt, men det var just vad jag gjorde idag. Kände mig som värsta stjärnan som ska skriva autografer. Satte min namnteckning på minst 15 ställen. Huvaligen så spännande! Men det känns helt rätt, än så länge. Vi får väl se vad besiktningsmannen säger...
Minnesvärd händelse 3:
Ikväll var det uppvisning för Isaks jazzdans. Veddige idrottshall var fylld med föräldrar och syskon som skulle titta på (och videofilma) de olika uppträdandena. Isaks grupp gjorde två danser. Inte svårt att känna sig som en stolt förälder. Han gjorde det jättebra, inte minst med tanke på att han var den ende killen. Modigt Isak!
Inför morgondagen bär jag på en stilla önskan: Låt det bli en alldeles normal dag, för efter en sån här måndag är jag helt färdig.

2007/12/01

Julmarknad


Idag var det den årliga julmarknaden på Torna gård i Värö. Det är ett samarrangemang mellan Hembygdsföreningen och årskurs 6 på Väröbackaskolan. Platsen är fantastisk! En gammal kringbyggd hallandslänga. Man kan köpa glögg, lotter, sill, vörtbröd, mer lotter, fika, slöjdprylar, råttfällor modell 1800-tal och annat som man brukar hitta på såna här ställen. Och hela Värö är där. Man hejjar åt höger, man hejjar åt vänster. En stående attraktion är att deltidsbrandkåren är där och visar upp sig. Den som vill kan provsitta brandbilen (se bilden). Tyvärr tog batteriet i kameran slut så det blev bara ett kort, men det var väldigt fint. Bara ett problem: REGNET! Det blåste nästan storm och vattnet vräkte ner från himlen. Tyckte så synd om alla som lagt ner en massa tid för att förbereda marknaden. Men det var, trots vädret, en trevlig stund - och Isak vann choklad på lotteriet!