head> Livet i prästgården: februari 2008

2008/02/26

Grattis Andreas!


Med ett stort HURRA vill vi idag uppmärksamma att juristen och ordensfantasten Andreas Anderberg fyller år idag. Må ditt nästa levnadsår innehålla många goda stunder med en härlig höjdpunkt någon gång i juli!

2008/02/25

Visitation

Visitation - ett högtidligare ord för besök. Och besök har vi haft här i församlingen. Det är prosten (biskopens förlängda arm...) som under förra veckan visiterat Värö pastorat. Hans uppgift har varit att granska, uppmuntra, inspirera och förmana församlingen här. Det kan handla om allt från att kolla att arkivet sköts till att samtala med konfirmandledarna om hur man arbetar med konfirmanderna. Själv har jag inte varit med under veckans sittningar (man är ju f.d...) men i söndags fick jag vara med! Då var det högmässa med visitationsstämma här i kyrkan. En toppengudstjänst! Gospelkören var med och ledde församlingen i Taizésångerna och ovanligt många människor var delaktiga på ett eller annat sätt. Efter själva högmässan höll prosten ett kort anförande där han summerade sina intryck. Utan att gå in på detaljer kan jag säga att det var uppmuntrande och bekräftande ord. Det är faktiskt en stor förmån att få sin yrkesverksamma vardag granskad och kommenterad av en utomstående expert. Hur vanligt är det i andra (profana) sammanhang? Har svårt att tro att Hallands fotbollsförbund regelbundet skickar en gubbe för att kolla hur Väröbacka GIF sköter sig...

2008/02/22

Skadeglädje

Mitt nya jobb ligger som bekant i Skanska-skrapan, även kallat Läppstiftet. Det är ett modernt kontorshus med 20 våningar mitt i Göteborg. Stiftskansliet huserar på våning 2 & 3. Ju högre upp man kommer i skrapan (typ våning 15) desto flashigare namn på företagen som bor där: Volvos finansavdelning, advokatbyråer med namn som låter ungefär som "ruthgersson och stridhbergh" och andra firmor vars anställda är män med dyra klockor och snoffsiga kostymer. När man åker hiss med dessa herrar (för det är mest herrar utom några tjicka kvinnor i dräkt) känns det lite småpinsamt att redan kliva av på våning 3. Tänk vilken känsla det hade varit att kliva in i hissen och få trycka på "18"!
Men just idag var jag mycket belåten över att ha mitt kontor på våning 3. Under förmiddagen var HISSARNA UR FUNKTION! Ha, där fick dom, slipsgubbarna! Jaså, du jobbar på "Trading development inc", då är det bara att kila upp det 19 våningarna via trappan. Trevlig helg, hö, hö, hö.

2008/02/20

Folkhögskola

En premiär är avklarad. Jag har hållit i en hel förmiddag för en klass på en folkhögskola. Idag har jag varit på Helsjön och träffat eleverna på Svenska Kyrkans Grundkurs. Mitt uppdrag var att tala om "att bli och vara präst". Det var kul att förbereda - och det var väldigt roligt att hålla i det hela idag. Jag tror att eleverna fick ut något av det. Det är just sånt här jag har längtat efter och som fick mig att hoppa på det nya jobbet. Nya utmaningar och arbetsuppgifter. Det hela blev inte sämre av att en viss Olle är skolpräst på Helsjön, så jag fick både fika och äta lunch med en av mina bästisar.
Ett vårtecken har dykt upp i veckan - Champions Leauge har dragit igång igen. Igår fick Liverpool till det mot Inter (2-0) och om en stund ska Isak och jag se hur Arsenal fullständigt krossar fjolårsvinnarna Milan. Hoppas jag. Isak håller nog tummarna för Milan, för där spelar Kaka, utsedd till världens bäste fotbollsspelare förra året. Men innan det blir någon fotboll ska unge herr Ledwon bada. Samma visa varje gång: Innan är det högljudda protester. "Jag vill/orkar/kan inte bada!!!". När han väl har kommit i badkaret är det omvänt. "NEJ! Jag vill inte gå upp redan!". Varför är det så? Någon klok barnpsykolog som kan förklara det?

2008/02/18

Sportlov



Hemma igen efter äventyret i de värmländska skogarna. Vi har haft en kanonvecka! Det blir alltid lite konstigt att på några få rader sammanfatta en hel veckas upplevelser, så det blir i punktform:
* Vädret: Det var som att befinna sig i en reklamkatalog. Soligt, mycket snö, några minusgrader och ingen vind. Så var det de flesta dagarna, så göööttt!
* Resesällskapet: Väldigt trevligt. Vi åkte tillsammans med familjen Rönnelius (Henke, Magdalena, Ossian och Adam). Många skratt och de gjorde frukost varje morgon. Lyx.
* Maten: Hemlagat för det mesta. Pasta. Köttfärssås. Fiskpinnar. Kyckling. Piroger och smörgåsar i backen. Men sista kvällen gick vi på lokal. "Vänner´s pub och pizzeria" i Sysslebäck. Där beställde jag älgfärsbiff med klyftpotatis och kantarellsås. Helena och Isak satsade på pizza. Det var ett sånt där härligt "genuint" ställe med Åbro fatöl, 80-tals rockballader (de spelade Carrie med Europe när vi kom dit. Och ja, lite senare hörde vi More than words med Extreme, om någon minns den) och besticken inrullade i en servett. Det var liksom inte läge att fråga efter vinlistan...
* Skidåkningen: Den stora upplevelsen var att se sonen knäcka koden. Nu vet han hur man gör när man åker skidor. Alla år (och tusentals investerade kronor...) har gett resultat. Nu åker Isak själv i röda backar och mamma har inte en chans att hänga med. Sann pappalycka! Det roligaste var att hoppa, tyckte Isak (se bilden).
* Drycken: Tja, det blev mest kranvatten. Skojja! Öl, bag-in-box, Lumumba-drinkar och lite annat smått och gott. Men det var ganska måttligt. Barnen vaknade mellan 6.30 (Adam) och 8.00 (Isak). Och då kan man inte ha kört ända in i kaklet kvällen innan.
* Bilen: Helt grym känsla att köra nya bilen såhär långt (totalt 95 mil). Och vet ni vad? Den drog 0.47 milen. Så ska det låta!
* Melodifestivalen: Jajamän, vi såg den. Jag blev mycket glad och överraskad att Rångedalarna gick vidare. Dom var grymt proffsiga. Jag vill också ha röd kostym!
* Skadorna: Det blev inga allvarliga tillmälen. Dock rammade Isak sin pappa så jag föll över honom och landade med låret på hans pjäxa. Om du har vill se ett blå-grön-gult blåmärke modell 5*20 cm kan du ta en titt på mitt vänsterben.

2008/02/09

Branäs - here we come

Så var det snart dags att åka till snön. I morgon bitti åker vi iväg i blå bilen (nytvättad! Det måste man inför en långresa, eller hur?!) till Branäs i norra Värmland. Det hela är ett samarrangemang med familjen Rönnelius från Bua och det kommer med största sannolikhet innebära många skratt, billigt "danskt" vin (har dock smugglat med nåt mer seriöst...) och fullt ös. De har nämligen med sig en 6-åring och en 4-åring.
Målsättningen är att har roligt tillsammans i familjen, åka skidor, uppleva "stug-after-ski" och koppla av. Prognosen är god: det finns förutsättningar för allt detta.
Medan vi packat här hemma har vi också tittat på Melodifestivalen. Med tanke på det stora intresset bland bloggens läsare för detta evenemang vill jag lämna en liten kommentar i ämnet: Sjögren från Värmland är ett skämt. Har ni röstat på honom uppmanar jag er att omedelbart ompröva er smak. Isak är lite knäckt över att pudlarna inte gick till Globen direkt och själv tyckte jag att introt till Amy Diamonds låt lät lite som en gammal Depeche Mode-låt (närmare bestämt Personal Jesus). Någon som håller med?
Nu blir det bloggpaus ett tag - rapport med bilder kommer när vi är tillbaka!

2008/02/08

Universitet

Idag har jag varit på teologiska institutionen i Göteborg. Där skulle jag möta de studenter som börjat läsa teologi denna termin. Min uppgift var att presentera kyrkans tankar kring det här med att utbilda sig till präst: Intresseanmälan, antagning, kontakt med biskop, praktik och allt annat som hör till. Jag tror att det gick bra. Dom såg ut att lyssna i alla fall.
Självklart väcker ett sådant besök minnen. Tänk när man var nyanländ i Uppsala och hela utbildningen låg framför en. Det var tider det!
Efter mitt lilla föredrag promenerade jag förbi näckrosdammen ner mot Avenyn. Inom mig var jag uppfylld av nostalgiska minnen från en svunnen tid. Men man minns ju bara det roliga. Jag tänkte ju inte på att man bodde i en alldeles för trång lägenhet. Att man flyttade 6 gånger på 5 år. Att man bara hade 7000 kr att leva på varje månad Att tentaångesten faktiskt var en mycket påtaglig realitet. Att det alltid var motvind vart man än cyklade. Att det aldrig var några bilder i böckerna man skulle läsa. Att jag idag har en skuld på över 200.000 som jag måste betala tillbaka till CSN. Nej, sådana oväsentligheter tänkte jag inte på när jag promenerade genom duggregnen - och varför skulle jag?

2008/02/07

Snart sportlov!

Det börjar äntligen bli dags nu - snart är det sportlov och vi ska åka till Branäs, precis som förra året. Tänk: Snö, sol (???), skidor, after-ski och mycket mer, det ska bli himla skoj. Precis som förra året åker vi tillsammans med familjen Rönnelius från Bua. Det bådar god gemenskap och många skratt. Efter en dryg vecka på jobbet som varit ganska så tung och komplicerad (hänvisar till GP med mera för den som är nyfiken) ska det bli underbart att komma iväg. Enda orosmolnet är att hela familjen hostar, snörvlar och känner "sjuk-känslan" i kroppen. Vi får hoppas att det går över fort.

2008/02/02

Lördag

Så sakta börjar jag vänja mig vid att ha "ledig helg". Alltså, man är ju inte direkt ledig i bemärkelsen att man inte har något att göra, men man är ledig för att man inte är på jobbet.
Började dagen med att diska undan det sista efter middagsbjudningen igår. Två prostar samt en teol.stud var här (med respektive) och vi hade det sådär härligt som man har med goda vänner. Vin? Jodå, bland annat ett som jag köpte i somras när vi var i Taizé, eller snarare, som jag köpte när vi gjorde en utflykt till Cluny. Det var helt okej, utan att vi gick i spinn.
Idag har vi firat Elisabets 60årsdag. Hon är kantor här i församlingen och hade bjudit in till öppet hus i församlingshemmet. Smörgåstårta, pärontårta, kaffe och trevligt umgänge - och så körsång naturligtvis. Det är väl så man firar en kantor. Jag hade slips på mig och insåg att det är nog första gången jag har just det plagget på mig i församlingshemmet...
Därefter åkte jag till Varberg för att titta på badminton. I helgen avgörs nämligen SM i kommunens nya, fina evenemangshall. Att se badminton på elitnivå är verkligen häftigt! Som dom slår, springer och hoppar - helt enormt. Min gamla konfirmand har spelat kvartsfinal ikväll - hoppas att hon vann.
Nu laddar vi för Fastlagssöndagen. Hoppas vi får semlor i morgon, för sen är det kört (tycker i alla fall jag, vi får se om det håller).