head> Livet i prästgården: april 2008

2008/04/30

Flytten - the point of no return

Valborg. Det betyder manskör. Snaps utomhus. Vita (hm, gulnade) mössor. Ungdomsfylla. Brasa. Uppsluppenhet. Ledigt. Men inte för oss. Nu har vi passerat the point of no return, för i morgon bitti kommer flyttkompisarna. Vi har städat och gjort i ordning i nya huset och nu (trots att det Champions League på TV) är det dags att plocka ner datorn i sin låda. Enligt Telia dröjer det cirka en vecka innan vi har bredband i nya huset, vilket betyder att det tar ett tag innan jag kan berätta och visa bilder från vårt nya hus. Men jag lovar - vi ses snart igen!

2008/04/27

Flyttfika



Helgen är slut och det är vi med. Nu har vi packat nästan allt i Prästgården. Idag hade vi besök av nyfikna Buabor (=familjen Rönnelius). De hade med sig lite fika, så vi åkte till nya huset och tittade, studsade, drack kaffe och åt muffins.
Inför veckan som kommer har vi några önskemål:
Att hantverkarna hinner färdig (glöm inte listerna!).
Att det är bra flyttväder på torsdag.
Att min resa till Lund (måndag-tisdag) tillsammans med biskopen blir lyckad.
Att jag lyckas få igång internet i nya huset - så att jag kan fortsätta blogga!
Vi får se när jag återkommer här på bloggen, ni får ha lite tålamod. Prognosen säger: Nästa blogginlägg på lördag.

2008/04/26

Flyttläget lördag 26/4 kl. 13.42


Några dagar kvar till 1 maj och det betyder flyttkaos i prästgården. Just nu är vi uppe i 36 färdigpackade flyttkartonger. Mer lär det bli!

Ljungskile SK - IFK Göteborg 2-1


Hade jag varit medgångssupporter så hade aldrig detta inlägg skrivits. Då hade jag struntat i allt vad blåvitt heter. Men man ska hålla på sitt lag, även i motvind.
AHHHHHHH! Förlora mot ett grönt bonkegäng från Bohuslän? Det gör man väl inte ens under vinterträningen! Men igår hände det på riktigt. I Allsvenskan. För första gången sedan i juli 07 förlorade blåvitt en match - och man gör det mot det lag som alla tippar ska ligga sist i tabellen. Underskattning, någon? Att Wernbloom gör sitt andra mål för säsongen är en klen tröst.
Det värsta av allt är nästan att jag snart tvingas möta hånleendet från de tre Ljungskileboende anställda på Stiftskansliet. Tur att jag ska till Lund måndag och tisdag....

2008/04/23

Uppdaterade husbilder




Sakta men säkert närmar sig flytten. Snickarna är klara (nästan i alla fall) och har lämnat en stor hög skräp utanför huset. Målaren är igång och nu börjar huset skifta från bastuträ till vitt-vitt. Men det blir bra!

2008/04/21

IFK Göteborg - AIK: 2-0


ÅÅHH så gött. Man blir glad varje gång blåvitt vinner, men att vinna mot gnaget från Solna är nåt av det bästa som finns. Ett IFK med många skadade spelare lyckades vinna rätt så enkelt. Först gjorde Berg (storebror alltså) ett frisparksmål som måste betecknas som målvaktstavla GRANDE. Och sedan satte Walle tvåan bara några minuter senare. Behöver jag säga vilken kroppsdel han använde? Dessutom: Danmarks bidrag till Änglarna, målvaktsfantomen Kim, gjorde några riktigt svettiga räddningar. Det var hans tredje nolla i rad. Inte illa! Och han gillar att fira blåvitts mål tillsammans med sina lagkompisar (se bilden). Han är redan lite kult, dansken.

2008/04/20

Att växa i tro

Idag firar vi den 5:e söndagen i påsktiden med temat "Att växa i tro". Här i pastoratet avslutades söndagen med Gospelmässa i Bua kyrka. Helenas kör var med och jag fick leda mässan. Det blev en väldigt fin kväll. Kören blir bara bättre och bättre. Idag spelade Robert munspel, Tina plockade fram en liten trumma och kören bestod av ovanligt många sångare. Sedan årsskiftet har jag av förklarliga skäl inte så många gudstjänster längre, så det var extra roligt att få tjänstgöra. Efteråt, vid kyrkkaffet, blev det som vanligt god gemenskap. Jag fick frågan "Hur går det för dig på stiftet?" typ 15 gånger.
På väg hem stannade vi till hos familjen Rönnelius och knackade på. De var hemma och bjöd in oss på spontan kvällsmat. Alltid lika trevligt! Vi har inte setts sedan skidresan så det fanns en hel del att prata om.
Nu laddar vi för en ny vecka: I morgon är det (äntligen) dags för fotbollsträning igen!

2008/04/19

Grattis Frida!



Idag har vi varit i Alingsås och uppvaktat en 15-åring. Frida Jedvert fyller moppe! Eller "laglig utan cykelhjälm" eller straffmyndig och så vidare. Det var i vilket fall som helst en höjdardag, i både bildlig och bokstavlig bemärkelse (i alla fall för Isak, se bild). Vi fick god mat, god dryck (några) och väldigt trevligt sällskap. Som vanligt när vi är i Alingsås fick vi sitta i garaget. Det låter konstigt, men är väldigt mysigt! Och stämningen var det verkligen inget fel på - med alla glada släktingar samlade kan det inte bli fel. Bland annat hade Jenny åkt ända från Västerås och Linda kommit från Tyskland för kalaset. Så roligt att se alla igen. Vi hoppas att Frida hade en bra dag och att du känner dig ordentligt firad.

2008/04/17

GAIS - IFK Göteborg 0-0

Årets första derby är avklarat. Det här var inte blåvitts match. Hela tiden var något i vägen. För första gången denna säsong var jag själv på plats (tillsammans med ett gäng från stiftet och drygt 27.000 Göteborgare). Alex hade tydligen blivit sjuk under dagen och det gjorde mycket för spelet. Jakob Johansson som tog hans plats gjorde inte en bra insats. Det gjorde inte de andra heller -förutom dansken Kim i mål. Han var grym!
Blåvitt fick ett mål bortdömt. Ah, jag vet inte, man är ju partisk. Jag tyckte inte det såg så allvarligt ut när Wernbloom knoppade in det som skulle blivit ett segermål. Enligt domaren var han på Dime i gajsmålet lite för bryskt, men...
En känsla av håglöshet, tomhet och blähä var det som följde mig på vägen till bilen i Focus parkeringshus. Men nåt positivt måste det ju finnas?! Ja, blåvitt har inte förlorat i årets Allsvenska än!

2008/04/16

Ett litet teologiskämt


Följande citat (som säkert är ett citat från någon annan) läste jag i boken "Guds hand" av Petter Karlsson idag på pendeln. Jag blev så full i skratt att det nästan var pinsamt.
Vid frukosten sa den ene franciskanermunken till den andre:
- Säga vad man vill om jesuiterna, men de är i alla fall loyola.

2008/04/15

Stenåldersgrillning

Efter en lång dag på jobbet präglat av sammanträden och möten (om någon har försökt nå mig på telefon så har det nog inte gått idag!) var det en lättnad att tillbringa kvällen ute. Såhär var det: Jag hämtade Isak på fritids. Han var helt uppfylld av det nya temat man börjat med i klassen: Stenåldern. Hur kunde vi leka stenålder hemma? Tja, jag föreslog att vi kunde göra upp en öppen eld och laga mat? Ja, pappa, vilken bra idé! Vi åkte till affären och köpte Scans grillkorv (ni vet, den som alla barn gillar men vuxna avskyr...), vilket inte är så värst stenåldern i och för sig men det fick duga. Väl hemma gjorde vi upp en eld med hjälp av pinnar, löv, gammalt gräs och lite ved. Sedan var det bara till att grilla. Inget ont om kontorsjobb, men det var en skön motvikt att sitta på knä vid elden och lyssna till knastret.

2008/04/13

Studsmattan första flyttobjektet

Väl hemma efter en lyckad retreat på Lilleskog kastades jag in i familjens flyttäventyr. Idag gick första flyttlasset - Isaks studsmatta. Han har vid flera tillfällen påpekat att hans kompisar redan tagit fram (eller snarare: deras pappor har satt ihop) de där blåa studsmattorna som pryder var och varannan svensk barnfamiljsträdgård.
Det fanns inte på kartan att först bygga ihop den här och sedan plocka isär den för att flytta den till nya huset. Så det var bara att packa Volvon och åka upp till nya huset. Nu står studsmattan där och plötsligt har det blivit mycket lättare att få med sig Isak när vi vill åka och kolla hur det går för hantverkarna.

IFK Göteborg - IFK Norrköping 4-0


Tralala. Satt på helgens retreat och kunde inte motstå frestelsen att (via wap på mobilen) kolla hur det gått för blåvitt. Så gööttt! Fyra noll hemma mot Peking. Biskopen (känd Norrköpingssupporter) surar väl än men det får han ta. Håller man på fel kamratlag så får man skylla sig själv. Själv gläds jag främst åt tre saker: Kim höll nollan för första gången - grattis! Tobbe gjorde ett mer än lyckat inhopp - grattis! Ranégie målade för första gången i Allsvenskan - grattis!
Nästa match (mot GAIS på torsdag) ska jag få se på plats. Då blir det en mer utförlig rapport Jenny, I promise.

2008/04/10

Domkapitel, HBK, sång och paus

Idag har det varit premiär för mig i ett nytt sammanhang: Jag har varit på Domkapitel. Det är stiftets egen "domstol" eller prövningsinstans. Mitt uppdrag var att redovisa hur kommande missiveringar (placeringar av nyvigda präster) ser ut. Det är ju inför Domkapitlet som kandidaterna avlägger sin prästexamen någon dag före prästvigningen. Kul att få vara med på ett litet hörn!
Kanske har någon saknat bilder/kommentarer från onsdagens bortamatch. Sorry. Av någon anledning kunde jag inte följa matchen via nätet som jag brukar. Jag hade inte uppdaterat "Flip4mac"-programmet tyckte webläsaren. Hm. Gillar inte när datorn krånglar. Någon annan som har erfarenhet av detta? I vilket fall som helst fick blåvitt med sig en poäng från "Örjans" och än så länge är vi obesegrade. Tomas Olsson, som sköt in kvitteringsmålet, hävdade efteråt att anledningen till att hans skott gick i mål (bollbanan var tydligen lite märklig) var att bollen inte var tillräckligt pumpad. Kul kommentar!
På Stiftskansliet råder det uppladdningsstämning inför personalresan till Finland senare i vår. Själv har jag blivit "uttagen" till manskören som ska underhålla en av kvällarna. Vi ska öva minst en gång före resan....det känns betryggande. Är det någon som vet vad man sjunger för manskörsånger på en personalresa till vårt östra grannland?
Nu blir det bloggpaus några dagar. Jag ska på retreat över helgen tillsammans med ett antal präst- och diakonkandidater. Under tiden kan ni ju tänka på den gamla Depeche Mode-klassikern "Enjoy the silence"...kommer ni ihåg videon? David Gahan går upp för ett berg insvept i en kungamantel. Coolt!

2008/04/07

Badminton på nytt sätt

Trots att badmintonsäsongen egentligen är över blev det lite spel idag. Tillsammans med tre kollegor från Stiftskansliet åkte jag till Alelyckans sportcenter efter jobbet. Det var en riktig höjdare! Kul att spela och ja, kul att vinna. Än sitter takterna i. Det hela kryddades av att stegtävlingen startat. Stegtävlingen? Jo, detta är en friskvårdssatsning som våra chefer dragit igång. De som vill kan vara med i olika lag och det lag som gått längst (räknas med hjälp av stegräknare) efter 8 veckor vinner. Det lag jag tillhör heter "Första steget". Vi tyckte det passade bättre än "sista steget"...min första dagsnotering: Imponerande 14.624 steg. Hur många av dessa steg som var från kontoret till kaffeapparaten förtäljer inte historien. Men jag misstänker att dagens badmintonmatch påverkade resultatet mer än kaffehämtningen.

2008/04/06

Söndag med husvisning




En härlig söndag går mot sitt slut. Vi firade högmässa i Värö kyrka (utan att någon av oss medverkade offentligt - det händer inte så ofta). Sedan fick vi besök av Eva och Pelle. Kaffe och fralla - naturligtvis - och sedan en tripp till huset. Det var första gången de fick se huset inifrån. Och för Jenny och alla andra kommer här lite bilder från byggarbetsplatsen Nordvära 89.
Det går inte att missa att hantverkarna har tagit över. Det gamla köket är ett minne blott. Likaså golvet i det som ska bli vårt sovrum. Däremot finns numera en vägg som gör att det faktiskt finns ett sovrum för oss. Hm. Om hantverkarna håller samma takt som de gjort hittills kommer de att hinna färdigt i god tid före 1:a maj. Men man vet ju aldrig, det vore ju inte första gången i världshistorien som ett hantverkarjobb blir försenat. Men vi får väl se. I morgon bitti ska jag dit och prata eluttag med Lars-Inge.

IFK Göteborg - Örebro SK 4-1


Idag var det premiär för många saker:
IFKs första hemmamatch.
Ragges första mål i IFK.
Sebastian Erikssons och Niklas Carlssons första allsvenska match i de finaste av fotbollsfärger.
Men en del var sig likt:
Blåvitt krossade Örebro.
Jag kan inte statistiken, men blåvitt har grymt lätt för Närkingarna. Skulle tro att på tio år har blåvitt 78-3 i målskillnad mot bonkegänget i svart. Idag var inget undantag. Första målet är redan klassiskt: Sebastian Eriksson (första matchen i A-laget för 19-åringen) slår en hörna som Ragnar Sigurdsson (Ragge kallad, utsedd till Allsvenskans bäste mittback 2007) nickar in. Detta var hans första mål för blåvitt (se bilden)! Sedan sätter Niklas Alexandersson två strutar (varav ett ser komiskt ut. Wernbloom står offside men påverkar inte spelet, så domaren godkänner det. Stackars målvakt, ha, ha, ha). Mellan Niklas mål har årets målkung (hoppas jag) gjort sitt första mål för säsongen. Gött Pontus!
Örebro får ett tröstmål, men det kan man bjuda på en sån här eftermiddag.
4 pinnar efter 2 matcher och 5-2 i målskillnad. Ja, så ska säsongen börja!

2008/04/04

En dag på jobbet

- Vad gör du nu på ditt nya jobb, egentligen?
Denna fråga har jag fått ganska ofta den senaste tiden. Nåväl, här kommer en liten redogörelse över vad en stiftsadjunkt gör en fredag i början av april:
Arbetsdagen präglades av att Barbro (min diakonkollega) och jag kallat samman de 12 präststudenter och 10 diakonstudenter som ska vigas till sommaren. Från Bräcke (diakonerna...), Lund och Uppsala kom de till Stiftskansliet idag. Passet före lunch ägnade vi åt mediaträning. Stiftets informatörer Lasse och Ulrika samtalade med oss om hur journalister/media fungerar och hur vi kan bemöta dem på bästa sätt. Som präster och diakoner kommer vi varken vi vill eller inte förr eller senare stå där framför kameran eller med en journalist i andra änden av telefonen (tänk Lego-Jesus, eller hur Per?). Efter lunch hade jag en samling med prästkandidaterna där vi gick igenom alla praktiska frågor inför vigningen. Hur går en prästexamen till? Hur många semesterdagar har man som pastorsadjunkt? Vem betalar egentligen kaftanen? När ska vi öva i Domkyrkan? Kan man ha en egen alba? Ja, det blev många frågor och jag hoppas att jag lyckades svara någorlunda på dem.
Innan jag tog pendeln hem igen gick jag igenom mailen (eller eposten. Vad säger du?). Under dagen hade det strömmat in drygt 30 mail från studenterna med frågor och informationer om allt mellan himmel och jord. Efter en timmes klickande och skrivande hade jag betat mig igenom hela inkorgen - en go känsla inför helgen!
Nu väntar Taco-afton med familjen och lite mys framför TV:n. Och imorgon är det smygpremiär för Väröbacka GIFs U9-lag på grusplanen. Om vi längtar? Gissa!

2008/04/02

Hantverkardags


Idag dök Lars-Inge Byggare (snickare) och Jean Gunnarsson (målare) upp i huset. Gipsskivor, isolering, skruvdragare och kofötter är nu inneboende i Nordvära 89. Känns som att vi valt bra hantverkare - pålitliga Väröbor vars släkter jag "visiterat" ett flertal tillfällen, så visst borde ställa upp för gamle kyrkoherden. Det visade sig att Lars-Inge har anställt en av mina gamla konfirmander som snickare, så det borde inte vara något problem tycker jag. Han har ju fått en fin skolning i de kristna idealen och värderingarna...
I vilket fall som helst: Från och med nu händer det nya saker i huset varje dag (får vi hoppas).

2008/04/01

iPhone


Har du sett en iPhone? Det är Apples alldeles egna variant av mobiltelefon med touchscreen. Än så länge finns den inte att köpa i Sverige, men vi såg den i affärerna i England förra veckan. En iPhone är supermegacool och har hur mycket "vill ha"-faktor som helst. I hemlighet (nåja) bär jag på en dröm att få äga en sån nån gång. Och vet ni vad? Idag, på stiftskansliet av alla ställen såg jag en iPhone. En kollega har skaffat en via Ebay och fixat till den så att den går att köra på ett Teliaabonemang. Ha! Så fräckt.