head> Livet i prästgården: juni 2009

2009/06/19

Glad midsommar!


Utanför fönstret ser jag tunga regnmoln dra in. Vilken storhelg tänker man på då?
Önskar er alla en glad midsommar!
För vår del blir det ett spännande midsommarfirande. Vi är nämligen bjudna till....Värö prästgård! Det ska blir intressant att se hur det ser ut där nuförtiden.

2009/06/18

Semester!

Så var den äntligen här - årets semester! Fem hela veckor dröjer det innan jag loggar in på kontoret igen. Gött. Visst, jag har ett kul och stimulerande jobb, men nu ska det bli riktigt skönt att vara ledig.
För sonens del innebar denna dag också en milstolpe: Det var hans sista dag på Fritids någonsin. Nu har också han riktigt sommarlov och till hösten blir det bara skola.
Nu ska vi inviga ledigheten på ett riktigt svenskt (manligt) sätt: Dags att klippa gräset!

2009/06/14

Prästvigning

Så var det dags igen för prästvigning. Idag vigdes 11 nya präster i domkyrkan. Min roll i det hela var att se till att alla visste vad de skulle göra (och inte göra) och att under mässans gång se till att allt rullade på som det skulle. Och det gjorde det. Prästkandidaterna (numera adjunkterna) var på hugget och det blev verkligen en härlig, högtidlig, innerlig och trosstärkande förmiddag i domkyrkan.
Efter mässan var det som traditionen bjuder kaffe och baguette på ett av de franska caféerna ett stenkast från domkyrkan. En domprost, en stiftsdiakon med familj, en nyanställd domkyrkokaplan (som är kompis med S & A i Lund!) och undertecknad hade lite eftersnack. En känsla av vemod och lättnad infinner sig alltid efter en så stor händelse som en prästvigning.
Nu är det bara att ladda för en sista vecka på jobbet innan semestern. För hustruns del blir det något helt annorlunda. Hon börjar nämligen sin diakonpraktik i Varbergs församling imorgon bitti kl. nio. Fördomsprofilen säger: Det första som händer när hon kommer dit är att hon ska fika....

2009/06/13

Inlägg nr 500

Ett litet räkneverk på bloggers hemsida visar hur många inlägg jag skrivit på bloggen. Idag firar vi ett litet jubileum: Här kommer inlägg nummer 500!
"Helsjöveckan" avslutades med middag hemma hos biskopen igår kväll. Han bor inte på Helsjön, men väl i en göteborgsk stadsdel vars fotbollslag erövrat 2 poäng efter 12 omgångar. Vi var drygt 30 personer (de som ska vigas på söndag med respektive och lite övriga gäster. Typ stiftsadjunkten och hans fru) och stämningen var som vanligt vid dessa tillställningar både lite högtidlig och samtidigt rätt så avslappnad.
Lördag är enda lediga dag denna vecka. Vad ska man göra då? Hm, kanske lite fotboll? Jo, Väröbacka GIFs P11-lag samlades kvart i nio i morse för att åka till Träslövsläge. Där väntade match mot ett lag som ännu inte tappat någon poäng i årets serie. Det blev en jämn och oerhört spännande match. Slutresultat: 6-6. Killarna gjorde en superfin insats. Tyvärr sänktes stämningen drastiskt av mannen i svart (=domaren). Det var länge sedan jag såg en så partisk domare. Tråkigt för killarna att bli orättvist behandlade, men samtidigt måste nya förmågor våga ställa upp som domare. En inte helt enkel balansgång. Men man får vända det till något positivt: Tänk att vi lyckades spela oavgjort mot ett lag som vunnit alla sina matcher hittills och som dessutom hade domaren på sin sida!
En liten detalj från matchen vill jag referera: Sonen spelade back idag och vid ett tillfälle hände följande (nu går jag över till presens - allt enligt sportjournalistikens inneboende logik):
Motståndarmålvakten gör en utspark. Sonen står strax bakom anfallaren i Träslövsläge. Båda står vända mot motståndarmålvakten. När bollen är i luften ser sonen att ingen av dem kommer att hinna ta bollen innan den studsar. Anfallaren tar ett kliv framåt (mot bollen) medan sonen tar två små steg bakåt. Vem var först vid bollen efter studsen? Sånt är såååååå gött att se, tycker pappa.
Nu ska vi ladda inför morgondagen. Då är det prästvigning i Domkyrkan. 11 nya präster ska det bli. En go avslutning på en lång och arbetsintensiv vår.

2009/06/12

Helsjön - igen!

Det är mycket Helsjön nu. Först sommarkurs med blivande kyrkoarbetare söndag-onsdag. Och nu är jag här igen. Denna gång handlar det om att ladda inför söndagens prästvigning. Efter examen i Domkapitlet igår åkte jag hit med 11 "soon to become" präster. Det är en rätt go känsla att vara här och ladda. Vi pratar prästlöften, firar mässa, har ett genrep inför söndagen och så vidare.
I morse ringde min mobil. Jag behövde inte titta på nummerpresentationen för att veta vem det var. En överlycklig son ville meddela två saker:
1) Han var på väg till skolavslutningen i Värö kyrka. Sedan väntar sommarlovet.
2) Han ringde från sin alldeles egna mobil.
1 + 2 = sann lycka.
Den bloggläsare som vill veta sonens nummer (han tar gärna emot både samtal och sms!) kan med fördel skicka ett sms till mig så kan jag förmedla numret.

2009/06/07

Helsjön, dag 1

Så var det dags för sommarkurs på Helsjön, denna gång med tema "Ledarskap i församlingen". Sommarkursen är en fyradagars happening för blivande präster, musiker, pedagoger och diakoner. Vi är cirka 70 personer.
Idag har vi haft lite upptakt. Första gästen var domprosten. Hon talade (på norrbottniska!) mycket bra och personligt om sina erfarenheter av att vara ledare i kyrkan. Kul att höra!
Tro nu inte att denna dag passerat utan något fotbollsrelaterat. För innan sommarkursen började efter lunch har familjen hunnit med ett sammandrag för P9-laget. Sonen fick hoppa in i laget för barn födda -00. Och som han gjorde det. Det var 100%-ig spelglädje från första bollkontakten. Det gick inte att ta miste på att den där rödhårige killen gillar att spela boll.
Åter till Helsjön. Här är allt tyst och lugnt. Jag får hela tiden påminna mig att jag inte är på ett konfirmandläger. På sommarkursen är det inte aktuellt med nattvakter och liknande, men det är liksom svårt att sluta tänka i såna banor efter alla år i konfabranchen...

2009/06/06

Sverige - Danmark 0-1


Orkar egentligen inte tycka till om detta bläääähääää till match. Men okej, en kortkort sammanfattning:
Loser nr 1: Mikael Nilsson. Hade du spelat i Väröbackas P11-lag hade ditt misstag i försvaret varit acceptabelt. Alla barn råkar passa motståndaren någon gång, även i det egna straffområdet. Men du spelar i svenska landslaget!
Loser nr 2: Kim Källström. En straff ska slås efter det att målvakten rört sig (och då slår man straffen i andra hörnet!) eller en meter ovanför gräset, då når målvakten den inte även om han går åt rätt håll. Men inte Kim. Vi har en kille som just vunnit skytteligan i Italien. Varför tog inte han straffen?
Loser nr 3: Henke: Har man öppet mål så lägger man inte HELA foten under bollen....
Loser nr 4: Zlatan: Du hade läget. Du missade. Sorry. Så gör man inte om man tjänar en 1/4 miljard per år.

Flera inlägg på en gång

Det är mycket nu...här kommer en sammanfattning av både himmelska och världsliga händelser.
Just nu sitter jag framför TV:n och ser på Sverige-Danmark. Hon den där Ernman har sjungit nationalsången och i just detta nu blåser domaren straff....Källström missar. Skit!
Mycket har hänt sedan senaste inlägget här på bloggen.
I fredags fick jag medverka på en begravning av en kollega. Den döde har varit kyrkoherde här i Värö under en längre period för rätt så många år sedan. Under min tid som tjänstgörande präst här hade jag en hel del kontakt med honom. Nu har han fått sluta sina dagar. En f.d domprost (den lille) och jag fick leda begravningen. Det blev en mycket fin stund.
Idag har vi upplevt en dag i fotbollens tecken (igen!). P11-match för sonen och hans Varöbacka/Norvalla mot Tvååker/Galtabäck. Vi mötte dem i Elefantcupen (där ett lag måste vinna - det är ju cupens idé) för några veckor sedan. Då blev det 3-3 vid full tid och sedan förlust på straffar. Idag slutade seriematchen....3-3 (den matchen fick sluta oavgjort. Var sin poäng till serietabellen). Vi var med andra ord precis lika bra. Sonen spelade först mitt, sedan back och till sist på topp. En 2000-talets Erlingmark. Men han gjorde det bra tycker jag. Efter fem matcher ser lagets siffror ut som såhär: 5 3 1 1 24-16. Jag utgår ifrån att läsarna av denna blogg vet hur man uttyder dessa siffror...
Efter matchen hade sonen två kompisar på besök. Efter ett pass på studsmattan bestämde sig pojkarna för att ordna med lite fika. De tillverkade 3 st. chokladbollar modell café. Stora som snöbollar blev de. Grabbarna hade kul och skötte bakandet helt själva.
I morgon blir det mer fotboll. Sonen ska hoppa in i P9-laget. Det ska bli spännande att se hur sonen kan anpassa sig till den åldern. Får vi hoppas på ett mål?
Sedan är det dags för årets mest intensiva arbetsvecka: Först Sommarkurs i fyra dagar på Helsjön med blivande diakoner, musiker, pedagoger och präster. Årets tema är "Ledarskap i församlingen". Därefter är det dags för prästexamen i Domkapitlet och som seden bjuder åker vi därefter direkt på en mini-retreat. Fredagen avslutas med biskopsmiddag. Och på söndag är det prästvigning. Vi får se hur många nya inlägg som hinns med den kommande tiden...

2009/06/02

Val till Domkapitlet


Den något suddiga bilden visar vad som hände in Domkyrkan idag. Stiftets präster och diakoner var samlade för att välja tre representanter till Domkapitlet. Domkapitlet är något förenklat en slags kyrklig domstol som har till uppgift att utöva tillsyn över stiftets ämbetsbärare.
Dagen bjöd på (minst) två skrällar:
Skräll nr. 1 var att det blev en diakon och inte en präst som blev invald som ordinarie ledamot. Hon heter Pia Danielsson och arbetar i sjukhuskyrkan. Det blir säkert jättebra med henne i Domkapitlet. Men jag måste säga att jag är förvånad över att prästerna "släppte till" den ordinarie stolen. Hur detta kunde komma sig kan man ägna mången fikastund åt att diskutera.
Skräll nr. 2 var att det tredje valet (ersättare för biskop och domprost) kunde genomföras med acklamation. Ingen begärde votering av den enkla anledningen att det endast fanns en nominerad, nämligen Karin Ulfheden, kh i Näset. Med tanke på att Göteborg har rykte om sig att vara ett spretigt stift med många olika teologiska grupperingar var detta en kyrkohistorisk händelse.
Den tredje nyvalde (ersättare för Pia Danielsson) blev Lasse Alerås, kh i Torsby.
Guds välsignelse till de tre nyvalda!