head> Livet i prästgården: september 2009

2009/09/28

Bobster med gudsbild

Undra hur många småbarnsföräldrar som njuter av att ligga i soffan och slötitta (=halvsova) på barnprogram efter middagen. Man finns i barnets omedelbara närhet samtidigt som man får lite slappetid. Detta barnprogramstittande har för min del avtagit med åren - sonen är faktiskt tio år nu. Men i kväll var det läge. Måndagströttheten sköljde över mig så istället för att diska hamnade jag i TV-soffan. Vi såg på Bobster, det är som Bolibompa fast för de lite äldre barnen.
Av någon anledning dök Gud upp i programmet. Gud svävade förbi på ett litet moln men inte i form av en gubbe med långt vitt skägg utan Guds ansikte var....Kristina Lugn! Nå, kära bloggläsare: Vad tycker ni om den gudsbilden?

2009/09/27

Gissa kyrkan


Dags igen för nästa "Gissa kyrkan". Denna gång behöver man verkligen vara i kyrkbranschen för att ha en chans. Eller så måste man bo i "kungligt vattendrag" för att känna igen kyrkan....detta var ledtråd nr 1.
Ledtråd nr. 2: Jag var här för att hälsa på en pastorsadjunkt i ett enprästpastorat. Närmsta allsvenska lag har en hemmaplan som heter Örjans vall. Avståndet mellan kyrkan och fotbollsplanen uppskattar jag till cirka 3 mil.

Uppdaterat:
Rätt svar är Oskarströms kyrka!

2009/09/26

Kalmar FF - IFK Göteborg 2-1

Kalmar FF ska utläsas Kalmar Fusk Fusk. Idag fick vi se fotbollen från dess meningslösa och orättvisa sida. Orkar inte skriva mer. Jo, en sak till orkar jag skriva: Ni får gärna kalla mig dålig förlorare...

2009/09/23

När katten är borta...

....dansar råttorna på bordet.
Med tanke på att råttorna är ett smeknamn (nåja...) på ett fotbollslag och dess supportrar som hör hemma i Solna haltar rubriken något. Men ändå. Frugan är på resande fot med sina studiekamrater. De är i Trollhättan för att lära sig mer om socialpedagogik under två dagar. Vad ska vi pojkar göra då i all vår ensamhet här hemma en hel kväll? Jag vet! Vi åker till svärfar/morfar och tittar på Örebro SK - IFK Göteborg.
Uppdatering 22.44:
Matchen slutade 0-0. Den måttligt intresserade fotbollskonsumenten skulle nog säga att det var en riktig skitmatch. Nästan inga målchanser och mest spel på mittplan. Nu definierar jag mig inte som "måttligt intresserad". Jag skulle hellre beskriva matchen som en intressant kamp mellan två viljestarka lag som läste sönder varandra. Ni vet, en sån där match där man är mer rädd för att förlora den poäng man har snarare än att man hoppas på att blåvitt ska lyckas göra ett mål och ta tre pinnar. Och nu har Ragge fem gula kort. Inte bra. Läge att ta det sjätte i matchen innan den mot HBK hemma?
Och så till sist ett stort tack till svärfar/morfar för fotbollsbuffén i källaren. En väl avvägd balans mellan sött och salt!

2009/09/21

Gissa kyrkan -valspecial




Ännu en gång har jag varit ute på turné i stiftet och tagit bild av den lokala kyrkan. Denna gång är det nog lite klurigare....vilken kyrka har jag besökt idag?
Ledtråd nr 1: Anledningen till att jag var här var att vi var ett gäng stiftsmedarbetare som hade till uppgift att ta emot de södra kontraktens valmaterial. Röstsedlar, protokoll och annat smått och gott skulle kollas och bockas av på en lång lista. Vi fyllde en hel skåpbil med gula, rosa, blåa och vita plastpåsar. Nu återstår bara att kontrollräkna alla röster...men som tur var har man tagit in 30 extra personer som ska göra det.
Hur gick det då i valet? Ganska väntade resultat. Valdeltagandet i riket har gått ner med 0,2%, Göteborg ökar något, likaså Värö. Den nomineringsgrupp som fru Ledwon kandiderar för har gått lite framåt, men inte lika mycket som Frimodig kyrka, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. Förlorarna i årets val är Centern, Moderaterna och POSK.
Ledtråd nr 2: Stefan Rodevåg.
Uppdatdering:
Rätt svar är Falkenbergs kyrka. Och Stefan Rodevåg öser in mål för Falkenbergs FF i Superettan ifall någon undrade.

2009/09/20

Valsöndag



20 september betyder inte bara söndag utan också kyrkoval. Dagen inleddes med högmässa i Värö kyrka där Gospel Voices medverkade. Det var mycket folk i kyrkan och en härlig stämning! Evangelietexten och predikan handlade om Jesu ord "Gör er inga bekymmer...".
Efter mässan gick alla i samlad trupp till församlingshemmet som fungerade som vallokal idag. Det blev en lång kö och valförrättarna hade fullt sjå med att dela ut de fyra valkuverten till alla som ville rösta. Hoppas att valdeltagandet går upp i år!
Efter valet blev det kyrklunch med lite kompisar hemma i Nordvära. Och efter det (tro det eller ej) stack två av familjens tre medlemmar upp till Norvalla IP för att se herrarnas A-lag spela oavgjort mot Galtabäck (Div. 4 Norra Halland ifall nån undrar).

Ett tecken på att 2009 går in i slutfasen är att frugan idag ska hålla i uttagningen av bygdens luciakandidater. De 9:or som känner sig manade får provsjunga för en liten jury som i sin tur ska välja ut 7 kandidater. Påminner på något sätt om ett TV-program, eller?

2009/09/19

Fotbollssäsongen är slut!



Så var den över - säsongen 2009. Idag spelade Väröbacka/Norvalla sista matchen i serien. Hemmamatch mot Varbergs GIF. Det slutade med ännu en förlust, 5-7. Första halvlek verkade de vitklädda spelarna vara kvar vid frukostbordet hemma. Det var gå-fotboll när den är som minst inspirerande. Gif:arna gjorde 6 mål, vi ett enda. I andra halvlek var det helt andra bullar! Kanske såg vi säsongens bästa halvlek. Pojkarna sprang, passade, ropade...och gjorde mål. Sista målet för säsongen gjordes av Isak. Det kan vi ju tolka som ett gott tecken inför nästa år!
Hur ska man sammanfatta säsongen? Det var upp. Det var ner. Ungefär så.
Laget har varvat riktiga kämpainsatser med oinspirerat och lojt spel. Vi är ju en liten klubb på landet med begränsat underlag. Ibland har mer än halva laguppställning varit ett eller två år yngre än vad som är tänkt. Det är klart att sånt sätter sina spår. Samtidigt har det varit otroligt roligt att se killarna utvecklas under året. De flesta har blivit bättre eller mycket bättre. Och att vi fick till ett hyffsat passningsspel de sista matcherna är nog det allra bästa. Nu återstår bara avslutningen: Bowling och hamburgertallrik i Varberg!

2009/09/14

Lund

Ett säkert tecken på att terminen är igång igen är att jag reser till någon av landets studenttäta städer. Denna gång börjar jag i Lund. På tåget i morse hamnade jag bredvid en man med ett väldigt spännande intresse: Fotboll. Ja, mer än så. Han hade spelat för Bajen för ett antal år sedan och var bror till en känd svensk tränare. I ett hujjj hade vi pratat bort de dryga två timmarna till Lund. Vi var i alla fall överens om en sak: Guldet får under inga omständigheter hamna i Solna. Tänk vilka broar fotbollen bygger!
Här i Lund har jag ägnat dagen åt att träffa studenter (och lite Pastis-lärare). Kul! Det hela mynnade ut i Stiftsgruppens sammankomst som idag handlade om det inre livet ur lite olika perspektiv. Jag tror att det var ett uppskattat program.

2009/09/13

Gissa kyrkan!



Så var det åter tävlingsdags. Frågan är mycket enkel: Vilken kyrka är det på bilden?
Ledtråd 1: Om man står på parkeringen utanför kyrkan har man en härlig blick över samhället och vattnet (bild 2).
Ledtråd 2: Anledningen till att jag var i denna kyrka idag var att det var Riksfest för kyrkomusiker och körer här. Biskopen skulle hålla i festhögmässan och jag fick hänga på. Vi åkte bil dit och det blev rätt många mil. Jag hämtade upp biskopen i Götet. Det måste väl innebära att vi inte har varit i stiftets södra delar idag.
Mässan var härlig! Det var nog över 500 körsångare (jag skojar inte), så vid flera tillfällen höll taket på att lyfta. Dirigenten stod på ett podium mitt i kyrkan för att alla skulle se. Det är inte varje dag man får vara med om sånt.
UPPDATERAD måndag:
Rätt svar: Lysekils kyrka. Pelle O var först!

2009/09/12

Kyrkoval 20 september


Om en vecka är det dags! Kyrkovalet 2009. Ett val som handlar om vilka som ska styra kyrkan i församlingen, på stifts- och riksnivå. Alla som fyllt 16 år (inte 18...) och är medlemmar i Svenska kyrkan har chansen att påverka genom att rösta. De rosa röstkorten skickades ut för någon vecka sedan.
Min erfarenhet är att de flesta, ja nästan alla människor har en åsikt om kyrkan. Vad som är bra, vad som är dåligt och hur det borde vara. Inte minst via mitt jobb har jag fått höra många, många synpunkter genom åren. Kyrkovalet är en bra chans att aktivt uttrycka vad just du vill med kyrkan.
Som bekant är jag gift men en engagerad människa. Helena ställer även i detta val upp på stifts- och riksnivå för nomineringsgruppen ÖKA - Öppen kyrka för alla. Den som är nyfiken om vad ÖKA står för kan med fördel besöka www.oppenkyrka.se för mer information. Är du sugen på att veta mer om andra nomineringsgrupper så hittar du dem via www.svenskakyrkan.se.
Som ett led i att marknadsföra kyrkovalet i allmänhet och ÖKA i synnerhet har Helena fått polistillstånd att sätta upp valaffischer i Varbergs kommun. Bilden är tagen vid den södra infarten till Varberg.
Så missa inte chansen att rösta i kyrkovalet!

2009/09/09

Grissnuva

Hemma idag. Jag kände mig lite hängig igår på jobbet och valde att åka hem. Ingen feber, men en tung känsla i kroppen och i dessa tider vet man ju inte vad som kan dölja sig bakom sådana symptom.
När man är hemma från jobbet för att man är sjuk borde man ju bara ta det lugnt och vila sig. Men det är lättare sagt än gjort! Här kommer en lista över saker som man kan göra en karensdag. Är allt detta okej?
* Läsa Jonas Karlssons nya novellsamling.
* Tippa Stryktipset på svenskaspel.se
* Göra rent utegrillen inför vinterförvaringen.
* Läsa del 7 i serien "Sveriges kyrkohistoria" av Oloph Bexell.
* Storstäda kaminen i vardagsrummet inför vintersäsongen.
* Baka en kardemummakaka tillsammans med sonen som just kommit hem från skolan.
* Inte kolla jobb-mailen.
* Fundera över vilka 11 som startar i kvällens match mot Malta. Berg? Elmander? Hysén?
Angående den sista punkten: Det kom ett sms från stiftskansliet idag som antydde att jag inte alls var sjuk utan endast var hemma för att ladda inför matchen. Phhööö! Var får dom allt ifrån?

2009/09/06

Söndag i kyrkan

Åter söndag - och åter gudstjänstbesök. Det var högmässa i Värö kyrka med kh Törn. Innan mässan började hann sonen och jag gå en sväng på kyrkogården och kolla in spången till prästgården. Jo, det fanns massvis av kastanjer där. En hel del gamla minnen väcktes till liv hos oss båda. Prästgården, det var en fin tid.
Helena medverkade i mässan med att leda förbönen. Och lite till. När det var dags för postludium tittade kantorn (som gått och satt sig vid flygeln) på Helena och vinkade fram henne.
- Du kan sjunga solo på den här! viskade han.
Och solo sjöng hon.
Ibland anklagas jag från vissa håll för att ha lite väl kort framförhållning när det gäller att få folk till olika uppgifter i en gudstjänst. Men det vi fick vara med om idag tar väl ändå något slags pris.
Hur solosången lät? Jättefin!

2009/09/03

Prästsällskapet och långväga gäster

I dagarna två har ett hundratal präster varit samlade i Göteborgs domkyrka för fortbildning och gemenskap. För andra året i rad är jag med och håller i trådarna för detta evenemang. Det har varit många härliga samtal, bra föreläsningar, god mat - och mycket arbete. Men nu är det skönt att det är över, det har varit mycket jobb i kulisserna.
I morgon är det också ett möte på gång, men av helt annat slag. Då kommer nämligen arbetslaget i Önsta församling på besök till Stiftskansliet. Önsta är inte vilken församlings som helst. I media är den nog mest känd som Västerås-församlingen som byggde Lego-Jesus. För oss i släkten är den ännu mera känd som församlingen där Per arbetar som präst. Välkomna!

Sonen ska alltid vara värre...

Dagen efter mitt stora fotbollsäventyr med Mild och Co kom sonen hem från skolan och körde om mig med hästlängder. Han sa:
- Idag har jag suttit på samma stol som Christiano Ronaldo!
Que?
Jo, det är faktiskt sant. Följande bakgrundsinformation får tjäna som förklaring.
Portugals landslag är just nu i Varberg (Kurorten...) och laddar inför den viktiga VM-kvalmatchen mot Danmark i helgen. När sonen skulle åka skolbussen hem sa en kille i 8:an att han sett just den bussen när han var och tittade på Portugals träning på Påskbergsvallen i stan. Bua taxi har alltså fått äran att transportera inte bara skolbarnen i norra delen av kommunen utan också fotbollskändisar. När sonen klev på bussen frågade han busschauffören om det var portugisernas buss. Det visade sig att det var just den bussen och just den chauffören som hade kört fotbollsspelarna. På frågan vilken stol Ronaldo hade suttit på pekade chauffören på ett säte. Gissa vem som gick och satte sig just där. Och njöt. I en tioårings värld smäller detta betydligt högre än att spela boll med tunnhåriga ex-änglar...

2009/09/01

En fotbollshistoria

Ingen av er kan ha undgått att jag gillar fotboll i allmänhet och blåvitt i synnerhet. Då förstår ni också att det jag var med om idag var något alldeles extra...
Det var match på Björkö i Göteborgs skärgård. Det kanske inte låter så märkvärdigt, men vänta bara.
Det ena laget bestod av lokala fotbollsspelare. Det andra laget var en mix av präster - och före detta IFK:are. Som speakern konstaterade:
- I gula tröjjor har vi ett gäng präster och änglar!
Syftet med matchen (som återkommer varje år) är att samla in pengar till välgörande ändamål. Det var en hel del folk, många lotter såldes och en hel del fika. Förra året drog matchen in nästan 30.000 spänn. Hur det gick i år vet jag inte. Men jag vet vilka mina medspelare var.
I början av matchen spelade jag i en backlinje tillsammans med Mikael Nilsson (försvarsgigant under blåvitts Champions League-succéer på 90-talet). Efter några byten (man blir trött av att spela fotboll - som tur var körde vi med flygande byten) kom jag in på planen på mittfältet. De tre andra mittfältarna hette Håkan Mild, Magnus Erlingmark och Ralf Edström. Min roll i det mittfältet kändes en aning oklar...
Och visst kändes det lite overkligt att efter matchen sitta i omklädningsrummet och snacka om blåvitts vinst mot Elfsborg (som för övrigt sågs på plats av sonen, frun, svärfar och mig själv) med Håkan Mild.
Hur det gick i vår match? Vi vann med 3-1. Alla våra mål gjordes av Dan Corneliusson...