head> Livet i prästgården: Berlin - PKV

2010/10/06

Berlin - PKV





PKV - det är Parallell KursVerksamhet. Syftet är att ge blivande kyrkoarbetare en erfarenhet av kyrkan som man kanske inte får genom sina akademiska studier. Denna gång har vi varit i Berlin och resan var ett samarrangemang med Stockholms stift. Vi göteborgare åkte nattåg i fredags och kom hem idag, onsdag.
Det har varit grymt intensivt men väldigt roligt. Besök i tysk förortsförsamling, föredrag, gudstjänst i Svenska Victoriaförsamlingen, sightseeing, samtal, träff med en diakonutbildning och mycket mer.
Att åka från två olika stift var en hit. Det är så givande att lära känna människor som lever i en annan kyrklig miljö än vad man själv gör. Och när vi nåddes av budskapet om att Stockholms biskop Eva Brunne hade predikat om alla människors lika värde och att detta fick SDs ledamöter att lämna Storkyrkan, ja, då kändes det ännu bättre att vi var på resa med just stockholmsstiftare.
Bild 1: Brandenburger Tor. Med ovanligt många poliser runt pga förhöjd terrorberedskap.
Bild 2: Svenska kyrkan i Berlin.
Bild 3: Parlamentsbyggnader vid floden Spree, där muren tidigare stod. Märk de vita korsen - de påminner om dem som sköts/drunknade när de försökte fly över floden. Nu går det hur många broar som helst över floden. Sånt stämmer till eftertanke.
Bild 4: Konstverk på platsen för nazisternas bokbål. Under en plexiglasskiva i marken finns ett stort rum med en massa tomma bokhyllor. Oerhört starkt. Bredvid finns en mässingsplatta med texten: "Där böcker brinner, brinner snart människor". Det citatet är hämtat från 1800-talet. Tänk vad rätt han hade som sa så.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida