head> Livet i prästgården: februari 2011

2011/02/27

Våren är på väg...


Även om det fortfarande är februari är det hög tid att ladda inför kommande ljusa årstider. Runt om i Väröbygden (och antagligen på typ alla ställen i hela Sverige där det finns villor/radhus) är folk ute i sina trädgårdar och fixar och grejar och sågar och röjer. Så även vi! Sonen och jag har ägnat förmiddagen åt att beskära diverse träd och buskar. Inte minst all hassel som växer här behöver tuktas. Finns det någon växt som slår hasseln i att skjuta skott och yva till sig? Men skam den som ger sig. Snart dags att ringa Rune och fråga om han vill ha ett stort bidrag till sin valborgsbrasa...

2011/02/25

Fredagslistan


Oj, oj, oj! Kan det vara sant?
Jo, här kommer äntligen en fredagslista igen. Ni som följt bloggen sedan starten vet att det finns gamla fredagslistor. Titta i historiken från 2006 eller 2007 så hittar ni nog en sådan.
Så i nostalgins tecken kommer här en fredagslista anno 2011. Vem vet, kanske blir det fler framöver.

Dagens tema: Låtar som vi förknippar med Radiosportens sändningar:
Plats 5: Vingar för pengarna - Mikael Rickfors.
Plats 4: Summer of 69 - Bryan Adams.
Plats 3: Kiss - Coverversionen som Tom Jones gjorde.
Plats 2: Into the great wide open - Tom Petty and the Heartbreakers
Plats 1: Heaven is a place on Earth - Belinda Carlisle
Har du synpunkter? Kommentera gärna!

2011/02/20

Gränsland

Såhär på söndag eftermiddag tycker jag ofta att det är som i ett gränsland. Inte riktigt helg. Inte riktigt vardag. Eller är det både och?
Vi har just kommit hem från Sjöaremossen och allmänhetens åkning. Två timmars bandymatch "papporna mot klabbet" - och som vanligt hade vi inte en chans utan blev frånåkta hela tiden. Ungar! Men det var härligt ändå. Sol, vindstilla och några minusgrader, då kan bandy inte bli bättre.
Nu laddar vi inför veckan som kommer. En i hushållet har sportlov. Han tänker mest softa och ta det lugnt. En annan familjemedlem förbereder sig inför ännu en vecka på Bräcke. Och jag, hm, jag packar väskan igen. I morgon bär det av till Uppsala fram till torsdag. Det är dags för tredje träffen med kyrkoherdekursen. Denna gång är det fokus på arbetsmiljöfrågor. Ni som läser Kyrkans Tidning vet att det är ett viktigt område för landets kyrkoherdar att ha koll på.

2011/02/18

Tips-SM


Är hemma idag från jobbet pga sjukdom. Trist men förhoppningsvis något som går över fort. Nu är jag i alla fall så pigg så att jag har tagit mig till Mac:en. För jag har en väldigt viktig uppgift att utföra! Just nu pågår nämligen Tips-SM. Det innebär att man under 6 veckor tippar på Stryktipset (ett 64-raders system varje vecka) och den som har flest rätt efter de 6 veckorna vinner en massa skojjiga saker, bland annat en resa till Champions League-finalen. Men riktigt så höga planer har jag inte. Min målsättning handlar om att bli bättre än vaktmästaren, vi kan kalla honom Colin Hendry, i Värö pastorat. Just nu leder han med två rätt (han har 18 rätt efter två veckor och jag bara 16). Men det är inte bara en tävling mot vaktmästaren. Via Svenskaspels hemsida kan man se alla deltagare som har samma postnummer som en själv. Det innebär att jag har koll på ett gäng mer eller mindre bekanta Väröbor och deras tipparförmåga. Just nu ligger jag rätt risigt till, men som dom säger, It´s not over until the fat lady sings! Vem vet, efter denna omgång har jag kanske 29?

2011/02/14

Tåg

De två närmaste dagarna kommer jag att slå tågrekord, känns det som. Och i dessa försenings- och inställningstider känns det faktiskt som ett ganska osäkert äventyr jag ska ut på: I morgon bitti strax efter 6 kliver jag på Öresundståget med destination Lund. För första gången har jag kommit ihåg att be om en biljett i den tysta kupén. Känns som ett smart drag! Om allt går som det är tänkt är jag tillbaka i norra Halland vid 20-tiden på kvällen. Dagen efter, på onsdag, bär det av åt andra hållet. Då ska jag till huvudstaden över dagen med X2000. 6.42 rullar tåget ut från Göteborgs central. För att vara tillbaka 13 timmar senare. Hm. Hoppas att logistiken klaffar så att jag kan fokusera på det arbete som ska utföras mellan alla tågresor...

2011/02/13

Helg i med- och motgång

Det har varit både upp och ner denna helg. Som livet i miniatyr helt enkelt.
En höjdpunkt var lördagens bandymatch. Sunväras P12:or mötte Kareby på Sjöaremossen. Strålande sol, minus 2 och helt vindstilla. Detta var bandyförutsättningarnas jackpot. Sonen var med och gjorde sitt första mål i en riktig bandymatch! Han höll sig framme på en målvaktsretur och hängde in bollen behärskat. Sunvära hade lite mer fart under skridskorna så det blev seger med relativt god marginal.
Framåt kvällen (som tillbringades framför Melodifestivalen på TV...sista låten var bäst!) gick stämingen från dur till moll. En sjukdom som är vanlig vintertid drabbade plötsligt sonen. Så i natt har vi inte fått sova så mycket. Med tanke på att både frun och jag skulle jobba idag så var det...sådär kul. Men mest synd var det naturligtvis om sonen. Nu mår han bättre, men fotbollsträning är inte att tänka på.
Dagens arbete bestod för min del av en gudstjänst i Stråvalla och sedan högmässa med dop i Bua. Det var kul! Inte minst att få tjänstgöra den något udda söndagen "6:e söndagen efter trettondedagen" kändes bra. Nästa gång den infaller är om över 30 år. Allt beror på att påsken är så extremt sen i år, därför kan man klämma in ytterligare en söndag innan det blir fasta.

2011/02/10

Bandyfemman - kampen om sydvästra Sverige



- Vi är fortfarande bäst i Halland!
Så sa en av spelarna efter dagens tre matcher på Sjöaremossen i Bandyfemman. Spelaren hade helt rätt - och en förmåga att se det positiva i situationen. Mötet med Bohuslän, Västra Götaland och Småland slutade med tre förluster och en föga smickrande målskillnad. I snöblandat regn, hyffsad vind och på en is som var lika hal som sandpapper spelade klasslaget 6 halvlekar á 20 minuter. Det blir mycket bandy, det. Som tur var hade en förälder ordnat med Lasagne under dagen till de hungriga spelarna. Och efter sista matchen fick alla var sin läsk. Enligt initierade källor i omklädningsrummet satt läsken som en keps.
Lite kuriosa: På bild nr 2 syns en rosafärgad Adidas-väska. Visst ser den lite retro ut!? Rent av 80-tal? Rätt! Den fick Isaks pappa i konfirmationspresent 1988. Tänk om jag då hade vetat att den väskan skulle ligga på en bänk i ett svettluktande omklädningsrum på Sjöaremossens isbana i norra Halland 23 år efter den där dagen i Sävedalens kyrka. Tanken svindlar...

2011/02/08

Bandyfemman

Det är mycket bandy nu!
Idag har Isak varit iväg med sin klass (alltså inte klubben) och tävlat i Bandyfemman. Det är en tävling mellan olika skolor. Varje lag ska bestå av både pojkar och flickor (7-mannalag med minst två av respektive kön på planen samtidigt). 9 elever i Väröbackaskolans klass 5 åkte därför till Oskarström utanför Halmstad för att göra upp om titeln "bäst i Halland". Tyvärr kunde varken frugan eller jag följa med så det vi fått veta är via sonens redogörelse samt ett mail från en av föräldrarna som var med.
Klasslaget spelade två matcher...och tog två segrar! Första matchen slutade 5-2 och sedan ökade man trycket i andra matchen som slutade 6-1. Alla spelare var mycket bra, men en särskild eloge till tjejerna som verkligen bidrog till de båda segrarna. Så numera kan Väröbackaskolans 5:or titulera sig regerande länsmästare i bandy på is. Fortsättning följer redan på torsdag (i övermorgon). Då är det dags att göra upp om titeln "bäst i sydväst", när segrarna från Bohuslän (en klass från Kungälv kanske?), Västra Götaland samt Småland samlas på Sjöaremossen. Det betyder hemmaplan! Spännande är bara förnamnet...

2011/02/06

Kyrkoherdemottagning

Det har blivit något av en tradition här i Värö att motta en ny kyrkoherde på Kyndelsmässodagen. 2006 hände det. 2008 igen. Och så idag.
Susanne Rappmann började kh-jobbet här redan i höstas men idag var den officiella mottagningen. Kontraktsprosten Ingvar hade biskopens uppdrag att leda det hela och vi var många som var med och firade denna härliga mässa. Det blev en riktigt fin högtidsstund i pastoratets historia. Efter mässan samlades vi i församlingshemmet till måltid och gemenskap. Precis som det ska vara. Det var en härlig dag. Önskar Susanne all välsignelse och välgång i uppdraget som vår kyrkoherde!

2011/02/05

Bandymatch för första gången




Efter att ha varit med på träningarna i januari var det dags för sonen att debutera i en riktig bandymatch idag: P11-laget i Sunvära SK. Motståndet var svårast tänkbara: Lokalkonkurrenten Frillesås. Derby!
Via förhandssnacket i omklädningsrummet förstod jag att man skulle spela med en 3-2-1-uppställning, en fingervisning om att det gällde att täppa till bakåt och satsa på snabba omställningar. Utan att gå in i detalj på resultatet kan vi nu i efterhand konstatera att det ena laget gjorde ganska många mål medan det andra laget inte gjorde ett enda. Sunväras defensiva uppställning till trots räckte det inte hela vägen...
Sonen lyckades snacka till sig tröja nr 7 (ni som sett honom spela fotboll vet att detta är hans favvonummer). Det var kul att se honom glida omkring på isen, trots att han inte tränat så mycket. Och minst lika roligt är att höra hur övriga killar i laget peppade och stöttade.
Hur är det att vara bandyförälder? Tja, vad ska man säga? Kallare än att vara fotbollsförälder. Men i övrigt är det sig ganska likt. Och det är ungefär samma föräldrar som står där och hejjar.
Nästa vecka är det upp till bevis: Samling på pendelparkeringen...kl. 07.00. Bortamatch väntar.
Bild 1: Nr 7 sticker på djupet. Tyvärr går passningen från kompisen inte fram.
Bild 2: Man tackar efter matchen, precis som på fotbollen.
Bild 3: Premiären avklarad! Bilden är en särskild hälsning till gudfar i Västerås (som bär på ett visst bandyintresse).

2011/02/04

Gissa kyrkan


Här kommer årets första "Gissa kyrkan". Var har jag varit idag? Mitt ärende denna gång var att träffa ett gäng förtroendevalda samt en kyrkoherde för samtal om församlingens grundläggande uppgift.
Ledtråd: En tennisintresserad författare sätter er på spåret...han bor ett stenkast från kyrkan.
Uppdaterat: Rätt svar är - precis som nämnts i kommentaren - Laholm.

2011/02/02

Posten

När jag kom hem från jobbet idag fick jag ännu ett bevis på att vi bor på landet. I brevlådan, fastsatt på ett kuvert, satt en Post-it lapp. På den stod det: hej! Har lagt ett paket till Gunnar på en av de gröna stolarna. Hälsningar Posten.
Ni som varit här har kanske sett att vi har två gröna stolar på verandan vid entrén. Och att det är en lång väg från vår brevlåda upp till huset. Men, precis som det stod på lappen, så låg det ett paket på en av de gröna stolarna. Innehållet är lite hemligt för det är en present till en kyrkoherde nånstans i stiftet. Och det har med arga fåglar att göra. Tack Posten!