head> Livet i prästgården: januari 2007

2007/01/30

Spektakulär övergång till lokalkonkurrenten?

Vid flera tillfällen har folk kommit fram till mig på ICA/skolan/skridskobanan och sagt: "Jaså, du ska börja som tränare i Väröbacka har jag hört". Tänk så fort rykten sprids på en liten ort. Visst, vi har diskuterat saken hemma, men Isak har inte riktigt kunnat bestämma sig. Ska han vara kvar i Bua IF tillsammans med dagis-polarna eller ska han spela i Väröbacka GIF med sina klasskamrater? Själv har jag sagt att jag gärna ställer upp som tränare i det lag Isak spelar i. Och på något sätt har alltså dessa interna familjesamtal "läckt ut". Det är väl samma mekanismer som är i rörelse som när Aftonbladet konstaterar "Svennis klar för Marseilles!?!" på sin löpsedel. Så till alla lokala sportjournalister och andra intresserade kan jag bara säga: Förhandlingar pågår, men ännu är inget bestämt. Men det är klart: Om klubbarna kommer överens om övergången ska nog de personliga kontrakten ordna sig (hörde att Svenne på Lantmanna fick en korv med bröd för att byta klubb...).

2007/01/28

I nöd och lust...


Så var vi hemma igen efter Stockholmsäventyret. Det blev en mycket lyckad resa. Helena och hennes kör hade en fullspäckad lördag med övningar i Citykyrkan och sedan konsert i Berwaldhallen (900 körsångare). Själv hade jag ju ledig förmiddag och promenerade runt i stan tillsammans med Daniel. Kaffe och muffins vid Stureplan satt som en keps efter vår vinterpromenad, det var typ 6 minus och ganska mycket snö.
Framåt eftermiddagen var det dags att bege sig till Gamla stan och Tyska kyrkan. Där blev det vigselgudstjänst. Fantastisk kyrka, otroligt duktig organist och ett vackert brudpar - bättre kan det inte bli. Efteråt åkte vi Djurgårdsfärjan till festlokalen. Peo är ju en riktig gormet vilket märktes, både vad gäller mat- och vinvalet (hummersoppa/tysk Riesling; vildsvin/Cotê du Rhone;Creme Brulée/Muscat, sedan kaffe med avec). En hellyckad kväll/natt. Utöver själva vigseln var kvällens behållning att träffa flera gamla kompisar från ungdomsåren. Så mycket minnen, så mycket nostalgi. Om Sävedalskomisarna läser detta: Ni har blivit väldigt lika era föräldrar...iallafall till utseendet. Hur kommer det sig?

2007/01/26

Fredagslistan - Stockholmsspecial

Om du tänker på Stockholm, vad ser du framför dig då? Denna fråga ställde jag mig imorse med anledning av att vi ska åka till huvudstaden idag. Helena ska dit med sin gospelkör på ett stort körjippo och jag ska förrätta en vigsel (vita kurvert, någon?). Det är min gamle bästis från gymnasietiden, Peo, som ska gifta sig med Angelica i Tyska kyrkan i Gamla stan. Men åter till dagens lista: Saker som har med Stockholm att göra:
1. Hatmatcher inom fotboll (den som varit på IFK mot AIK vet vad jag talar om).
2. Orup.
3. Kända politiker.
4. Röda bussar.
5. Liberala präster.

2007/01/24

Ett vitt kuvert...

Med anledning av tisdagens avsnitt av Uppdrag Granskning i SVT: Idag tog jag emot ett vitt kuvert med pengar i...men det var inte som betalning för en vigsel. Det var Rosie som skulle betala deltagaravgiften för gospelkörens Stockholmsresa! För mig är det ett mysterium hur präster kan gå med på att få svart ersättning när de utför en kyrklig handling (svarta pengar ska man i och för sig aldrig ta emot). Alltså: Antingen gör man det i sin tjänst och får lön från sin arbetsgivare för det (alt. förordnas av förrättningsförsamlingen för det aktuella tillfället), eller så gör man det som kompis/vän och då oavlönat på sin fritid. Att extraknäcka som förrättningspräst mot svart betalning på sina lediga dagar finns liksom inte på kartan. Såg ni förresten att en av prästerna som intervjuades i progammet hade lila prästskjorta. För dom som inte vet: Den lila färgen är reserverad för biskopar. Sicken lirare...

2007/01/22

Ikea: Lego för stora


Isak är lite förkyld så vi är hemma idag. Vad passar bättre än att ägna en ledig måndag åt att bygga ihop helgens inköp från Ikea? Efter viss övertalning kunde Isak slita sig från datorn och ett gratisspel han hittat via google.
Tillsammans lyckades vi skruva ihop Billy-hyllan som vi tänker ha i stora rummet tillsammans med den nya soffan (kommer förhoppningsvis på onsdag). Att bygga ihop Ikea-saker påminner en hel del om lego och har man bara tid och tålamod går det alldeles utmärkt. Alla skruvar och spikar fanns med, så än så länge verkar hyllan hålla ihop.
SJälva inköpet på Ikea var ett äventyr. Vi hade hyrt församlingens minibuss och åkte dit i lördags. Det var lättare sagt än gjort. Så mycket snömodd har jag nog aldrig sett på E6:an. Riktigt läskigt att vara ute och köra i ett sådant busväder. Men vi klarade det och nu är ju all snö borta...tur att vi tog kort så att vi har bildbevis på att det faktiskt snöade vintern 2007.

2007/01/20

När Gud skapade snön...


...måste han ha tänkt på alla barn. Isak (och jag) hade superkul i snöyran. Vi blev blöta och kalla, men vad gör det när man kan bygga en sån här snögubbe!

Ja, se det snöar


Imorse vaknade vi av att sonen kom inrusande i sovrummet: Mamma, Pappa, det snöar!
Tänk, efter all väntan är snön äntligen här. Och så är det en ledig lördag! Det finns bara en sak att göra: På med kläderna och ut i trädgården innan allt har regnat bort (i eftermiddag enligt SMHI...)
Bilden togs för några minuter sedan, så än så länge finns det snö!

2007/01/19

Fredagslistan

Här kommer en lista som inte är en lista i egentlig mening. Det är inte så att 1:an är bättre än 5:an, snarare handlar listans innehåll om exempel. Temat denna gång är 80-talsgrupper i popbranschen som jag hört på radion den senaste tiden. För visst har det blivit allt vanligare med 80-talsmusik på radion?! Minns ni följande grupper, deras låtar och frisyrer?
1. Bananarama
2. Limahl
3. Howard Jones
4. Culture Club
5. Den där engelska gruppen som sjöng låten "Gold". Vad hette dom? Om du minns det, skriv i comments, tack!

Och Jenny: Du får allt hålla dig vaken ikväll. Det kommer en dokumentär kl. 22.30 i SVT 1 (tror jag) som du INTE vill missa. En BBC-intervju med en riktig 80-talsikon (som är still going strong).

2007/01/17

Dagens modigaste kille

Idag går priset för modigaste kille till...Isak. Han har nämligen varit på jazz-dans, en mycket tjejdominerad tillställning. Innan vi kom dit var han både nervös och spänd ("pappa, det blir säkert pinsamt"), men han gjorde det! Vi var där på prov för att se hur det är. Jag vet inte om han vill fortsätta, han har inte bestämt sig än, men jag tror att han tyckte det var roligt.
Det där med tjej- respektive killaktiviteter sitter djupt, redan hos en 7-åring. Isak, som länge varit "allergisk" mot rosa, fick nog övertala sig själv ganska så mycket innan han undrade om han fick prova på jazz-dans. Och idag har vi varit där. Jag tycker det var bra gjort av honom. Återstår att se om han fortsätter i dansbranschen...

2007/01/16

strömlöst


Efter att ha sovit i nästan ett dygn känner jag mig mycket bättre och har lagt magsjukan bakom mig för denna gång. Nu orkar jag till och med att sitta vid datorn och ladda in lite bilder från kameran! Här är en bild från i söndags. Det var som bekant strömavbrott pga av stormen Per. Det blev levande ljus och analoga spel. Detta är också det sista kortet som finns på vår gamla soffa. Idag hämtades den av Pingstkyrkans Second Hand. Vi har beställt en ny soffa som ska komma nästa vecka. Så den gamla soffan har gjort sitt. Om jag förstått det hela rätt så köpte mina svärföräldrar den gamla soffan av sin granne begravningsentrepenören Svenne för länge sedan. Pelle: Kommer du ihåg historien bakom den röda knarrande soffan?

2007/01/15

I orkanens fotspår

Visst blev det orkan. Strömavbrott, inställda gudstjänster och oro över takpannor och träd. Vi beslutade oss för att åka till Helenas föräldrar i Onsala. Där fanns både ström och värme.
Själv skulle jag idag, måndag, åkt till Åh stiftsgård på kurs. Men det blev inget med det...vaknade i natt vid 4-tiden med en mage som betedde sig som en orkan. Magsjuka är det värsta som finns (nästan i alla fall). Pelle körde hem mig på förmiddagen och sedan dess ligger jag i sängen och halvsover. Detta är inget man önskar ens sina fiender...

2007/01/13

Orkan!?!

Ikväll har man varnat för att ett lågtryck med orkanstyrka i vindarna är på väg in över Halland. Med stormen Gudrun i färskt minne känns det nästan lite läskigt. Vem vet, det här är kanske det sista inlägget på bloggen på några dagar på grund av ett långvarit strömavbrott? På radion varnar dom för strömavbrott och uppmanar allmänheten att hålla sig inn. På väg hem från Göteborg där jag varit ikväll märktes det att ett oväder är på ingång. Regn i mass och vindar som började rycka i lilla silverbilen.
I Göteborg träffade jag min gamle vapendragare Peo och hans blivande hustru. Tänk så kul att se en gammal vän igen! Vi har faktiskt inte träffats på över 6 år. Men det märkte man inte ikväll. Vi planerade vigselgudstjänsten som ska äga rum i Stockholm om några veckor. Det blir en riktig höjdare. Jag fick en flaska vin att ta med hem, vilket gladde mig. Det var ett för mig okänt märke från Bourgogne. Peo kallade det för "rödtjut". Men Peo: Detta är inget vin man korkar upp till hämtpizzan en fredagkväll upptäckte jag när tittade efter i vinlitteraturen när jag kom hem. Jag tackar och bockar och ser fram emot en härlig vinupplevelse längre fram.
Nu börjar det vina allt mer kring prästgårdsknutarna. Undra hur det ser ut i trädgården imorgon när vi vaknar?

2007/01/12

Fredagslistan

Så var det fredag och dags för lista igen. Denna gång blir det en lista över såna där chokladsaker man köper när man är sugen på nåt. Superonyttiga naturligtvis, men ibland så kan man liksom inte låta bli. I affären är de strategiskt placerade vid kassan, så att man med en blodsockernivå på ankelnivå inte kan motstå frestelsen att köpa. De passar alldeles utmärkt vid exempelvis följande tillfällen: På väg mellan två gudstjänster, efter ett träningspass (för att få rätt GI-värde fort...), framför TVn en fredagkväll, vid shopping i Nordstan osv. Här är mina favoriter:
1. Twix (hette dom inte Raider förr?)
2. Kex-choklad
3. Mars
4. Den med Lejonet på
5. Kit-kat
Inte ens nära: Bounty. Kokos är inte min grej.
Har du någon favorit?

2007/01/10

Dominostaty


Isak har byggt en dominostaty som han så gärna ville visa på bloggen. Nu, när vi fått en digitalkamera av jultomten, så går det ju att ordna lätt. Här är statyn!

Filmtips önskas!

Sedan ett tag är vi med i en filmklubb på nätet, som innebär att man får DVD-filmer hemskickade till sig med jämna mellanrum. Man går helt enkelt in på företagets hemsida och gör en lista över de filmer man önskar se. Nu börjar min egen fantasi tryta, så jag undrar om ni har några filmer ni kan tipsa om. Jag tar tacksamt emot era favoritfilmstips. Skriv in i comment nedan eller maila på Gunnar.Ledwon@telia.com.
Och angående polisbilen på ICAs parkering: Har ännu ingen aning om varför den var där med saftblandarna på.

2007/01/09

Blåljus på parkeringen

Efter jobbet åkte jag till ICA här i Värö för att handla lite mat. Ni vet, man går där bland hyllorna och är lite hungrig men har ingen inspiration. En hel affär med bara (nästa i alla fall) mat och ändå kommer man inte på vad man ska äta. Sorgligt men sant (jag inbillar mig att jag delar denna upplevelse med flertalet av er). Till slut bestämde jag mig, gick till kassan och betalade. När jag kom ut på den mörka och regndränkta parkeringen blev jag överraskad. Där stod en polisbil med saftblandarna i full gång. Hur ska man reagera? Är det spännande? Läskigt? Oroväckande? Polisbilssirener hör inte till vanligheten här i lilla Värö så alla som körde förbi eller gick över parkeringen tittade och undrade. Jag vet fortfarande inte vad som hade hänt, men fantasin går igång. Vi får väl se om det står någon notis i HN (vår lokaltidning) om historien bakom polisbilen på ICAs parkering i Värö.

2007/01/07

Vårtecken


Samma dag som jul- och nyårsgästerna åkte hem kom så ett tydligt vårtecken. Vad ska man säga? Snödroppar är ju fina, men man vill ju inte se dem i januari, innan man haft en enda snödag. Det är lite som att se julskyltning i butikerna före Alla Helgona. Snart önskar sig väl barnen cyklar istället för skidor och Snow-racer i julklapp. Bilden är tagen i rabatten framför prästgården.
Det är märkligt tyst och tomt i huset i eftermiddag. Från att ha varit 11 personer igår kväll, så är Helena och jag ensamma hemma. Wilders sitter i en bil på väg till Västerås (om allt går enligt planerna är dom i Örebro när detta skrivs), Sarah och Andreas sitter på ett tåg till Lund och Isak är hos en kompis. Några väldigt roliga och intensiva dagar är slut. Imorgon börjar vardagen igen, med väckarklockan på 6.30. Vardag. Smaka på ordet. Det har sin charm!

2007/01/06

13dags-aktiviteter


Helgen rullar på och det är fullt pådrag i Prästgården. Vi äter, umgås, går på promenader och mycket annat. En av aktiviteterna som röner mest uppskattning är Jungle-Party-spelet (med Buzz-knappar!). Tänk att TV-spel kan vara så kul!
Ikväll blir vi 11 personer, hela Olsson-klanen med respektive och barn. Nu ska jag gå till köket och laga Jennys fläskfilégryta. Mums!

2007/01/05

Lunchtankar

Jag är hemma över lunchen och tänkte passa på att skriva lite igen. Det har varit många händelserika dagar den senaste tiden. Efter allt kring jul och nyår så är "vardagen" tillbaka, åtminstone på jobbet. Med sex begravningar och ett bröllop på två veckor tänker man ju på den där engelska filmen med Hugh Grant, fast tvärt om.
I Prästgården är det också fullt upp. Just nu har vi besök av familjen Wilder från Västerås. Det är såå underbart att få se lilla Cornelia (född augusti-06) och leka titt-ut-leken med henne. Tänk att en sådan liten människa kan bidra med så mycket positiv energi och glädje, helt fantastiskt. Ikväll blir vi ännu fler, då kommer Sarah och Andreas från Lund. Jag räknar med många skratt när alla tre systrarna är samlade på ett ställe. Om jag har förstått det hela rätt så kommer tomten tillbaka ikväll med de julklappar han inte hann att dela ut på julafton. Det blir en bra start på 13-helgen!

2007/01/02

Dagens födelsedagsbarn: EVA!

Ett stort grattis till dagens födelsedagsbarn, min svärmor Eva. Hoppas att du har en fin dag i Madrid. Ryktet säger att Pelle skulle ordna en flamenco-lektion i present, men det kanske inte blev av?!?
Kan inte låta bli att berätta vad jag såg i Göteborg (Nordstan) idag: Semlor. Folk är inte kloka. Semlor redan första veckan på året...varför har folk så svårt att vänta på det goda i livet? Kön var lång framför försäljningsstånden. Eller är det jag som börjar bli gammal och tråkig? Vad tycker ni: Är det ok att sälja (och köpa) semlor den 2:e januari?

2007/01/01

Välkommen 2007



Så var det nya året här. Det blev en lyckad avslutning på det gamla, med god mat och dryck. Sällströms var här och förgyllde kvällen med trevligt sällskap. Vid 12-slaget var det blåsigt, regnigt och typ 5 plusgrader, så det var inte många raketer i luften. Tänk vilken skillnad jämfört med nyåret 2002, då det var 17 minus. Då vågade vi inte skåla med champagneglasen för vi var rädda att de skulle gå sönder i kylan. Det behövde vi inte vara rädda för igår. Trots Gore-Tex och gummistövlar var det inte så man ville ville gå ut och se på de få fyrverkerier som faktiskt, trots allt, lyste upp himlen.
Nyårsdagen började på tuffast möjliga sätt. Isak utmanade mig på springtävling: Lilla rundan (två kilometer). Sagt och gjort. På med joggingkläderna och ut i rusket. Det blåste nästan storm. Vi sprang iväg och jag tänkte att det blir väl ingen match att vinna mot en 7-åring. Men oj, oj, oj, vad Isak är bra på att springa (det kommer nog inte som en överraskning för någon). Trots att jag sprang/joggade så fort jag kunde hela vägen så hade jag inte en chans att hänga på Isak. Som grädde på moset tror väl halva Värö att kyrkoherden har avlagt något märkligt nyårslöfte om att ta det där med joggingen på större allvar 2007 (men sådana planer har jag inte). Varför skulle han annars vara ute och springa FÖRE nyårskonserten på nyårsdagen?
Väl hemma fick jag ladda batterierna med praliner och vacker musik från Wien. Ovanligt välförtjänta praliner i år, om jag får säga det själv...bild nr 2 visar utsikten från min fåtöljplats.