head> Livet i prästgården: februari 2007

2007/02/28

Indianerna illa ute...

Det ser tufft ut för Frölunda Indians efter kvällens skitmatch mot Luleå. En match kvar av serien och för att gå till slutspel krävs att en massa matcher går Frölundas väg i sista omgången. Att det blivit som det blivit är inget annat än en praktskandal och samtidigt ett bevis på att i sportens värld är det trots allt inte alltid den rikaste klubben som spelar bäst. På fredag vet vi hur det gick.

2007/02/27

Hur löser man detta?

Hur löser man följande dilemma:
1) En präst tycker att han/hon får i sig för mycket onyttigt och tänker därför att fastan är ett utmärkt tillfälle att minska på sockerintaget.
2) En äldre församlingsbo har förberett sig inför prästens besök i hemmet genom att baka 2 mjuka och 2 hårda sorters kakor. Det är ju, tycker församlingsbon, något extra när prästen kommer på besök.
Tänk dig att du är präst och nu sitter du där vid köksbordet och framför dig står en kaffekopp och ett stort fat med totalt 4 sorters kakor. Klockan är tre på eftermiddagen, du har minst en timmes samtal framför dig...vad gör du? Hur får du 1:an och 2:an att gå ihop?

2007/02/26

Underskattat kvällsfika

Vi är många som tycker att det är gott med något att äta lagom till sporten 22.03. Det har gått några timmar sedan man åt kvällsmat/middag och det är ju inte kul att gå och lägga sig med en kurrande mage. Då är det lätt hänt att det blir en smörgås, lite flingor och yogurt eller mer onyttigt: ost och kex. Men inte idag. Isak och jag har nämligen gjort fruktsallad. Jag skalade frukterna och Isak "choppade" dem i rätt storlek. Han fick använda den supervassa Global-kniven, så jag var lite nervös (typiskt föräldrar) men det gick som hejsan. Till slut hade vi en skål med frukt. Det hela kompletterades med russin, pressad citron och - en tsk vaniljsocker. Det är få saker i tillvaron som är både goda och nyttiga. Hemmagjord fruktsallad är ett av få exempel. Så till sporten om en dryg timme blir det inga onödiga kvällskalorier. Och medan jag äter min fruktsallad hoppas jag få se sköna bilder från Isladan i Skellefteå. Där är nämligen Frölunda Indians på besök ikväll och senast jag hörde på radion så ledde Frölunda med 4-1. Frölunda MÅSTE vinna den här matchen för att ha en chans att nå slutspelet. Spännande...

2007/02/23

Fredagslistan

Isak och jag har varit i Kungsbacka och badat idag. Det var härligt! När vi kom in i badhuset visade det sig att Isak inte riktigt visste om han skulle gå till barnbassängen eller till den stora 25-metersvarianten. Inspirerad av denna händelse kommer här fredagslistan: 5 saker som gör att du inte är en småbarnsförälder längre:
1. Ditt barn vill ha en vanlig meny istället för Happy Meal på Gyllene måsen.
2. Ditt barn vill inte titta på Bolibompa längre.
3. Ditt barn vinner över dig i FIFA 07 (ett fotbollsspel på Playstation) trots att du gör ditt bästa.
4. Ditt barn vaknar efter dig när hela familjen har sovmorgon.
5. Ditt barn föredrar den kalla 25metersbassängen för barnpoolen på badhuset.
Hm. Än så länge stämmer bara 2 av dessa 5 påståenden in på familjen Ledwon. Men det är bara en tidsfråga innan jag upplever alla fem. Det känns både spännande (wow! min son växer!) och lite läskigt (men hallå, han ska vara liten och gullig!). Men det är väl just det som är poängen med att vara förälder: Att sakta men säkert släppa taget om det finaste man har.

2007/02/21

Aska och snö

Idag är det askonsdag, den första dagen i fastan. Nu är det 40 dagar (plus söndagar) kvar till påsk. Fasta, det är eftertänksamhetens och anti-slöseriets tid. Här i Värö har askonsdagen gått i snökaosets tecken. Ni vet, när man inte vet om det snöar eller bara blåser, för snön virvlar hit och dit och vaktmästarna har svårt att skotta överhuvud taget. Och cateringfirman som höll i minnesstunden efter dagens begravning höll på att fastna med alla sina snittar någonstans på motorvägen mellan Kungsbacka och Värö.
Min prästkollega satt insnöad i Skällinge så jag fick rycka ut och leda askonsdagsmässan i Bua ikväll istället för henne. På många håll har man som sed att teckna ett kors med hjälp av aska i pannan på varje gudstjänstdeltagare vid denna mässa. Poängen är att vi alla ska påminnas om att vi är dödliga och att just därför behöver vi ta vara på livet, den tid vi har fått här på jorden. Denna asktradition har inte slagit rot i Bua, så vi firade en vanlig veckomässa istället. Men aska skulle det ändå bli för mig...när jag kom hem var det dags att sota pelletspannan. Det har jag inte gjort på länge (förra veckan var ju lite speciell) så pannan var överfull med aska. Där stod jag i pannrummet fullkomligt neraskad (eller vad man ska kalla det när man har aska överallt och det ryker av askdamm omkring en). Som den präst jag är kunde jag inte låta bli att mumla "Minns att du är stoft" för mig själv medan jag sotade pannan (citatet hämtat från den liturgi som vi alltså inte använde vid mässan i Bua). Kanske noterade jag trots allt något slags askrekord bland prästkollegorna runt om i landet denna askonsdag...

2007/02/19

En händelserik vecka!




Så var den över, vecka 7. Den veckan innehöll det mesta. Det hela började med besöket från England (bild 1). Superkul att the Nations hälsade på. Under några dagar visade vi dem vad den svenska västkusten har att erbjuda (inklusive en hockeymatch som slutade med 6-0 förlust för Frölunda...). De fick också upptäcka att svenska badrum inte är helkaklade, i alla fall inte vårt, samt paradoxen att ett land med extremt lite trafik på motorvägarna har väldigt låga hastighetsbegränsningar. Lightbeer kände de redan till, så det var i alla fall ingen nyhet.
Tidigt på torsdagsmorgonen åkte vi till Branäs tillsammans med familjen Rönnelius från Bua. Där väntade följande: Snö, timmerstuga, skidor, liftköer (ganska korta för att vara sportlovsvecka), god mat, Henkes special: Lumumba (Varm chocklad, grädde och Cointreau, bild 3) och en hel del danskar. Den som utvecklades mest under resan var Isak. Första dagen ville han knappt åka, sista dagen swischade han ner från toppen i den röda backen (bild 2). Det bådar mycket gott inför framtiden.
Till sist: På vägen hem fick jag mina fördomar bekräftade: Volvo V70-förare är livsfarliga! Så många IDIOT-omkörningar har jag aldrig sett. Och V70 är extremt överrepresenterad bland bilarna som slänger sig ut i mötande fil, trots kurvor, backkrön eller rent av mötande trafik. Om man inte trodde på skyddsänglar innan hemresan från Branäs så gör man det nu. Änglarna som har hand om V70-förare måste jobba treskift...

2007/02/11

Blogg-fasta

Även om den ordinarie fastan inte börjat än kommer "Livet i Prästgården" att gå i ide under en vecka. Jag får helt enkelt fasta från bloggandet. Det är bara delvis självvalt. Den kommande veckan kommer nämligen inte att ge något tillfälle till bloggeri. De första dagarna i veckan förvandlas nämligen rummet där iMacen står till gästrum. Vi får besök från England, det är Steve, Sue och deras yngsta dotter Ruth som kommer hit. Det ska bli kanonkul! För att Ruth ska känna att hon har ett eget rum tänker jag hålla mig borta från datorn så länge våra engelska vänner är här. Sedan bär det av till Branäs resten av veckan. Jag återkommer med nya inlägg om en vecka - då lär det finnas mycket att berätta.
Jag avslutar dagens inlägg med ett citat från Isak. Om detta hade yttrats på en fotbollsplan bland jämnåriga hade det varit elakt och krävt en tillsägelse. Men nu fälldes kommentaren i en fotbollsmatch där Isak spelade i samma lag som sin mor och motståndet bestod av mig. När Isak skulle sätta igång spelet ropade han till Helena: "Om du råkar få bollen - passa mig!".
Vi hörs om en vecka!

2007/02/10

Semlor


Idag har vi haft besök av familjen Rönnelius. Nästa vecka ska vi åka till Branäs tillsammans med dem och åka skidor. Dags för planering! Det bjöds på kaffe och semlor (passar ju alldeles utmärkt under denna period i kyrkoåret. Semlan är ju till för att man ska äta upp sig inför fastan som startar på Askonsdagen 21/2. Därefter är det Farväl kött, på latin Carne Vale. Kött ska förstås symboliskt, det hade lika gärna kunna heta Farväl överflöd).
Som alla väluppfostrade människor har vi idag gjort en lång lista där vi skrev vad respektive familj ska ha med sig. Kökshanddukar, bag-in-box, morötter, Oboy-pulver och annat nödvändigt för att överleva några dagar i fjällen. Enligt SMHIs hemsida ser vädret ut att bli helt ok. Får hoppas att det stämmer! Och för den som undrar: The Ark var outstanding ikväll tyckte familjen Ledwon. Så låt oss ta fram den gamla klyschan "rätt låt vann". Misstänker att släktingarna i Lund instämmer...

2007/02/09

Fredagslistan

Denna fredag har vi en gästkrönikör på bloggen. Uppdraget har varit att sätta ihop denna veckas fredagslista. Isak har valt ut de fem bästa "fredagsmysmiddagarna":
1. pizza
2. tacos
3. hemmagjorda köttbullar med potatismos, brun sås och lingon
4. hamburgare
5. pasta och köttbullar.
Därefter ska man se på film och äta lite godis eller chips.
Say no more.

2007/02/07

Kursen - så gick det

Hemma igen efter ett dygns kurs. Resultatet blev: 3 prästskjortor (av 30 möjliga) och en polotröja (allmänt känt som klädesplagget präster använder på kurs. Har själv sett biskop Bertil Gärtner i lila polotröja en gång!). God mat en bit över konfirmandstandard (fläskfilé) och enkelrum. Det blev kvällsprat, dock ingen whiskey. Vad handlade kursen om då? Jo, vi har övat oss i att bli bättre handledare för blivande och/eller nykläckta präster och diakoner.
Jag är mycket nöjd med kursen. Det var lite nostalgikänsla att sitta och anteckna på föredrag. Tänk att man höll på så i fem år i Uppsala. Men det var länge sedan.
Kvällen här hemma i prästgården har jag ägnat åt att ha en SMS-duell med Norrland. Plötsligt pep telefonen med ett enkelt meddelande. "Klodvigs dop?". Genast förstod jag att det måste vara gamle Bosse i Norrfjärden som ville väcka lite gamla Uppsalaminnen till liv. När vi en gång skulle tenta kyrkohistoria ringde vi helt enkelt runt till varandra i klassen och, utan att presentera oss, hävde ur oss olika händelser i kyrkohistorien varpå man skulle svara med rätt årtal. Ett ganska så lustfyllt sätt att lära sig de 200 årtal Ragnar Norrman hade valt ut åt oss. Så är det någon som vet, mer än Bo och jag, när Klodvig döptes? Lämna gärna in rätt svar i "comments".

2007/02/05

Kursdax

Det var längesedan, men imorgon är det äntligen dags att åka på kurs igen. Det är en utbildning som stiftet anordnar i att bli en bra handledare. Det är nämligen så att till sommaren kommer en pastorsadjunkt (= nykläckt präst) till vår församling. Hon heter Maria och ska jobba här ett år. Min uppgift blir att vara handledare åt henne och detta ska jag alltså få lära mig under två dagar på Åh stiftsgård i det vackra Bohuslän.
Att åka på kurs med ett gäng präster är alltid intressant. Vad är det för dress-code (läs: vilka kommer i prästskjorta och vilka gör det inte?), går alla och lägger sig kl. 21.00, eller sitter man på nåns rum och pratar/skvallrar/smuttar på någons medhavda whiskey? Och vad blir det för mat? När präster åker på kurs brukar köket alltid bjuda på det lilla extra, så visst skulle jag bli besviken om vi får meny á la konfirmandläger (falukorv i ugn med potatismos/spagetti & köttfärssås).
Jag återkommer senare i veckan med en rapport om hur det hela blev. Håll tillgodo!

2007/02/04

Kvällens huvudnyhet

Såg på Rapport ikväll: Som första-nyhet hade dom en undersökning om att 25% av alla barnfamiljer inte får tiden att räcka till. Och ytterligare 35% ansåg att man då och då hade svårt att få almanackan att gå ihop med verkligheten. Någon som är förvånad?
Någon liknade den moderna familjen vid en flygpats. Man går in för landning, byter packning, äter, sover (kanske) och sedan ger man sig av igen. Någon som känner igen sig? Tänkte väl det...

2007/02/02

Fredag igen - med lista

Ännu en fredag går mot sitt slut. Idag var jag inte ledig (som jag brukar vara på fredagar) utan hade en begravning. Efter minnesstunden och lite skrivbordsarbete var det dags att åka och hämta bilen. Den har varit på service. SÅÅÅ tråkiga pengar, men även bilar behöver bli ompysslade ibland. Fick i alla fall nya vindrutetorkare så en viss skillnad var det när jag åkte hem igen.
Kvällen tillbringade vi i Bua hos Rebecca och Daniel - god mat och trevligt sällskap, men tyvärr ett allt för tidigt uppbrott. Isak är sjuk och har ganska hög feber så vi var tvungna att åka hem direkt efter efterrätten. Daniel hade till och med tagit fram sitt gamla Xbox för att Isak skulle ha lite sysselsättning, men inte ens det orkade sonen med. Då är han sjuk. Nu sover han och hoppas på att bli frisk till på söndag, då det är barnkalas hos Martin i Stråvalla, en tillställning han inte vill missa.
Och till sist: fredagslistan, denna gång i samarbete med hustrun. Följande fem är våra drömdeltagare i "Så ska det låta":
1. Helen Sjöholm
2. Tommy Körberg
3. Magnus Carlsson (ni vet, Barbados...)
4. Lisa Nilsson (snyggast av dom alla)
5. Robyn
Inte ens nära: Per Gessle.
Och som extrabonus: Hur många medaljer tar Sverige i Åre-VM?

2007/02/01

Släckte du?

Ikväll släcktes Eiffeltornet i fem minuter. Det var en manifestation med anledning av FNs klimatkonferens som hålls i Frankrike och syftet var (naturligtvis) att få oss alla att tänka till kring energislöseri. Samtidigt uppmanades alla att släcka all elektronik under dessa fem minuter. Själv deltog jag inte i det hela, jag var på ett sammanträde på jobbet. Var det någon av er som släckte ljusen/datorn/TVn därhemma?
Imorgon (fredag) ska FN presentera en rapport med den senaste forskningen kring klimatförändringarna. Och visst har den här vintern, eller snarare avsaknaden av vinter, gjort att vi alla fått oss en tankeställare. Vad är det som händer? Kan vi verkligen påverka utvecklingen? Är inte allt George W Bushs fel? Det finns väl egentligen bara ett svar: Många bäckar små blir en stor...tänk om man alltid släckte alla gatljus i fem minuter varje natt? Tänk om varje hushåll tände en lampa mindre? Tänk om alla höjde temperaturen med 0,5 grader i sina frysar? Det skulle spara otroliga mängder energi, inte för att några få gjorde mycket, utan för att alla gjorde lite, lite grann. Kanske kan svenska barn även om 20 år önska sig Snow-racers istället för cyklar i julklapp då.