head> Livet i prästgården: augusti 2007

2007/08/30

Gunnar - en markör


En del Väröbor blev nog lite oroliga igår, för på vändplanen utanför betongfabriken stod två brandbilar, en ambulans och två krockade bilar...men det var bara övning för Värö deltidsbrandkår. Jag var där i egenskap av markör. Det innebär i klartext: att spela skadad. Jag satt fastklämd i en Nissan Micra (årsmodell -90) på höger framsäte. Min kompis och jag hade varit i Halmstad och sett blåvitt vinna med 3-1 mot HBK och på vägen hem hade vårt firande i bilen gjort att vi missat en Stop-skylt och kört rätt ut på vägen - och krockat med en Volvo. Så var "storyn".
Jag hade ett skärsår på höger arm (glassplitter) och mitt högerben var brutet. Vitt smink i ansiktet (chock-kulör...) och riktigt filmblod på armen. Kände mig som värsta Hollywood-killen. När brandmännen kom var min uppgift att spela chockad och ropa och skrika och göra livet allmänt surt för brandmännen som skulle få ut mig. Dom fick klippa loss taket och sedan försiktigt lyfta upp mig på en bår för att sedan bära mig till ambulansen. Att sätta på Whiplash-krage och sedan dra ut en 92 kilo tung man som är över 1.90 ur en liten skruttig japanare var inte det lättaste. Dom fick slita ont - och jag skrek som en stucken gris.
Efteråt fick jag följa med till brandstationen och vara med på utvärderingen. Det var otroligt intressant att höra hur de analyserade det som hänt. Vem gjorde vad? Höll man sig till sin roll? Vad gick snett? Hade prällen klarat sig?
Men ingenstans såg jag mannen i kilt, han kanske jobbar på en annan station...

2007/08/28

Hej då, Prästgården...

Läskigt. Spännande. Nervöst. Vemodigt.
Alla dessa känslor ryms inom mig idag.
Nu är det ingen hemlighet längre: Jag har blivit erbjuden och tackat ja till arbetet som stiftsadjunkt för prästrekrytering. Det gick inte att tacka nej till det - även om det har blivit många, långa samtal i familjen och en hel del problem med nattsömnen innan beslutet fattades. Men som sagt, nu är det bestämt att jag börjar ett nytt jobb i januari. Det får många konsekvenser. Bland annat måste vi flytta (därav rubriken...) från prästgården.
Vi vill ju bo kvar här i Värö så just nu ägnar vi den mesta fritiden åt att leta boende. Köpa ett hus? Bygga ett nytt hus? Ja, det är inga lätta val vi står inför. Har du något tips? Känner du någon som vill sälja en tomt? Eller ett hus, kanske?

Jag berättade för arbetslaget idag att jag kommer att sluta som kyrkoherde. Det var inte lätt. Jag var hur nervös som helst. Men nu är det gjort. Vaktmästarnas första kommentar var: "Men vem ska sköta tipset nu då?" (Jag har varit samordnare för stryktipsspelet under året). Men denna och andra uppgifter måste nu någon annan ta över. Det är klart att det påverkar en församling och ett arbetslag när chefen slutar. Men jag är övertygad om att det kommer att gå bra. Jag lär återkomma i ämnet här på bloggen...

2007/08/26

Liseberg


Här kommer en bild från Lisebergsbesöket. Isak har just åkt Balder och är såååå nöjd. Sysslingarna Merit och Henrik hade också en härlig dag.
Imorgon inleds en spännande vecka med ett bilbyte. Grön Renault ska bli en blå Volvo....

2007/08/25

Händelserik tid

Just nu lever familjen Ledwon i en händelserik tid. En del saker lär jag få anleding att återkomma till, men för tillfället handlar vår uppmärksamhet om besöket från Tyskland. Min kusin är här med hennes familj. Igår var vi på Liseberg - sockervadd och Balder... - och idag ska vi till Varberg och handla lite.
Tidigare i veckan var jag i Tyskland för att röja ut det sista ur Opas hus. Min faster och jag tillbringade en hel dag med att kolla i gamla album, läsa brev från krigsåren och plocka bland juldukar från tidigt 70-tal. Spännande, läskigt och ganska vemodigt.

2007/08/20

Vilse på nätet?

Skolstart innebär mycket papper och information från skolan. Bland annat ska vi som vårdnadshavare godkänna kommunens regler för vårt barns dataanvändning med mera. Det mesta var enkelt att svara på, men följande påstående tar ändå priset:

"Jag som vårdnadshavare ger tillstånd till att mitt barn får förkomma på skolans hemsida."

Denna formulering tar väl ändå PUL till helt nya nivåer...?! Visst kan internet vara krångligt ibland, men jag har aldrig hört om att en elev har försvunnit. Någon på kommunen som läst för mycket Harry Potter, kanske?

2007/08/19

Supersöndag för Isak




Vissa dagar blir så där bra som dom egentligen bara kan bli på film. Idag har Isak haft en sån dag. Man skulle kunna beskriva den som en trestegsraket.
1. Fotboll. Sammandrag med U8-laget. Hittills i år har laget spelat en oavgjord match och förlorat resten (typ 7 gånger). Men idag fanns chansen att vinna. Mot Norvalla - grannlaget, alltså ett riktigt derby, idel klasskamrater i motståndarlaget. (Det får ju som bekant inte förekomma prestige när 8-åringar spelar fotboll, men hade det trots allt funnits prestige så hade detta varit en sån match...). I 2*15 minuter kämpade och slet båda lagen. När domaren blåste av stod det 3-1... till Väröbacka GIF. Äntligen seger! Alla i laget var glada...och gladast av dem alla var nog den rödhårige tremålsskytten. Ja, det var en sån dag idag. Allt stämde för Isak. Vinst och hat trick. Bild 1 visar Anton och Isak påväg mot motståndarmålet, bild 2 visar hur Isak (lagkapten) tackar Norvalla och domaren för en god match.
2. Vuxenkalas. Direkt efter fotbollsmatchen var det dags för vuxenkalas hemma i prästgården. Som ni kan se på bild 3 visste glädjen inga gränser vid presentöppnandet. Star-Warslego, pruttkudde, resväska, slajm och en hel del saker till. Lyckan fortsatte att le mot Isak.
3. Just i denna stund sitter Isak tillsammans med sin mamma (jag har lovat att diska, men jag fastnade vid datorn som ni märker...) och ser på Harry Potter 4, en av dagens presenter. Det är en film som Isak har längtat såååå länge efter att få se. Och idag, denna supersöndag, blev det verklighet.

2007/08/18

Isak 8 år - barnkalas




Så var det över - Isaks barnkalas. Bilderna får tala för sig själva...vi vuxna går och dricker lite kaffe i lugn och ro så länge.

2007/08/17

Skoköp

Ännu en gång har jag låtit mig luras av de marknadsekonomiska krafterna. Någonstans har en reklammänniska/marknadssnubbe tänkt följande tanke:
Inför skolstarten behöver många barn nya skor, exempelvis nya gympadojjor, inneladder och stövlar. Vad ska vi göra då? Jo, vi ger 100kr rabatt i vår skoaffär om man köper tre par barnskor. Då går kunden inte in till konkurrenten utan köper även ett tredje par skor hos oss, fast kunden bara hittade två par som man gillade.


Idag skulle Isak och jag åka till Varberg och köpa skor inför skolstarten (killen växer snabbare än majsen på åkrarna här i Halland). Jag gick rätt i reklammakarnas fälla. Såhär gick det till:
Inneladder - inga problem.
Gympaskor - lätt som en plätt.
Stövlar - bara skitkvalité. Inget att ha.
Vad gjorde jag? Gick jag in till konkurrenten och köpte stövlar där? Näpp! Jag, min snåljåp, lät mig luras och gick med på Isaks tjat om de där fräcka svarta stövlarna med en röd drake på. Dom läcker säkert redan i bilen på väg hem - men jag fick ETTHUNDRA KRONOR RABATT!

2007/08/16

Grattis Karin!

Den 17 augusti för ett antal år sedan föddes min mamma Karin. Detta ska naturligtvis firas - men först ett stort GRATTIS till dig! Födelsedagen firas samtidigt som Partille Kommun satsar på nya bokhyllor och ett nytt chip i böckerna på kommunens bibliotek. Vi hoppas att kommunens förnyelsearbete inte hindrar ett ordentligt firande som för vår del kommer att ske genom att gå på restaurang (tema Italien). Vi ser fram emot en härlig fredag kväll!

2007/08/15

Kungen, eller?

När Isak såg Svennis på TV (han blev intervjuad av engelska journalister inför kvällens match) frågade min son:
Pappa, är det där kungen?
Vad svarar man på det?

Teckentolk

Idag hade jag begravning, det har blivit en hel del sådana under året. Men den här var lite speciell (i och för sig kan man väl säga att varje begravning är speciell, men denna var det på ett speciellt sätt...). En person som närvarade var döv. Det innebar att begravningsgudstjänsten tolkades till teckenspråk. Det var en konstig känsla att stå där i koret vid kistan och hålla ett griftetal och samtidigt ha en teckentolk vid sin sida. Det var inte många som tittade på mig, om man säger så. Själv var jag väldigt sugen på att titta på tolken och se hur hon översatte det jag sa, men jag fick lägga band på mig och fokusera på församlingen. Men teckenspråk är häftigt. Att se Fader vår, psalm 217 eller för den delen den sjungna begravningsbönen framföras med hjälp av händer är en intressant och märklig syn. Det ger en djupare eller i alla fall annorlunda förståelse av de så välkända orden. Egentligen borde även vi med hörsel då och då gå på en gudstjänst som tolkas till teckenspråk....

2007/08/12

Kalmar FF - IFK Göteborg 0-5


Strax söder om Värötunneln på motorvägen hörde jag på bilradion hur Stefan Selakovic gjorde 1-0. Då hade det gått en dryg halvtimme av matchen mot Kalmar. Vi var på väg till Skällinge för att hälsa på familjen Philipsson. Hm, tänkte jag. Det kan bli spännande (både besöket och matchen), hoppas att IFK får åtminstone oavgjort. Kalmar kommer säkert att göra mål så 1-1 är väl ett bra resultat.
Vi hade en fantastisk kväll i Skällinge. God mat, trevligt sällskap och många skratt. Olle visade runt i huset och berättade om alla projekt (tapetsering, kakling, byta kök nån gång i framtiden, värmepump eller bergvärme? och så vidare). Men något fotbollsprat blev det inte. Philipssons är kliniskt befriade från fotbollsintresse.
När vi kom hem framåt natten tänkte jag: Nu ska jag gå och kolla hur det gick i matchen, det blev nog 1-1. Men tji fick jag. På www.sr.se/radiosporten möttes jag av rubriken "storseger för IFK" och i det finstilta kunde jag se siffrorna: Kalmar 0, IFK 5. Den som vill veta mer om härligheten på Fredrikskans kan med fördel kolla in www.baraben.com.

2007/08/11

Fotboll var det här!




Idag börjar Premier Leauge i England...precis som höstsäsongen för lagen i Varberg med omnejd. Vi har varit på sammandrag i Frillesås. Denna gång inte med Isaks vanliga lag utan U9 (födda -98). Dom hade svårt att få ihop ett lag, så Jean (uttalas schang, tränare för U9) undrade om Isak kunde hoppa in med kompisarna som är ett år äldre. Det var inget svårt beslut för Isak - det är klart att han ville vara med. Dagen till ära kom även mormor och morfar från Onsala och tittade, en härlig förmiddag.Väröbacka GIF mötte Tofta i första matchen. Hm. Gick väl inte alls kan man säga. Dom såg lite sega ut i värmen...och förlorade med ganska mycket. Andra matchen var mot Varbergs Bois, storklubben från stan. En ännu svårare uppgift? Nja, det såg så bra ut i början. Väröbacka ledde med 4-2 i paus och spelade mycket bättre än i första matchen. Men tyvärr gjorde Bois 6-5 i matchens sista minut. En tung förlust, men när spelarna kom ut från omklädningsrummet efteråt och alla fått var sin glass så var de sorgsna minerna som bortblåsta. Fotboll är kul!
Bild 1: Uppvärmning inför matchen.
Bild 2: Tränar-Jean knyter skorna på Isak vid ett byte.
Bild 3: Isak är beredd att nicka in hörnan (tyvärr blev det inget mål...).
Nästa söndag är det dags igen, då är det sammandrag med U8-laget, också det i Frillesås. Då blir det derby mot Norvalla!

2007/08/10

Fredagslistan

Under sommaren ökar bokläsandet. Så är det för mig - och så är det säkert för många andra. En del har ju exempelvis inte varit kontaktbara på ett tag på grund av att Harry P´s sista äventyr publicerats...
Denna lista hade kunnat handla om de fem bästa böckerna jag läst. Men så blir det inte. Istället handlar fredagslistan denna gång om fem böcker/författare som jag INTE har läst men som jag gärna skulle vilja läsa. Ni vet, läsångest: bokhyllan är full av spännande, intressanta böcker, men man tar sig inte tiden att läsa dem. Här är i alla fall listan över fem böcker/författare jag skulle vilja läsa:
1. Stieg Larssons triologi som alla utom jag verkar ha läst.
2. Påvens (den nye alltså) bok om Jesus (samme gamle).
3. Ofärd, av Dick Harrisson.
4. Något av Torgny Lindgren (allmänbildningslucka som borde fyllas)
5. De tre sista banden i verket "Sveriges kyrkohistoria". Så intressant och fyllt med aha-upplevelser, men dom är rätt mastiga också...
Inte ens nära: Måste erkänna att jag inte är det minsta intresserad av den engelske trollkarlspojken och hans äventyr. Jag ser gärna filmerna men det räcker. Så det så.

2007/08/09

Hipp hipp hurra för Cornelia!


Idag firar vi att Cornelia, släktens yngsta medlem, fyller 1 år. Grattis till första varvet! Dina faddrar i Värö tänker på dig och önskar dig ALLT gott och Guds välsignesle inför varv nummer 2.

2007/08/07

Bil till salu!


Så var det dags. Vår Renault ska säljas. Just nu ligger det en annons på blocket. Du som läser detta tycker förhoppningsvis att min blogg är både trevlig och rolig att läsa. Dags för en gentjänst? Jag skulle bli väldigt glad om du sprider ut bland dina nära och kära (grannar, jobbarkompisar, dagisföräldrarkollegor m.m) att just nu kan man köpa en prästkörd superbra familjebil. Lite fakta: Årsmodell 2004, motorn är en bensinare på 2.0 16v, klimatanläggning, cd med mera, har gått 6500 mil, servad enligt alla konstens regler på Volvo i Varberg. Priset då? Jag vill ha lite mer än vad jag får för den som inbyte hos Volvo, därför begär jag 105.000kr.
Var med och sprid denna nyhet (eller du kanske är sugen själv, Henke?).

2007/08/06

Gefle IF - IFK Göteborg 0-2


Vilket lag är det enda som vunnit mot Gefle på konstgräset i Gävle i årets allsvenska? I vilket lag spelar allsvenskans skyttekung? Vilket lag är formstarkast i allsvenskan just nu? Svar: IFK Göteborg. Oj, oj, oj. Sicken grej. Ikväll gick det som på räls. Blåvitt spelade propagandafotboll. Ölme var bänkad så en viss Niklas Alexandersson fick spela högerback - det luktar offensivlusta lång väg. Marcus Berg har gjort 13 mål på 16 matcher. Bengt "vi över 40" Andersson gör fortfarande reflexräddningar. Och sist men inte minst: Det är hård konkurrens på bänken (Mourad, Wallerstedt, Vasques osv). Just nu känns det både rätt och enkelt att hålla på änglarna. Det är knappt så jag vågar skriva det, men ikväll sneglar jag faktiskt uppåt i tabellen. Visst, Halmstad leder, men det är inte mer än 4 poäng dit. Hallå! SM-guldet är inom räckhåll. Det gäller att njuta så länge det varar, i nästa omgång väntar Djurgården...

Fotbollssäsongen är igång igen!

Augusti är här och därmed börjar Väröbacka GIFs U8-lag sin höstsäsong. Första träningen är avklarad. Idag övade vi volleyskott, våga nicka och två anfallare mot en back (det där med att passa varandra är lite svårt att begripa om man är 8 år...). Superkul träning! Det är en sån njutning att dra på sig fotbollsskorna och springa ut på en grön plan när det är sol och vindstilla. Att sedan barnen verkar tycka det är roligt gör ju inte det hela sämre. Första matchen blir den 19 augusti, då är det derby mot Norvalla. Kanske kommer årets första seger då?

2007/08/05

En prästs vardag

Så lider den första arbetsveckan efter semestern mot sitt slut. Facit: 6 förrättningar (på kyrksvenska kallas det kyrkliga handlingar). Ja, så är det att vara präst i en folkkyrka på landet. Man kommer i kontakt med så mycket olika människor! I onsdags hade jag den första kyrkliga handlingen: begravning i Värö kyrka. Det var jordbegravning och graven ligger alldeles utanför ingången till kyrkan. Det visade sig att det var lite svårgrävt, minst sagt. Vaktmästarna hade fullt sjå att få till det. Den gamla muren runt den medeltida kyrkan låg tydligen där graven är, så det var hur mycket stora stenblock som helst som skulle plockas bort för att få till en bra grav. Men till slut fick dom till det...
Kyrklig handling 2 och 3 hade jag igår: Vigseldax. Först blev det en båttur ut till Vendelsö, där bröllopsgästerna hade inkvarterats på vandrarhemmet. Vigseln hade vi på stranden. Ulf, vandrarhemsföreståndaren hämtade mig med sin båt. Hm, det är inte varje dag man åker motorbåt till jobbet. Något missöde? Jovars, blomvasen som stod på "altarbordet" välte så vigselbeviset blev alldeles genomvått...
Nästa vigsel var hemma i brudparets trädgård. Dom hade gjort så fint med Rent-a-tent, blommor och allt. Bröllopsmiddagen skulle grillas, så den inhyrde kocken hade laddat med två rejäla grillar. Efter alla år här i Värö börjar jag ju känna dom flesta, så även denna vigsel. Så när jag skulle gå kundejag inte låta bli att uppmana brudgummens kompisar att "gör nu ingenting som inte jag hade gjort". Dom bara flabba och ropade efter mig: "Gunnar, det vet du, det skulle vi aldrig göra!". Jag borde kanske ringt imorse (7.15 ringde min väckarklocka) och frågat hur det gick???
De tre sista kyrkliga handlingarna hade jag idag, ett dop i Stråvalla kyrka (65 "gäster" i dopföljet...) och sedan två dop i Värö kyrka. Alla dop skedde inom ramen för våra huvudgudstjänster. Missöden? Nej, men ett rekord. Ett av dopbarnen var nr. 3 i samma familj som jag har döpt. Alla barnen i den familjen har Totti som mellannamn. Ganska ovanligt - men det säger något om föräldrarnas favoritfotbollsspelare. Sant!

2007/08/02

Kräftskiva


En återkommande tradition i prästgården är att äta en kräftskiva de luxe (havskräftor, räkor och krabba) varje augusti när vi får besök av vår tyske vän Lukas. Inte nog med att han åker till Feskekörka och inhandlar läckerheterna - han har dessutom med sig passande drycker från Tyskland. Till och med Isak har lärt sig att tycka om kräftor (dock ej de tyska dryckerna). En kväll som denna är det lätt att hålla med om påståendet att livet är för kort för att äta tråkig mat!

Kalas med studs...



Såhär några dagar efter kalaset i Alingsås kommer här två bilder som på ett fint sätt fångar stämningen denna dag. Först ut den goda tårtan (den andra tårtan, med blåbär, var faktiskt ännu godare) som vi fick smaka på efter att vi ätit mycket god och benfri varmrökt lax. Den andra bilden är ett solklart brott mot PUL (Personuppgiftslagen). När Bengt hivade upp sig på studsmattan var det ett typiskt "kodak moment", jag kunde bara inte låta bli att föreviga detta ögonblick. Bengt har inte blivit tillfrågad om han går med på digital publicering, därav PUL-brottet. Men det kan vara värt att åka i finkan ett tag för mindre. Observera den (mycket aktiva) hjälp Bengt får av sina trevliga släktingar...

2007/08/01

IFK Göteborg - Örebro SK 2-0


Tallihhhooo! Pang, pang, två noll och närkingarna kan åka hem med 0 poäng. SÅ GÖTT! Efter 4 matcher utan vinst var det äntligen dags. Blåvitt tvålade dit Örebros stolthet igen (förra mötet slutade 4-1 till IFK). Knappast någon brist på glädjeämnen att skriva hem om efter detta! Blåvitts notoriske målsumpare Stefan Selakovic gjorde äntligen, säger äntligen, mål. I och för sig var det ett läge han bara inte kunde missa (Markus Berg sköt i stolpen och bollen studsade ut till Sella som bara behövde putta in den - till och med Elna hade gjort mål där). Kvällens andra mål kom av Marcus Berg himself. Nu leder han den allsvenska skytteligan med 4 måls marginal. När hände det senast? Nästa glädjeämne: Enligt trovärdiga rykten satt en viss Tobias Hysén i VIP-baren på Ullevi tillsammans med sportchefen Håkan Mild. Undra vad dom pratade om? För övrigt ska Hysén den äldre (alltså Glenn) hålla tal idag i Stockholm vid inget mindre än Pridefestivalens invigning...