head> Livet i prästgården: maj 2008

2008/05/31

Släktkalas för 35-åringen




Solen sken, fåglarna kvittrade och vi hade kombinerat inflyttningkalas/hyllning av 35-åring. Gästerna kom från Lund, Sävedalen, Onsala, Hisingen och till slut även från Alingsås (inköp av jolle (?) försenade deras ankomst). Det blev en härlig eftermiddag! Paketöppning, välkomstbål, god mat, blåbär- och hallontårta och många skratt. För Isaks del blev höjdpunkten att en viss Oskar kom på besök. Äntligen någon som ville studsa på studsmattan tillsammans med honom!

2008/05/29

Torsdag


Idag har jag suttit framför en dator nästan hela dagen. Idag var det nämligen dags att tillverka prästvigningsagendan. Snart är det dags för den första prästvigningen med mig som adjunkt. Agendan ska finnas i två varianter: En "officiell" som delas ut till alla besökare. Den är ganska enkel att fixa ihop. Den andra är lite knixigare, det är vip-agendan. Den innehåller alla instruktioner om förflyttningar, alla liturgiska texter som biskop och kandidater ska säga/sjunga (exempel: de fyra prästlöftena) och annat viktigt. Som tur är behöver man inte uppfinna hjulet på nytt varje år utan man kan kopiera en hel del från tidigare vigningar. Men ändå. Det är mycket nytt inför varje vigning. Som psalmval. Som tur var fick jag tag på biskopen på en kafferast idag så vi kunde bestämma vilka psalmer det ska bli denna gång. Nu ligger två original på mitt skrivbord och väntar på att stoppas in i kopiatorn. Så om någon (mot all förmodan) blivande präst läser detta: Sänd en tanke till adjunkten när du kommer in i domkyrkan och snappar åt dig en agenda. Det ligger mycket arbete bakom den - I can tell! Och så håller vi tummarna att alla namn i processionen är rättstavade...
När jag kom hem blev det mer dator. Isak har äntligen fått en mp3-spelare som funkar, så det var dags att fylla den med musik. Det är nog så tålamodsprövande att sitta bredvid en 8-åring som klickar hej vilt med musen i ett dataprogram (iTunes - jag är laglig nerladdare!) som han inte behärskar (än). Men till slut fick vi till det. Efteråt satte han sig i läshörnan, lyssnade på sin iPod och bläddrade i sitt Pokémonalbum, iförd sin favoritdräkt i blått och vitt. Dagens bild "fångar" Isak rätt bra tycker jag. Håller ni med?

2008/05/27

Grattis Helena!


Tro det eller ej, men även i år händer det att Helenas födelsedag infaller dagen efter den stora dagen i Västerås.
Ett högt och ljudligt HURRA vill vi utbringa för världens bästa fru/mamma! Dina grabbar hoppas att du haft en härlig dag och att du med tillförsikt vågar hoppa in i nästa levnadsår.

2008/05/26

Grattis Per!

Idag fyller vår svåger Per år! Vi skickar ett stort GRATTIS och ett fyrfaldigt HURRA till Västerås och hoppas att du haft en fin födelsedag. Allt gott inför nästa varv!
Tyvärr fungerar inte bildöverföringen just nu, så därför får ni inte se en väldigt fin hattatürk...

2008/05/25

Sammandrag i Veddige




Idag har vi varit på sammandrag med fotbollen. Denna gång bar det av till Veddige. Vi var inte säkra på att Isak kunde vara med för han hade lite feber i går kväll. Men fotbollsfen kom på besök i natt och såg till att han var hyffsat (nåja) frisk i morse.
Med tanke på vad som gick på TV i går var barnen ganska trötta när vi möttes kl. 8.30 för gemensam avfärd mot grannbyn i öst.
Första matchen var mot Tvååker/Galtabäck. Vi kämpade bra, men mötte ett övermäktigt motstånd. Slutresultat 2-5. För vår del var det en framgång - vi gjorde mål! Det var första gången för i år. Isak slet som en häst och sprang längst och mest av alla, trots sviterna av nattens sjukdom (febertopp, någon?).
Den andra matchen var mot Veddige och vi tog ledningen med 1-0. Då bytte de de 6 nya spelare och körde över oss. Vi hade bara två avbytare och det märktes. Orken tog slut på Väröbacka-gänget i andra halvlek och till slut hade vi förlorat med 2-6. Men alla kämpade tappert.
Nu är ju detta min alldeles privata blogg och jag behöver inte vara "tränarobjektiv": Isak är allt en riktig fena på fotboll och utmärker sig på planen. Han kämpar och springer och gjorde hur många snygga glidtacklingar som helst vilket hindrade motståndarna från att göra ännu fler mål. Och så gjorde han två assist också (om någon inte vet vad en assist är för något - ställ dig i sportens skamvrå). Hade Isak inte intagit sin vid det här laget smått klassiska "Linderoth-roll" som defensiv mittfältare hade vi garanterat förlorat med det dubbla. Och så ett stort grattis till Veddige - kul för er att ni har så storvuxna och hårdskjutande spelare födda -99. För att ta med äldre spelare är ju faktiskt inte tillåtet, så det har ni naturligtvis inte gjort, eller hur?

2008/05/24

Trädfällning




Ni som varit här i nya huset vet att det står (eller snarare har stått) en tall mitt på bilparkeringen. Vi har länge funderat på hur vi skulle kunna få bort den. Vår granne (som heter Gunnar!) har sagt att han kan hjälpa till och fälla den. I morse, på väg till brevlådan, träffade jag honom.
- Vad säger du, ska vi ta din tall idag?
- Självklart!
Problemet har varit att det går en teleledning cirka en halv meter från trädet, men Gunnar hade tänkt ut ett bra sätt att undvika den. Så det var bara att ta fram såg, stege, klyvyxa och starka muskler.
Nu ligger halva trädet upphugget i lagom stora bitar på tork inför vinterns knastrande brasor. Den andra halvan ligger lite avsides på tomtgränsen i avvaktan på att jag ska orka fortsätta med klyvyxan jag lånat av min namne. Ryggen värker, men det är en grymt skön känsla att veta att tallen inte finns mer!

2008/05/23

Skönt att vara hemma

Äntligen är jag hemma igen - och denna gång hann jag med tåget!
Hur trevligt det än är att bo på hotell, så är det väldigt skönt att vara hemma i Nordvära igen. Efter några dagar i Uppsala har jag haft en "vanlig" arbetsdag på Läppstiftet. Kollat mailen, svarat i telefon, pratat med kollegor, ätit Rikskupongslunch och fixat den sista (får vi innerligt hoppas) praktikplaceringen inför sommaren. Den sist placerade praktikanten hamnade hos min konfirmationspräst. Så kan det gå.
När jag äntligen är hemma - då är det frugans tur att vara ute på vift. Hon tillbringar kvällen i Veddige hembygdsgård. Där är det avslutning för Gospel Voices. Hoppas att dom har det bra! Förra veckan var de i Tyska kyrkan (heter egentligen något annat) i Göteborg. De medverkade vid (den tyskspråkiga) gudstjänsten där. I församlingen satt så kända personer som Elna och Lennart. Om jag förstått det rätt var det första gången de fick uppleva ett av sina barnbarn dirigera en gospelkör. Jag tycker det är rätt häftigt att ett körgäng från Värö får komma upp till den stora staden Göteborg och medverka vid en gudstjänst. Vem hade trott det när vi flyttade hit?
I Helenas frånvaro har Isak och jag haft en härlig killkväll. Det var verkligen på tiden efter alla mina hotellnätter. Kebabspätt (ni vet, såna där färdigfixade Ica-grejjer), potatisbollar, Sprite och ett gott glas vin - sedan Shrek III på DVD. Kan inte bli bättre!
I morgon ska vi till Kungsmässan. Det officiella uppdraget är att handla lampor och lite annat till nya huset. I smyg ska killarna fixa nåt till den 27:e...för då fyller kvinnan i våra liv halvvägs till 70. Men säg inget till henne....

2008/05/22

En händelserik dag i Uppsala

Det är mycket Uppsala nu. Sedan igår är jag här tillsammans med biskop Carl Axel för att träffa studenter. Efter en skön sovmorgon (första samtalet med studenterna var kl. 11!) har jag tillbringat stora delar av dagen på pastoralinstitutets rum nr 406 (har du varit där, Per?) och samtalat med student efter student. Man måste säga att det finns hopp för kyrkans framtid! Det är härligt att stöta på så många människor som på lite olika sätt vill gå in i kyrkans tjänst.
Efter alla samtal gick Carl Axel och jag till en grekisk restaurang och sedan var det dags för dagens höjdpunkt(hm, kan man säga så efter alla givande samtal?): Champions League-finalen mellan Man United - Chelsea. Vi hittade en pub som visade matchen. Där fick vi uppleva en riktig högtidsstund. Det var fart. Det var fläkt. Det var spännande. Och till slut, efter straffavgörande, vann "rätt" lag. van der Saar motade sista straffen och saken var klar. Årets lag i Europa kommer från Manchester.
I morgon är det dags för ett kärt återseende. Vi ska ut till Johannelund (min hemvist under 5 år) för ännu fler möten med studenter. Sedan bär det av hemåt. Håll tummarna att jag inte missar tåget denna gång!

2008/05/19

Uppsala - igen!

Knappt har jag hunnit hem från den eviga ungdomens stad innan det är dags igen. I morgon åker jag till Uppsala för att under några dagar träffa studenter tillsammans med biskopen. Vi får väl se om jag hinner med tåget denna gång...

2008/05/18

Uppsala - med oväntat slut på resan

Hm. Jag som trodde att jag var en ordentlig man. Men. Så fel det kan bli. Vi tar det från början:
Jag var i Uppsala för att träffa mina prästrekryterarkollegor från övriga stift. Jag åkte upp på torsdag eftermiddag, sov gott på hotell (med god frukost, Jenny!) och gick på mitt möte på fredagen. När mötet var slut (14.30) satt jag kvar i lugn och ro och fikade och eftersnackade lite med de kollegor som inte hade så bråttom. Mitt tåg gick först 16.10 så det var "no cow on the ice". Vid strax efter tre tänkte jag:
"Nu går jag lite på stan - kanske hittar jag en fin present till min kära hustru som fyller år snart och så hoppar jag på tio över fyra-pendeln". Kvart över tre tog jag fram biljetterna för att (trots att jag hade full koll på allt, trodde jag) dubbelkolla tiden.
AAAAHHHHH!
Tåget som gick 16.10 var inte pendeln från Uppsala - utan X2000 från Stockholm. Pendeln från Uppsala gick 15.10. Ridå.
För första gången i mitt liv har jag på grund av slarv/felaktig självsäkerhet/övertro på min egna förmåga missat ett tåg.
Det var bara att knalla in på SJs biljettkontor och försöka fixa en ny biljett till Sveriges framsida. Trodde jag.
"Tyvärr, alla tåg till Göteborg är fullbokade. Nästa lediga plats har jag i morgon lördag kl. 10.10. Vill du att jag ska boka den?".
AAAAAHHHHH!
Men så fick det bli.
Nu låter denna händelse som något väldigt tråkigt eller misslyckat. Men det hela slutade faktiskt i dur. Efter att jag per telefon förklarat för familjen hemma i Värö hur landet låg fick jag tag på min gode vän Anders som bor strax utanför Stockholm.
"Åh, så kul, klart du kan sova hos oss. Dessutom är det hockeysemi i natt och jag har gärna lite sällskap när jag ser den". Tur att man har kompisar från förr och en uppdaterad lista med telefonnummer i mobilen! Mitt misstag slutade med en fantastisk trevlig kväll i Järfälla i goda vänners lag. Spagetti och köttfärssås, ekologiskt vin, popcorn, möte med vännernas fjärde barn (fatta! Dom har 4 barn mellan 8 månader och 9 år! Fanns det leksaker på golvet? Gick tvättmaskinen hela tiden? Hade föräldrarna sovit lite för lite? Skiter björnen i skogen?) och hockeysemi.
Men det var grymt skönt att komma hem - även om det inte gjorde så mycket att det blev en dag försent.

2008/05/14

Flytten är avklarad - och vi har internet!





Hej igen!
Nu har vi äääänttttligen fått internet (denna gång i trådlös tappning) och jag är tillbaka här på bloggen.
Oj, oj, oj. Så mycket har hänt! Henke Larsson har petat Marcus Berg ur EM-truppen. Vi har druckit inflyttnings-champagne (se bilden), jag har varit i Finland med nya jobbet på personalresa (inklusive rysk afton och finsk tango) och Isak har gjort elva mål på de senaste fotbollsträningarna.
Men det viktiga är trots allt flytten: Det började dåligt. Regn, regn och mer regn. Inte direkt vad man drömmer om när man ska flytta. Men det hela gick över förväntan. Tre vaktmästare, en präst och två respektive ställde upp på ett fantastiskt sätt och kånkade och släpade och lyfte och plockade i ordning. Klurigast var nog pianoflytten, men tack vare Olles släp och starka vaktmästare (se bilden) gick det som hejsan.
Isak, som tidigare varit familjens mest skeptiske medlem, tyckte att det var ett härligt äventyr att flytta (se bild).
Vi har fixat och grejjat och fattat många beslut, men nu känns det faktiskt som att vi kommit i ordning ganska bra. Det är ett härligt hus med sommarstugekänsla som vi flyttat till. Men några saker fattas: Grill, lampkontakt i arbetsrummet, en bra parkeringsplats och inte minst ett bra ställe att förvara vinflaskorna på. Men allt detta kommer att lösa sig inom en snar framtid hoppas jag.
Nu bär det för min del av till Uppsala - återkommer till helgen.

2008/05/09

Svenska krångel-AB stavas Telia

Om ni inte visste det så är Telia inte alltid det snabbaste företaget. Vi har ännu inte fått något bredband till nya huset, så jag tvingas ta av min dyra arbetstid (berätta det inte för chefen!) och skriva en liten hälsning här på bloggen från jobbdatorn.
Flytten har gått bra - faktiskt över förväntan. Vi hade fantastisk hjälp av tre glada vaktmästare och diverse andra. När vi satt på Värö pizzeria och åt en välförtjänt flyttpizza vid tvåtiden var nästan allt flyttat.
Vi trivs alldeles utmärkt i nya huset och jobbar oss igenom högen med små projekt. Ni vet, hänga upp lampor, testa nya tvättmaskinen, hälsa på grannarna, åka till Varberg och köpa grejjer som saknas, fatta cirka 134567 beslut ("var ska vi ställa den här?") och allt annat som hör till flytt. Bilder kommer (om Telia vill) inom kort.