head> Livet i prästgården: maj 2007

2007/05/31

Melodifestivalen på Väröbackaskolan


Idag var det melodifestival - på Väröbackaskolan. Först ut bland de nio bidragen var en kille i 1:an, ni kan nog gissa vem det var. Han dansade brake-dance och gjorde sin patenterade magdans till låten "Axel F" med Crazy Frog (bilden...) Innan var han väldigt nervös, men det gick bra enligt honom själv. Även min kära hustru var där, hon hade ledigt från jobbet på förmiddagen så hon kunde följa med till skolan och se det hela. Man kan ju undra varifrån sonen har fått det här med att stå på scen. Präst- och lärarbarn??? I vilket fall som helst så bestod extranumret av att alla deltagare kom in på scen och dansade till en känd sång från årets svenska melodifestival. Gissa vem som ställde sig framför alla andra och låtsades sjunga solo i en fantasimikrofon...låt mig säga såhär: Det passade väldigt bra med ett prästbarn som sångare till just den låten. Undra hur det här ska sluta...

2007/05/30

Vill du ha kaffe?

Vill du ha kaffe? Den frågan har jag fått tre gånger idag. Att arbeta som präst innebär att man då och då gör hembesök. Ibland flera hembesök på en och samma dag. Tre, till exempel. Att få kaffe och fikabröd tre gånger på en dag sätter sina spår (jag tänker faktiskt inte på midjemåttet). Jag vet, det är inget som hindrar att jag säger "nej, tack" till erbjudanderna, men det är liksom lite svårt för mig att inte tacka ja. Att sitta vid ett tomt bord och prata om livet, husrenoveringar, döden, barnuppfostran och tron på Gud är svårare än när man har en kopp kaffe med dopp framför sig. Så det är bara att gilla läget. Men som sagt: en sån här dag sätter sin spår. Två dopsamtal och ett sorgehusbesök får i alla fall mig att längta efter något salt och något fiberrikt. Det får bli gröt till frukost imorgon.

2007/05/28

IFK Göteborg - GAIS 1-0


Jag vet precis hur det känns när motståndarna vinner en jämn match på grund av en tveksamt dömd straff. Just därför lider jag med alla gaisare...i några microsekunder. Sedan hänger jag mig åt glädjen över att mitt kära blåvtt äntligen fått vinna en match på straff. Det har nog inte hänt sen Roger Gustavsson var tränare. Enligt rapporterna på nätet var det en spännande match med ett visst övertag för IFK. Detta resulterade i att Jonas Wallerstedt (inbytt istället för Sella Selakovic) blev omkullputtad (?) vid en hörna mitt i andra halvlek. Domaren pekade på den vita punkten mitt i straffområdet (alla gaisare: säg efter mig! "Det är domaren som dömer"). Marcus Berg satte straffen iskallt vid ena stolpen. Tack och hej - leverpastej.
Över 30.000 på Ullevi, derby, prestige. Och en kul bild på blåvitt-bloggen, en parafras på den gamla GAIS-sången "Blåvitt är disko, GAIS är rock-n-roll". Bilden är ett uttryck för hur man i de blåvita leden tänker sig den genomsnittlige gaisaren: Överviktig man med skinnväst, gärna med en öl i handen (och en till i skinnvästens ena ficka).

2007/05/27

Mors dag i dur (och lite moll)




Snacka om händelserik dag! Men låt oss börja med det viktigaste: Idag firar vi att Helena Ledwon fyller år! Med start i den arla gryningen har det firats här i Prästgården. Även här på bloggen måste hon hyllas - ett fyrfaldigt hurra för Helena: HURRA, HURRA, HURRA, HUUURRRAAA!! Samtidigt vill vi passa på att gratulera alla mödrar: Karin, Eva, Elna, Helena, Jenny, Karin igen och alla ni andra mammor på mors dag.
På eftermiddagen uppmärksammades Helenas födelsedag med traditionsenligt släktkalas: Mormor, morfar, Alingsåsarna och så Eva, Pelle och svärmor Karin förstås. Pricken över i:et var hallongräddtårtan från Majgården. Tyvärr blev det inget kubbspel i trädgården på grund av det taskiga vädret, men sånt är livet. Det hela avslutades i god tid så att dom (den) intresserade (vem kan det vara???) hann hem till TVn för att se Elitloppet...du hade rätt Pelle, det blev en fransk vinnare.
På förmiddagen hann Isak och jag med att vara med på sammandrag. Denna gång var det hemmaplan, alltså Värö IP. Vi spelade två matcher - och det blev två förluster. Den första är inte så mycket att säga om, Lilla Träslövs FF var mycket bättre. Men den andra matchen lämnade (i alla fall hos mig) en något besk eftersmak. Vårt lag består av barn födda 99 och 00, både killar och tjejer, därför spelar vi i en serie som heter U8 vilket betyder "Ungdom 8 år". Laget vi mötte ställde upp med bara killar, födda 99 utom två. De var 98:or. Tränaren förklarade (med ett överlägset leende???) före matchen på min fråga att deras tjejer hade annat för sig så de var "tvungna" att ta med två äldre killar (trots att det inte är tillåtet enligt fotbollsalliansens regler). Hur det gick? Deras 98:or gjorde 4, respektive 3 mål, deras 99:or stod mest och tittade på de två äldre och våra spelare hade inte en chans. Matchen slutade 7-0. Jag antar att det inte föddes några barn år 2000 i den delen av kommunen som laget kommer ifrån - för annars hade tränarna naturligtvis tagit med yngre spelare istället för äldre, eller? För inte kan det vara så att man tar med två superduktiga äldre killar bara för att man ska ha större chans att vinna? Det finns väl inga vuxna människor som vill lära sina barn att vinna genom att fuska. I vilket fall som helst brydde sig inte våra spelare om att vi förlorade. Hos oss får alla vara med och vi försöker förmedla till barnen att det viktiga är inte att vinna utan att ha kul. Efter matchen var det (nästan) bara glada miner...det bådar gott inför framtiden., i alla fall i vår förening. Fotbollsbilden visar hur lagkapten Ledwon tackar motståndarna och domaren med en applåd. Vad dom två andra bliderna handlar om tror jag ni förstår.

2007/05/26

Grattis Per!


"Vi har den äran att gratulera,
hela söndagsskolan sjunger nu
HURRA, HURRA, HURRA!
Vi har de äran att gratulera,
för Pe-e-er är vår bäste vä-ä-än"
Med dessa rader önskar vi the handy man
från Önsta allt gott på hans födelsedag.
Hoppas att du får en riktigt, riktigt fin dag
tillsammans med din familj!

2007/05/24

Livet rullar på


Just nu är det minst sagt mycket som händer. Personalresa, konfirmandläger, dödsfall och Tysklandsresa för att vara med på farfars begravning, stora högar med papper som väntar på ens skrivbord när man kommer hem, en fru som fyller år...ja, det är mycket nu. Men det fantastiska är att allt rullar på och att det egentligen bara handlar om att glida med. Bland allt allvar är det viktigt att leken också får plats. Så av alla händelser som mött mig den senaste veckan väljer jag att lyfta fram fotbollsmatchen på lägret. I det ena laget: 11 konfirmander. I det andra: 11 ledare. Upplagt för kamp!
Bland biblar, mp3-spelare och annat viktigt hade flera ledare och konfirmander fått med sig fotbollskor, benskydd med mera (ryktet om den traditionsenliga matchen på lägret har tydligen spritt sig...). Hur det gick? Ledarna vann med 3-0. En härlig revansch efter förra årets 2-5 förlust. Av lagledarna Simon och Erik fick jag rollen som defensiv mittfältare, den så kallade Linderoth-positionen. Där trivdes jag utmärkt! Att agera städgumma i området mellan motståndarnas mittfält och försvar är nog den mest underskattade positionen av alla på en fotbollsplan. Men tänk på Schwarz, Linderoth, Makelele, Mild, Scoles, Frings, Illola, Pirlo; det är underbara fotbollsspelare allihop.
Någon som undrar om matchtröjan? Den är från årgång 1995 - det gyllene året då blåvitt gick till kvarten i CL.

2007/05/20

En liten paus, del II

Hemma igen från personalresa och konfirmandläger. Men livet blir inte alltid som man hade tänkt sig...i torsdags nåddes jag av beskedet att min farfar, Reinhold Ledwon, fått sluta sina dagar. Han blev 88 år. Begravningen äger rum redan på tisdag, så jag blir borta från bloggen ytterligare några dagar på grund av denna hastigt påkomna Tysklandsresa.
"När evighetens påsk
gryr över jordens gravar,
låt oss av nåd få uppstå
till evigt liv".
Ur "Begravningsbön" Sv. Ky Missale

2007/05/13

En liten paus

Så var det dags för en händelserik vecka. Först personalresa (verksamhetsplanering...) och seda konfirmandläger gör att jag inte har möjlighet att blogga på ett tag. Vi ses på söndag!
PS. Imorgon, måndag, spelar blåvitt mot Gefle på Ullevi. Efter 4-0-segern mot Örebro måste änglarna räknas som favoriter. Mitt tips: Sella gör sitt första mål (på en hörnretur), matchen slutar 1-0 till IFK.

2007/05/12

Happy Mil



Idag var det äntligen dags för Happy Mil (stavningen!). Isak har sett fram emot denna dag i veckor. Att springa - det är, som de flesta av er vet, en av Isaks favoritsysselsättningar. Det är en löparfest, arrangerad av en känd snabbmatskedja, populärt kallad "Gyllene måsen". Löparfesten är så vitt jag förstår ett sätt för detta företag att, som det heter, "bygga varumärke", alltså få oss att tro att man genom att äta deras produkter på något sätt bidrar till en sundare livsstil. Eller i alla fall inte sabbar sin egen hälsa genom ett besök hos dem...
Löparfesten hade det fyndiga namnet Happy Mil och man hade bokat in sig på Påskbergsvallen, Varbergs svar på Ullevi. Barnen blev indelade i olika åldersklasser. Alla barn fick nummerlapp att sätta på tröjan (alla hade startsiffra 1!) och efter målgång fick alla en påse med lite spännande saker: Drickaflaska, plastinpackade morötter, frukt, en kupong för att erhålla en gratis Happy Meal och lite till. Det var ganska mycket folk och i Isaks startgrupp var det cirka 20 barn (födda 99 och 00). Man skulle springa 800 meter, alltså två varv. Hur det gick? Alla barnen kom i mål och snabbast var den rödhårige killen från Värö. Hans föräldrar undrar fortfarande från vem dessa gener har kommit. Kanske dags att släktforska?

Svart Hot Dog, del II


Här kommer bildbeviset till inlägget om terminsavslutningar med svarta Hot Dogs. Bilden är tagen vid Svenska Kyrkans Ungas avslutningsträff i (eller snarare strax utanför) församlingshemmet i Värö. Kantor Elisabet sköter serveringen och ledar-Johan övervakar...observera kartongen under bordet!

2007/05/11

Fredagslistan

Det är inte varje vecka som IFK Göteborg dominerar världens största internetsida med videoklipp, You Tube. Men denna vecka har det hänt. Med nästan en halv miljon nerladdningar har Peru-födde Angeredssonen Andres Vasquez otroliga mål mot Örebro slagit världen med häpnad. Den som vill se målet kan hitta det på Baraben.com eller Ifks hemsida (länk finns här bredvid). Inspirerad av denna händelse handlar dagens lista om "mål vi minns".
När man bedömer ett mål i fotboll brukar man använda två kriterier: 1) Grad av konstnärlighet, alltså hur estetiskt/tekniskt svårt/häpnadsväckande ett mål är. 2) Grad av betydelse (=ett avgörande mål i en VM-final slår högre än ett 3-0 mål i en gruppspelsmatch)
1. Andres Vasquez mål mot Örebro. Det är helt enkelt för bra för att vara sant.
2. Fredik Ljungbergs nickmål (1-0) i 88:e minuten mot Paraguay i VM 06. Aldrig har en fotbollsmatch setts av så många svenska supporters på plats. Över 55 000 svenskar jublade på Berlins olympiastadion (Ullevi rymmer bara 40.000).
3. Kenneth Anderssons kvittering i förlängningen mot Rumänien (på nick efter en crossboll av Pontus Kåmark) i VM 94. Andersson måste ha hoppat två meter upp i luften. Hur gjorde han? Hur det gick vid straffsparksläggningen tror jag alla minns.
4. Jesper Blomqvist lurar HIFs målvakt vid ett friläge genom att springa runt målvakten (hette han inte Bengt Andersson?) på ena sidan och låta bollen rulla runt på andra. Måste ha varit i mitten av 90-talet när Blomqvist spelade i blåvitt. Så briljant men ändå så enkelt. Och så förnedrande för målvakten...
5. Roberto Carlos frisparksmål. Minns inte vilken match eller om det var i klubblaget eller brasilianska landslaget. Men jag minns skruven. Det ser ut som att bollen drar sig flera meter, först åt höger, för att sedan ändra bollbana åt vänster och rassla in i nätet precis bredvid stolpen. Ett hån mot naturlagarna!

2007/05/10

Inga nymodigheter...

I den lilla församlingen Sibbarp-Dagsås med kanske 300 invånare (en pastoral idyll med fantastiska bokskogar) samlades idag präster och diakoner i Varbergs kontrakt. Att landsortsförsamlingar inte ligger i täten vad gäller kyrklig förnyelse tror jag att de flesta håller med om. En infallsvinkel på det temat skildras genom följande ordväxling vid kaffet:
Kyrkoherden från Värö:
"Oj, vilket fantastiskt gott fika ni ordnat med här i Dagsås."
Komministern i Dagsås (med glimten i ögat):
"Du förstår, sådana nymodigheter som köpefika har inte nått hit än..."

Det underbara i denna kommentar förstärks av att kyrkoherden i Värö var på kurs på Stiftskansliet (beläget i Läppstiftet vid Göta Älvbron) i veckan. Där serverades kaffe ur automat samt inplastade ostfrallor...

2007/05/09

Svart Hot Dog

Det av avslutningstider. Runt om hela landet har man sista träffen för terminen. Detta faktum gäller inte minst i kyrkliga sammanhang. Församlingspedagoger i hela landet länsar ICA-affärernas hyllor på korvbröd, plastmuggar, saftdunkar och allt annat som hör till. För till en riktig avslutning hör att man grillar korv. Miniorer, juniorer, barntimmar, ungdomsgruppen, barnkören - alla ska grilla korv, varken de vill eller inte. Ikväll var det ungdomsgruppens tur. Vi stod och frös här utanför prästgården och, ja, just det, grillade korv. Hur man än bär sig åt så blir Scans Hot Dog (den med Kalles kaviar-killen på) alltid svart utanpå och kall inuti. När några börjar diskutera (fantisera?) om vad Scan har stoppat in i köttkvarnen när man gjorde sina Hot Dogs såg jag till att inte lyssna allt för noga. För vem vill veta vad som finns i en sån där svart sak? GI- värde, någon?
Efteråt slog det mig: Det blir ju alltid korvbröd över vid såna här avslutningar. De läggs sedan i församlingshemmets frys för att användas...ja, närdå? Tänk om man skulle räkna alla korvbröd som finns i vartenda kylskåp i varje församlingshem i hela landet. Det måste vara hundratusentals. Flera av er som läser denna blogg är ju kyrkligt engagerade på ett eller annat sätt. Nästa gång du är i församlingshemmet, gå och titta i frysen och se om du hittar gamla korvbröd!

2007/05/07

Örebro - IFK Göteborg 0-4


Äntligen! Det som jag inte trodde kunde hända har hänt. Innan matchen tänkte jag: Blåvitt borta mot Örebro (med konstgräs på sin arena), det går aldrig. Mitt tips: 2-0 till närkingarna efter en frispark och ett friläge som egentligen borde blåsts av för offside. Men så blev det inte! Enligt vad jag hört/sett på nätet så spelade blåvitt vackert kortpassningsspel och alla som hittills underpresterat lyfte sig själva. (Fortsättning i presens, trots att matchen är slut. Så gör alla sportjournalister!)Tomas Olsson gör en stabil insats (får vara med från start istället för Wernblom). Och så målen. 1-0 Marcus Berg på nick. 2-0 bara några sekunder in på andra halvlek av Kasirik. Sånt händer inte blåvitt, det är bara motståndare som gör mål direkt på avspark. 3:an ett hårt skott från T. Olsson efter en hörna (?) och så 4:an som redan utnämnts till årets mål i Allsvenskan. Andres Vasquez gör en Maradona: Han sätter ner högerfoten och kickar till bollen genom att ta vänsterbenet bakom högerbenet. Bollen går i en vacker båge över målvakten. Sånt gör man inte ens på träning! Vind i seglen, nerförsbacke, stolpe in, flyt, kalla det vad du vill, men ikväll är det väldigt trevligt att vara IFK:are. Vem leder Allsvenskan? Änglarna från Götet!

2007/05/06

Brännö

En härlig söndag går mot sitt slut. Vi har varit i Göteborg och hittat på både det ena och andra. Dagen började hemma hos Theresa och Johan, som bor mitt emot Handelshögskolan (för den oinvigde: Centralt!). De föreslog en tur i skärgården. Sagt och gjort. Vi tog båten (2 kuponger!) från Saltholmen ut till Brännö. Där gick vi på promenad - en fantastisk idyll. Alla hus var i någon av följande färger: Vitt, rött eller ljusgult (med vita knutar). Det fanns inga riktiga vägar utan alla promenerade eller åkte omkring på flakmoppar. Lunch intogs på Brännö värdshus. Pittoreskt är bara förnamnet. Vi satt i Lasse Dahlqvist-rummet (texten till "Dans på Brännö brygga" fanns inramad på väggen) och i ena hörnet satt tre (efter ett tag fyra) gubbar och drack Pripps Blå och tjöötade om byggprojekt, gamla ö-profiler och annat viktigt.
Efter denna skärgårdstrip blev det middag hos farmor Karin i Sävedalen. Gott och trevligt (som alltid!). Nu har vi landat hemma i Värö. Imorgon börjar en ny vecka, undrar vad den för med sig? Livet är en enda lång upplevelse!

2007/05/05

Fotbollslördag


När man läser "fotbollslördag" är det inte mig man tänker på i första hand. Jag är gästkrönikör idag, Helena var namnet, och jag är inte känd för mitt sportintresse trots att jag har en man som brinner för det. Men idag har jag sett på fotboll, och en sån fotboll sen! Igår ringde Jean (uttalas Jhang enligt alla här i Värö) som tränar U9 och frågade om Isak ville spela med dem. Om han ville! Så idag hoppade Isak in och spelade med nio-åringarna. Sammandrag i Varberg, lag från hela kommunen, två matcher för Väröbacka. Solen sken och konstgräset lyste. När första matchen började satt Isak som avbytare, men så fort han kom in på plan gav han järnet - han sprang och sprang, upp och ner för planen, gick på motståndarna, tog bollen ifrån dem, dribblade, passade... Det var inte utan att jag var stolt där jag satt i min campingstol (man ska ha en sån som äkta fotbollsförälder). Andra matchen, då var även föräldrarna uppvärmda, och stod upp och hejade friskt: Kom igen! Ta bollen! Ut på kanten! Vi jublade när det blev mål och applåderade efter goda målchanser.
Hur gick det då? Ja, första matchen vann Väröbacka med 5-1 och andra matchen förlorade vi med 2-4 (fast egentligen var ju vårt lag bättre). Jag tror nog att Jean ringer igen och ber Isak hoppa in.

2007/05/04

Fredagslistan

Säg mig vad du läser så säger jag vem du är. Utifrån detta motto har veckans fredagslista formats. Här kommer fem tidskriftsfavoriter:
1. Offside (välskrivet om fotboll)
2. Populär Historia
3. Allt om vin
4. Allt om mat
5. Katolskt magasin (vi har den på jobbet - det står mycket intressant i den. Katoliker formulerar sig alltid lite annorlunda jämfört med oss svenskkyrkliga...)

2007/05/02

1:a maj-tåg

Så har det hänt: Jag har gått i ett demonstrationståg på första maj. Hur är det möjligt? Det är ju ingen hemlighet att inte står S eller V som första bokstav på de valsedlar jag lägger i de vita kuverten när det är val. Hur kommer det sig då att jag, i alla fall rent tekniskt, har demonstrerat på första maj? Det finns faktiskt en förklaring: Helena, Isak och jag var i Lund för att hälsa på Sarah och Andreas som just flyttat (till en jättefin lägenhet!). När vi skulle ta oss hem från stan skulle killarna ta bilen och tjejerna gå. Isak utropade det hela till en tävling mellan könen. Så tjejerna promenerade iväg i riktning mot Bokbindaregatan och vi killar gick mot parkeringsplatsen för att ta bilen. Det var då det hände. Från ingenstans dök det plötsligt upp: Tåget. Först några poliser och sedan en orkester, fanbärare, folk med små ryggsäckar, plakat och så vidare. Vi stod på ena sidan av gatan, på andra sidan låg parkeringsplatsen och däremellan: ett jättelångt första-maj-tåg. För att ta oss till bilen var vi alltså tvingade till att passera igenom tåget. Det var lättare sagt än gjort. Har du någonsin försökt att gå på snedden igenom en folkhop som demonstrerar? Det går inte! Det är liksom inte bara till att stanna hela tåget och säga "ursäkta, men jag måste passera förbi här". Vi hade inget annat val än att för några meter marschera med i tåget för att på det sättet ta oss från den ena sidan till den andra. Så (även om jag inte skanderade några slagord eller höll upp några plakat) nu har jag begått min första-maj-tågs-premiär. Det blev bara några meters demonstrerande, men ändå. Tänk om någon fångat det hela på bild och nu vill hänga ut mig som vänsterprästen? Är det någon som kommer att tro på min version av varför jag gick med i tåget? Hur det gick i tävlingen? Killarna vann (tacka vare att tjejerna maskade de sista metrarna).

2007/05/01

Vintern raaa...



Valborg 2007 blev en mycket trevlig tillställning. Vi var hembjudna till Olle och Evelina, som flyttat från Skällinge prästgård till ett "vanligt" hus i samma by, förlåt, jag menar samhälle. Olle har ju bytt jobb, och då får man snällt flytta från tjänstebostaden. Men vilket fint hus de har köpt - grattis!
Olle bjöd på "sill-och-grill". På bilden syns Olle vid sin nyinköpta gasolgrill. Ärligt talat: Gasolgrill känns som att man fuskar, jag blev inte övertygad, trots att Olle lät mig sköta revbensspjällen en stund. Tacka vet jag en hederlig grill från Statoil för 99kr. Men gott var det! Ni som var med när det begav sig kanske minns att Olle lagade maten på Helenas och mitt bröllop...killen kan än.
Efter middagen var det dags att promenera bort till ängen vid kyrkan. Där brann valborgselden, kyrkokören sjöng "vintern raa saa tut..." och kyrkoherde Patriksson höll talet till våren. Det var fint, det var stämningsfullt och om man är barn var det väldigt spännande att springa så nära elden som möjligt utan att bränna sig. Helt enkelt en höjdarvalborg!