head> Livet i prästgården: oktober 2007

2007/10/31

I Luthers fotspår


Det har gått ett tag - men idag fick Helena bilderna från stiftsstyrelsens resa i Luthers fotspår. Och med tanke på att munken Martin snart har namnsdag så passar det väl bra med en bild på hans sommarstuga (eller vad vi ska kalla det). Wartburg verkar vara ett häftigt ställe och enligt Helena kan man köpa äkta Lutherbläck i souvenirshopen ifall man vill göra sin alldeles egna bibelöversättning.

2007/10/30

Vinbibel

Varje år, i oktober, är jag med om en riktig högtidsstund. Det är när tidningen "Allt om mat" presenterar årets största vinprovning. Några stackare (nåja...) har provat igenom hela Systembolagets sortiment. I år var de tvingade att smaka på inte mindre än 1206 viner. För oss som inte har råd och tid att genomföra ett sånt test är resultatrapporten en mycket spännande och intressant läsning. Hur har de egna vinfavoriterna klarat sig i år? Vilket land håller högst klass? Och så kan man hitta massa roliga kommentarer om vinerna. Här är fyra exempel på viner jag inte vill råka köpa (jag låter vinerna vara anonyma):
* Avdankad sockerdricka i gummistövlar.
* Slarvigt städad och parfymerad offentlig toalett.
* Uttjänt disktrasa.
* Som alltid - Doftar lump, bittermandel och skriande ångest.
Men jag skulle inte tacka nej till dessa:
* Lite utstuderad och flirtig, men ren, frisk och aromatisk.
* Läcker, finstämd med snygg mineralton och majestätisk längd.
* Tät, god frukt, snyggt kryddad med lagom ek. Fin stuns.
Så är du det minsta intresserad av vin och vill ha lite tips och råd inför kommande vinval, så skynda dig till närmaste tidningsförsäljare och köp oktobernumret av "Allt om mat". Och ifall nån undrar: Ja, lådviner ingår också i testet...

2007/10/28

Vuxna män gör saker tillsammans


Bildspecial: Vuxna män gör saker tillsammans. Vill du veta mer om kvällen? Se tidigare inlägg (sic!).

IFK Göteborg - Trelleborgs FF 2-0 = SM-GULD!





"GULDET DET SKA HEM TILL GÖTEBORG" sjöng klacken, eller, inte klacken, utan hela Ullevi strax innan matchstart. Det var regn. Det var rusk. Det var fantastisk stämning. Över 41.000 personer, de flesta i blått och vitt, sjöng, dansade, jublade, firade. Men. Guldet var inte i Göteborg än. Mycket kunde hända denna eftermiddag. Men ni vet hur det gick:
I sjunde minuten rensar en skåning riktigt illa och bollen hamnar hos årets grovjobbare på mitten: Tomas Olsson. Tjong i buljongen. 1-0. Kan ni höra jublet? Han ni känna lättnaden?
Efter en dryg halvtimme: Sella dribblar nere vid kortlinjen, slår en pass upp till Ölme (som var med -96, när det senast begav sig). Ölme tjongar in bollen med en riktig bananskruv. Där dyker han upp, Boom-boom Wernblom, och knoppar in den enligt konstens alla regler: En försvarare framför, en bakom, men Wernblom hoppar högst. Ner med bolluschlingen i marken och sim sallabim står det 2-0.
Hur känns det när 4000 personer i klacken vrålar ut "VI ÄR BLÅVITT" och typ 15.000 på andra sidan jublar "BÄST I SVERIGE"? Det känns alldeles utmärkt. Särskilt när det sker 10 gånger i rad.
Hur känns det när vågen rullar runt på Ullevi varv efter varv (den startade i 75:e minuten när BP gjort 1-0 på Djurgården). Fråga Isak, han vet.
Hur känns det när elva års väntan är över? Fråga mig, jag vet.
Ingen, jag lovar ingen, hörde när domaren blåste av matchen. Det enda som hördes var:
"GULDET ÄR TILLBAKS I GÖTEBORG, GULDET ÄR TILLBAKS I GÖTEBORG".

Några timmar senare, i bilen på väg hem, säger Isak:
"Pappa, detta var en upplevelse".
Man kan inte annat än att hålla med.

2007/10/27

Dan före dan...


Bara ett dygn kvar till årets match. Vad ska man ta sig till? Det är olidligt (jag lovar, jag är inte ironisk). Ullevi är utsålt, över 40.000 personer har lyckats få biljett. Tre biljetter ligger här i prästgården och bara väntar på att användas. På svarta marknaden kostar en biljett över 1000kr (Helena trodde inte sina öron...). Kan ni redan höra klackens sång..."ÅH ÄNGLARNA, SHALALALALALA, ÅH ÄNGLARNA SHALALALALALA"? Mäktigt är bara förnamnet.
Man ska ju inte ta ut något i förskott, det är en gammal sportsanning, men igår kunde jag inte låta bli att köpa ett paket pytt. Vad ska man annars äta en guldkväll?
Undra hur spelarna känner sig idag? Det gäller att ha rätt målbilder i skallen. Boom-boom Wernblom visualiserar en stolpretur som han dundrar in. Walle tänker på hur hörnan slås mot bottre stolpen där han går upp i en nickduell - och tjong i mål! Sella ser framför sig hur han bryter in från högerkanten och slår ett stenhårt skott mellan benen på nån skånsk försvarare och vidare in bakom målis vid första stolpen. Hysén drömmer om hur han kommer fri med målvakten och upprepar Jesper Blomqvists fint från 1995 (kommer ni ihåg den?). Bengan ser för sitt inre öga hur han slänger sig åt vänster och tippar den stenhårda frisparken till hörna...och någon övar på att lyfta pokalen. Men jag vet inte vem. Det brukar ju vara lagkaptenen som tar emot pokalen, men Alexandersson är skadad och vik. kapten Johansson är ju avstängd. Men det spelar ingen roll vem som kliver upp på den provisoriska scenen på Ullevis gräsmatta...det viktiga är att guldet ska hem till Göteborg!

2007/10/26

Klurig uppgift - mitt svar

Svaret på uppgiften levereras i form av en liten berättelse:
I klass 2-3 B övade eleverna på att skriva dator. När fröken gick runt och tittade hur det gick för dem stannade hon till hos Bertil, 8 år. Han hade just avslutat en mening, hämtad från en känd svensk saga, den om Emil när han badade med drängen på gården. När hon läste vad han skrivit på skärmen smålog hon lite och sa:
- Men Bertil, du har glömt att göra mellanslag på två ställen.
- Jaså, svarade Bertil. Vardå?
- Jo, sa fröken, det ska vara mellanslag mellan "du och och och och och jag". Då blir det "du och jag, Emil".
- Jaha, sa Bertil, och ändrade genast så att det blev rätt.

2007/10/25

Klurig uppgift

Såhär på torsdagskvällen tyckte jag det var dags för lite hjärngympa. Kan nån komma på en korrekt och logisk mening där ordet "och" står 5 gånger efter varandra i direkt följd. Alltså: ".....och och och och och...."? Mitt lösningsförslag publiceras imorgon, fredag. Nu sticker jag till PS-hallen för att spela badminton!

2007/10/24

Flytt...

Det rör sig sakta men säkert framåt på flyttfronten. Ännu finns ett helt badkar med frågetecken men:
Vi har talat med två husfirmor om offerter på hus.
Tomten som vi är intresserade av har blivit röjd så man bättre ska kunna se möjligheter (och problem...). Snart dags att ta reda på vad ägaren vill ha för pröjs för stället.
Imorgon ska vi träffa en schaktgubbe och prata berg, jord, dränering, brunn och mycket mer. Och få en skräckinjagande ekonomisk kalkyl.
Alla, jag säger alla, verkar veta att vi kanske ska bygga hus. Kan inte gå in på ICA, skolan, pizzerian och andra offentliga lokaler utan att någon kommenterar det hela. Hot eller möjlighet?
Jo, just det. Man kanske ska kolla med banken också.

2007/10/22

Solna AIK - IFK Göteborg 0-1


Två fotbollssanningar befästes denna kväll:
1) Fotboll är inte rättvist.
2) Det är domaren (domarna) som dömer.
Jag tror inte blåvitt vann en enda andraboll. Jag tror inte AIK missade ett enda uppspel. Däremot tror jag att AIK vann bollinnehavet med cirka 75-25. Men vad spelar det för roll? Blåvitt vann mot gnaget med 1-0. Jösses, vilken match. Själv satt jag i källaren på Briggvägen 12 i Onsala (Pelle var omtänksam nog att bjuda in mig till kvällens fotbollshöjdare). Vi suckade och stönade oss igenom matchen. Jag tänkte och Pelle sa "fan, va dåligt dom spelar". En stund in i första halvlek hände det som alla fotbollsintresserade talar om. Hjalmar slog en frispark från högerytterposition. Framför mål blev det sådär grööötit som det blir vid hörnor. Gnagets målvakt ramlade bakåt in i eget mål, blåvitts mittback Mattias Bjärsmyr får bollen på bröstet och stöter in (?) bollen. Målvakten, som alltså ligger ner, slår till bollen på volley med ena foten, cirka 50 cem ovanför mållinjen. Frågan är om den också var över mållinjen. Sanning nr 2 (se ovan) visar att det är domaren, i det här fallet linjedomaren, som avgör sådant. Och han tvekade inte. Mål utdömt för mesta mästarna från Götet.
Göteborg kan tacka sin målvakt och sina duktiga mittbackar att det inte blev något hemmamål. Nu väntar en svettig upplösning nästa helg. IFK möte Trelleborg hemma. Det lär komma mycket folk. Vinner IFK den matchen är saken biff. Vem trodde detta när säsongen började?
Och till sist en tredje fotbollssanning: AIK/Gnaget är inte en stockholmsklubb, även om massmedia gärna framställer det så. Klubben hör hemma i grannkommunen Solna. Rätt ska vara rätt: För inte kallas Sävehof i handbollens Elitserie för göteborgslag. Dom kommer ju från Partille, precis som...

2007/10/21

Läggmatch


Det kommer att bli en läggmatch (= ett lag förlorar med flit) i årets allsvenska. Men det är inte den matchen som media utpekat. Låt mig förklara:
Tre lag har chans att vinna allsvenskan: Kalmar FF, IFK och Djurgården.
AIK ska möta IFK imorgon. Om IFK vinner minskar Djurgårdens chans till SM-guld. Efter en (idiotisk) kommentar av AIKs målvakt så tror media att Gnaget (alltså AIK) kommer förlora med flit. För ingen AIK-are vill att Djurgården vinner. Slutsats: AIK lägger sig mot IFK. Pyttsan! Det man glömt bort är att AIK har en HAT-motståndare i Allsvenskan - och det är just IFK. Att råttorna från Solna (de kallas så ibland, jämför bilden) skulle lägga sig mot IFK är lika troligt som att Andreas Anderberg skulle tacka nej till ett möte med the Queen of England. AIK kommer att kämpa järnet mot IFK, tro inget annat. För en AIK:are är lie skit samma om IFK eller Djurgården vinner SM-guld, det är som att välja mellan pest eller kolera.
Men. En läggmatch blir det i år för AIK. I den sista omgången ska AIK nämligen möta Kalmar. Där kan vi räkna med LÄGGMATCH. Om AIK förlorar mot Kalmar minskar chansen för både IFK och Djurgården att ta guld - istället kan AIK, genom att förlora, hjälpa Kalmar till von Rosens pokal. AIK å sin sida har inget kvar att spela för. Finns det någon som tror att AIK kommer gå för fullt mot Kalmar och därmed hjälpa antingen IFK eller Djurgården att ta guld? En seger för AIK mot Kalmar är lika troligt som att systrarna Olsson frivilligt skulle avstå te under ett år. Har du en peng över: Satsa på Kalmarvinst i den matchen.
Vem vinner allsvenskan då? Tja, blåvitt har två matcher kvar. Vinner man båda är guldet hemma - så enkelt är det.

2007/10/20

Hemma igen

Hemma igen efter några intensiva dagar i Oslo. Några iakttagelser:
* Svenska kyrkan är en ankdamm: Om man pratar med "vem-som-helst" dröjer det inte länge innan man kommer fram till en gemensam bekant. Exempel: Det visade sig ganska snabbt att en av kursdeltagarna kände Per Johansson, legendarisk kyrkvaktmästare från Arboga/västra stranden av Mälaren. Samma person är dessutom gift med en präst som jobbar i Önsta...samma församling som en viss Per Wilder jobbar i. Som sagt, ankdamm var ordet.
* Norge är dyrt (se även föregående inlägg): Vad skulle du betala för en (i och för sig väldigt god) "Dagens lunch" på en konferensanläggning? Inte 280 norska kronor i alla fall antar jag. Men det gjorde jag. Bordsvatten och kaffe på maten ingick i priset, inget annat.
* Powerpoint: Under konferensen har jag lyssnat till 10 föredrag. 8 av dem innehöll en Powerpoint-presentation. Hot eller möjlighet?
* Norge är dyrt, del II: På rummet fanns det en minibar. Vad hade du betalat för ett billigt franskt vin i en 18,5cl stor flaska? Inte 125 norska kronor antar jag. Inte jag heller. Jag drack vatten.
* Dresscode: Jag tycker alltid det är intressant att se vad folk har på sig för kläder på den här typen av tillställningar. Om man är man gäller: Skjorta (ev. kavaj första dagen) och jeans. Till detta Eccoskor eller seglarskor. Är du kvinna ska du ha svarta byxor, en liten klack på skon och gärna nån form av sjal, helst ganska lång.
* Datorer: Men glädje kunde jag konstatera att flera kursdeltagare (samt andra människor jag såg på anläggningen) hade en bärbar Mac, populärt kallad iBook. Är det Sieg Larssons förtjänst?
* Och så till sist: Efter hemkomsten har vi haft en mysig kväll och sett på TV. Bland annat såg vi Babben Larssons program där gästerna ska klara ett test. Under fem minuter blir de utsatta för olika skämt - och de får inte skratta. Två av kvällens tre gäster klarade det. Vem skulle du nominera till den leken? Jag tror att Lars Eckerdal på ett galant och autentiskt sätt skulle klara det hela...(detta sagt i vördnad utan ironi. Han var/är en väldigt duktig biskop). Däremot tror jag att ingen av systrarna Olsson skulle klara särskilt länge i samma tävling...

2007/10/18

Direktrapport fra Norge

Hær kommer en direktrapport från Norge. Det visade sig næmligen att konfrerensanlæggningen jag befinner mig på ær vælutrustad vad gæller datorer. Hoppas ni kan læsa vad jag skriver, før på min skærm blir ø och æ inte som hemma...
Resan gick bra. Vi (Jan Elvmarker och jag) tog bilen imorse och har færdats genom ett fantastiskt høstlandskap hela dagen. Væl inne i Norge blev det både backigt och tunnligt på vægarna...och mycket dyrare. Exempel: Dagens rætt på vægkrogen (pannbiff med potatis) gick loss på 119 norska. Inte illa. Och dieseln kostar 11.20 norska (før att inte tala om vad jag betalade før en øl i baren ikvæll!).
Konferensen handlar om præstutbildning i Norden. Det ær ett tillfælle att knyta kontakter och bli uppdaterad på alla reformer inom området. Dagens bæsta inslag var en kille från Island som hade ett føredrag om præster på film (hur framstælls præstrollen i samtidskulturen?). Det var Miffo, Så som i himlen, Italienska før nybørjare och naturligtvis Mister Bean (fast han heter ju inte så egentligen) i 4 brøllop och en begravning.
Vi befinner oss 500 meter øver havet i nærheten av Holmenkollens backhoppningstorn med en FANTASTISK utsikt øver Oslo. Hoppas att vi får tillfælle att gå på tur imorgon...men nu ska jag sova.

2007/10/17

En norgehistoria

Så var det dags för första uppdraget med nya jobbet. Ja, jag vet, jag har inte börjat än, men det ska bli lite av en smygpremiär några dagar. Min blivande chef och jag ska åka på en tredagars konferens till Oslo. Där blir det seminarier och samtal om prästutbildningen i Norden. Mingel, nya kontakter och ett smakprov på hur mitt "nya liv" kommer att bli. Återkommer om några dagar med rapport från vårt västra grannland.
Jag vill också passa på att nämna att "Livet i prästgården" har firat (i all stillhet) ettårsjubileum. Den som vill kan ju titta i arkivet och se hur det hela började.

2007/10/15

Måndag på katten Gustafs vis

Kommer ni ihåg katten Gustaf, eller Garfield som han heter på engelska? Han gillar inte måndagar. I serierna med honom brukar det alltid hända dumma, krångliga, tråkiga, bråkiga saker just den veckodagen. Han kunde varit med mig i morse. Jag vaknade lite extra trött idag - satt uppe för länge igår, en typisk söndagsgrej, man tror att helgen ska fortsätta. Trött och lite morgongrinig tog jag mig igenom frukostritualen. Helena försvann iväg i nya Volvon och jag fick jaga på Isak så att vi skulle hinna i tid till skolan. Det lät ungefär såhär: "Har du borstat tänderna? Har du lagt ner en frukt i väskan? Var har du din tröja? Hur går det med frukten? Ja, det är klart att du hinner gå på toa (men skynda dig!), va, har du inte hämtat nån frukt än?" och så vidare. Strax före åtta gick (småsprang) vi ut till bilen. Jag satte i nyckeln, vred om och...woawoawoa lät det från startmotorn och sedan hände ingenting. AHHHH! Bilj***l! Då insåg jag att gårdagens biltvätt nog innehöll lite för mycket vatten och att jag inte startat bilen sen dess. Nåt hade surnat - men varför just nu?
Vad göra? Tja, det var inte så kallt och det är bara drygt en kilometer till skolan, så på med cykelhjälmarna och trampa iväg. Isak kom nästan i tid och jag hade fått upp pulsen ordentligt. Redo för en måndag på jobbet...
Som tur var har jag kontakter i mekar-branschen (läs kyrkvaktmästare). De hade ett betydligt bättre humör och tyckte nog det var lite småroligt med en lätt stressad präst som bad om deras hjälp. Med gemensamma krafter fick vi igång bilen och nu rullar den hur bra som helst. Tills nästa måndag kanske...

2007/10/14

Tacksägelsedagen



Idag firar vi Tacksägelsedagen i kyrkan! Vi får tacka Gud för allt det goda han ger oss - kärlek, gemenskap med andra, hälsa, mat på bordet, ja, allt gott som uppfyller våra liv, helt enkelt.
Idag vill vi i prästgården särskilt uppmärksamma en av våra släktingar: Cornelia Wilder. Idag är det din dopdag och vi är dina faddrar. Därför tände vi ett ljus för dig i Värö kyrkas ljusbärare och vi bad för dig (hoppas mamma eller pappa kan berätta detta för dig på lämpligt sätt). Och så tände vi ett ljus till: Det är nämligen också Isaks dopdag.
Vid gudstjänsten i Värö kyrka hade hembygdsföreningen ordnat med "tacksägelsesmyckning". Det var helt enkelt fantastiskt (se bild 1). Att hembygdsgänget dessutom hade hembygdsdräkt gjorde ju det hela bara ännu bättre. Efter gudstjänsten var det försäljning av härligheterna - vi köpte rödbetor och kålrabbi (pengarna gick oavkortat till Lutherhjälpen...)
Utöver kyrkokören medverkade också Marie Johansson vid dagens gudstjänst. Hon är en lokal kändis och framförde ett antal vackra musikstycken. Marie arbetade på Isaks dagis "Fyren" när han gick där. Det blev ett kärt återseende i kyrkan idag (se bild 2). Marie var också en (mycket) bidragande orsak till att papporna gärna lämnade och hämtade barnen på Fyrens dagis...

2007/10/12

GI-mat på jobbet?

Idag hade jag en tuff dag på jobbet - rent matmässigt. Kolla in listan:
1. Förmiddagskaffe på expeditionen: Kaffe, ostfralla. Det började bra i alla fall.
2. Lunch (efter begravningen): Minnestundsmat bestående av paj (mycket tjockt skal), lite räkor och redigt med äggstanning - och gratängost. Sedan serverades (naturligtvis) kaffe och gräddtårta.
3. Eftermiddagskaffe (cirka 30 minuter efter minnesstunden) med bullar. Då trodde jag att nästa jobbinsats (hembesöket) inte skulle innehålla mat eller dryck. Men ack:
4. Hembesök: Kaffe och ni vet dom där djupfrysta wienerbrödsbullarna samt två sorters kakor.
Direkt efter hembesöket var det dags att hämta Isak på fritids för att åka och handla kvällsmat. Måste erkänna att inspirationen inte var på topp. Men det blev en helt okej kvällsmat, i alla fall enligt hustrun.

2007/10/11

Träningsvärk på gång

Bättre sent än aldrig. Ett uttryck som passar alldeles utmärkt idag. För idag var det höstpremiär för mitt badmintonspel. Torgny, hans dotter Maria och jag åkte till Varberg ikväll för att skrapa bort den värsta rosten på badmintonspelet. Och det gick som hejsan! Första matchen: 2-1 i set. Andra matchen 2-0 och sedan ett avslutande bonusset, också det en vinst. Inte illa! Men jag undrar hur det kommer att kännas att gå upp (och ännu värre!) och ner för trappan i prästgården de närmaste dagarna. Men som det heter i ett annat uttryck: Det kostar på att ligga på topp!

2007/10/10

Dagens ros

Jag vet inte vad du har för tankar om handläggare anställda av kommunen. Själv måste jag erkänna att det inte är min favorittyp att ha att göra med. Så det var med en ytterst låg grad av förväntan jag häromdagen skickade ett mail till en handläggare på Varbergs kommun. Därför var det med stor förvåning jag idag mottog ett telefonsamtal på min mobil. "Hej, det är NN på Varbergs kommun. Du sökte mig angående .... vad kan jag hjälpa till med?". Prästen höll på att trilla av stolen. Är det nån som skojjar med mig? Men det var det inte. I lugn och ro fick jag ställa mina frågor och handläggaren svarade på ett väldigt trevligt och pedagogiskt sätt. Jag fick till och med information "off the record" och han lovade att skicka lite material som han trodde att jag skulle vara intresserad av. Sedan fick jag hans direktnummer och en uppmaning att gärna höra av mig igen ifall jag hade ytterligare några frågor. HA! Så ska det låta. Tänk om alla människor som man når via en kommunal växel kan bete sig på det sättet, då hade världen varit en både bättre och vackrare plats. Därför var det inga som helst problem att ge "dagens ros" till denne fantastiske handläggare. Det finns hopp för mänskligheten!

2007/10/08

Det bästa av två världar?

För en tid sedan fick jag ett mycket intressant uppdrag. Det var så: Gunilla, komministern i Värö, har dragit igång träffar för daglediga (= pensionärer) i församlingshemmet. Programutbudet har oftast riktat sig till en kvinnlig målgrupp. Detta ville Gunilla råda bot på och gav mig uppdraget att förbereda ett "easy listening"-föredrag på temat "Gunnar Ledwon - kyrkoherde och fotbollsfantast". Syftet var att tilltala männen. Kan det bli bättre? Idag har jag förberett en powerpoint-presentation på temat fotboll. På betald arbetstid har jag via www letat bilder på VM-laget 1958, Zlatan, IFKs UEFAcupskrällar 82 och 87, Ravellis straffräddning mot Rumänien och mycket mer. Tacka Gud för internet - där finns verkligen allting. Bland annat hittade jag en kanonbild på Maradonas "Guds hand"-mål mot England i VM 86, bara en sån sak!
Låter det banalt? Tja, på ett sätt är det väl det. Men samtidigt ska ni veta att många (män) har kommenterat det hela och sagt att man med glädje ser fram emot onsdagens träff i församlingshemmet. Och tro det eller ej, men jag kommer att citera påven Johannes Paulus II i mitt föredrag. Han sa nämligen: Fotboll - det är världens viktigaste oviktighet. Så sant, så sant...

2007/10/05

Fredagsmys


Fredag kväll betyder fredagsmys. Efter middagen - ikväll serverades en Amarone till maten! - var det dags för film (tecknad DVD - vi är en barnfamilj...). Men vad ska hustrun och sonen få att mumsa till underhållningen? Husfadern skickades på expedition till hörnskåpet i köket. Vad ska man välja av allt detta?

En 8-årings funderingar

Följande samtal utspelade sig i en prästgård i norra Halland vid eftermiddagsfikat.
Sonen: Pappa, finns det nåt som har två liv?
Pappa präst: Öhhhhh?
Sonen: Jo, jag vet!
Pappa präst: Öhhhh? Vad skulle det vara för nåt?
Sonen: En daggmask såklart!
Pappa präst: Hur vet du det?
Sonen: Man delar den i två delar och så kryper dom iväg åt var sitt håll. Tro mig! Jag har provat.

2007/10/04

I efterskott: Grattis Sarah!


Då bloggskrivaren varit på resande fot kommer här i efterhand en hyllning till tjejen med Lunds längsta röda hår:
GRATTIS SARAH! Vi hoppas att din dag blev precis så fylld av presenter, tårtor, te och uppvaktning som du hade hoppats.
Bilden visar Sarah när hon vänsterprasslar med Ragnar på en bar någonstans utanför EU. Och bildens suddighet beror inte, jag uppprepar inte, på fotografens eventuella dimmighet vid fototillfället...

Vardag?

Efter Turkiet och antagningskonferens är jag nu tillbaka i...ska vi kalla det för vardagen? I vilket fall som helst var det spännande men ansträngande dagar på Åh där vi mötte 18 präst- och diakonkandidater. Många samtal, mycket funderande och många intryck. Kyrkan behöver många goda medarbetare och frågan är hur vi vaskar fram dem. Jag hoppas innerligt att allt arbete vi lagt ner dessa dagar ska bli till välsignelse, både för enskilda individer som för kyrkan i stort.
För övrigt kan jag konstatera att
- det luktar höst ute.
- ett nytt nummer av världens bästa fotbollstidning (Offside) har kommit. Denna gång med en intervju med Boom-boom Wernblom.
- jag har fångat två möss till min hustrus glädje och förskräckelse (glädje pga att de inte längre springer omkring i våra väggar, förskräckelse pga att det överhuvudtaget förekommer möss inomhus...)
- jag överväger att fixa tre biljetter till årets sista match på Ullevi (IFK-Trelleborg).
- imorgon har jag ledig dag!
- Turkiet känns väldigt, väldigt långt borta.
- imorgon har jag chansen att se den nya James Bond-filmen: Helena jobbar, Isak är i skolan, jag är ensam hemma...

2007/10/01

IFK Göteborg - Hammarby IF 3-0


Kan inte somna, så vad passar bättre än att skriva lite om kvällens STORA fotbollshändelse. Efter den snöpliga utskåpningen på Fredrikskans (cupförlust mot Kalmar) var det upp till bevis för änglarna. Och bevis levererades! Blåvitt har ikväll fullkomligt krossat Söders stolthet och därmed återtagit serieledningen (från ett annat 08-lag...) Stackars sportjournalisten på Metros Stockholmsupplaga - i natt tvingas han (för det är säkert en han) skriva att guldet är påväg till Sveriges framsida. Tjoho! Nästan 15.000 på Ullevi fick se Alexandersson slå in en supergo halvvolley på en målvaktsretur. Mästarklass. Sedan ett självmål av en Bajen-back. Tack för den! Och så en bit in i andra halvlek: En underbar passlobb från boom-boom Wernblom in till killen utan hår. Tjong ballong och tre noll.
Om någon undrar om det är fel på bilden - icke. Blåvitt spelade i blårosa ikväll för att uppmärksamma Rosa-bandet kampanjen. Och så har någon jubelidiot anmält blåvitt till JÄMO för att man pga kvällens satsning mot bröstcancer lät alla kvinnor gå in gratis. Men låt dom JÄMO-anmäla bäst dom vill, ingen kan ta ifrån IFK segern ikväll. Och som en god dessert kan jag meddela att Malmö (som blåvitt möter på lördag) fick sina två bästa spelare, Daniel Andersson och Ola Toivonen, belagda med röda kort vilket innebär att de missar mötet mot änglarna...

Antagningskonferens

Efter endast en dag på församlingsexpeditionen är det dags att dra vidare igen - dock inte Turkiet eller liknande charterresmål. Istället ska jag till Åh stiftsgård på antagningskonferens. Dags att möta 18 präst- och diakonkandidater. Vi i antagningsgruppen ska under några dagar träffa kandidaterna och försöka ta ställning till om kyrkan kan bekräfta deras kallelse till ämbetet. Spännande, ansvarsfyllt och ganska så roligt. Om inte annat så blir det en rejäl omväxling till förra veckans slappande vid poolkanten. Vi hörs på torsdag!