head> Livet i prästgården: april 2009

2009/04/30

Valborg 2009

På Systembolaget i Göteborg kunde man idag se följande skylt:
"På grund av det vackra vädret är nästan allt rosévin slut."
Här hemma strömmar ODs vårskiva ur högtalarna, sonen springer runt i trädgården iklädd endast badbyxor och själv ska jag vattna den obefintliga gräsmattan innan det är dags att fixa lite buffé. Med rosévin.
"...i den härliga vårsolens glans..."

2009/04/29

VAB

VAB. En förkortning som alla föräldrar har någon form av relation till. Ibland positiv - ibland negativ. VAB är samma sak som vård av barn. Ibland kommer det lägligt (så skönt med en "ledig" dag), ibland blir allt bara krångligt ("min arbetsdag är viktigare än din - alltså får du vara hemma med det sjuka barnet").
I vilket fall som helst så har jag vab:at idag. Sonen var hängig och seg i går kväll så vi bestämde oss för att stanna hemma idag. Pannkakor, glass i soffan, hemmabyggt tivoli i trädgården och en och annan tvättmaskin har vi hunnit med. Nu laddar jag för fotbollsträningen - men sonen får stanna hemma. Man kan inte vara sjuk på dagen och träna fotboll på kvällen. Så det så.

2009/04/28

Hemresa

Så var vi på väg till Sveriges framsida igen. Det blev bra samtal med studenterna även idag och jag hann med att lämna ett missivbesked också (missiv=där man arbetar sitt första år efter prästvigningen).
När jag kommer hem ikväll blir det killkväll. Frugan är i Helsingborg på årsmötet för Sveriges Kristna Råd. På något sätt har hon lyckats bli utsedd till Göteborgs stifts delegat. Ska bli väldigt spännande att höra vad hon varit med om där. Misstänker att äktenskapsfrågan behandlas på något sätt. Det är ju inte jättepoppis bland flertalet kyrkor i vårt land att Svenska kyrkan verkar behålla vigseluppdraget även när samkönade par omfattas av lagstiftningen. Där får man nåt att bita i, i de ekumeniska kontakterna.
Som sagt, för sonens och min del innebär kvällen killkväll. Och som av en händelse är det semifinal i Champions League. Barca mot Chelsea. Vi lär inte ha några sysselsättningsproblem. Dock kommer vi få ett annat problem: Vem ska säga åt sonen att gå och lägga sig efter första halvleken? I vanliga fall (=när frun är hemma) är det läggdags då, men nu är hon ju inte hemma. Och inte förväntas väl jag tvinga min son i säng (och själv riskera att missa lite av matchen) efter bara en halvlek?

2009/04/27

Hotell Linné

Som student cyklade jag förbi Hotell Linné säkert 1000 gånger. Inte långt från varken Sturegatan (kollektivet!), teologen eller cykelvägen ut till J-lund/Djäknegatan.
Nu befinner jag mig inte längre på en cykel utanför utan sitter i ett rum innanför. En konstig men ganska trevlig känsla.
Resan hit gick bra. På tåget fick jag sällskap av en centerpartist från Limabacka. Resan från Götet till Uppsala går så mycket smidigare om man har en samtalspartner. Vi hann att diskutera allt från den eventuella pendelstationen i Värö till pudersnöslalom. Och så hann vi med en kopp kaffe och en brie-salami fralla i bistron. Nice!
Här i Uppsala är det nästan sommar. 20 grader och solen skiner - gissa om det sitter fullt med studenter vid kanten av Fyrisån?
Samtalen med de blivande prästerna gick bra, liksom stiftsgruppen. Vi blev inte så många, men vi hade en givande kväll ihop. Och så firade vi mässa tillsammans!

2009/04/26

Mellan två resor

Just nu är jag hemma - men bara ett kort tag. Jag befinner mig mellan två jobbresor. I helgen har jag varit på Åh stiftsgård på retreat med ett gäng studenter. Det var bra! Och vilket väder...
Ni som vet hur det ser ut på Åh kan ju ana hur bra vi hade det. Det var såååå vackert.
I morgon är det dags för nästa resa. Då åker biskopen och jag till Uppsala. Dags att träffa studenter. Att komma till Uppsala är alltid lite speciellt. Känslan av att kastas tillbaka till 1995 infinner sig så fort jag kliver av stationen. Och det är bara några dagar kvar till valborg..."Vintern raaaaaa!"

2009/04/23

Jobbnostalgi

Efter det "vanliga" jobbet idag (kontoret och ett besök i Älvängens kyrka) avslutades arbetsdagen med att jag åkte till Bua för något så ovanligt som dopsamtal. Nästa söndag ska jag leda gudstjänsten i den nyrenoverade Bua kyrka och då ska två barn döpas. Så kul att göra ett gästspel i sitt gamla jobb! Att sitta vid ett köksbord och prata med nyblivna föräldrar om småbarnsliv och Gud är en riktig höjdare. Förr eller senare blir jag församlingspräst igen...ränderna går aldrig ur.

2009/04/22

Mycket fotboll blir det...

För tillfället dominerar fotbollsrelaterade inlägg här på bloggen. Det har nog att göra med att den långa vintervilan äntligen är över.
Dagens inlägg handlar om Väröbacka GIF/Norvalla IFs P11-lag. Vi hade träning idag. 98:or och 99:or tränar ju som ni kanske vet i samma lag i år. Vi är tre tränare som ska försöka hålla i det hela - och det går faktiskt ganska bra. Dom springer och skjuter och passar och tacklas och blir sura och gör mål och då blir dom glada! Idag pratade vi om att det är lika viktigt att passa som att göra mål. Den som passar fram till en annan som gör mål får en assist. En assist är lika mycket värd som ett mål. Håller ni med? Pojkarna var inte helt övertygade om detta, men vi får se. När det ena laget gjorde mål så ropade i alla fall målskytten genast:
- Tack för passningen!
Det var ett stort steg framåt.
På fredag är det träningsmatch mot Bua - ett klassiskt derby där man känner både spelare och föräldrar i motståndarlaget. Isak och jag har ju faktiskt tillbringat två säsonger i just Bua IF, så lite koll har vi. Tyvärr kan jag inte vara med - jag ska iväg med ett gäng studenter till Åh på retreat. Men om jag känner sonen rätt så kommer det ett SMS med matchfakta på fredag kväll.

2009/04/20

IFK Göteborg - Örgryte IS 3-0



Ibland är livet hårt...om man är öisare. Men för oss blåvita skiner solen fast det är natt. Jag säger som klacken:
- Ett lag i Götet - det finns bara ett lag i Götet.
Idag var det äntligen dags för mig att uppleva mitt kära IFK på den nya arenan Gamla Ullevi. Oj, oj oj. Det var fest, det var stämning, det var tur med stolpar och domslut. Och det blev seger.
Första målet - en språngnick av Hysén. Vet ni hur svårt det är att träffa en boll med skallen när man ligger som ett minustecken i luften? Hysén kunde det ikväll. Om någon minns Dahlins nickmål (var det mot Nigeria?) från VM-94. Ungefär så.
Andra målet - förra årets störste målsumpare Sella bryter in från sin högerkant. Lurar upp en öisare på läktaren för att köpa korv och så hänger han in den vid bortre stolpen. Ett riktigt klassmål!
Tredje målet - HIF fick en felaktigt dömd straff mot oss i första omgången. Idag blev vi kompenserade. Nyinbytte Söder dribblade och snubblade i straffområdet. Vissel i pipan och så låg bollen där på 11-meterspunkten. Mittbacken Ragge dyngade in lädret till vänster. Snyggt!
Arenan?
Den var grym. Man sitter så nära så man kan se om spelarna har rakat sig på morgonen eller inte. Klacken sjöng hela tiden och efteråt kändes det som om jag varit på rockkonsert i öronen. En otroligt hög ljudnivå.
Roligast?
När den lilla barnsektionen ropade:
-Hejjaklacken är ni klara?
Och hela klacken fullkomligt vrålar:
- Jajamensan fattas bara!
Och barnsektionen svarar (som man i och för sig bör enligt fotbollsliturgins ordning):
- Buuu.
Hela arenan började garva!

2009/04/19

Ny trappa

Idag har vi fortsatt arbetet i trädgården. 2/3 av tomten är nu nysådd med gräs. Undra när vi får se de första stråna?
Dagens huvudprojekt har varit att bygga en ny trappa från parkeringen upp till (den snart uppvuxna) gräsmattan. Säg såhär: Vi använde endast begagnat byggmaterial och ingen i familjen har gjort något liknande tidigare, så resultatet är utifrån förutsättningarna helt ok. Vi får väl se om den håller...
I morgon är det derby på nya arenan. Blåvitt - ÖIS, och jag ska dit. Med tanke på hur det gick mot Häcken senast vågar man inte tro för mycket. Men jag ska få åka med en ÖIS:are hem och då hoppas jag att jag får sitta med ett brett leende på läpparna hela vägen hem.

2009/04/18

20 kubik jord





Så var det äntligen dags! Idag (klockan åtta på morgonen) kom den harpade matjorden som vi sett fram emot så länge. 20 kubik jord skulle spridas ut på vår tomt. Sedan dräneringen och murbygget i höstas har det sett ut som kriget på två sidor av huset. Idag skulle det åtgärdas. Vi hade inte bara beställt jorden utan också en tilläggsservice: En liten grävmaskin som duttade ut jordmassan. Att köra ut två fulla lastbilsflak med jord endast med skottkärra kändes nämligen inte som en lockande idé.
När jorden väl var utspridd var det finarbetet kvar. Krattning och stampning för att få en så jämn yta som möjligt att så gräset i. Det tog tid. Och energi. Vi höll på alla tre i flera timmar. Men till slut kom belöningen. Strax efter fem slängde jag ut de första gräsfröna över den nyvälta jorden. En grym känsla! Nu ska vi fira med pizza och rödtjut.

2009/04/17

En vecka i backspegeln

Tänk så fort en arbetsvecka kan gå. Plötsligt är det fredag och jag inser att jag inte bloggat sedan blåvitts segermatch mot Djurgården. Sedan dess har IFK hunnit skämma ut sig i bortamatchen på Hising Island men det pratar vi inte mer om.
På jobbfronten har det varit en händelserik vecka. Så händelserik att jag först idag har hunnit läsa och besvara alla mail som jag fått. Det är helt klart en stressfaktor att se hur inkorgen blir fullare och fullare. Det räcker med att gå och hämta en kopp kaffe så har det ramlat in ett nytt gäng mail. Men när jag åkte hem var korgen tom.
En annan jobbrelaterad sak är att jag har fått ett nytt skrivbord! Det kan åka både upp och ner. Kul - javisst, men framför allt skönt för en person som är över 1.90.
Helgen inleddes med att vi såg premiärmatchen för Norvallas A-lag i division 4 på Norvalla IP. Rätt mycket folk och rätt mycket mål. 3-2 till hemmalaget blev det till slut och flera bekanta från närområdet var där.
I morgon blir det trädgårdsjobb. Då kommer 20 kubikmeter matjord som ska spridas ut på öst- och sydsidan av huset. Vi lär vara ganska trötta i armarna när dagen är slut...

2009/04/12

Glad påsk, Djurgården!


Nån mer än jag som fortfarande njuter efter lördagens 6-0 vinst? På You Tube finns ett klipp där IFK-klacken önskar Djurgården "Glad påsk"...

Glad påsk!


Sommaren 2008 sågade vi ner hur mycket sly som helst här på tomten. En av grannarna kom och hämtade allt med sin traktor och la det på sin åker. Sedan dess har vi vetat: Påskafton 2009 hälls det diesel på högen och sedan...schwofff!
Enligt initierade källor var det idealiska förutsättningar. Torrt, men inte för torrt, en mycket lätt östlig bris och inget regn de senaste dagarna. Efter tre tändstickor hade det tatt sig. Cirka 30 personer samlades på en åker i Nordvära för att se ett års slyröjning brinna upp. En riktig påskaftonshappening på landet.
Idag har det också varit happening, fast av ett helt annat slag: Återinvigning (eller vad det kan tänkas heta) av Bua kyrka. Den har varit stängd sedan november för renovering. För egen del var det med stor spänning jag åkte dit. I mitt förra jobb som kyrkoherde i pastoratet fick jag vara med och ta fram ritningarna för ombyggnationen. Sedan tog andra över. Jag har inte satt min fot där sedan jag bytte jobb, men med tanke på vilka fantastiska människor som jobbar här i pastoratet var jag inte det minsta orolig över resultatet. Jag hade ganska höga förväntningar - och jag blev inte besviken. Det kändes inte som en ombyggnation, det kändes som en helt ny kyrka. Ny entré, nytt kyrktorg, nytt golv i kyrkan, läktaren var borta, orgeln framflyttad, allt var nymålat och på taket sitter solceller som producerar el - den första kyrkobyggnaden i Sverige som har en sådan finess! Tyvärr har jag ingen bild från dagens gudstjänst, men jag kan lova att det var en riktig fest. Över 170 personer hade samlats för att ta kyrkan i bruk igen. Så idag var det extra lätt att säga: Glad påsk!

2009/04/11

Påskafton i Onsala


Inte mindre än 16 personer har idag firat påsk på Briggvägen 12. En riktig höjdare! (Nästan) hela släkten var där - till och med gammelmormor som fått permis från sin sjukhusvistelse. Det bjöds på smarrig buffé, påskäggsletning, rinnande kladdkaka (mums!) samt hopprepshoppning och fotbollsmatch i trädgården. Kan inte bli bättre. Tack Onsala för gästfriheten!

IFK Göteborg - Djurgården IF 6-0


Igår ringde mobilen. Det var en kyrkoherde i Göteborg.
- Gunnar, jag har en matchbiljett över till premiären. Ska du med?
- Nä, släktmiddag. Sorry. Men tack för omtanken.
Jag tycker fortfarande att jag valde rätt - det är en stor glädje att få finnas i ett så trevligt och härligt släktsammanhang - men dom som var på plats på Gamla Ullevi hade nog inte heller så tråkigt.
Innan matchen hade vi pratat på jobbet om vem som vi önskade skulle bli första målskytt på nya arenan.
- Det hade varit kul om Sella gjorde första målet, sa en kollega. Han förtjänar det. Efter skattehärvor och en miljon sumpade målchanser (han leder överlägset den statistiken...).
Vem gjorde första målet? Sella.
Vilka andra hade man hoppats på som målskyttar?
Söder - han behöver det för självförtroendet. Hysén - för han är så himla blåvit. Wernbloom - för han personifierar kämparglöden i laget. Och så en mittback. Alltid kul när en sån gör mål.
Hur gick det?
Söder satte 2:an, Hysén 3:an och 4:an, Ragge dunkade in 5:an från egen planhalva (!) och Wernbloom avslutade iskallt i krysset.
Kan inte bli bättre. Jag säger det en gång till: Kan inte bli bättre.
Nästa hemmamatch är derbyt mot ÖIS. Och till den matchen har jag faktiskt en biljett...

2009/04/08

Dymmelonsdag

Om du har hört en kyrkklocka ringa idag har den kanske, kanske låtit lite mer dämpad än vanligt. Inte så konstigt, för idag är det dymmelonsdag. Du som vill veta mer - testa att googla!
Själv har jag varit i en bokaffär i Götet och hämtat en bok som jag beställt. Den kommer ända från England. "The archbishop of Canterbury´s lent book 2009". I Anglikanien har man som sed att inför fastan ge ut en bok som på något sätt kan tjäna som vägledning under de 40 dagarna fram till påsk. Tyvärr var leveranstiden till Sverige något lång, så av de 40 dagarna är inte så många kvar. Jag får väl läsa fort. Årets bok verkar spännande. Underrubriken är "Why go to Church? The drama of the eucharist".
Den inleds med en klassisk historia (i min översättning):
En söndagsmorgon väcker en mor sin son.
- Du måste gå upp nu, dags att gå till kyrkan.
Sonen svarar:
- Jag vill inte, det är så tråkigt där!
Mamman igen:
- Men du måste!
Sonen:
- Jag vill verkligen inte. Varför måste jag gå dit?
Mamman:
- För det första så vill dom andra att du kommer och för det andra är du faktiskt församlingens kyrkoherde!

2009/04/06

Hemma igen



Så var Västeråsresan över och vi är hemma igen. Men nu är vi inte tre utan fyra - för äldsta kusinen följde med. Hon ska bo hos oss några dagar. Och det var inget snack om vad som var viktigast att fixa efter den långa bilresan: Fram med studsmattan! För nu är våren här och vitsipporna blommar och ikväll börjar fotbollsträningen. Håll i hatten!

2009/04/04

Allsvenskan 2009

Idag börjar det - Allsvenskan 2009. Ett mörkt vinterhalvår är över och äntligen, jag säger äntligen, börjar det igen. Först ut är Elfsborg - Hammarby i eftermiddag. Med tanke på att Ellos är tippade som guldfavoriter får vi väl hoppas på att de åker på redigt med stryk idag. Tre tappade poäng i premiären kan visa sig avgörande när tabellen ska summeras i höst. Och då är det förhoppningsvis ett annat lag från västkusten som ligger före dem i tabellen!
Vad tror jag om årets allsvenska? Blåvitt har helt klart en chans att vara med i toppen. Seger? Ja, varför inte? Bra trupp, bra tränare, ny arena - här finns alla möjligheter till succé. I övrigt bär jag på de gamla vanliga förhoppningarna: Att blåvitt ska öka sitt publiksnitt och lyckas i Europa (de vann cupen förra året och får vara med i UEFA-cupen som egentligen heter nåt annat i år), att 08-lagen samt di blåe går sämre än planerat (skadeglädjen är även inom fotbollen den enda sanna glädjen...), att sonen och jag får uppleva några härliga matcher på nya arenan (vi har biljetter...) och att Adam Johansson får lyfta bucklan i höst. Nu är det bara att tuta och köra!

Lördag i Västerås

Så kul att vara här igen! Det var nästan två år sedan jag satte min fot i gurkornas stad.
De tre kusinerna gick upp tidigt i morse och gjorde frukost åt fyra trötta föräldrar. Tack! Nu är de ute och leker.
Snart är det dags att åka till downtown och shoppa lite. En ledig lördag - det känns gött efter en tuff vecka på jobbet. Nu ska vi bara njuta och ha det gött.

2009/04/02

X 2000

Sitter på X 2000-tåget mellan Göteborg och Uppsala. Jag är på väg mellan två arbetsuppgifter. Bakom mig har jag tre dagars antagningskonferens på Helsjön. Det är alltid en intensiv upplevelse. Ett antal präst- och diakonkandidater prövas på sin kallelse av Domkapitlets antagningsgrupp. Min diakonkollega och jag har som vanligt haft som uppgift att hålla ihop dagarna med andakter, gruppövningar och mycket annat. Nästa vecka får kandidaterna reda på hur det har gått.
I Uppsala väntar ett möte i morgon med prästrekryterarna från de andra stiften. Det är alltid väldigt givande! Man träffar så att säga sig själv, eller åtminstone sin egen yrkesroll, fast från ett annat stift. Vi har mycket att lära av varandra. Frugan undrar ibland om jag åker till Uppsala för att få äta gratis lunch. Men så är det inte. Jag åker dit av andra skäl...också.
Från Uppsala ska jag inte åka hem utan till Västerås! Det har inte med jobbet att göra utan jag ska äntligen få träffa släktingarna där. Från Värö kommer fru och son i bil och så det blir med all säkerhet en underbar helg. Bland annat ska vi köpa fotbollsskor. På måndag börjar nämligen träningen för Väröbacka/Norvalla P11:or. Gissa om vi längtar...