head> Livet i prästgården: december 2006

2006/12/31

GOTT NYTT 2007!

Familjen Ledwon önskar er alla ett GOTT NYTT ÅR. Må Gud välsigna din utgång ur det gamla och din ingång i det nya.
Vi ses nästa år!
En särskild tanke går till Cornelia och hennes familj som möter det nya året med snuva och feber (har vi hört). Cornelia, tappa inte modet. Och kom ihåg att man inte kan bromsa sig ur en uppförsbacke!

2006/12/30

Jullov


Isak har, precis som sin mamma, jullov (själv har jag högsäsong just nu, så semester får det bli en annan gång). När man är ledig så ska det ju hända lite roliga saker, så vad passar bättre än att fråga en kompis om han vill sova över? Sagt och gjort. Marcus, Isaks gamle "vapendragare" från dagistiden, var hos oss ett dygn. Det var roligt, intensivt och härligt. Bilden visar hur det såg ut när de egentligen skulle ligga i sina sängar och försöka sova. Jag fick plocka fram min "nu-är-jag-arg-för-att-ni-inte-sover"-taktik som jag brukar använda på konfirmandlägren. Fungerade alldeles utmärkt.

2006/12/29

Fredagslistan

Fredag igen och ny lista. Denna gång handlar det om jubileum. Dom flesta har nog märkt att 2006 var det Mozartjubileum (250 år sedan han föddes). Men vilka jubileer ska vi fira 2007? Dagens lista innehåller några förslag:
1. Det var 10 år sedan Gunnar blev klar med grekiskastudierna. Samma år prästvigdes den store predikanten Olle Philipsson.
2. Det var 20 år sedan IFK Göteborg vann en stor europeisk cup senast (UEFA-cupfinalen mot Dundee United med mål av Lennart Nilsson, tror jag, på bortaplan).
3. Det var 100 år sedan John Wayne föddes.
4. Det var 350 år sedan Sverige drabbades av pesten.
5. Och: För 50 år sedan bytte Bondeförbundet namn till, ja, vaddå?
Som ni ser finns det mycket att fira under 2007. Det vore kul om ni kom med fler förslag under "comments". Ser fram emot många intressanta händelser att fira!

2006/12/28

Julgranen - igen


För några veckor sedan bloggade jag om julgransångesten som kan drabba kyrkvaktmästare lite här och där i landet. Dagens inlägg är en uppföljning av detta intressanta ämne. Det är nämligen dags att visa en bild på hur granen blev - och inte nog med det. Den är fotograferad vid rätt tillfälle, när det är mörkt. Inte så att mörkret ska dölja något (granen i Värö behöver inte döljas...), utan snarare att granen kommer bäst till sin rätt då. Det är ju så det är tänkt: När man kör förbi Värö kyrka påväg till isbanan för bandyträning eller påväg hem från jobbet så möts man av en upplyst gran framför en gran(n!) kyrka. Passar på vilket julvykort som helst. Bara snön saknas...

2006/12/27

Grattis Pelle!

Idag fyller Pelle år. Vi gratulerar så mycket och önskar en trevlig resa till Madrid. Och du, Pelle: Glöm inte att din fru snart fyller år...

2006/12/26

En jul i backspegeln



Så här på annandagens afton börjar det bli dags att göra en sammanfattning över julen.
Vi har haft en härlig jul här i prästgården. Gudstjänster har varvats med besök och gemenskap. Mamma Karin har varit här några dagar och delat gemenskapen med oss. På julafton var Sarah, Andreas, Eva och Pelle här och idag kom dessutom Elna och Lennart (tillsammans med övriga redan nämnda). Mycket god mat och dryck, som sig bör. Enda felet var att familjen Wilder inte var här - men vi var hos er i tanken!
Tomten kom även i år och han hade med sig spännande saker. För er som följt bloggen är det ingen överraskning att jag önskat mig en digitalkamera - och jag fick en! Tomten har tydligen varit i Japan och hämtat klappar. (Eller mer realistiskt men tråkigare:
Kameran är Helenas och min present till varandra denna jul. Vuxenpoäng, någon?). Så med premiär idag hoppas jag kunna förmedla inte bara ord utan också bilder från livet i prästgården.
De två första bilder vi ser är:
1) Det första kortet någonsin med min nya vän Nikon Coolpix S9: Isak framför sina julklappar, med Pokémonkort i handen.
2) Ett Munkedalsinspirerat pepparkakshus, signerat min hustru (fick hennes tillåtelse att publicera detta mästerverk).

2006/12/25

Och det hände vid den tiden...

"Han som skapar universum
som satt lagarna för allt,
delar med en åsna husrum,
tar ett hjälplöst barns gestalt,
vilar i en modersfamn.
Jesus Kristus är hans namn".
Sv.Ps 129:2

2006/12/24

Julafton

Med tanke på vädret hade det varit fullt möjligt att önska glad påsk, men...
idag är det den 24 december och jag vill önska dig en RIKTIGT GOD JUL!

2006/12/23

Dan före dan

Det börjar närma sig! Prästgården blir allt mer redo inför den stora dagen. Granen är klädd, det mesta är städat, de flesta klapparna är inslagna. Tomtesjukan har drabbat en familjemedlem. Sjukdomen visar sig genom en oförmåga att sitta still, en allmän hispighet och en ständig undran "åh, undra hur det blir imorgon".
Ikväll är det dags för en kär tradition: Varm julskinka med potatismos och rödkål (alt. brysselkål), sedan blir det uppestittarkväll med julgodis och rimstuga. Det brukar bli en höjdarkväll.
Och så måste jag berätta vad jag hörde på "Ring så spelar vi" imorse. Frågan som ställdes var: När stjärntydarna kom till stallet i Betlehem hade de med sig tre gåvor: Guld, rökelse och vadå? Mannen i telefonen svarade "Mylla" (nej, han var inte kines). Bingo! Vilken bra julgåva till den nyfödde!

2006/12/22

Fredagslistan

Denna fredagslista är faktiskt som en liten julklapp till er. Jag tänkte lista 5 (i mitt eget tycke) bra adresser på internet. Så om man vill se var min iMac ofta surfar så kolla in följande ställen:
1. www.baraben.com (utläses: Bara ben på Glenn Hysén. En blogg om blåvitt som innehåller ALLT).
2. www.wikipedia.org. Ett fantastiskt intressant uppslagsverk där man själv kan skriva in artiklar. Beroendeframkallande!
3. www.familjenwilder.se/blogg.html. Man vill ju se hur det går för Västeråsarna. Lyckad uppfräshning (med roliga interaktiva inslag) av layouten Per!
4. www.predigten.de. Kan man tyska är detta en guldgruva om predikoångesten infinner sig. Jag skriver "om" inte "när"...
5. www.sacredspace.ie. En genialisk enkel hemsida som hjälper en med en daglig andakt. Enkelt, centralt, utan krussiduller. Det är jesuiter från Irland som ligger bakom sidan.
Så klicka på www-ikonen på skrivbordet och surfa loss!

2006/12/21

Älgar och sånt

Ikväll körde jag till Stråvalla kyrka för att vara med på "Sånger i juletid", en musikgudstjänst. Vägen dit slingrar sig genom skog och åkermark (den kallas för övrigt för prästavägen, för där red prästen med häst och vagn varje söndag förr i tiden). När jag närmade mig stället där man kör under Ringhalsledningarna kom plötsligt först en och sedan två älgar upp på vägbanan. Det är första gången det händer mig att en älg står två meter framför bilen och stirrar på en. Det var ingen fara, jag hann att bromsa, men ändå. Lite läskigt var det. Efteråt körde jag extra långsamt. Då slog mig tanken: Varför kör man extra långsamt just nu? Statisktiskt sett borde det vara mitt livs minst sannolika tillfälle att möta djur på vägen igen. Det var ju typ 2 år sedan senast jag såg rådjur på vägen. Så om jag för några hundra meter sedan hade älgar på vägen, så kan det väl knappast hända en gång till ikväll. Men ändå körde jag långsamt, det kändes bäst. Då hände det: En kilometer från älgmötet ser jag ett rådjur komma upp mot vägen. Hur sannolikt är det?

2006/12/20

Man tager vad man haver

Imorse kom hela Väröbackaskolan till kyrkan. Det var dags för julsamling. Alla elever, lärare och några föräldrar kom för att se och lyssna till några julsånger och psalmer, prästens betraktelse samt 3:ornas julspel "Åsne-expressen". Det var kanonbra. Musikläraren Tina hade ordnat ett väldigt fint upplägg i år igen (det gör hon alltid). Men det som jag minns allra bäst från julsamlingen är ett av "fåren". I julspelet fanns förutom Maria, Josef, änglar och herdar också får. Alla hade kostymer på sig, även fåren. Varje elev hade fått ordna med sin egen kostym och en av pojkarna som skulle föreställa får hade - en vikingahjälm på huvudet! "Jag tänkte klä ut mig till bagge och detta var det enda med horn som vi hade hemma" sa han. Vad svarar man på det? God jul.

2006/12/19

Granen har landat

Så var det gjort. Nu är granen funnen och huggen. Det får bli som det blir. Årets modell är något kortare, men (hoppas jag) minst lika fyllig som 2005:an. Dock finns en risk för bruna barr. Imorse var det nämligen rimfrost över hela Värö så det var lite svårt att se kvalitén på granen. Men det var otroligt vackert. En sådan himmel kan inte göras av människohand: Blått, rosa och gult. Det var svårt att koncentrera sig på granletning. Vi gick mest och tittade på den fantastiska himlen. Som någon sa: Man borde börja fler dagar med en skogspromenad.
Frukosten (eller vad man ska kalla det, det liknade mest ett fullskaligt julbord) hemma hos kyrkorådets ordförande fick arbetsplatsens skyddsombud att proklamera arbetsförbud, då det måste anses skadligt att arbeta efter så mycket kaffe, mat och (som traditionen bjuder) en liten färdknäpp. Som chef kunde jag inte annat än att hålla med.

2006/12/18

Julspel

Ikväll var det julkalas med Isaks klass. Huvudnumret var ett julspel som barnen övat in. Programledare: Isak Ledwon! (Kan riktigt se fröknarna framför mig när de menande tittar på varandra: Jaså, Isak, präst- och lärarbarn, vill du vara programledare. Så förvånade vi blir...). Han gjorde i alla fall succé. Hade vi ägt en digitalkamera så hade ni...och så vidare. Men snart är det jul!
Apropå präst- och lärarbarn: En klasskompis till Isak kom fram till mig ikväll och drog mig lite åt sidan. Han sa: "Vet du, din son svärde idag". Så nu vet du Isak, dom har ögonen på dig.
Har lite ångest inför imorgon. Då ska vi ut i skogen med arbetslag och kyrkvärdar för den årliga julgranshämtningen (en i och för sig väldigt mysig tradition som avslutas med XXL-frukost hemma hos kyrkorådets ordförande). Förra året hade jag med mig en superfin gran hem. Jämn, tät och lagom stor var den. Det finns inte en chans i universum att jag hittar en lika fin i år. Men ribban ligger där den ligger, så jag gruvar mig lite. Vad gör man om man inte hittar en fin gran? Kanske jag ska testa Pelles trick och ta med en engelsk 10-pundsedel imorgon. Pelle fick en himla fin gran för 10 pund. Eller ska jag testa med Euro?

2006/12/17

3:e advent

Idag blev det inget gudstjänstbesök för min del. Istället deltog jag i TV-gudstjänsten. Det visade sig att man sände från Västerås domkyrka. Tankarna gick till Per och hans prästvigning, den enda gudstjänsten jag varit på i den kyrkan. När man såg den tjänstgörande prästen idag (hette han Johan?) så förstod man vilken frisyr som är mest populär bland de yngre prästerna i Västerås stift. Kan det vara så att Per har startat en "korta-håret"-trend bland clerkerna där?

2006/12/16

En stad från 10:e våningen

Idag upptäckte Isak vad man kan göra med en kikare. Vi var på besök hos Elna och Lennart, Helenas mormor och morfar. De bor högst upp i ett tiovåningshus på Hisingen i Göteborg. Från deras balkong ser man HELA Götet (detta är sanning!). Isak var som förtrollad. Liseberg, Nya Ullevi, domkyrkan (pappa pekade...) militärbåten i hamnen - allt låg för hans fötter. Det gick inte att slita honom därifrån.
Senare på dagen hände det mer spännande saker. Andra anhalten var hos farmor Karin i Sävedalen. Där bakade vi pepparkakor. Jag vet inte vem som tyckte det var roligast, Isak eller farmor. Det blev iallafall en hel hög goda pepparkakor.
Nu är vi hemma igen efter en lång och upplevelserik dag i Göteborg. Imorgon är det söndag - och jag är ledig! Mycket konstig känsla. Det är nämligen "Julens sånger" i Värö kyrka imorgon. Förra året kom cirka 1000 (!) personer fördelade på två gudstjänster, kl. 16.00 och 19.00. Inget tyder på att det blir färre i år. Det är helt uppenbart så att kyrkan och julen hör ihop.

2006/12/15

Fredagsgott

I rubriken till denna blogg står det att det ska handla om mat (och vin) ibland. Med anledning av detta kommer här ett alternativ till falukorv och snabbmakaroner med ketchup (ifall någon är intresserad).
Om du följer detta recept får du en superdupergo sås:
Koka upp 2 dl portvin och 2 msk kalvfond.
Tillsätt 2 msk balsamvinäger, svartpeppar och ett lagerblad.
Dra från plattan, låt stå 10 minuter. Ta upp lagerbladet.
"Tjocka" såsen med maizena eller liknande till önskad konsistens (typ 1 knapp msk och lite vatten var bra tyckte jag)
Låt puttra i 10 minuter och rör till sist ner cirka 100ml creme fraiche (halva burken). Koka upp.
Färdigt!
Har du en oxfilébit att hälla såsen över (med lite potatisgratäng/Hasselbackspotatis vid sidan av) så blir det ju inte sämre.
Att dricka till?
Amarone eller Bordeaux sitter som en keps. Funkar nog också med en maffig Shiraz från Australien/Sydafrika.
Alkoholfritt: Vatten (går bra i alla lägen) eller BOBs svartavinbärsdricka.
Testpanelen (Isak) tyckte: "Inte lika gott som hamburgare, pizza eller tacos, men det var jättegott."
Alltså: Värt ett försök.

Fredagslistan

Åter fredag, åter lista. Denna vecka behandlas ett mycket komplicerat och intrikat ämne: De mest svårtippade lagen på en stryktipskupong.
Det händer då och då att jag lämnar in en tipskupong (går att göra via nätet!). Och när jag sitter där och fyller i mina 1:or X och 2:or så är det vissa lag som jag instinktivt känner "den här matchen blir svårtippad". Det verkar helt enkelt vara så att vissa lag är mer svårtippade än andra. Och nästan alltid visar det sig att det slår rätt. Har jag satt en 1:a, så kryssar dom osv. Det är som om dessa lag går ut på den gröna (nåja, England i december bjuder inte alltid på grönt gräs) mattan med ett enda uppdrag: "Vi ska se till att den där Ledwon i Värö inte får 13 rätt". Hittills har de lyckats.
Följande lag vill jag alltså inte se på en stryktipskupong:
1. Reading
2. Crystal Palace
3. Coventry
4. Wigan
5. Queens PR

2006/12/14

Segerns sötma

Torsdag kväll betyder badminton. Dena höst har spelet gått ganska trögt, jag har inte vunnit många set. Men ikväll fick jag till det! Vi spelade dubbel. Johny och jag vann 2 matcher mot kvalificerat motstånd (och förlorade en). Man är ju trots allt tävlingsmänniska - det känns sååå gött när matchbollen trillar in. Henke (om du läser detta): denna afton hade jag fått minst två poäng mot dig. (Henke spelar i div. 1).

Rivstart

En felställd (?) väckarklocka gjorde att familjen Ledwon försov sig idag. För Isak var detta en ny upplevelse. Från det att han väcktes 7.28 tog det bara 20 minuter innan han satt i mammas bil på väg till skolan. Det är något av ett rekord. Så om det inte är några större bilköer på skolvägen kommer han i tid. Med tanke på att Isaks skolväg är en traktorväg över en åker så är körisken minimal.
Själv tycker jag att det passade alldeles utmärkt med en liten försovning denna morgon. Församlingens julbord igår kväll var mycket trevligt men höll på sent. Vi var cirka 60 personer, allt från förtroendevald till miniorledare. Det var väldigt roligt att se alla samlade på en gång. Men nu är det en ny dag och om en stund ska jag vara i kyrkan tillsammans med åsnan Åsa och fåret Folke. Tillsammans ska vi berätta julevangeliet för förskolan och 0-1:an. Så det får räcka med 1 timmes komp nu på morgonen. Åsa och Folke vill nog att jag kommer i tid.

2006/12/12

Julkort, glögg och mögelost

Äntligen dags för första riktiga julstämningskvällen i prästgården. Ikväll var det dags för det årliga julkortsskrivandet. I år toppades denna kväll med den present som Helena fick från gospelkören igår: En korg med ostar. Glögg (och lite portvin...), goda ostar och kex: Det är en kombination som heter duga. Med ODs julmusik i bakgrunden kan det inte bli annat än en riktig julstämningskväll. Imorgon lär det inte bli mindre stämning. Då är det först luciakonsert i Värö kyrka, sedan julbord i församlingshemmet för anställda och förtroendevalda. Dags att sluta äta nu, så att vi pallar med julbordet imorgon. (Precis när jag skriver detta börjar det regna igen...så var det med den julstämningen. Men tur att man inte pendlar med tåg till Göteborg, den förbindelsen lär vara utslagen av allt regn).

2006/12/11

Var ska skolavslutningen vara?

En liten ironisk fundering angående den pågående diskussionen om det är rätt eller fel att ha skolavslutning/adventssamling i kyrkan: Istället för att låta kyrkan förklara för skolbarnen varför vi firar jul (kyrkan har väl inget med julen att göra...) kan man ju ta barnen till ett köpcenter, typ Kungsmässan, och låta affärsinnehavarna berätta om julens budkskap. Då skulle barnen slippa höra en massa religiöst dravvel och istället kunna ta till sig konsumismen i dess fulla prakt: Julen finns för att vi ska kunna döva vår mänskliga oro genom att shoppa, shoppa, shoppa. Det bästa sättet att laga dåliga familjerelationer är ju som bekant att köpa (onödigt) dyra paket till varandra och servera rejält med sprit till julbordet. Fungerar i alla lägen! En riktig jul handlar först och främst om att köpa sig julkänsla och julefrid. Därför finns affärer som kan fylla detta behov hos oss. Utan Kungsmässan ingen jul. Så de familjer som inte har så mycket pengar kan heller inte vänta sig att få fira en riktig jul.
Att sedan någon påstår att Sveriges religionsfrihet inte bara är en frihet FRÅN religion utan också en frihet TILL religion, det behöver man ju inte bry sig så mycket om. I alla fall om man jobbar på Skolverket. Eller?

2006/12/09

Stolpe ut

Idag hade jag otur/missflyt/bad luck. Följande inträffade: Denna lördag hade vi första träffen med konfirmandgruppen (19 st). I veckan skulle jag förbereda dagens träff. Sedan flera år har jag alltid en intro-lektion första träffen där jag går igenom vad vi ska göra under konfa-tiden och förklarar vad konfirmationen innebär. Jag har haft samma lektionsutkast i alla år. I denna lektion ingår att jag skriver och ritar lite på whiteboardtavlan. I år tänkte jag utveckla mig lite, så jag tillverkade 6 st väldigt flashiga OH-bilder som skulle ersätta mitt taffliga whiteboardskrivande. Ni vet, fyrfärg, bilder från Clip-Art och korta, precisa informationer i punktform, enligt konstens alla regler. OH-bilderna blev verkligen supersnygga. Innan lektionen tog jag fram overhead-apparaten och kollade så att allt fungerade (man har ju varit med förr, ha!). På ledarsamlingen innan konfirmanderna kom berättade jag vilka fräcka OH-bilder jag tillverkat och att jag minsann skulle göra ett bra första intryck på konfirmanderna. Men. När jag väl stod där inför gruppen och lektionen skulle starta hände det som inte får hända. När jag sätter på OH-apparaten säger det "poff". Glödlampan går sönder. Ridå. Där står jag och kan inte annat. Ledarna garvar och konfirmanderna tittar förvånat. Sedan håller jag lektionen, utan OH, utan Whiteboardtavla (den var ju inte där, för jag skulle ju visa OH...). Det kändes som att skjuta en straff och se den gå stolpe ut.

2006/12/08

Fredagslistan

Så var det dags igen. Denna veckas lista handlar om "saker man saknar en regning december".
1. Sol
2. Minusgrader (tänk att höra ljudet av sönderkrasad is när man trampar i en frusen vattenpöl)
3. Snö
4. Is på bilrutan (jo, faktiskt. Det är riktig vinter först när man måste skrapa rutan)
5. Riktiga vinterkläder (jag använder fortfarande höstjackan och sommarens skor)

Förra veckan hade vi ju en tävling här på bloggen. And the winner is: Per Wilder. Efter lite funderande fick han ur sig namnen på alla biskoparna. Bra jobbat! Och om jag känner dig rätt Per, så behövde du inte kolla i matrikeln eller Wikipedia för att klara det. Trisslott på väg med julkortet!

2006/12/07

Historiens vingslag del II

Så var det dags för nästa medeltida kyrka. Imorse samlades några präster i Torpa kyrka, också den cirka 800 år gammal. Det var vår prost Björn som hade bjudit in till en enkel morgonmässa. Vi samlades kl. 7.00, en tid som för oss präster känns ungefär som mitt i natten (präster har i vanliga fall en förmåga att glida in på kyrkoexpeditionen lagom till halvtio-kaffet...). Syftet med mässan var kort och gott att erbjuda en stund av bön och gemenskap före "ordinarie" arbetstid, en rastplats om man så vill. När jag satt där i bänken kunde jag inte låta bli att ta upp tanke-tråden från kvällen i Stråvalla kyrka. Tänk vilken arbetsmiljö jag har! Här sitter jag under dessa gamla valv och jobbar. Men låt oss bara inte tro att kyrkan är ett museum. Denna byggnad (och alla andra kyrkobyggnader för den delen) är ett högst levande rum där dagens människor kan finna tid och plats att möta sin skapare, fundera över livet (varför finns vi här?) och låta sin egen livsberättelse dras in i den Stora berättelsen. Det är allt bra tur att vi människor byggt särkilda hus dit vi kan gå och känna att "det här är ett annorlunda rum, här finns frid". Eller hur brukar du känna när du går in i en gammal kyrka?

2006/12/06

Historiens vingslag

Igår gjorde jag en resa i tiden, typ 800 år bakåt. Det var så här: Vi hade städkväll i Stråvalla kyrka. Kyrkorådet var samlat för att julstäda kyrkorummet och förbereda inför decembers alla gudstjänster. Det är en mäktig känsla att gå och städa i alla hörn i en så gammal kyrka. Tänk så många präster som varit här före mig. Hur såg dom ut? Hade dom humor? Vad drömde dom om?
Det var cisterciensmunkar från Ås kloster som såg till att kyrkan byggdes. Mycket har hänt sedan dess. Kyrkan hade renoverats många, många gånger när Martin Luthers idéer slog igenom på 1500-talet. Någon söndag ett antal hundra år senare surrades det på kyrkbacken efter gudstjänsten om att den svenske kungen Karl XII var död. Däremellan hade man bråkat om det skulle vara en svensk eller dansk präst som skulle leda gudstjänsten. Hur många svenska och danska soldater har besökt kyrkan när deras arméer dragit förbi på väg till eller från något krig?
När jag stod högst upp på stegen (kändes som fem meter upp i luften) och bytte glödlampor i spotlightsen slog det mig: Undra hur många människor som har bett Fader vår på latin/danska/svenska här i kyrkan? Det var inte bara höjden som gjorde att den tanken svindlade.
Efter städningen bjöds det på exotisk planka i kyrkstugan. Vi åt så vi storknade. Det skulle vi inte gjort. När plankan var uppäten dukades det fram kaffekoppar och fat med såndär djupfryst mandeltårta. Gott, men ack så mättande. När vi trodde att det var slut drog kyrkorådets ordförande fram frukt- och godisfat. Jiiha. Jag åt inte mycket frukost i morse...

2006/12/04

Adventskalender 25 kr

Ända sedan jag var liten har vi haft en adventskalender som man kan vinna på (visst känns det som att den alltid har kostat 25kr!). Ni vet, en sån där som man kan köpa av småkillar från den lokala idrottsklubben. Förr, hemma i Sävedalen, hette den GDIF´s eller SAIK´s adventskalender, här i Värö står det BUA IF på den. Priserna brukar vara presentkort på den lokala ICA-affären eller något i den stilen. På Lucia och jul kan man vinna nåt lite häftigare, typ en MP3-spelare eller ett fiskespö från ABU (förr vann man en freestyle). Ni har säkert liknande kalendrar hemma; Från Alingsås HK, Bromma simklubb eller Onsala BK. Men det är en sak jag undrar: Är det någon som någonsin vinner på dessa kalendrar? Så många luckor jag öppnat, så många "vinst-siffror" jag läst bland de små radannonserna i tidningen. Men aldrig att jag vunnit något. Är det någon som känner någon som har vunnit något på en sån här kalender? Hör gärna av er och berätta. Jag vill så gärna tro att "vinstvärde cirka 40%" stämmer. Men man undrar ju.

2006/12/03

1 advent - ett nådens år

Idag inleds det nya kyrkoåret med firandet av 1 advent. Rubriken denna söndag är, som alltid, "Ett nådens år". Det vill jag önska er alla - ett nådens år. Må dina drömmar besannas, gemenskapen med de dina stärkas och Gud hålla sin beskyddande hand över dig.
Mina tankar går idag särskilt till Opa, min farfar i Tyskland. Denna vecka har han flyttat från Rendsburg och bor nu nära min faster i Grossenbrode på ett boende för äldre, typ "servicehus". Isak och jag ska tända ett ljus för honom när vi kommer till Bua kyrka senare idag för att fira familjegudstjänst.
Hoppas att ni har glöggen värmd, det första ljuset tänt och lite mysig musik (Tips: OD´s julskiva) på i bakgrunden.

2006/12/02

Jul på Ikea

Idag går min tanke till alla ensamstående mammor som handlar julklappar på Ikea. Vi var där idag. Oj, oj, oj. Det var trångt, varmt och fullt av barnvagnar. Vi skulle faktiskt inte köpa något egentligen, utan bara reklamera en skrivbordslampa. Så jag gick genom hela varuhuset utan att ha några "måsten" i bagaget. Det gjorde att jag kunde betrakta min omgivning på ett lite annorlunda sätt, jämfört med hur det brukar vara när vi är på Ikea. Det som märktes mest var som sagt alla mammor med barnvagnar. De har all min sympati och stöttning. En lördag i december på Ikea i Kållered är inte, säger inte, samma sak som julefrid. Jag hoppas att alla dessa mammor fick vad de sökte efter, att pengarna räckte och att barnen inte skrek för mycket i bilen påväg hem. Mitt i allt vill jag berömma Ikea som erbjuder en så barnvänlig miljö. Spagetti och köttfärssås för 10 spänn, bara en sån sak. Det var säkert ett evangelium (=glatt budskap) för många av mammorna idag.

2006/12/01

Fredagslistan med tävling!

Åter fredag och dags för en lista. Denna gång med en tillhörande tävling! Men först listan. Temat denna fredag är "finaste domkyrkor":
1. Uppsala
2. Lund
3. Skara
4. Västerås
5. Växjö (den nya altartavlan är såå fräck tycker jag)
Inte ens nära: Där jag prästvigdes....

Och så tävlingen: Den som först redovisar namnen på Svenska kyrkans alla biskopar (14st, tänk på att Ärkestiftet har två) kommer att få ett julkort med en Trisslott bifogad. Skriv namnen på biskoparna som "comment" här nedan. Först rätt svar vinner. (Till Björn Bäckersten: Om du vill vara med och tävla om trisslotten måste du också skriva biskoparnas respektive valspråk på svenska och latin.) Kan man mot förmodan inte redan kan alla namnen och inte har tillgång till en Matrikel kan man ju alltid surfa runt lite i kyrkans web-värld. Lycka till!