head> Livet i prästgården: mars 2007

2007/03/30

Fredagslistan - inför Allsvenskan

Fredag betyder lista. Denna fredag tänkte jag utöka listan, den brukar ju innehålla 5 punkter. Idag blir det istället 14 punkter. Innan jag tar mig an själva listan vill jag passa på att citera den framlidne påven Johannes Paulus II som sa att "fotboll är världens viktigaste oviktighet". Med detta sagt är det bara att ge sig hän: Här kommer listan över hur jag tror att Allsvenskan kommer att se ut efter 26 omgångar:
1. Malmö: Bästa spelartruppen, tränare Åkerby får fason på gänget. I år kan inget stoppa "di blåe".
2. Elfsborg: "Ellos" har en fräck arena med konstgräs, man har Anders Svensson och superkillen James Keane som man snodde från GAIS. Men det räcker inte till att upprepa succén från 2006. Alla vill nämligen slå den regerande mästaren.
3. IFK Göteborg: Detta är ett steg i tro. Varken försäsongen eller nyförvärven tyder på något annat än att blåvitt kommer åtta i år igen. När det bästa nyförvärvet är en ung kille från div. 2 i Angered så förstår ni vad jag menar. Men lilla silvret finns inom räckhåll - i alla fall innnan säsongen har börjat.
4. Helsingborg: Henke Larsson och Suart Baxter. Say no more.
5. Kalmar: Trots (eller på grund av) sin anonymitet har de en chans på god placering. Grymt svårslagna på Fredrikskans. Ingen räknar med dem - just därför är de att räkna med.
6. AIK: Om det är något lag i Allsvenskan jag INTE unnar en bra säsong så är det Gnaget. Kan något gott komma från Solna? Nej, men det räcker till en 6:e plats.
7: Örebro: En nykomling som överraskar. Man har en bra, ny arena, gästspelet i Superettan berodde på ekonomi och inte dåligt spel (man blev ju tvångsnedflyttat för något år sedan på grund av taskig likviditet). Den där unge Näfver ser bra ut. En klubb med tradition och ambition.
8. Djurgården: Trots superbrassen för 14 miljoner blir det magplask i år.
9. Hammarby: Dålig stämning i truppen, för höga krav från supportrar. Nix sa filefix.
10: Trelleborg: Grejjar nytt kontrakt tack vare att ingen gillar att spela på Tjångavallen, jag menar Vångavallen.
11: Halmstad BK: Får kvala på grund av klen spelartrupp. Janne Andersson (visst heter tränaren så) blir kickad i den 7:e omgången.
12: GAIS: Tränar-Rolle får svårt i år. Får kvala men gör det bra. Tyvärr kommer dom att ta en av sina få segrar i derbyt mot blåvitt.
13: Gefle: Åker ur, sorry Norrland. Andra säsongen är alltid tuff för lag utan tradition.
14: Brommapojkarna: Kul med en uppstickare men det varar bara en säsong. Blir årets Assyriska. Vinner de tre första matcherna, sedan skiter det sig.
Kom ihåg var ni såg den rätta upplösningen på Allsvenskan först...

2007/03/29

Ännu fler vårtecken

Nu är det så mycket vår här i Värö som det bara kan bli. Kolla in den här listan över vårtecken:
- Vägverket har tagit bort de oranga pinnarna.
- Vi har sett vitsippor vid prästabäcken.
- Man hör inte bilarna från motorvägen för att fåglarna låter så mycket på morgonen när man hämtar tidningen.
- Jag fick kräma in Isaks nacke med solkräm imorse för den var alldeles röd efter igår.
- Igår kände jag doften av nyklippt (!) gräs.
- Sist men inte minst: På tidningarnas sportsidor presenteras experternas tips inför att Allsvenskan ska börja (fotboll alltså). Ännu en expert kommer att presentera en lista imorgon...då är det ju dags för fredagslistan.

2007/03/27

En vårdag


Ibland behöver man göra något annorlunda, bryta de invanda mönstren. Idag var en sån dag. När jag kom hem från jobbet bestämde Isak och jag att vi skulle åka på utflykt - en alldeles vanlig tisdag kväll. Vi struntade i fiskbullarna och Bolibompa, istället gjorde vi en matsäck och åkte vi till Bua strand. Det har ju varit FANTASTISKT vårväder idag. Väl där tittade vi på solnedgången medan vi åt våra smörgåsar. Sedan kastade vi några stenar i havet. Ibland är livet så enkelt.

2007/03/25

9 månader kvar till jul



Idag är det Jungfru Marie bebådelsedag.
Det innebär att det är 9 månader kvar till jul (den som inte fattar varför kan fundera över sina kyrkoårskunskaper. Ta gärna kontakt med din församlingspräst, ifall du inte är en själv, och fråga varför det är just så många månader kvar till julottan...)
Här i Värö har det varit en fantastisk vårdag. Maria kallas ju ibland för vår Fru och säger man det lite snabbt blir det våffu och säger man det lite slarvigt blir det våffla och hokus pokus (en annan liturgisk missförståelse...) har det blivit "våffel"-dagen av det hela. Detta språkförbistringens dilemma uppmärksammades i prästgården genom att vi åt våfflor med sylt och grädde i trädgården idag. Helt underbart! Ännu bättre blev det när en humla plötsligt attackerade blommorna som Isak hade plockat och satt i en vas på bordet till våfflorna. Om man ska betygsätta den här dagen utifrån kriteriet "hur mycket vår är det idag?" blir det en 10:a på en tiogradig skala.
Dagen avslutades med gospelmässa i Värö kyrka där vi fick fundera över hur modig Maria var som vågade tacka "ja" till ängeln Gabriels erbjudande om att hon skulle ge liv åt Guds son. Kören sjöng fantastiskt fint och som postludium fick vi höra en sång där Robert spelade munspel. Efter mässan, när jag gick hem, märktes det tydligt att jag är präst på landet. Doften, eller snarare lukten, från böndernas arbete på fälten slog emot mig. Men det spelade liksom ingen roll. Det har varit en härlig dag - inte ens kobajset kan påverka den insikten.

2007/03/24

Hemma igen

Lördag kväll - och jag är väldigt trött. Det har varit intensiva dagar. Antagningskonferensen på Helsjön var mycket spännande, men det har också varit jobbigt och tagit mycket energi. Många möten, många samtal och många viktiga frågor att ta ställning till. Det mest positiva var att se de andra i antagningsgruppen. Så proffsiga, kunniga och lätta att ha att göra med! Det känns som en stor förmån att få jobba ihop med sådana människor. Vi var 7 personer i själva gruppen, sedan kom biskopen sista dagen och tillsammans har vi tagit ställning till den yttre kallelsen (se föregående inlägg) hos de 15 personer som ansökt om att få bli antagna till antingen präst- eller diakonvigning. Det var längesedan jag drack så mycket kaffe (och det säger en hel del. Den genomsnittliga kaffekonsumtionen hos oss kyrkoherdar på landet är ganska så imponerande...)
Efter en ledig kväll (fredag) så var det dags för mer jobb idag: En heldag med konfirmanderna på temat Jesus. Det gick bra. Konfirmanderna sjöng jättefint på andakten (det brukar konfirmander inte göra enligt min erfarenhet). Och de flesta visste redan att han växte upp i Nasaret (och inte Betlehem vilket de flesta konfirmander brukar gissa på).
Ikväll håller vi på att städa ur stora salen här i Prästgården. På onsdag ska vi få nya tapeter där. Det känns riktigt läskigt. Undra om vi har valt rätt tapet? Hur ska vi möblera? En sak är i alla fall säker: Det blir bättre och snyggare än dagens dystra jämngrå tapet från mitten av 80-talet. Det kommer säkert att dyka upp bilder på stora salen under veckan.

2007/03/20

Luthers lära om kallelsen...

Har ni hört talas om Dr. Martin Luther och hans lära om kallelsen? Den gamle munken menade att det finns en inre och en yttre kallelse (underförstått: till prästämbetet). Den inre kallelsen är svår att beskriva men kan liknas vid en övertygelse som växer fram inom en människa med innebörden "Det är nog präst jag ska bli". Den yttre kallelsen handlar om att människor i ens omgivning och i förlängningen kyrkan som institution bekräftar den inre kallelsen och säger: "Ja, vi (alltså kyrkan/församlingen) tror att det är präst du ska bli". Den yttre kallelsen bekräftas sedan genom prästvigningen som utförs av en biskop. Det måste föreligga både en inre och en yttre kallelse för att någon ska prästvigas.
I vårt stift har biskopen en antagningsnämnd som ska hjälpa honom att pröva den yttre kallelsen hos prästkandidaterna. Nämnden består av några präster, diakoner och en läkare - och i denna nämnd ingår även jag sedan en tid tillbaka. Imorgon ska jag åka iväg på den första antagningskonferensen (onsdag - fredag) på Helsjön och träffa ett antal kandidater för samtal. Det känns både lite läskigt och spännande! Hoppas att jag kan bidra med något vettigt, även om jag känner mig väldigt liten inför det här uppdraget. Bloggen får i alla fall vila några dagar - vi hörs till helgen!

2007/03/18

Grattis Elna!


Vill börja detta söndagsinlägg med att skicka ett stort GRATTIS till Elna Jedvert (Helenas mormor) som fyller jämt idag! Vi i Värö önskar dig allt gott och hoppas att du har haft en härlig dag tillsammans med de dina. Vi har varit hos dig i tankarna idag!
Själv har jag också varit på födelsedagsuppvaktning idag, men av ett helt annat slag. En församlingsbo fyllde tresiffrigt och det ville församlingen uppmärksamma. Så Rune (kyrkorådets ordf.) och jag åkte dit med en blomma och en hälsning. Tänk att vara född 1907. Dagens födelsedagsbarn var ungefär lika gammal som jag är nu det året andra världskriget började. Det ger verkligen perspektiv på saker och ting.
Och så en sista kommentar: Idag har jag bytt till sommardäck på våra bilar. Det är verkligen det ultimata vårtecknet. Äntligen slipper man höra smattret från dubbarna (och så lär bilarna dra mindre bensin med sommardäck). Ett stort tack till vaktmästarna som lånar ut sina lokaler/apparater för däckbyte. Det går sååå mycket enklare tack vare det.

2007/03/16

Fredagslistan - skolspecial

Skolan är en värld för sig. Alla har vi minnen från denna tid i våra liv. Idag har jag blivit påmind om det på ett särskilt sätt, jag har nämligen varit med Isak i skolan.. Det var helt ok, jag tror att Isak har fått en bra start på sin skolgång. När jag satt där på lektionen (om muskler) kom många lågstadieminnen till mig. Dagens lista handlar därför om: Saker jag minns från lågstadiet.

1) Uttrycket "vi mot klabbet" när man delade in sig i två fotbollslag. (Att tillhöra "vi" var naturligtvis det bästa).
2) Att fröken hade gjort en tavla med mjuka och hårda vokaler, där de mjuka var i bomull och de hårda i småsten. Pedagogik på hög nivå!
3) Rädslan för 6:orna när det hade snöat om man var rädd att bli girad. (Det heter girad, jag lovar. Alla andra ord som betecknar "snö-mot-ansiktet-och-innanför-tröjan" är avarter av detta fina ord. GIRAD)
4) Doften av tonfisksåsen vi fick till pastan. Ohääähhhh.
5) Ramsan "A är bra, B är bäst, C är dom som cyklar mest". Jag gick naturligtvis i 1B.

2007/03/15

Doktor Julia

Idag är en stor dag för min kusin Julia. Efter många års slit har hon idag disputerat på en avhandling i biologi. Hon har studerat vid universiteten i Bremen och Osnabrück (i Tyskland alltså). När jag frågade henne vad avhandlingen handlade om svarade hon kort och gott: Gräshoppors sexliv. När jag bad henne utveckla det så sa hon att avhandlingen handlar om hur det går när gräshoppor av olika art parar sig. Ni vet, ungefär som vägkorsnings-hundar.
Vad får man för jobb efter en sån disputation? Hm, det visste hon inte riktigt själv. Nu väntar nämligen först en jorden-runt-resa tillsammans med pojkvännen. De förväntas bli borta i några månader. Sen får hon se vad det dyker upp för jobb för en disputerad biolog.

2007/03/13

Isaks surdryck



Idag har Isak gjort ett experiment. Han ville testa att göra en riktigt sur dryck. Det fick namnet "den suraste drycken". Här är receptet ifall någon är intresserad:
1 citron
1 lime
1 grapefrukt
Pressa alla frukterna. Sila drycken för att få bort kärnorna. Njut - och försök se glad ut!

2007/03/12

Vinkällare blir vinvind



Jag har under en längre tid våndats inför ett problem. Det är ju så att jag samlar på viner och har försökt bygga upp en liten vinkällare. Vinerna har jag förvarat i prästgårdskällaren fram tills för några månader sedan. Då sattes det, som jag tidigare skrivit om här på bloggen, in en pelletspanna med tillhörande pelletsförråd. Och kan ni tänka er - utrymmet för mina viner är borta. Där det i höstas låg australiska Shiraz sida vid sida med Bordeaux:er och tyska Riesling, där står nu en tank med 5 kubikmeter pellets (bild nr 1).
Under vintermånaderna har jag likt professor Baltasaar funderat och funderat och funderat. Någonstans på alla dessa 370 kvadrat som vi bor på borde man ju kunna förvara vinerna. Men jag har inte hittat något bra ställe - förän nu. Jag har bestämt mig att trotsa alla konstens regler och inrätta min vinkällare på övervåningen. Ja, jag vet. Viner ska lagras vid en kall (cirka 13 grader) och jämn temperatur. Men det kan jag inte fixa någonstans. Så nu tänker jag städa ur förrådet (bild nr 2) i den nordöstra delen av övervåningen och göra om den till, ja, vad ska man kalla det? Vinvind får det bli.

2007/03/11

Söndag kväll



En händelserik och spännande helg går mot sitt slut. Fredag-lördag var vi min mamma och jag i Tyskland. På bild nr. 1 ser ni min kusin Constanze, hennes son Henrik och hennes mamma (min faster!) Maren. Bilden är tagen vid det traditionella "kaffe-och-stora-tyska-kakor"-kalaset som vi alltid får vara med om när vi kommer dit. Vi hade två härliga dagar med vårsol. Syftet med resan var i och för sig inte så roligt. Min farfar har blivit allt sämre och bor sedan ett tag på ett äldreboende. Mamma och jag ville se hur han har fått det. Allt verkar väldigt bra där han bor, men han har inte så mycket ork längre. Men det var i alla fall gott att få träffa honom igen.
Vi kom hem lagom till Melodifestivalen. Jag är inte det minsta förvånad över att the Ark vann. Och de vann helt rättvist. Men man undrar ju vilken kändisgrupp SVT ska skaka fram till nästa år. 2006 - Carola, 2007 - the Ark, 2008 - ? Vad tror ni om Kent eller varför inte Timbuktu?
Idag har jag (mellan 3 gudstjänster) varit ute i trädgården. Isak och jag har påbörjat vårröjningen (bild 2). Det luktar såååå gott i luften. Tänk när jag kan visa bilden på årets första vitsippa. Men det lär väl dröja ett tag till...

2007/03/08

Tyskland


Imorgon åker mamma Karin och jag till Tyskland på en snabb visit (tillbaka igen redan på lördag). Som de flesta av er vet har jag min släkt inte långt från Puttgarden i norra Tyskland. Nu är det så att min farfar varit dålig ett tag så det är verkligen på tiden att vi åker dit och hälsar på. Återkommer med reserapport inom några dagar. Som "pausunderhållning" kan ni ju titta på bilden (tack Henkan!) och fundera över hur man håller alla dessa pelagonier fräscha...

2007/03/07

Grattis Jenny!


Idag firar vi med en applåd att Jenny fyller år. För er som inte riktigt känner Jenny kan jag berätta att hon är en cool tjej på drygt 30 vårar (för nu är hon så gammal så att man inte trumpetar ut hennes exakta ålder på web:en) som älskar te, England, att resa till konstiga platser och att skratta tillsammans med sina två systrar. Hon bor i Västerås (för den bandyintresserade: ett stenkast från Rocklunda) tillsammans med sin man Per och töserna Ebba och Cornelia. När hon inte firar sin födelsedag eller är föräldraledig doktorerar hon på en avhandling om (nu gissar jag lite...) kommunikationen mellan barn med förståndshandikapp och deras föräldrar. Något mer vi behöver veta om Jenny? Jo, just det: Hon gillar Shiraz-viner. GRATTIS JENNY!

2007/03/06

Grattis på namnsdagen Ebba!

Idag firar hela Sverige att Ebba har namnsdag. Hoppas att du har haft en fin dag och att din namnsdag har uppmärksammats av dina nära och kära. Vem ska vi fira imorgon? Ja, det återstår att se...
I avvaktan på det kan jag återberätta en fantastiskt rolig liten historia. I senaste numret av den bästa fotbollstidningen som finns, Offside, kan man läsa om gamla legendariska spelare. En av dem är Johnny "Bråttom" Ekström, som spelade i både blåvitt och som proffs i Italien. När han skrev på för Empoli i stövellandet fick han frågan om han kunde språket som talas där. Han lär ha svarat (på bree göttebosska): "Nä, jag vet inte ens vad spagetti heter på italienska". Å andra sidan lär han ha sprungit på 10 sekunder blankt (nåja...) på 100 meter med fotbollsskor.

2007/03/05

Gästspel av en legend

Hittade detta videoklipp på nätet. För oss som älskar fotboll i allmänhet och blåvitt i synnerhet är detta som ljuv musik. Legendaren Håkan Mild visar sina konster...say no more. Klicka på pilen så får du se på goa ribbträffar!

2007/03/04

För det första, för det andra, för det tredje

Den här söndagen har haft tre hållpunkter; väldigt olika men alla intressanta och roliga. Först (efter en härlig sovmorgon!) var det familjegudstjänst i Värö kyrka. Det var EnGla kör, det var dop, det var drama av juniorerna - händelserikt och givande. Isak var väl inte överförtjust, men jag tyckte det var en jättefin gudstjänst och det är alltid roligt att träffa så mycket trevligt folk (det var kyrkkaffe efteråt). Nästa evenemang var en 50-årsuppvaktning. Kalle Svensson, präst i Träslöv, fyllde år och kontraktets präster var där och grattade under prostens ledning. God tårta och ännu en samling trevliga människor. Roligast var att blomsterbudet hade stavat fel på biskopens namn på grattiskortet som följde med blomman från Stiftsstyrelsen (där Kalle är med). Den tredje och sista anhalten denna söndag var en premiär: Vi har varit i Sparbankshallen och sett på en elitseriematch i innebandy, Warberg mot Balrog (Södertälje/Botkyrka). Warberg vann, Isak fick godis och Helena gillade den fräcka musiken som spelades vid alla spelavbrott. Det var inte sista gången vi såg på innebandy!

2007/03/02

Fredagslistan

Fredag: Det betyder att jag är ledig medan Helena och Isak är på var sin skola. Vad gör man, eller snarare, vad borde man göra med några timmars ledighet ensam hemma i prästgården? Fredagslistan handlar denna vecka om saker jag borde göra på min lediga dag:
1) Tvätta bilen.
2) Putsa min svarta finskor.
3) Damma (jag HATAR att damma).
4) Förbereda gästrummet (familjen Alling kommer på besök i helgen).
5) Gå igenom "viktiga pärmen" och slänga gamla papper, typ bilförsäkringsbevis från 2001.
Men vet ni, inget av detta kommer att hända före lunch. Istället ska jag dricka lite kaffe, kolla in senaste "Sladjan surrar" på SVTs hemsida (ett superbra web-program om fotboll), kanske läsa lite och för att döva mitt dåliga samvete: bädda sängen.

2007/03/01

Star Wars


Sedan i julas har vi ett Playstation, alltså ett TV-spel. Isak har spelat förvånansvärt lite, jag trodde att han skulle vilja spela mest hela dagarna men så har det alltså inte varit. Tills nu. För några dagar sedan köpte jag ett nytt spel, Lego-Star Wars. Det är ett spel som bygger på Star Wars-filmerna, med Jediriddare, lasersvärd, Darth Vader och lille Yoda med mera, men alla ser ut som Lego-figurer. Det är otroligt välgjort och Isak är som förtrollad. En timme per dag (mer tillåter inte hans föräldrar) lever han i en annan värld, i en galax långt, långt bort...