head> Livet i prästgården: oktober 2006

2006/10/31

Gott och blandat

Tisdagen den 31 oktober går till den Ledwonska historien med följande kommentarer:
* Jag har bytt till vinterdäck idag - det kändes väldigt bra när jag såg på väderprognosen på Aktuellt.
* På begravningen idag (Edit 89 år) vräkte regnet ner när vi sänkte kistan - strax därpå syntes en fantastisk regnbåge över kyrkogården. Det var mäktigt.
* Per har börjat blogga igen.
* Isak sa för första gången sedan vi lämnade bort Lillan att han längtar efter henne. Ska ordna så att vi kan hälsa på henne snart.
* Min kära fru är i Köpenhamn med jobbet.
* Ingen ringde på i prästgården idag och sa "bus eller godis". Kanske vågar dom inte komma hit?

2006/10/30

Älgar i trädgården!

Så förvånade vi blev ikväll när vi tittade ut genom fönstret. På framsidan av prästgården har vi ett äppelträd - och där stod två älgar och åt kvällsmat! Älgar är verkligen jättestora. Helena skulle just gå till församlingshemmet för att öva med gospelkören, men idag tog hon bilen. Det känns lite läskigt att ha två (halvfulla?) älgar i trädgården. Vem ska hämta tidningen imorgon bitti?

2006/10/29

50-årsuppvaktning

Idag har vi varit på 50årsuppvaktning. Det är Björn Bäckersten, prosten, som fyller år. Han hade öppet hus i församlingshemmet i Lindberg. Oj, så mycket folk det var! Och innan du läser vidare ska du gissa: vilka var de två vanligaste presenterna på presentbordet (blommor räknas inte)?
Just det. Böcker och vinflaskor. Nu har han så han klarar sig ett bra tag framöver.
Annars har det varit en ganska slapp dag. Isak och jag har varit ute i trädgården och lekt i solen. På grund av allt regn så var bäcken översvämmad. Det kan man ju utnyttja och slänga i en massa kastanjer och pinnar.
Isak längtar till imorgon. Då ska han och morfar åka till badhuset. Det blir säkert succé!

2006/10/28

Göteborg

Idag har vi varit i Göteborg. Det regnade, det var mycket folk (lönehelg) och det var alldeles underbart. Göteborg är en härlig stad. Det känns som hemma. Vi handlade lite grejjer, bland annat några kanonbra CD-skivor med kristen modern musik. Sedan åt vi pizza. En annan sak vi köpte var nya vinterskor till Isak. Dagens fråga: Hur mycket pengar ska man lägga på en 7-årings vinterkängor? För vår del slutade det med att större delen av oktober månads barnbidrag rykte all världens väg. Men har man en aktiv son som förväntas klättra i snöhögar hela vintern så hoppas jag att det är en god investering. Isak (som har börjat få veckopeng, 20 spänn) investerade istället i två paket Pokémon-kort. Han var överlycklig!
Dagen avslutades med middag hos farmor Karin i Sävedalen: Köttgryta med potatismos. Damerna fick ett Rioja-vin till detta medan kvällens chaufför drack lättöl.
En härlig ledig lördag går mot sitt slut. Imorgon ska vi uppvakta prosten som fyller 50. Kan nog bli en maffig buffé i Lindbergs församlingshem. Mer om det imorgon. God natt!

2006/10/27

Carl Bildt v.s media 1-0

Kan inte låta bli att kommentera kvällens Aktuellt-intervju med Carl Bildt. Hoppas att ni såg det! Det handlade om att Bildt ska sälja sina aktier i ett ryskt oljebolag. Man kan tycka vad man vill om högerns politik men en sak måste man erkänna. Ingen svensk politiker kan hantera media som Bildt, han är kungen. Han fullkomligt mosade Jarl Alfrelius och dennes frågor. Så skönt att se en svensk politiker som kan ge svar på tal. Bildt har kunskap, integritet och en vass tunga som gör att han kan smasha in svar på svar när journalisterna ställer dumma frågor. Mer sånt! Till sakfrågan: Självklart ska han kvickt som attan göra sig av med sina ryska aktier. Det passar inte att vara utrikesminister och äga tvivelaktiga utländska aktier.

Fredagslistan


Då det är slutet av månaden tänkte jag att denna fredagslista ska handla över tråkigaste räkningar. Jag misstänker att ni alla har sprättat fönsterkuvert och betalat era räkningar denna vecka - så här kommer en lista med mina anti-favoriter:
1. Statoil/OKQ8 (snittar på 3000kr/månad. Det är inte bara kul att bo på landet)
2. Bilförsäkringar (har ju TVÅ bilar...blä)
3. CSN (4% på bruttolönen blir 6 % på nettolönen. Det svider. Men å andra sidan: Uppsalaåren var ju grymt roliga)
4. Helenas mobilräkning (ringer man till henne är den ändå bara avstängd. Vad ska hon med mobilen till egentligen?)
5. Fritids för Isak (särskilt juli-räkningen. Varför ska man betala för Fritids när det är stängt?)
Out of competition: TV-licensen. Det är klart att kyrkoherden betalar. Vad skulle journalisterna på HN säga annars?
Vilken är din "älskar att hata att betala"-räkning? Berätta gärna!

2006/10/25

Idag flyttade Lillan

Så var dagen kommen. Idag flyttade vår katt Lillan till sitt nya hem. Som ni säkert vet så visade det sig att Isak är allergisk, så vi kunde inte behålla våra kära lilla katt. Efter att ha kollat runt bland bekanta och arbetskamrater visade det sig att en av vaktmästarna här i församlingen (eller snarare hans sambo) gärna ville ha en katt. Så nu bor Lillan hos Larza (Lars-Peter) och Stina. Vi saknar Lillan redan, men hoppas att hon ska få det bra där hon bor nu.
Isak var naturligtvis ledsen, men han tog det ändå väldigt bra. Jag misstänker att han hela tiden kännt på sig att han inte mår så bra av katten. Men nu är en epok över. Det blir konstigt imorgon bitti när jag går ner till köket och inte har en leksugen och hungrig katt efter mig.

2006/10/24

Visitationsmässan



Här kommer två bilder på hur det såg ut på biskopens visitations-högmässa i Värö kyrka i söndags. Den ena bilden visar en glad (och lite stolt) kyrkoherde. Den andra bilden visar en fullsatt kyrka med biskopen samt prosten och en diakon vid altaret. Så många präster som denna söndag har det nog aldrig varit i kyrkan. Det var, som ni säkert förstår, en riktig höjdarmässa.

2006/10/23

Grattis Olle!

Idag fyller min gode vän och kollega Olle Philipsson år. Detta måste naturligtvis uppmärksammas. Olle är inte bara en predikant av Guds nåde, han är också en riktig rackare på att laga god mat. Tyvärr hinner vi inte träffas så ofta nuförtiden, men du vet att jag ofta tänker på dig och de dina. Allt gott på din stora dag önskar din vän i Värö.

Varför fotboll?

Varför är man intresserad av fotboll? Varför engagerar man sig så i hur det går för 11 man som springer runt på en gräsyta och jagar en boll? Såhär i slutet av säsongen är dessa och liknande frågor verkligen befogade. Ikväll spelar Blåvitt mot Kalmar på G:a Ullevi. Hur många av er läsare har ägnat detta faktum någon uppmärksamhet idag? Jag har. Jag vill ju så gärna att mitt kära blåvitt tar 3 viktiga poäng och hänger på i toppen av Allsvenskan idag. Samtidigt känner jag på mig att kvällen kommer att sluta i moll. Risken är överhängande att jag ikväll kommer att fundera över brända frilägen, taskiga domarinsatser och felaktiga (i mitt tycke) byten.
Mitt i allt funderar jag över varför en människa kan investera så mycket emotionell energi i detta spel. Här följer mina hobbypsykologiska försök till svar (Jenny: Du får gärna rätta mig om jag har fel).
Tre svar på frågan varför man intresserar sig för fotboll:
1. Till skillnad från livet så är fotboll kontrollerbart och på ett plan förutsägbart: Det finns bestämda spelregler. Genom fotbollen kan man kanalisera ut sin glädje, ångest, oro, eufori, besvikelse och vrede som man samlat på sig under en vecka. Det är legitimt och nyttigt att projicera sina (undertryckta) känslor på fotbollen.
2. En människas längtan efter seger/vinst är större än rädslan för förlust. Något i oss människor tilltalas av att slitas mellan hopp och förtvivlan. Dessutom är ju som bekant skadeglädjen den största av glädjeämnen. Och skadeglad blir man ju när AIK får en solklar straff bortdömd.
3. Gemenskap: Fotbollen är en källa till ett nästan outtömligt förråd av samtalsämnen. Man behöver inte ens känna varandra, men om det visar sig att den andre är intresserad av fotboll så finns det alltid något att prata om. Detta har jag märkt ack så tydligt i mitt yrke där jag träffar på många människor som inte riktigt vet vad man ska prata med prästen om.
Nu är det bara 30 minuter kvar till avspark. Hoppas att vi slipper Hjalmar Johnsson på vänsterbacken. Han gör mig så nervös.
För den som vill veta resultatet kan man alltid kolla Text-TV 377.

2006/10/22

En gammal Jesus med glasögon

Vid middagsbordet frågade jag Isak vad han tyckte om gudstjänsten i Värö kyrka idag. Han svarade: Det var bra. Han som gick sist i det långa ledet såg verkligen ut som en gammal Jesus med glasögon.
Så sant, så sant. Den gamle Jesus med glasögonen var biskop Carl-Axel Aurelius. Idag har vi nämligen haft en mycket speciell gudstjänst här i Värö. Hela Varbergs kontrakt (7 pastorat) hade gemensam gudstjänst här hos oss. Det var cirka 700 personer i kyrkan, varav 30 präster och 20 diakoner. Ni kan tänka er hur den processionen såg ut! Vi drack X antal liter kaffe efteråt, åt 400 matmuffins och 150 bredda frallor. Kören bestod av 240 körsångare samt musiker. Biskopen predikade över dagens evangelietext: Den fattiga änkan som skänker sina sista slantar. En av poängerna i predikan var: Det är inte Gud som behöver våra goda gärningar. Det är våra medmänniskor som behöver dem. Det är inte svårt att hålla med om det.
Idag är jag både glad och stolt över att vara präst i en kyrka som är episkopal. Episkopal betyder att alla församlingar hänger ihop under en biskop, att man inte är sig själv nog. Det är inte vi i Värö som har patent på hela sanningen, utan vi ingår i ett större, globalt kyrkligt sammanhang.
Det är många människor som kommer att minnas denna söndag länge. För egen del handlar det om påminnelsen, som vi hör vid varje nattvardsfirande: Så är vi, fastän många, en enda kropp. Ty alla får vi del av ett och samma bröd.

2006/10/21

Sorg och glädje på samma dag

Denna lördag började i moll. Vi berättade för Isak att vi måste hitta ett nytt hem åt Lillan, vår katt. Läkaren var mycket bestämd med att Isaks allergi bara kommer att bli värre om vi behåller katten. Isak har, ända sedan vi kom hem från Köln, varit förkyld, haft röda ögon och hostat...även jag har märkt av det mer nu. Så just nu kollar vi i bekantskapskretsen om någon vill ta över vår lilla favorit. Isak tar det naturligtvis hårt. Även Helena och jag tycker det är väldigt tråkigt. Hoppas bara vi hittar ett bra nytt hem åt henne.
Dagens glädjeämne handlar om fotboll. Igår ringde Patrik från Bua och undrade om jag ville vara med och kicka lite idag. Det var inget svårt beslut. 16 pojkar i åldern 30-40 år samlades på Bua IFs B-plan och spelade en timme. Stabbe, Läsken, Krille, Mats, Bengan och några till. Jösses så skoj. Men kondisen hade jag lämnat hemma. Jag ska aldrig, säger aldrig, klaga på en fotbollsspelare som inte orkar springa hem när motståndarna kontrar. Vår målvakt blev bara bättre och bättre. Han tog nästan allt. Hans hemliga recept: Det var inte vatten utan G&T i hans plastflaska. Först var det ingen som trodde honom, men efter kontroll visade det sig att han hade rätt. Sicken lirare. Hur det gick? Vi vann med 11-7.
Nu laddar vi inför kvällens TV-kalas-gala och god mat. För den vinintresserade kan jag berätta att det står en österrikisk Grüner Veltliner i kylen som ska matcha den pestoöverbakade torskryggen. Låter mums.

Fredagslistan (något försenad)

Denna något försenade fredagslista handlar om TV-program vi minns. Detta med anledning av kvällens gala "SVT 50 år".
1. Razzel
2. Vi i femman (80-talsvarianten)
3. Fotbollskväll (när den handlade om Allsvenskan)
4. Nord och Syd (Helenas bidrag)
5. Barnjournalen

2006/10/20

Badminton

Igår kväll spelade jag, som nästan varje torsdagskväll, badminton. Torgny från Bua och jag åkte in till dom andra i Old Boys-gruppen. Det blev en tung afton. Vi spelade dubbel i olika konstellationer och efter totalt 6 set hade jag inte vunnit ett enda. Att åka på däng i 6 raka set är inte kul, men man får intala sig, för att citera Karlsson på taket, att "det är en världslig sak".
En mer himmelsk sak blir det förhoppningsvis här i Värö kyrka på söndag. Då kommer biskopen hit på visitationsmässa. Hela kontraktet ska fira gudstjänst här. Idag har vi varit och ställt iordning för 220 körsångare och kyrkkaffe med matmuffins till en full Värö kyrka. Vaktmästare och kyrkvärdar har mycet att göra. Men det ska nog bli fint. Det kommer bilder med mera på församlingens hemsida, www.svenskakyrkan.se/varo. Klicka på länken till höger så kan du redan nu läsa lite om det.
Ikväll är vi bortbjudna till den nye kyrkoherden i Himledalens församling, Andreas Patriksson. Hoppas det blir trevligt. Dom bor i prästgård och har pingisbord, så chansen finns att vi kommer att känna oss som hemma...

2006/10/18

Bra biskop och sjuk son

Denna veckan är biskopen på visitation i kontraktet. Det blir en massa möten och gudstjänster. Idag var det kyrkoherdarnas tur att samtala med Carl-Axel. Det blev ett gott samtal. Han är klok och vis, vår biskop. Jag kände mig uppmuntrad i mitt kyrkoherdearbete när vi gick därifrån. Dessutom är han grymt idrottsintresserad så vi hann att prata om vilket snyggt mål Jonas Wallerstedt (som spelat fotboll tillsammans med biskopens son) gjorde mot DIF igår. För den som inte vet det kan jag berätta att blåvitt vann tillslut med 3-2 och gick därmed upp på en 3:e plats i allsvenskan.
Sedan ringde Isaks fröken och sa att Isak var lite dålig: Feber och ont i huvudet. Så nu är vi hemma och tar det lugnt. Isak ser på bolibompa och jag ska egentligen laga kvällsmat, fast ingen av oss är hungrig. Pasta och fiskpinnar. Känns ju inte så jättekul. Men är det en regning tisdag i oktober så passar det ju ganska bra liksom.

2006/10/16

En oväntad afton

Måndag kväll. Såg fram emot bolibomba och falukorv. Isak satt i soffan och sa om och om igen: Pappa, jag har inget att göra! Då ringde telefonen - och allt blev annorlunda. Det var Anders och Nicole som bor här i närheten. Nicoles syster är på besök från Umeå med sin familj. Det visade sig att deras dotter fyller 7 år idag och hon ville så gärna att det skulle komma några barn på hennes kalas. Så Isak och jag gjorde oss redo: På med finskjortan och hitta en lämplig present (Helena hade en fin liten ask med mönster på som hon slog in). Tyvärr kunde Helena inte följa med för hon har ju kören på måndagar. Väl framme fick vi tårta, kakor, ballonger och sist men inte minst: Bada i träkar utomhus. Ni vet sånt där som man värmer upp med ved. Det var häftigt! Tänk vad som kan hända en alldeles vanlig måndag.

2006/10/15

Minns sommaren 2006


Nu kommer nog den första riktiga höstveckan. Kallt och mörkt på morgonen...då kan det vara gott att påminna sig om sommaren 2006. Här är en bild jag hittade i datorns arkiv.

Familje-söndag

Idag har vi haft en riktigt härlig familjesöndag. Min mamma var här och prästgården bjöd på klassisk söndagsmiddag: Herrgårdsstek tillagad efter konstens alla regler. Till detta det något udda tillbehöret Spätzle (en slags tysk pasta). Efter en härlig långpromenad bjöd prästfrun på hembakt ambrosiakaka till kaffet och Isak bjöd på chokladkakor han bakat en annan dag. Så gott och så härligt!
Nu är det bara att ta ett djupt andetag och kasta sig in i den kommande veckan. Den innehåller något så speciellt som biskopsvisitation i Varbergs kontrakt. Tisdag och onsdag kommer Carl-Axel Aurelius hit för att sedan fira en högmässa med hela kontraktet i Värö kyrka på söndag. En riktig liturgisk jackpot.

2006/10/14

Ministrar kommer och ministrar går

Jaha, då var det dags för den första ministern att gå. 8 dagar måste vara något slags rekord. Men vad ska man säga? Har man slirat så mycket i skattesmitardiket så får man stå sitt kast. Undra hur mycket Reinfeldt visste när han utsåg den där Borelius (heter hon så?). Men ännu mer anmärkningsvärt är dagens notis i GP att efter det visat sig att några ministrar inte betalat TV-licensen så har 6500 svenskar anmält TV-innehav de senaste dagarna. Jo, jag tackar. Någon blogg-läsare som glömt att betala licensen? Måste säga att varje gång jag ser TV4 eller ännu värre TV3 blir jag så tacksam för att vi har två kanaler som inte är reklamfinansierade. Jag betalar licensen med glädje, den ger bra tv, inte minst för barn, utan dessa ständiga reklamavbrott. Kan någon ge mig en enda anledning till att inte betala licensen? Jag kommer inte på nåt. Jag har bara en önskan: tänk om mina licenspengar gick till att vi fick se allsvensk fotboll & Champions Leauge i 1:an. Då vore min lycka fullständig.

2006/10/13

Fredagslistan

Härmed introduceras en tradition på bloggen. Varje fredag kommer jag i mån av tillgång till dator att publicera en lista. Jag vill uppmana alla ni som läser bloggen att kommentera listan: Håller ni med? Är det intressant? Har du önskemål på teman inför nästa fredagslista? Skriv som kommentar eller maila till Gunnar.Ledwon@telia.com
Denna första lista ägnas åt vindruvor. Det beror på att idag har jag köpt årets viktigaste tidning: Allt om mat provar en gång om året (i oktobernumret) alla Systemets viner. I år blev det 1286 viner. Efter att ha snabbkollat listan i Allt om mat och funderat över det gångna årets vinkonsumtion kommer här den första fredagslistan:
Favoriter bland vindruvor
1. Pinot Noir
2. Shiraz/Syrah
3. Riesling
4. Merlot
5. Chardonnay
Kommentera gärna!

Hemma igen!

Så var vi då hemma igen. En härlig resa till ett sommarvarmt Tyskland är över. Tack Pelle för att du både körde oss till och från flygplatsen!
Dagen startade tidigt. Vi åkte från Conny och Ulli cirka halv sex. Flygresan gick som en dans och nu är vi här. Men när vi landade på Säve blev vi förvånade. Det var 6 grader och kändes som mitt i vintern. Dom bygger om på Säve, så för att hämta bagaget gick vi in i en plåthangar utan riktiga dörrar och väntade. Till slut kom kärran med alla väskorna - och så var det självbetjäning. Kan ni tänka er. Dom bara körde fram vagnen med väskorna och så fick man gå där och slita och dra bäst man ville. Hade jag inte vetat bättre hade jag trott att vi hamnat i norra Sibirien. Tänk dom tyskar som kom till Göteborg för första gången idag. Undra vad dom tänkte.
Igår hände något fantastiskt. Vi var på badhuset i Köln och vet ni vad? Isak simmade 20 meter på djupt vatten. Allt det som inte gick så bra på simskolan i somras fungerade pötsligt. Han var så stolt så kan kunde spricka. 20 meter på djupt vatten, det är ju guldgrodan två gånger! Inte nog med det: Sedan var det dags att gå upp på enmeterstrampolinen. Efter lite tvekan och funderingar så hoppade han. En gång, två gånger och sedan fanns det ingen hejd på det hela. Bortsett från ett misslyckat magplask när han skulle dyka med huvudet före gick det som en dans. Nu vet man var Isak kommer att vara dom närmsta 10 åren när vi är och simmar. "Pappa, det här var det roligaste jag gjort!". Och pappa var mäkta stolt. Det är något speciellt med att se sin son övervinna hinder i livet.
Nu är vi i alla fall hemma. Ikväll ska vi bara ta det lugnt, äta en god kycklingrätt och dricka Pinot Noir. Perfekt.

2006/10/12

Sista hälsningen fran Tyskland

Efter nagra dagar blir det mer och mer tydligt. Tyskland är ganska likt England. Manga människor pa liten yta.
Idag har vi mest längtat hem, särskilt Isak tycker det är lite jobbigt att dom mindre barnen bara hänger efter honom hela tiden. Han är ju inte van vid smasyskon som ska ta ens grejjer hela tiden...men det är väldigt roligt att känna att man har släktingar. Ni vet, det där med att man känner sig insatt i ett större sammanhang, det är viktigt, bade för stora och sma.
Bävar lite inför morgondagen, flyget gar kl. 7 sa vi ska aka härifran kl. 5.15. Urk sa tidigt, men det far väl ga.
Detta blir sista rapporten fran Tyskland, imorgon skriver jag fran hemmadatorn om hur det var att ga upp sa tidigt pa morgonen.

2006/10/11

Pizza och fotboll - den tredje dagen i Tyskland

Idag är det den 11 oktober, men det hade kunnat vara den 11 augusti. Isak och jag har varit i Köln idag. 23 grader varmt och sol. Vi har satt sprätt pa lite Euros (tack Opa!) och ätit pizza. Isak fick i sig en hel vuxenpizza och lite senare en chockladmuffins. Killen växer...
Pa kvällen grillade vi tyska korvar, drack ni-vet-vad och at ute i trädgarden i bara T-shirt. Sedan sag vi fotboll: EM-kval Tyskland-Slovakien. Innan sa jag att det skulle sluta 4-1 till Tyskarna. Gissa hur det gick? Sa far man respekt! Grannarna tyckte det var lite fräckt. En svensk präst som prickar in resultatet. Dom som spelar sa dalig fotboll (svenskarna alltsa). Men kvällens höjdpunkt var ända när dom visade Kroatiens andra mal mot England. Sicken miss! En engelsk back passar bakat till den egna malvakten som missar - och bollen rullar in i det egna malet. En klassiker! Sant händer inte ens i Isaks P8-lag i Bua. Det var fotbollshistoria.
Via tysk texttv har jag sett att Sverige vann borta mot Island. 2-1, känns inte sa stabilt. Undra hur matchen var. Källström lär ha gjort en vackert mal pa frispark. Det unnar jag honom verkligen.
Sa gar en kväll mot sitt slut, en kväll som paminde mycket om sommaren. Ni vet, vackert väder, grill, fotboll pa TV. Sa minns jag sommaren 2006 och jag misstänker att jag delar det minnet med flera. Eller hur, Pelle?

2006/10/10

Tyskland - dag 2

Först maste det sägas: Det finns manga bilar i Tyskland. Idag har vi kört en bit pa motorvägen - och det är helt galet! Folk kör som biltjuvar och hela höger körfält är fullt av lastbilar. Om motovägarna är Tysklands blodomlopp, sa har är landet rejält aderförkalkat.
Till slut kom vi fram dit vi skulle: En djurpark med apor och faglar. Och, som det visade sig, en enorm hall med inomhusaktiviteter. Ni vet, hoppborgar, studsmattor, gungor, ja, allt man kan begära. Isak hade inte tid att äta glass, da förstar ni vad det var för ställe.
Samspelet mellan Merit och Isak gar väldigt bra. De spelar UNO tillsammans och kommunicerar alldeles utmärkt. Men nu är det dags att lägga barnen, dom är helt slut efter en spännande och händelserik dag. Och dom vuxna vill sitta i lugn och ro och prata lite ("vad pratar ni vuxan egentligen om hela tiden?") och njuta av det goda tyska ölet.

2006/10/09

Första rapporten fran Tyskland

Sa, da var vi framme - har har dom uppringt modem (nostalgi!) och inget a med ring ovanför pa tangentbordet.
Resan gick bra, tack Pelle för skjussen! Flyget gick som en dans, vi satt bredvid en tysk nunna som drack coca-cola och läste en tysk damtidning a la Hänt Extra. Kändes faktiskt lite udda, men varför skulle inte nunnor fa läsa om relationsproblemen i kändisvärlden?
Här är Köln är det väldigt fint, fortfarande lite somrigt. Isak har redan varit pa fotbollsplanen och visat upp sig i sin blavita dress. Tänk att han har sa mycket fotboll i benen. Nu sitter han i källaren och spelar bilspel med Ulli. En den har det bra...
Kvällen kommer med största säkerhet ägnas at samtal om att Ulli har blivit erbjuden ett jobb i Kiel, alltsa i norra Tyskland. Ska familjen flytta 600km och komma närmare havet eller ska man bo kvar här i Köln där man sakta men säkert har etablerat sig (Merit har ju börjat skolan och allt). Spännande! Nu ska jag ga ner i källaren och se hur det gar med bilspelet.

2006/10/08

Söndag kväll

Så går söndagen mot sitt slut. Det var inte bara dop i Västerås idag utan här i Värö firade vi Nicaraguanska bondemässan. Det blev succé! Drygt 300 personer deltog i mässan. 60 körsångare och 7 musiker ledde det hela. Gunilla, vår nya präst var liturg och jag predikade. Den här kvällen upplevde nog många av oss att Gud kom lite närmare. Man kan liksom inte värja sig mot den insikten när man hör texterna till sångerna. "En Gud så mänsklig och enkel". Det är ett budskap som når in här på landet.
Efter mässan har Isak och jag packat det sista inför resan imorgon. Tänk vilket äventyr vi ska iväg på! Far och son till främmande land. Imorgon kväll sitter jag hos min kusin och hennes familj i Köln och vem vet, kanske bjuder dom på kallt gott öl. Den som lever får se.

"Vi välkomnar Cornelia i Guds familj"

Idag, just vid den här tiden, döps Cornelia Wilder i Önsta kyrka. Helena och jag har fått den ärofyllda och förpliktande uppgiften att vara faddrar för henne. Tyvärr kan vi inte vara med på vårt fadderbarns dop, men med bönens hjälp är vi ändå närvarande. Vi önskar Cornelia allt gott i livet och hoppas att hon kommer att växa in i sitt dop på vandringen genom livet. Med hjälp av SvPs 606:2 vill vi faddrar skicka en första hälsning:
Mitt barn, du är buren i Skaparens famn.
Han andas intill dig så nära.
Han håller omkring dig. Han känner ditt namn.
Han gråter med dig, han ler när du ler.
Du är aldrig ensam och oönskad mer,
för du hör honom till,
Herren Jesus, som vill
till himmelens glädje dig bära.

Sverige överraskade!

Jaha, mitt tips slog inte in. Källström var ju inte ens med från start. Själv såg jag inte matchen mellan Sverige och Spanien, men GP öser lovord över de svenska spelarna idag. 2-0 mot Spanien är riktigt, riktigt bra. Bara det inte blir en plattmatch mot Island på onsdag. Risken finns ju alltid när man har varit grymt bra i en match att man tappar överskattar sin förmåga i nästa match.

2006/10/07

Katten


Försöker komma på hur man visar en bild på bloggen. Jag hade några gamla bilder i datorn, så här kommer en bild på Isak och katten. Hon heter Lillan.

En dag i Kungsbacka

Då var vi hemma igen. Det blev "På andra sidan häcken". Isak tyckte att den var himla rolig och jag satt där bredvid som alla andra pappor och åt godis. Det verkar vara en pappagrej att gå på bio med barnen på lördagar. Är det sånt man gör om man har vårdnaden varannan helg? Dom flesta verkade iallafall ha roligt ihop.
Innan bion handlade vi presenter till våra tyska vänner som vi ska hälsa på nästa vecka. Kungsmässan var proppfull med folk, så det tog sin lilla stund att få tag på presenterna. Vi köpte var sin tröja till Merit och Henrik på Polarn och Pyret. Jag blev mörkrädd när jag såg hur expediten slog in paketen: Merits tröja hamnade i en rosa pappkartong och Henriks, ja, jag behöver nog inte skriva vilken färg den kartongen hade. Urk. Så konserverar vi könsroller på bästa sätt.
Tittade in på Expert och dreglade lite framför alla digitalkameror. Familjen äger inte en sån, så därför är bloggen bildlös än så länge. Men vem vet, kanske kan den saken ändra sig framöver. Har man en blogg borde man också ha en digitalkamera. Hoppas frugan nappar på det argumentet...
Och så till sist en fotbollskommentar: Mitt tips inför kvällens viktiga match mot Spanien. Vi får däng med 2-1. Källström gör det svenska målet i 67:e minuten.

Bio & presenter

Idag ska Isak och jag åka till Kungsbacka för att gå på bio. Vi får se om det blir "bilar" eller "på andra sidan häcken". Sedan ska vi köpa presenter till Isaks sysslingar som vi ska hälsa på nästa vecka. Det blir en spännande resa till Köln. Mer om detta kommer snart.

Livet i Prästgården

Ja, då var det dags. Gunnar har börjat blogga om livet i prästgården. Här kommer det att handla om framförallt följande saker: familjen, fotboll i allmänhet och blåvitt i synnerhet, Svenska kyrkan samt mat och vin. Det är ju dessa saker som livet i prästgården består av. Visst låter det trevligt!