head> Livet i prästgården: april 2007

2007/04/30

IFK Göteborg - Halmstad BK 1-1


Jag är inte så mycket för det där med prestige...men när blåvitt möter HBK så är det nog så att det finns med ett inte så litet mått av just den varan. Här i Värö håller de allra flesta på bollklubben från Halmstad. Att vara IFK:are bland halländska bönder har sina sidor. Så på ett sätt är kvällens resultat (1-1) inte så tokigt. Varken kyrkoherden eller hans församlingsbor frestas att förhäva sig eller drabbas av högmod. Matchen då? Blåvitt bjuder (som vanligt denna säsong) på en praktmiss. Redan i tredje minuten får en HBK:are slå en hörna direkt i mål. Sån´t har inte hänt i blåvitt sedan en viss Jesper Blomqvist spelade här i mitten av 90-talet. Han är förresten tränare i Enköping nuförtiden. Som tur var kunde blåvitt kvittera genom rivjärnet Pontus Wernblom (se bilden). Enligt referaten på internet ägde blåvitt den sista halvtimmen, det bådar gott inför mötet med Örebro nästa vecka. Men oavgjort mot HBK på hemmaplan och den store stjärnan Selakovic ännu mållös efter 4:a omgångar...detta år blir en prövning!
Valborgsfirande? Jovisst. Bild och berättelse kommer snart här på bloggen.

2007/04/28

Två bönder



Ledig lördag och härligt väder - det betyder en heldag i trädgården. Isak och jag passade på att sätta potatis. Det har blivit en fin tradition. Jag gör fåran, han lägger i potatisarna och skyfflar igen. Tänk när vi tar upp första omgången egen potatis! Vågar man hoppas på midsommar?
När vi var färdiga med potatissättandet och precis skulle börja rensa ogräs fick vi besök. Olle och Evelina håller på att flytta in i sitt nyköpta hus i Skällinge så de var här för att hämta några av alla flyttkartonger de deponerat på gamla pastorsexpen här i prästgården. De hade med sig ett av barnen, Martin. Så medan Olle och Evelina kånkade flyttlådor passade vi på att sparka lite boll. Och apropå boll: Just nu leder Malmö FF över AIK med 4-0. Inte för att jag gillar iff-iff så särskilt, men vi är nog många göteborgare som känner hur skadeglädjen liksom bubblar upp när Solna-gnaget åker på storstryk.

2007/04/27

En 7-årings fredag


Vissa dagar blir bara sådär härliga och goa - med väldigt små medel. Idag är en sån dag. Jag hämtade Isak och hans kompis William på skolan klockan ett. När vi kom hem åt dom pannkakor och lyssnade på melodifestivallåtar. Nu ska vi gå ut; jag ska tvätta bilen och dom ska spela fotboll/slänga gamla kastanjer i prästabäcken. Sedan har jag lovat att jaga dom med vattenslangen. Om man är 7 år så är detta nog en ganska så optimal fredag eftermiddag (trots att pappa tjatar om att man inte ska skära pannkakan i så stora bitar...och det orättvisa i att man inte får ta socker på pannkakan bara för att man redan har tagit sylt - var är logiken i det?).
Och så en liten bekännelse - det blev ICA-ägg, jag orkade inte gå till Tertu (se förra inlägget).

Fredagslistan - miljöspecial

Ingen kan ha undgått att medierna i vårt land fått upp ögonen för att det går utför med miljön. Vart man sig i medievärlden vänder möts man av information/larmrapporter om jordens tillstånd. Senast igår hade TV 4 en kväll om miljön. Som enskild människa kan man antingen känna sig nedslagen och dessillusionerad och tänka att "nu går allt åt h-vete" eller så kan man tänka att många bäckar små kanske kan vända på det hela. Jag vill tro på det senare alternativet. Därför handlar denna fredagslista om saker som man kan göra idag fredag den 27 april för att minska vårt dåliga inflytande på miljön:
1. Släcka kökslampan som är tänd trots att solen skiner ute.
2. Försöka läsa varifrån varorna (inte alla men några) jag ska köpa på ICA kommer och välja det alternativ som är mest närproducerat. (Ett exempel: i vintras sålde vår lokala ICA-affär vanlig gul lök som kom från...Nya Zeeland. Det går ju fetbort. Det ska inte kunna löna sig att skeppa lök runt halva jordklotet!).
3. Fortsätta lobbyarbetet gentemot frugan att det börjar bli dags att byta ut gröna bilen mot en miljövänligare...vad sägs om en Ford Focus diesel eller rent av Flexifuel, älskling?
4. Cykla till affären istället för att ta bilen (det är ju bara 1,5 km och solen skiner).
5. Köpa äggen hos Tertu (lokal hönsfarmare på promenadavstånd) istället för att köpa ett 6-pack på ICA. Hos Tertu kostar 30 ägg 30 kronor, så det är bra för plånboken också!
Och så ska jag säga emot mig själv: Det där med närhetsprincipen har sina gränser. Ikväll blir det ett rött vin från Sydafrika...

2007/04/26

Nära cup-skräll

Så har det nästan hänt igen. Ängelholms IF höll på att lyckas med en så kallad Veberödare. I den andra omgången av Svenska Cupen förlorade Ängelholm på straffar efter förlängning mot Blåvitt. Till slut lyckades änglarna vinna - men hallå! Ängelholm: Jag vet inte ens i vilken division dom ligger. Blåvitt ska vinna med typ 5-0. (För den oinsatte: Veberöd som då låg i div. 3 eller nåt slog ut Blåvitt ur cupen 1992). Man tar sig för pannan. En sak är att vara nervös inför måndagens match mot Halmstad. Hur ska det gå? Kan blåvitt vinna? Men i andra omgången i cupen ska det vara tack och hej - leverpastej. Men ack. Är det detta som är fotbollens charm?

2007/04/25

Dax för bokslut

Har varit på sammanträde med kyrkonämnden ikväll (pastoratets "regering"). Det var genomgång av bokslutet för 2006. Ett pastorat är inte bara konfirmandläger, kyrkkaffe och "Blott en dag" på begravningskaffen. Ett pastorat är också en ekonomisk verklighet. Några siffror från ikväll: Intäkterna landade på knappt 10 miljoner, resultatet +850', kassaflödet var positivt (nästan en mille! men vi hämtade hem pengar för att läka såren efter bygget av församlingshemmet). Soliditeten 82,5% och personalkostnaderna var knappt 50% av totalen (i riket ligger denna siffra uppåt 60%. Kyrkans kostnader består som bekant av fastigheter och personal. Någon skojare kallade en gång Svenska kyrkan för ett fastighetsbolag med ovanligt stor körverksamhet. Det ligger något i det...). Sjukfrånvaron låg under 2% (det är bra!) och könsfördelningen i vår styrelse (kyrkonämnden) var 50-50. Det är inte många börsbolag som fixar det! Under 2006 samlade vi in över 200' i kollekt och vi hade 16 utträden och 3 inträden. Totalt bor det 4016 personer i pastoratet och 85,5% tillhör kyrkan. Kyrkoavgiften är 1.20 kr per intjänad 100-lapp och begravningsavgiften är 30 öre. En sammanfattning: Jämfört med budget gick vi lite plus på det mesta (utom begravningsverksamheten...) och det ser hyffsat stabilt ur inför framtiden. Vi är en inflyttningsbygd med få utträden. Tänk om IFKs ekonomi sköttes lika bra...snart är det rättegång i skattehärvan...

2007/04/23

Det gröna landet

I söndags var jag på kyrkoherdemottagning i Torsås. Jag åt frukost i Värö och gick och la mig på kvällen i Värö så ni förstår att det blev mycket bilkörning den dagen, knappt 70 mil. Att åka från Värö till Torsås (några mil söder om Kalmar) är en resa genom ett grönt land. Så mycket skog! För mig innebar resan till Torsås också en upptäckt. Jag förstod först nu hur mycket Gudrun och Per ställde till med. Visst, det mesta är upprensat nu, och sågen på Värö bruk har gått varm dygnet runt, men alla dessa kalhyggen! Det är helt otroligt. Fotbollsplan efter fotbollsplan med gråa, snåriga hyggen. Undrar om det finns någon människa som tycker att ett kalhygge är vackert?
När man gör en sån här resa upptäcker man också hur glest befolkat Sverige är. Flera gånger tittade jag lite oroligt på mobilen för att se om det det var någon täckning.
Väl framme i Torsås fick jag vara med om en högtidlig kyrkoherdemottagning under ledning av biskop Sven Tidevall. Men innan själva gudstjänsten hann jag träffa Rune i prästgården. Han satt där tillsammans med några vänner och åt lite rester: Rådjurssadel. Rune, din gamle gormet, du håller stilen! Numera bor Rune på "bara" 350 kvadrat, men å andra sidan är huset från 1700-talet. Man kan inte få allt här i livet...dom byggde inga prästgårdar på över 400 kvadrat (Runes förra prästgård var så stor) på den tiden.

2007/04/21

Kyrkoherdemottagning väntar

Imorgon är det dags: Rune Olofsson ska mottas som kyrkoherde i Torsås (Växjö stift). Rune är inte bara Isaks doppräst utan också en stor förebild för mig (han var min handledare när jag var pastorsadjunkt i Björlanda). Utöver de pastorala impulser han gett mig så är han också en bidragande orsak till mitt intresse för vin. Rune är ingen dussinlirare i vinsamlarbranschen. Ska du impa på honom får du närma dig fyrsiffriga belopp för en pava rödvin. Hur många av er har 2 Opus One och 3 Penfold´s Grange i källaren (tillsammans med över 400 andra buteljer)? Om du inte känner till de nämnda vinerna rekommenderar jag en koll på www.systembolaget.se så förstår du nog vad jag menar.
Jag ska i alla fall delta vid mottagningen imorgon. Det blir mycket blikörning, men vad gör man inte för en vän i vigningstjänsten - och Rune var faktiskt med när jag mottogs här i Värö. Så imorgon får Renaulten se Sveriges baksida (Torsås ligger strax utanför Kalmar...)

2007/04/20

Fredagslistan - musikspecial

Nu börjar stora salen bli färdig. De nya tapeterna är på plats (målarna kom till slut...), möblerna har hittat sina nya platser och vi har hängt upp nya gardiner. Idag togs ytterligare ett steg: Vi har köpt en stereo. Den har fått sin plats i den nya bokhyllan och ska förhoppningsvis förgylla många stunder i stora salen. Med anledning av detta inköp handlar denna fredagslista om vilken musik som för tillfället spelas mest i prästgården (och från och med nu på den nya stereon):
1. Tim Hughes. Engelsk kristen rockmusiker. Vill man lyssna på bra rock och samtidigt lovsjunga vår Herre så är hans musik helt superduper.
2. Coldplay. Också från England. Jämförs oftast med gruppen som hamnar på plats 3 på fredagslistan. Lite vemodig rock med enorm potential. Anses vara det enda "nya" bandet som kan fylla stora arenor typ Ullevi.
3. U2. Världens bästa rockband genom tiderna. Alla som såg "Vertigo" på Ullevi sommaren 2005 vet vad jag menar. Så många bra låtar med ett sånt bra budskap. Kolla gäran in www.data.org en organisation som Bono arbetar för. Syftet är att minska fattigdomen i världen bland annat genom skuldavskrivningar. "Data" står för Dept, AIDS, Trade, Africa.
4. J.S Bach. Den femte evangelisten (se tidigare inlägg på bloggen). Say no more - lyssna och njut.
5. Melodifestivalen 2007. Är man pappa till en 7-åring som älskar att dansa och hoppa runt så är det klart att örhängena från årets deltävlingar hörs titt som tätt.

2007/04/19

Utflykt




I tisdags var det dags för vårutflykt med Isaks klass. Målet för utflykten var orginellt. Det heter Olas Norge, bara en sån sak, och han som äger stället kallas för Olas-Arne (alla i Källstorp vet vem Olas-Arne är). På en höjd har han byggt ett gigantiskt utsiktstorn modell "Älgjakt". Det är säkert 10 meter högt. Om man kör på E6:an norrut så ser man det till höger om motorvägen i den långa backen som kommer strax efter Värö-avfarten (kolla in det Leif, nästa gång du susar förbi på en säljturné).
Alla familjerna samlades vid Sjöaremossen och så var det tipspromenad genom skogen. Väl framme vid "Olas Norge" var det grill (tack Värö församling för lånet av stora grillar) och sedan var det brännboll på ängen. De som vågade gick förstås upp i tornet (könsrollerna bekräftades: Fler pappor än mammor var morska nog att gå hela vägen upp...). Väl uppe i Olas-Arnes torn kunde man se både Värö Bruk och havet.

2007/04/18

IFK Göteborg - AIK: 1-2

Låt mig börja med det positiva: Över 18.000 i publiken är klart godkänt, till och med riktigt bra. Men sen. OÄÄÄHHHHH. Även den som bara är måttligt intresserad av fotboll förstår att ett möte mellan Blåvitt och Gnaget från Solna är något alldeles extra. Krydda det hela med att inget av lagen tog 3 poäng i första omgången.
Jag satt framför Radiosporten och hörde det hela. Först det underbara målet av Jonathan Berg. Vilken sann-dröm. Han som inte var registrerad på rätt sätt men som fick dispens och ändå kunde spela - han av alla fick knorra in en vacker frispark mot AIK. Det kan inte bli bättre. Därefter gick det bara utför. När AIK fick en frispark 9 meter från straffområdet i 87:e minuten (det stod 1-1 då) kände jag i hela kroppen: "Det här skiter sig". Mycket riktigt: En brasse-AIK:are stegar fram, drar till bollen. Den flyger över muren och är påväg att fångas av Bengan i målet - när Adam Johansson (i övrigt en mycket duktig högerback) får ett vansinnesinfall och försöker nicka undan bollen. Resultat: Ett vackert självmål. Ridå, Ende, The End. Ibland är det verkligen ett lidande att vara IFK-supporter. Matchen mot AIK var ett sånt tillfälle.

2007/04/16

Att prioritera

På lördag har vi träff med konfirmanderna i Värö. Det är en av tio lördagar som gruppen träffas (och så åker vi naturligtvis på läger). Det är viktigt att man som konfirmand är med på alla lördagarna, för vi har inga läxor utan allt viktigt sker på våra träffar. På lördag händer andra saker också. Exempelvis spelar Warbergs Innebandyklubb SM-final i Globen i Stockholm. Vad säger man när en konfirmand ringer och frågar om han får slippa träffen på lördag för han har fått tag på biljetter till SM-finalen i Globen? Ni kan säkert lista ut mitt svar. Ni kan säkert också lista ut vad jag helst hade gjort på lördag....fast det är himla kul med konfirmander också.

Grattis påven!

Idag (eller igår enligt vissa internet-källor) fyller biskopen av Rom, Benedictus XVI, 80 år. "Livet i prästgården" vill gärna gratulera påven på hans stora dag. Hade han bott i Värö församling hade han fått ett personligt grattis-kort från kyrkoherden på posten. Nu tror jag i och för sig att han får tillräckligt med kort/presenter/uppvaktningar med mera från annat håll. Bland annat ska det katolska stiftet i Bayern ha skänkt en evangeliebok med ädelstenar på framsidan samt en hemlig mängd bayerskt öl (påven kommer som bekant från denna tyska delstat). Allt enligt "www.tagesschau.de".
Påven själv har i samband med sin födelsedag gett ut en bok som redan tryckts i rekordupplagor. Boken handlar om Jesus (kanske inte så förvånande). Men den är säkert läsvärd och jag hoppas kunna få tag på ett exemplar. Men Kpr Björn - du har säkert redan hunnit läsa den, eller?

2007/04/14

Ett spännande möte!



På en sportaffär någonstans i Göteborg träffades idag tre personer som alla har ett stort intresse för idrott. Tillsammans med många andra fick Isak träffa två riktiga "kändisar". Gissa vem som tog chansen att ställa en fråga till Emma och Carolina (i mikrofon inför alla närvarande)! Isak fråga var naturligtvis:Hur kan Carro springa så fort? Och hon tog sig tid att svara ingående på frågan. Det handlar om att träna, träna och träna ännu mer. Lyckan var total hos en 7-åring från Väröbacka. Tänk hur stort det är att få träffa två riktiga kändisar! (Pappa följde gärna med till autograf-och-fotograferingsstunden. Emma Gren och Carolina Klüft - jo, jag tackar...).

Premiären närmar sig

På måndag börjar det: Fotbollsträningen för Väröbacka GIFs U8-lag. Årets mest spektakulära nyförvärv är ju (som denna blogg redan avslöjat) Isak Ledwon som kom från lokalkonkurrenten Bua IF inför säsongen. Övergångssumman är som bekant hemlig men det ryktas om att en korv med bröd spelat en avgörande roll vid klubbvalet. Även på tränarsidan har det hänt en del. Stommen från förra året (Magnus och Carl-Johan "Flingan" Flingström) har kompletterats med Johan och Gunnar. Den stora tränarstaben beror på att två av tränarna jobbar skift på Bruket, en är deltidsbrandman (tur att fotbollsplanen ligger granne med brandstationen) och den fjärde har lite svårt med ledigheterna vid matchdagarna (dessa spelas ofta söndag förmiddag).
Igår var det upptaktsträff i prästgården. 6 spelare från U8-laget sprang ut på det gröna gräset och satte igång med djupledslöpningar, offside-fällor, överstegsfinter och omväxlande zon-försvar/man-mot-man (eller nåt...). Tränarna höll till en början låg profil genom att sitta vid sidan och dricka kaffe och äta chokladkaka som en av spelarna i U8-laget (sant!) hade bakat. Den stora höjdpunkten på förträffen kom i slutet då tränarna mötte spelartruppen i en tuff match som slutade med seger - för gubbarna! Slutresultatet skrevs till 10-9.
- Ja, man måste ju hålla träningsmotivationen uppe hos de små liven. Om de hade vunnit över oss redan nu har de ju inget att träna för under hela säsongen. Nu blir det returmatch i oktober, får se om resultatet blir annorlunda då, kommenterade en av tränarna efter slutsignalen.

2007/04/12

Början på en lång resa...

Min blogg-kompis (och ingifte svåger) Per har ju berättat om att församlingen där han arbetar i påskas har invigt en ny kyrka. Efter en lång process har man äntligen nått målet. Själv står jag i andra änden av något liknande, nämligen i början av ett ombyggnadsprojekt av Bua kyrka. Idag hade vi det första mötet med byggkommittén. Målsättningen är att skapa en mer välkomnande entré genom att bygga ut kyrktorget samt att fräscha upp kyrkorummet.
Att få vara med och planera ett (nytt) kyrkorum är, kan jag tänka mig, varje prästs dröm. Kollegor: Håller ni med? Få utrymmen är en så tydlig spegelbild av hur vi människor tänker oss Gud. Att möblera ett kyrkorum är att försöka beskriva Gud. Det kanske låter lite pretentiöst, men jag tror att det är så. Till skillnad från Gud själv så är våra (i det här fallet ekonomiska) resurser begränsade, så vi får se hur mycket förändring det blir i Bua. Välkomna våren 2009 för att se hur det blev!

2007/04/10

De 100 godaste vinerna...

Köpte senaste numret av "Allt om mat" idag. Bland alla goda recept fanns en lista över vad journalisterna anser vara Systemets 100 godaste (mest prisvärda) viner, alltså mest vin per krona (ej att förväxlas med YPK. Det är något annat...). På listan fanns allt från billiga men goda "rööötjut" till snofsiga Chablis:er och Bordeaux:er.
Vid en koll visade sig att jag har smakat 32 av dessa 100 viner. Man kan ju minnas fel men jag har ganska bra koll på vilka viner jag druckit så siffran borde vara någorlunda rätt. 32 av hundra innebär att det finns en hel del att göra. Man skulle kunna säga: Sommaren är räddad! Dock finns ett problem. Systemet i Varberg har ett SUPERKASST utbud av viner så en av anledningarna till att jag inte provat fler av godingarna beror nog på det. Det blir till att bunkra upp nästa gång jag är i Nordstan (eller Focus-huset i Gårda). Så om någon blogg-läsare hade tänkt att besöka Prästgården i sommar, här kommer ett tips: Köp senaste "Allt om mat" och kolla in listan. Införskaffa några (gärna de som kom på plats 15, 19 och 74) av de 100 flaskorna så lovar jag att ordna med god mat. Det kan bli en vinprovarkväll att minnas!
Jaså: Någon som är nyfiken på vilket vin som toppade listan? "Brolio (Barone Ricasoli)" för 96 spänn. En italienare som jag inte druckit än - men den ligger på vinvinden (f.d vinkällaren). Om jag minns rätt var det en present från familjen Philipsson för ett tag sedan.

2007/04/09

Tur i oturen

Snacka om att ha tur i oturen! Min mamma har fått punktering på vänster framdäck på bilen. Otur! Men kolla in detta: När punkteringen upptäcktes stod bilen utanför Värö prästgård. I bilen låg 4 sommardäck. Jag skulle ändå byta däcken. Bilen behövdes inte på några dagar. Det kallar jag tur i oturen. Tänk om det hela hade hänt på en motorväg, någonstans långt bort, utan extra däck i bilen. Ibland ska man ha lite flyt...

2007/04/08

Påskdagen 2007

Idag firar vi med kyrkan runt hela världen att Kristus har uppstått!
"Herren lever, våga tro det,
lämna den tid som gått.
Hoppet är framtid, nu är livet,
vår möjlighet". (Sv.Ps. 155:1)
Denna dag önskar vi Guds välsignelse särskilt till Önsta församling i Västerås stift som invigt sin nya kyrkobyggnad. Må den bli till nytta och glädje för många generationer framöver.

2007/04/07

Påskafton-special

Det har regnat hela eftermiddagen, det är 3 grader ute - och ändå ser jag flera påskbrasor brinna ute på åkrarna runt prästgården. Hur är det möjligt? Svaret på den frågan är knappast miljövänligt...

Påskblogg



En bit in i påskhelgen är det på sin plats med en liten summering.
Varje år vid den här tiden ställer jag (och säkert många med mig) mig frågan: Varför utsätter jag mig för detta lidande som det innebär att hålla på ett fotbollslag. Samma sak i 26 veckor: En dov oro i magen samma dag som det är match. Sedan, under själva matchen som man oftast inte kan följa på grund av jobb eller annat, går tankarna till den aktuella arenan. Har dom hörna nu? Får motståndarna en feldömd straff? Tro det eller inte, men det är ett lidande. Då och då ges belöning: Seger och tre sköna poäng. Men mitt kära IFK spelar så taskigt nu för tiden att det inte man inte kan räkna med vinst varje vecka. Första omgångens resultat känns som ett omen inför hela säsongen: Oavgjort (1-1 med lite tur) mot allsvenska nykomlingarna Trelleborg. Blåvitts enda mål av Pontus "boom boom" Wernblom, ett av få framtidslöften. Nästa vecka väntar AIK hemma. Uhääähhhä.
I övrigt denna påsk: Förutom gudstjänster (vilket i och för sig är det viktigaste denna helg!) har vi ätit påskbuffé i Onsala. Gott, trevligt och roligt att se Elna och Lennart så pigga. På det ena kortet ser ni dem när Isak just gjort ett trolleritrick.
Det andra kortet visar Isak i badkaret. På något sätt har han lärt sig att det är lyxigt med gurkskivor på ögonen, sånt måste man ju bara prova. Men jag vägrade att hämta tång på Bua strand, nån gräns måste det finnas.

2007/04/05

Gott och blandat

Som ni vet så är jag gräsänkling i några dagar. Det innebär bland annat att jag fått lyssna på P1 en del (i vanliga fall finns ju mitt alldeles egna P1 här hemma...). Men det betyder också att bloggen blir mitt enda sätt att berätta om vad jag har varit med om idag. Därför följer här ett litet sammandrag av dagens begivenheter i Värö. Ni bloggläsare får agera förstående lyssnare till en nyss hemkommen präst som känner sig lite ensam....
* Morgonmässa i Torpa kyrka tillsammans med de övriga prästerna i kontraktet under ledning av vår suveräne prost Björn. Skärtorsdagen har (i alla fall här hos oss i Varberg) blivit dagen då vi präster får påminna oss om våra prästlöften, vilket också skedde vid mässan. Ett fantastiskt sätt att inleda själva påskdagarna på.
* Predikoskrivande. Det tar sin lilla stund att förbereda påskens alla gudstjänster. Blev avbruten av vaktmästar-Erik. Vi gick till prästgården och ställde i ordning piano m.m i det nytapetserade rummet. Tack Erik!
* Begravningsgudstjänst i Stråvalla. Bertil i Maha (gården kallas så) blev vigd till den sista vilan idag.
* Jag har hämtat min nya cykel! Jag har beställt en Skeppshult på cykelaffären i Varberg och idag var det dags att hämta den. Jag fick skjuss av Elisabet, vår kantor (Tack!), och sedan var det bara att cykla hem. Det gick ganska bra. 2 mil i strävig motvind är ingen höjdare, men det var superkul att testa den nya cykeln.
* Akut besök på äldreboendet - det är sånt som händer.
* Skärtorsdagsmässa i Värö kyrka på kvällen. Rebecca höll i beredelseordet och vi hjäptes åt med nattvarden. Det är en stor lyx att vara flera som tjänstgör vid en mässa.
* Vid kvällsmaten hörde jag på Radiosporten. De gick igenom experternas tips inför den allsvenska säsongen. De tre exeperterna i studion tippade att blåvitt skulle floppa i år. Ha! Det var inte mycket till experttips. Blåvitt äger! Det blir 3-0 i premiären imorgon mot Trelleborg. Någon som tror mig?

2007/04/04

Brinner det i kyrkan?

Men vad är nu detta? Det står två brandbilar utanför Värö kyrka!!! Brinner det?
Jag tar på mig skor och jacka och går ner till kyrkan - och tankarna hinner snurra både ett och två varv. När jag närmar mig kommer en brandman promenerande - det är Per-Arne - och säger: Det är lugnt Gunnar, vi testar bara pumparna inför vårens alla gräsbränder.
Det visade sig att två av kyrkans vaktmästare (som också är deltidsbrandmän) hade tagit med sina brandmanskompisar till kyrkan för att prova utrustningen med vatten från prästabäcken. Och med tanke på hur mycket folk det var på kyrkogården för att göra fint på gravarna inför påsk kan jag garantera att dessa två brandbilar försörjt en hel bygd med samtalsämnen minst ett dygn. "Har du hört att det stod två brandbilar utanför kyrkan?"...

2007/04/03

Den femte evangelisten

Jag har blivit gräsänkling. Helena och Isak är i Västerås hos Wilders några dagar så jag har hela prästgården för mig själv. Det är ju som bekant stilla veckan och vad kan väl passa bättre för en ensam präst än att lyssna till J.S Bachs "Johannespassionen"? Det blev en fantastisk stund. Har du tid och möjlighet så unna dig detta, för detta musikstycke öppnar verkligen perspektiven. Bach gör långfredagens händelser levande för den som lyssnar. Det är inte för inte som han kallas den 5:e evangelisten.

2007/04/02

Total makeover stora salen


Hantverkare. Jag säger bara hantverkare. Vi ska få nya tapeter i stora salen och församlingens vaktmästare bokade in hantverkare i god tid. De lovade att komma i onsdags. På tisdag eftermiddag ringer de och säger: Vi kommer två man på fredag! Vad tror ni hände på fredag? Just det, ingenting. När vi ringde på fredag eftermiddag och undrade varför de inte hade dykt upp fick vi ingen förklaring, men ett löfte: På måndag morgon kommer vi.
Imorse var det riktigt spännande. Och tro det eller ej, men cirka halv åtta knackade det på dörren - hantverkarna var här! Att de jobbat på bra kan man se på bilden. Imorgon ska dom nya tapeterna upp (får vi tro...). Så trots förseningen känns det oerhört spännande att få omgjort i stora salen. Valde vi rätt tapet? Och hur ska vi möblera när hantverkarna är färdiga?

2007/04/01

Vilken helg!


Så var helgen nästan över. Mina allergikänsliga ögon kliar lite, ett vårtecken så gott som något. Lördagen ägnade vi åt att fixa i trädgården och testa några nya fotbollsfinter (se bilden). Idag har jag varit med och firat tre gudstjänster (storstadspräster vet inte vad det är för något. Tre tjänster samma söndag...). Vid den första i Stråvalla släppte jag faktiskt predikomanuset helt och hållet. Det har aldrig hänt innan. Ett litet steg för mänskligheten men en väldigt stort steg för mig!